Aantal benzinedieven neemt weer eens toe

Auteur: , 48 Reacties

Iedere crisis hetzelfde liedje. Brandstofprijzen rijzen de pan uit en pomphouders zien vrijwel direct een forse stijging in het aantal sujetten dat proletarisch komt volgooien.

Dit keer zijn het de incassobureaus die van zich laten horen. Volgens Metro zijn er grote spelers op de incassomarkt die dit jaar al een toename van 20 (!) procent waarnemen. En volgens de BOVAG, belangenorganisatie Beta en deurwaarders is daar uiteraard maar één verklaring voor: de hoge brandstofprijzen.

Het lijkt een trend te worden. Iedere keer dat er een prijsrecord wordt gebroken volgt er niet veel later een relaas in de media dat het aantal benzinegappers toeneemt. Zo was dat in 2009 het geval, en vorig jaar was daarop geen uitzondering. Zou het daarom, beste pomphouders, niet eens tijd worden voor meer drastische maatregelen? Vooraf laten betalen voor peut, zoals in veel landen het geval is, en wat je eventueel teveel hebt afgerekend wordt weer teruggegeven. En zou een slagboomprincipe niet direct een eind maken aan alle brandstofjatpraktijken? (Enkele Lambo’s uitgezonderd.)

In Metro geeft Ewout Klok, voorzitter Belangenvereniging Tankstations, aan welke type brandstofdieven er zijn. Je hebt de normale benzinedief, die gewoon de originele kentekenplaten op zijn auto laat zitten. Dan is er de tank-douchebag met valse kentekenplaten op zijn Audi auto en het derde type is er één die vooral aan het einde van de maand voorkomt: de Klopper. “Die komt kloppend op zijn zakken binnen om te vertellen dat hij geen geld bij zich heeft.” aldus Klok. Tja, die boete & incassokosten betalen ze later dan wel weer.

Nu ook de BTW stijgt en de onbelaste kilometervergoeding wordt afgeschaft zal het autorijden er niet goedkoper op worden, en dus ziet het er niet naar uit dat het aantal diefstallen zal teruglopen, zo schatten wij. Tel daarbij op dat sommige pakjes peuken volgend jaar bijna zeven euro kosten en veel pomphouders stevenen af op een faillissement.48 reacties

ja ze doen het toch echt zelf met de benzine prijzen.
Eerst pasje in een gleuf steken als borg en das pas slot van de pomp afhalen,moeilijk he?
Ik snap niet waarom ze niet een soort wegklap hekje voor iedere pomp maken dat naar beneden gaat als je betaald hebt. Kost wel geld, maar dit ook! De pomphouders verdienen al zo weinig op brandstoffen!
w115 via Android app
Minder eten, zelfde hoeveelheid tanken.
Waarom doen pomphouders daar nu zo moeilijk over?
Bijna bij elke pomp moet je eerste je bankkaart , code en pompNR ingeven, en pas dan kan je tanken.
Toch een waterdicht systeem, of niet soms?
@vale46:

Het systeem waar jij op doelt gaat alleen op voor onbemande tankstations. Meestal worden de diefstallen gepleegd bij bemande tankstations, waar je doodleuk eerst mag tanken en dan kan betalen.
Vaak worden kenteken platen gestolen om er vervolgens mee te tanken.
Het zou beter zijn als je een code eerst bij de kassa ophaalt na betaling en dan pas tankt. In veel landen weten mensen wel wat een volle tank kost, dus dan zeggen ze ongeveer zo’n prijs. Of ze tanken voor 20, 30, 40, 50 euro.
@bempi: Kunnen ze dan overal geen onbemande van maken?
Ik ken er niet veel waar je eerst mag tanken en pas dan afrekenen hoor.
Ik vind dat onbemande stations er zelf om vragen om bestolen te worden!
@vale46: tank jij nooit langs de snelweg? Of bij een tankstation met een winkeltje? Ik denk dat er meer stations zijn die zo werken, dan dat er tankstations zijn die niet zo werken hoor.
@dnadave:
“tank jij nooit langs de snelweg? ”

ehh, ikke in elk geval nooit.
ik betaal mijn brandstof zelf, dus elke keer als ik 50 liter x 16 cent = 8 euro kan besparen dan doe ik dat.

Elke keer als ik tank zet ik de dagteller op 0, vervolgens kan ik redelijk goed inschatten wanneer ik moet tanken en wanneer ik langs een goedkope pomp rij.

Er zijn trouwens ook zat bemande pompstations waar je ook nog freemilebeepoints krijgt…
@vale46:

Dat zou wel beter zijn, maar dat zal nooit komen ( ivm noodsituaties ).
De benzineprijs zou dan ook meteen met 10 cent naar beneden kelderen, want dat draag je meestal af aan het salaris en service van bemande tankstations.
Als je ziet dat benzine stelen zo gemakkelijk is, dan vraag je je af waarom er zoveel geïnvesteerd is in camera beveiliging rond de benzine pompen enz. Het werkt voor geen meter.
Je bedoelt: Ik vind dat bemande stations er zelf om vragen om bestolen te worden! ;)
Ik geef je daar gelijk in. Ze moeten investeren in betere en veiligere voorzieningen rondom de pompen.
De oplossingen zijn er, maar je krijgt het gevoel dat ze daar niet aan willen toegeven en het maar toelaten dat er benzine gestolen wordt, want bij de volgende 10 klanten verdienen ze dat terug met de winst.
Het is ook gewoon abnormaal duur..
Gewoon hekjes of slagbomen.. je komt aanrijden, slagbooms is dicht, je tankt, je betaald met pin, hekje open, aanrijden.
In Frankrijk en Spanje zie je toch veel al dat je eerst moet betalen ook bij bemande pompen. Dan is het probleem opgelost.
Het is ook gewoon te duur, nogal logisch dat dit dan gebeurd. Door de hoge prijzen is het steeds aantrekkelijker om NIET te betalen, dit is niet meer dan een logische afweging.
@panzerknacker: een logische afweging om NIET te betalen?? Dus als jij vindt dat de boodschappen te duur worden dan is het een logische afweging om maar proletarisch te gaan winkelen?? Een logische afweging als brandstof te duur wordt zou zijn om de fiets te pakken… niet om een misdrijf te plegen.
De leverancier (oliemij.) maakt miljarden winst per kwartaal en de afnemer gaat kapot aan een verhoging van de prijs van branchevreemde artikelen (peuken).
Lijkt me inderdaad de schuld van de staat.
@rikkon: Wel eens gehoord van olie speculanten?? DAT zijn de gasten die onze benzine en diesel zo duur maken….. de zuid-engelse en nederlandse kust liggen vol met tankers vol met ruwe olie, wordt voorlopig niet gelost want de speculanten kunnen er NOG meer aan verdienen als ze nog ff wachten met verkopen.
Vreddy B, er is helemaal niks opgelost. Als men geen benzine kan pikken dan gaat men wel over op wat anders.
@panzerknacker:

Zoals? Frituurvet of wat bedoel je? Daarmee los je dit probleem toch wel op.
Hoezo hekjes, poortjes en slagbomen. Een rasechte benzinedief beukt daar wel doorheen. En wat nou met: “ja, de brandstofprijzen zijn ook zo hoog”. Allemaal heel vervelend maar dat betekent alleen maar dat je loon niet hoog genoeg is!!1!!1

Gewoon de creditcard hier in NL maar eens massaal in gebruik nemen. Je kaart wordt vooraf gecharged dus benzine diefstal is verleden tijd.
Hoe moeilijk kan het zijn??
@klisjeemannetje:

Vooraf gecharged? Nou mijn creditcard niet hoor. Betaal ook gewoon nadat ik getankt heb. En wordt aan het eind van de maand afgeschreven.
@Vreddy_B:
Ja oke, maar dat komt omdat je na het tanken naar binnen loopt om te betalen.
En dat moeten ze maar eens afschaffen. Diefstal probleem opgelost.

@Vreddy_B: bij gebruik van een debit card bij een onbemande pomp wordt er vóór je gaat tanken een reservering van een zeker geldbedrag gedaan (daarom moet je ook eerst je pasje in de pomp steken en je pincode intikken!). Pas als die reservering goedgekeurd is door de bank kan je tanken. Hang je het vul-pistool weer terug in de pomp, dan wordt het bedrag pas daadwerkelijk afgeboekt. Als je je CC gebruikt in een dergelijke pomp werkt dat niet anders.

Maar ja, als je dit ook op bemande stations zou invoeren, dan komt er niemand meer in de shop en mist de uitbater de omzet van impuls-aankopen.

Een slagboom? Die dingen rij je er zo af, die houden niks tegen. Nee, daarvoor heb je toch echt zo’n stootblok constructie nodig zoals ze die ook voor sommige bussluizen en bij beveiligde gebouwen gebruiken. Kost wel een aardige grijpstuiver vermoed ik…
@Griffin:

en dus is het een bewuste keuze van de pomphouder waarbij hij/zij kost en baten kan afwegen. Moet je daarna ook verder niet zeuren…
@klisjeemannetje:
“Een rasechte benzinedief beukt daar wel doorheen.”

tuurlijk, maar zelfs met de huidige brandstofprijzen heb je dan meer schade aan je auto dan je bespaart op brandstof.
the-budel-guy
of een systeem wat als je wegrijd zonder te betalen de brandstof in de tank van de auto laat ontploffen zodra je de weg op draait (en op veilige afstand van het pompstation bent) is kijken hoe vaak er dan nog wordt getankt zonder te betalen.

maar mensen die brandstof jatten omdat ze het niet kunnen betalen moeten of een andere auto kopen of een (andere) baan zoeken of naar de baas gaan voor een goed gesprek.
want je kan niet iets gebruiken wat je niet kan betalen.
@the-budel-guy:

Beetje teveel GTA gespeeld of niet :lol:
the-budel-guy
@bempi: haha een rustig dagje op kantoor doet de fantasie goed :P
De branche klaagt al jaren over benzinediefstal, terwijl de oplossing relatief eenvoudig en prima voorhanden is: afrekenen voordat je tankt. Regel dat nu eerst eens, dan praten we verder…
@the budel guy:

Goed dat er nog mensen zijn met zo’n bekrompen blik op het leven als jou. Ga jij dan maar lekker harder werken en in een zielig klein wagentje rijden, hoeven wij het tenminste niet te doen. Ik rijd gewoon in een dikke bak, net als altijd, en dat het allemaal iets duurder wordt kan ik mee leven maar op een gegeven moment moeten ze kappen dan ben ik er klaar mee en een heleboel anderen met mij. Het is tenslotte niet onze schuld dat de economie hier fucked up is, of wel soms? Peace
the-budel-guy
@panzerknacker: zielig wagentje ja hahaha

ga jij maar lekker op afbetaling rijden.

ik rij dan misschien niet in de nieuwste auto maar ik weet wel dat hij van mij is en niet van de bank of andere corrupte organisatie waar jij geld leent.

gelukkig heb ik een goede baan bij het bedrijf van m ouders waar veel mensen van mijn leeftijd van zouden dromen.

maar ik wens je een prettige tijd tot je volgende betaling termijn komt.
@the-budel-guy:

Wie heeft het hier over lenen? Doe je zelf waarschijnlijk!
the-budel-guy
@panzerknacker: hoe wil je geld lenen als je 17 bent.
en ook al kon ik het was ik het niet van plan want ik zorg wel voor een goed betaalde baan. en aangezien jij maar blijft schreeuwen dat het te duur wordt dan zal die ‘dikke bak’ waar je het over had je te duur worden.
@the-budel-guy:

Hahahahaa. +1
Beter gewoon accijns op die zooi naar beneden. Wordt het ook voor de mensen die wel netjes betalen ook nog leuk. :-)
@ThomasBol: dan gaan er andere belastingen weer omhoog. Zoals BTW. Dan liever accijns op brandstoffen, die kun je in zekere zin zelf beinvloeden.
‘kwartje van Kok’ Anyone?
Je kan tegenwoordig beter een tank benzine stelen als crimineel dan tankstation overvallen, dus ik vind ’t niet heel raar dat er meer benzinediefstal is.

Oplossing is nog niet zo simpel als de meeste denken, een systeem met poortjes e.d. gaat véél geld kosten, en dan moet je ze allemaal nog onderhouden en het moet goed werken omdat klanten anders weglopen.

Vooraf betalen is ook niet alles, want als je je tank vol wilt gooien moet je wel heel goed zijn in gokken als je vooraf weet hoeveel er nog precies ingaat, dus dan krijg je dat mensen zeggen ’50 euro’ terwijl ze eigenlijk wel voor 70 hadden willen tanken, oftewel misgelopen omzet voor pomphouder
Benzine duur?

$6.000.000.000.000
Winst van BP afgelopen jaar.

€1 per liter belasting.

Benzine kost geen fuck. We worden alleen keihard genaaid!!!
@Benjamin1: De nagel op de kop! :p
@Benjamin1: wat een waardeloze redenering…. De nettowinst van Apple was in 2011 dik 13 biljoen U$ dollar en is dat een reden om alles wat Apple is te jatten, te boycotten of te vervloeken? En ja, met 21% btw wordt straks een Ipad ook duurder. Gelukkig moet je die maar om de 2 jaar kopen (nieuw model) hahahahaha

Alsof BP alleen maar “wat” litertjes benzine verkoopt….. Veel plezier met die droom; de werkelijkheid ligt wat complexer.

Pomphouders hebben op dit moment zelden het geld om te investeren in nieuwe betaalsystemen zoals met poortjes etc. Geen bank die gaat investeren in een tankstation anno 2012. Alsof die pomphouders niet weten wat de oplossing is maar die oplossingen kosten geld wat ze niet hebben.

Brandstof zal alleen maar duurder worden; deze welvaartstaat heeft geld nodig en veel ook. Ik heb het hier wel al vaker gezegd maar blijkbaar kijken we op dit blogje niet verder dan onze auto lang is. Ga lekker op Costa Rica wonen! Goedkope benzine en “geweldige” voorzieningen qua onderwijs, zorg en sociale zekerheid. De meesten hebben er hier geen benul van in wat voor luxe positie je jezelf bevindt als Nederlander. Denk daar meer eens over na. Altijd maar dat gemekker: wat een zeikvolk zijn we geworden met de jaren; triest gewoon.
exact 10 jaar geleden tanktie ik in hartje Wenen diesel voor 80ct per liter…
Vind het niks gek met z’on prijs.
Ik werk zelf bij een tankstation en kan vertellen dat pomphouders gewoon echt dom zijn.

Dat ze weinig verdienen komt gewoon omdat ze zich hard laten naaien door de oliemaatschappijen. Er zit zoveel winst in brandstof dat het onzin is dat ze andere zaken nodig hebben om rond te komen. Zie de miljardenwinsten van Shell, BP etc etc.

Pomphouders laten zich gewoon uitknijpen.

Dan het probleem met doorrijders. Ze weten nu al dat ze de komende jaren x euro per maand kwijt zijn aan diefstal.

Dan maak je toch een kosten/baten analyse waarbij een slagboomsysteem een eenmalige kost is en doorrijders blijven altijd terugkeren. Vroeg of laat verdien je het dus sowieso terug. Iedere kleuter weet dat.

Verder zijn ze misschien bang om als eerste te zijn met zoiets waardoor ze klanten wegjagen.

Trouwens er is ook veel diefstal uit pompshops en daar doen ze ook vrijwel niks aan. Zelfs als ik als werknemer zeg hoelaat er gestolen is, welk kenteken en het staat op camera dan doen ze er nog niks mee. In mijn ogen verdien je dan niet beter.

Pomphouders laten zich dus aan alle kanten bestelen en in plaats daar wat aan te doen gaan ze hun medewerkers steeds verder uitknijpen.

De enige mensen die momenteel nog bij een tankstation gaan werken zijn degenen die nog te dom zijn om door te hebben dat een uitkering slimmer is.
En zou een slagboomprincipe niet direct een eind maken aan alle brandstofjatpraktijken? (Enkele Lambo’s uitgezonderd.)

Zou een lambo onder een slagboom door kunnen? :p Hoe hoog zijn de slagbomen eigenlijk, mijn laagste BMW was ong 1.35 m hoog (te hoog natuurlijk) lambo’s zijn 1.15 hoog ofzo?
Gewoon doen wat in België gebeurt. Heb ik ’s nachts meegemaakt. Eerst dokken, dan tanken. Hij stopt vanzelf of anders krijg je geld terug.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).