9 maanden geen flitsboetes voor Nederlanders in België

Auteur: , 52 Reacties

Ongestraft over een weg in een discutabele staat van onderhoud knallen? Het kan nog steeds in België. En daar komt de komende driekwart jaar geen verandering in.

In april vorig jaar werd bekend dat er vanuit 35 politiezones in de grensstreek met Nederland geen bekeuringen mee werden verstuurd naar ‘Ollanders. Op heterdaad betrapt worden kon en kan nog altijd, dus reken er op dat auto’s met gele platen extra gemonitord worden, maar kenteken- en adresgegevens opvragen bij het RDW na een flitsbekeuring zit er sindsdien niet meer in voor onze Zuiderburen. Het RDW stapte over naar een Europese systeem en daar hebben de Belgen nog geen aansluiting op gevonden.

Er is echter een oplossing in de vorm van een akkoord tussen België en Nederland over het uitwisselen van nummerplaatgegevens. Maar hier is de grap: het het bilateraal akkoord – Belgische automobilisten worden op hun beurt in NL makkelijker bekeurd – treedt pas over een maandje of negen in werking. In beide lande moet het eerst langs de Kamer & Senaat. En tot die tijd: geen flitshaan die er naar kraait, aldus Nieuwsblad.be.

In april 2012 werd bekend dat er in vier maanden tijd al 100.000 boetes voor Nederlanders in de prullenbak (of zoals de Vlamingen zeggen: vuilbaeck) verdwenen. We zijn benieuwd waar die teller nu op staat, en tot hoever dit uiteindelijk zal oplopen voordat alle systemen in september weer operationeel zijn.52 reacties

Ik durf niet eens te hard te rijden in België.. Al die gaten in dat wegdek beschadigen m’n velgen van!
@roberto: Dat doen ze ook bij 120km/u.
Stepping Stone tactiek: eerst gewenning en verslaving creëren, daarna des te meer vangen…
@blackmore: Misschien zijn die Belgen toch slimmer dan wij denken ;)
Jammer
Geven ze daar een schriftelijke garantie op ? Of komen ze na een jaartje plotseling met een ton aan boete’s aanzetten?
@norge: Zou me nix verbazen. Dan krijg je eind september in een keer al je bonnen. Toch maar een boete-budgetje reserveren want voor je het weet, loopt de Belgische overheid eind van het jaar lachend naar de bank…
Hm, ik ga aankomend weekend naar Brussel. Good to know this…
Voor mij dichterbij dan de Autobahn naar Oberhausen
Hoe lang gaat dat al zo? Eerst krijgen we een streng doch rechtvaardig persbericht ‘België mag voortaan internationaal boetes innen’. Een maand later volgt dan ‘alleen krijgen ze de automatisering niet rond’. Of ‘helaas geldt de ijking van de apparatuur alleen binnen België’. Ditmaal dus ‘helaas voor België gebruikt Nederland sinds kort de internationale standaard administratie’. Als ik het me goed herinner had je een paar jaar geleden wel een boete, maar geen mogelijkheid om internationaal te betalen. En: in België kon wanbetaling alleen op persoon worden geadministreerd, in NL alleen op kenteken. Dat soort dingen.

Heeft een van jullie ooit een boete uit België gekregen en betaald? Of een boete gekregen, maar er niks mee kunnen / willen doen?
@mout: ben jij een verlengstuk van de Belgische opsporingsdienst ? :)

Ik heb ooit een boete op de zaak gehad…die is in de shredder een ander leven gaan doorbrengen.
@Megakix: Het afkeurende toontje in mijn bericht slaat op de bestuurlijke onmacht. Verder vind ik het wel zo voordelig. Heb zelf tweemaal een flits gezien, jaren terug. Maar nooit post.
@mout: ik kreeg er een ‘smeekbrief’ bij, dat ik ‘eigenlijk best wel verplicht was om te betalen enzo…’…dus….’SHREDDER’!!
@mout: Jaren geleden heeft mijn vader er een gehad, of hij in Gent voor wou komen voor een verkeersdelict. Van geen kwaad bewust, bleek later om een snelheidsboete te gaan.
@RoT___: O ja, dat was het! Je moest voorkomen in België, omdat ze geen schikkingen mochten versturen.
Het gaat om flitsboetes. Wie wordt tegengehouden moet wel direkt betalen of anders wielklem.
In Antwerpen rijden ze met Audi A4 (grijs) en Oostvlaanderen 1-serie en 3-serie in donkere kleuren.
En natuurlijk in Audi of Volvo met fluo-bumpers!!!
En toch haal ik bij de flitspalen de voet van het gas. Geen onnodig risico lopen, naast het feit dat het een automatisme is. Maar in elk geval geen zorg voor de struikrovers.
@RoT___
No worries, ik knal al maanden langs de werkende kasten/trajectcontrole bij oa. Gentbrugge en de kasten die na/voor Antwerpen en Gent zelf staan. Helemaal NIETS komt er thuis, ben ook al een paar keer geflitst. Wederom niets :P Natuurlijk hou ik het wel in de gaten (ook het nieuws) en maak ik het niet te gek maar tot dusver maak ik dankbaar gebruik – of nja – misbruik van de situatie.
Apenland…
dus als ik het goed begrijp ..

in heel belgie kunnen we gewoon vol gas geven zelfs als we geflitst worden. we worden alleen iets gemaakt als er een met blauwe lampen achter je zit?
@guidoberbers: Zoals @Koelkast vermeld kan het in elk geval op de E17. Hoe zit het echter met de boetes in Wallonië, komen die ook niet aan?
@RoT___:

Kennen ze in Wallonië de term automatisering al dan?
@wouteraerox: Mijn reacties van de laatste maanden komen nagenoeg allemaal uit Wallonië. Om de vraag te beantwoorden: ze kennen het! Althans, binnen dit bedrijf wel :P
@RoT___: Daar staan amper flitskasten..
In vlaanderen staan er honderden,in wallonie een tiental…
@petrolhead777: In Vlaanderen zijn ze er mee doorgeschoten. Bijna op elk kruispunt staan die krengen. Opzich niets mis mee, totdat er iemand achter je rijdt en het oranje wordt. Gas geven? Nee, keihard remmen en hopen dat degene achter je het ook redt.
Zullen we hier niet meer over praten..
Straks veranderd er weer wat..
@RoT___
Er staan amper flitskasten en wat er staat werkt niet, ik rij zelden door Wallonië maar ook daar niets van terug gekregen. Oa. bij Luik en Oostelijk van Brussel een keer geflitst en door een paal ‘gekiekt’ niets van thuis gekomen.
@koelkast: Ik weet wel dat een collega van me inderdaad zij dat de kast op de E19 bij Saint Ghislain niet werkt, breek dus al elke keer voor niets mijn acceleratie af zodra ik daar de snelweg op draai. Maar weet ik in elk geval dat de rest ook geen problemen oplevert, thanks!
Lekker gassen dus in Belgiuh
België bashen, deel XXI
Je kunt je natuurlijk ook gewoon gedragen.

We betalen geen ene cent voor het gebruik van het Belgische wegennet, dat uitsluitend gebruikt wordt voor de doorvoer van goederenstromen naar Zuid Europa, het Verenigd Koninkrijk en het Oosten.

Daarnaast vind ik het niet erg om even twee minuten in te houden op de E19, nabij Gent om daar over dat viaduct te rijden.
Dat is een gevaarlijk stuk weg, waar vele wegen bijeenkomen en zich splitsen.
Verder ben ik van mening dat je pas over België’s wegen mag klagen als je ervoor betaalt.

Zoals we in Frankrijk de Peages ook gewoon normaal vinden.
Want daar hoor je nooit iemand over.
@desjonnies: Toch nog een verstandige Nederlander!
Iemand die weet hoe de vork op de steel zit.

Maar binnenkort (’14?) zullen jullie wel recht hebben op klagen
want hier (in Belgie) komt er ook een systeem om de buitenlanders die ons wegennetwerk gebruiken ook te doen betalen!

Denk nie dat we nog veel ‘Ollanders zullen zien hier..

LOL
@petrolhead777: Ligt er maar aan wat voor een systeem ze zullen verzinnen. Als ze slim zijn prijzen ze het zo dat het alsnog voordeliger is om via België te rijden dan net iets om te rijden via Duitsland.
@desjonnies: E17 bedoel je. E19 loopt tussen Antwerpen en Brussel (en verder). E17 tussen Antwerpen en Gent (en verder).
@LPJ:
ja, die bedoel ik idd,
@desjonnies: Dat stuk bij Gentbrugge wil je ook niet eens hard overheen rijden, vind 90km/u hard zat op die brug. Verder is de E17 van prima kwaliteit, wordt ook lekker stevig doorgereden op de linker strook.
@desjonnies: in Frankrijk heb je op de tolwegen dan ook geen kraters in de weg…
Het zou allemaal wat stoerder overkomen als we in B niet met zekerheid zouden weten dat volgend weekend er weer een picanto met Nederlandse platen op het linkerrijvak plakt aan 120. Rij maar gewoon rechts en laat nationaliteiten die eenbehoorlijke auto kunnen betalen door. We hebben haast :-)
@heidekonijn: Die plakt op links om de eeuwig in het midden rijdende Belgen in te halen.
@RoT___: Rechts is ook een rijbaan. Echt. Probeer maar eens.
@heidekonijn: Probeer het zo veel mogelijk, ben daar dan nagenoeg de enige.
@RoT___: Jah, vertel mij wat.
daar kan je amper hard rijden
Ik krijg er toevallig net 1 binnen uit België van 25-12-12, zit alleen geen acceptgiro bij dus je moet zelf contact opnemen
@balfrink: Die komt later wel.. :)

En indien je ze niet betaald komen ze (incasso) er wel om.
Of moet je er voor zorgen dat ze je in de eerste 3 jaar niet aan de kant schuiven, of je bent de lul..

P.s:hetzelfde geld voor Belgen in Nederland.
Ik heb vandaag een brief gekregen uit België dat ik te hard heb gereden (geflitst bij Namur, niet aangehouden). Er is geen bekeuring opgelegd, maar ze vragen gegevens in te vullen en binnen 15 dagen terug te sturen…. Wat moet ik hiermee? Invullen of juist niet?
@arthur79: Gisteren ook eenzelfde boete binnen gekregen. Wat heb je er vervolgens mee gedaan en hoe is het afgehandeld?
Vandaag ook brief uit België met vragenlijst binnengekregen van een trajectcontrole bij Gent op 21 juli 2012! Dat is toch nog al een tijdje geleden. Ik weet amper of ik daar toen ben geweest. Is het raadzaam dit terug te sturen of afwachten op de volgende zet. Er staat geen bedrag van de bekeurIng in vermeld.
Hoi, gister een brief uit België dat ik vorig jaar augustus 30! kilometer te hard heb gereden op de E19…Nou houd ik wel van een beetje doorrijden maar als ik ergens op mijn tellen pas is het richting Antwerpen. Ik vraag me af of ik bezwaar moet aantekenen of heeft dit geen zin? Of doen alsof mijn neus bloed en nooit een brief heb gekregen? Iemand advies?
Hallo,

Ook ik heb recentelijk de brief binnen gekregen ivm overtreding medio augustus 2012.
Brief is gedateerd op 15 maart als verzonden en het verzoek binnen 15 dagen te reageren. Brief kan begin april binnen…..

Aangezien ik toch al niet meer binnen de termijn kan reageren en zover ik begrijp de senaat het akkoord nog moet bekrachtigen kies ik ervoor om niet te reageren.

Anderen wel gereageerd?
Ook ik kreeg een proces verbaal thuisgestuurd ivm een overtreding van 26 augustus 2012 dat is op zondag,waar je 70km mag en ik zou 92km hebben gereden min correctie 86km,ik kom op zondag nooit in Belgie wel doordeweeks voor ziekenhuis bezoek bij specialist ,ik heb alle afspraken op mijn kaartje staan maar die datum staat er niet tussen.
Ik heb naar de federale politie gebeld en gevraagd om de foto toe te sturen, dat doen ze niet ,dat kan alleen op de rechtbank
Als er matrix borden branden met 70 km dan word er door alle verkeer ook 70 gereden staat er 100km dan word er 100km gereden ,nu heb ik gehoord dat de politie geld nodig heb maar dan moeten ze geen valse bekeuring toe gaan sturen die niet kloppen het is ook vreemd dat er meerdere de zelfde bekeuring hebben ontvangen met de zelfde datum en dezelfde tijd en precies de zelfde snelheid, knap vind ik dat.Ben ook niet van plan deze te voldoen. ik kan bewijzen dat ik op zondag niet in belgie geweest bent, want ik had toen vakantie en zat op de camping in Rockanje.en waarom zit er bijna 8 maanden tussen dan weten de mensen niet meer waar ze geweest zijn, ik toevallig wel omdat ik aan het ziekenhuis loop en nooit op zondag in Belgie komt.
Sorry was ik vergeten ik kom uit nederland (Rotterdam)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).