AC Schnitzer BMW M5: Rijtest en video

Auteur: , 50 Reacties

Hoe ruig vormgegeven of hoe krachtig een auto ook is, er is altijd ruimte voor de finishing touch.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

AC Schnitzer bemoeit zich alleen met BMW’s (en MINI’s). Op zich hebben ze daar hun handen al aan vol, want er komt een steeds aanzwellende stroom modellen uit München. De M5 maakte al diepe indruk door de pure kracht die biturbo V8 biedt, maar er was duidelijk nog meer uit te halen. Op zich zou 560 pk genoeg kunnen zijn, sterker nog; ten tijde van de introductie van de E32 750i (de eerste V12 van BMW) was de gedachte dat 300 pk toch wel genoeg zou moeten zijn. Meer was echt niet nodig…

AC Schnitzer BMW M5

Het punt is dat niets zo snel went als een beetje vermogen. Natuurlijk kun je er de hooligan mee uithangen, maar het gemak van meer kracht biedt ook extra veiligheid en comfort. Moeiteloos inhalen, niet hoeven terugschakelen als je eens de Alpen induikt en geen hoge toeren draaiende motor onder een beetje belasting. Deze alinea kan je uitprinten aan je vrouw (m/v) laten zien mocht ze gaan piepen dat het instapmodel toch ook wel moet voldoen. Het staat op Autoblog.nl, dus is het waar.

AC Schnitzer BMW M5

De rest van het verhaal houden we dan als ons geheimpje, want nee natuurlijk heeft de M5 geen extra power nodig. Maar lekker is het wel en aangezien de M5 tegenwoordig turbo-power heeft is een upgrade makkelijker te realiseren. Dat er meer inzit, blijkt ook wel uit de erg vlakke koppelkromme die BMW specificeert voor de standaard M5. Dankzij aanpassingen aan het motormanagement levert de AC Schnitzer M5 duidelijk gestegen maximum waarden voor koppel en vermogen. Het maximaal aantal beschikbare paardjes stijgt van 560 naar 620 pk, dwars door de volgende magische grens in de paardenrace. Het koppel piekt ook duidelijk hoger, er komt 110 Nm bij voor een maximumkoppel van 790 Nm bij 3000 tpm.

AC Schnitzer BMW M5

De hamvraag is: heb je er nog wat aan? De M5 is al nauwelijks underpowered te noemen, sterker nog onder minder ideale omstandigheden (lees gladder wegdek) doet de M5 al een aardige impressie van Bambi on ice. Nu Bambi naar de sportschool is geweest verandert er eigenlijk niet zo veel, net als bij de standaard M5 moet je je in de AC Schnitzer variant bewust zijn dat de rubber-PK verhouding niet ten gunste van het rubber uitslaat. Net als op een motor zorgen onvolkomenheden in het asfalt, natte stukken of wegbelijning voor spektakel, zelfs met ESP aan of in sportstand wil de achterkant van de AC Schnitzer M5 wel eens een stapje opzij doen.

AC Schnitzer BMW M5

De extra 60 pk en 110 Nm geven de AC Schnitzer M5 net een tikkie meer pit. Van de standaardsprint naar de 100 schaaft de tuner 0,2 seconden af, zodat de AC Schnitzer M5 dat nu in 4,1 seconden doet. De topsnelheid is nog steeds begrensd (net als in het BMW Drivers Package) en bedraagt 305 km/u. Hoe de AC Schnitzer M5 daarheen draaft is ronduit indrukwekkend, het maakt dat 300+ rijden niet meer gereserveerd is voor dat ene magische moment dat de autobahn compleet leeg is, de zon schijnt en de tank vol is. De AC Schnitzer M5 doet het als het ware op zijn sloffen, een eventuele volledige onbegrensde versie zou wel eens een hele indrukwekkende topsnelheid kunnen gaan halen. De E60 M6 haalde met 507 pk naar verluidt al 330 km/u op de teller, dus kan je nagaan wat dik 100 pk extra nog gaat opleveren…

De acceleratie door de versnellingen voelt sneller, zonder dat het direct een wereld van verschil is. Dat blijkt ook wel uit de tellervideo, de omstandigheden waren verre van gelijk (in het nadeel van de AC Schnitzer M5) en dan is de getunede M5 maar nipt sneller. Bij de sprint naar 100 wordt er toch nog 0,3 seconden afgeschaafd en zodoende duurt die sprint nog maar 4,1 seconden.

AC Schnitzer BMW M5

Qua power viel er niets te klagen over de laatste generatie M5, maar zijn zangkwaliteiten vallen in het niet vergeleken met de E60 M5 met V10. BMW realiseerde zich dat ook en ging aan de slag met versterkers en speakers om het geluid binnenin nog een beetje jeu te geven. Dat lukte niet helemaal, maar gelukkig hoef je de uitlaat niet standaard te laten. De AC Schnitzer variant klinkt al veel beter, hoewel je daar meer de omgeving dan jezelf een plezier mee doet, buiten klinkt het nog het beste. Vooral met de export-variant van de sportuitlaat, waarbij de kleppen altijd open staan krijgt de M5 er een mooier keeltje van.

Natuurlijk past AC Schnitzer ook het onderstel aan, met een set andere veren gaat de M5 25mm dichter naar het asfalt. Het lijkt een recept om het comfort van een toch al sportieve auto te verzieken, maar AC Schnitzer blijkt heel goed in staat om dat intact te houden. Zelfs met de 21” velgen met de heftige bandenmaat 295/25 R 21 achter, wordt de M5 gelukkig geen stuiterbak. Die velgen zijn gesmeed en doen daarmee recht aan de term lichtmetaal. Slechts 10,9 kilogram wegen ze, en dat is enkele kilogrammen minder dan origenele BMW velgen die een maat kleiner zijn.

AC Schnitzer BMW M5

Verder kan je helemaal los gaan op allerlei aerodynamische en/of optische verbeteringen. De i-Drive controller in de vorm van een AC Schnitzer velg blijft een klassieker, zo niet een must-have. De overige aanpassingen geven de M5 wat meer scherpte, maar daar moet je van houden. In het zwart vind ik de AC Schnitzer M5 er niet verkeerd uitzien, hoewel ik op het optie formulier geen kruisje zou zetten bij de dakspoiler. De powerupgrade heeft de M5 strikt genomen niet nodig, maar ach een M5 heeft eigenlijk niemand nodig. Een 535i biedt meer dan genoeg auto dan de meesten ooit nodig hebben. AC Schnitzer neemt in ieder geval de garantie over, dus dat argument kan ook komen te vervallen. Meer dan 600 pk, dat klinkt gewoon lekker. En die uitlaat ook, dan zou je de rest nog kunnen laten zitten. Filmpje!50 reacties

Tsja…Ik heb toch liever gewoon een standaard M5 zonder alle tupperware van AC Schnitzel.

Gelukkig hebben ze wel eindelijk een paar ander velgen gesmeed dan dat design wat ze eerst altijd hadden en wat op de iDrive knop nog steeds uitgebeeld staat, want dat vond ik helemaal lelijk.
geef mij de “gewone” m5 maar
iDrive knop is echt lelijk!!

In het begin is ie 0,2 sec sneller naar de 100, later 0,3??
@RudyV: Die knop kan inderdaad niet, lijkt wel een Halfords knop. Ziet er echt zéér goedkoop uit, jammer!
@masterstig: Mee eens, mee eens!
@RudyV: Inderdaad wat cheap-ass.. Dit haalt heel de stijl van de m5 naar beneden… Dit soort dingen verwacht je over 10 jaar op een 5e hands 3 serie..
E60 M6? Heb ik iets gemist?
Kan niet wachten om straks thuis de video te kijken :)
allesisrelatief
Doe mij alleen die 60 PK’tjes extra! die velgen zijn ook gruwelijk, die mogen er ook wel bij!
Het filmpje was wederom weer veel te kort.
Wel een geweldig apparaat.

Stickers weg, ramen een tint donker en klaar is je aso bak. Maar dan lekker aso.
Prachtige velgen, prima vermogensupgrade, heerlijk geluid! Dit uitlaatsysteem had standaard moeten zijn!! Leuke bak, ik zou alleen de overige optische aanpassingen achterwege laten. Het origineel is bijna altijd mooier.
Dit is de dakspoiler die je niet moet nemen?
http://i.imgur.com/R38Wf.jpg
(http://i.imgur.com/R38Wf.jpg)
”De E60 M5 haalde met 507 pk naar verluidt al 330 km/u op de teller, dus kan je nagaan wat dik 100 pk extra nog gaat opleveren…”

Onzin natuurlijk. Heeft meer te maken met versnellingsbak verhoudingen.
@jeffreym3: Wat ze ermee bedoelen is dat het gewoon effect moet hebben of je nu 1 of 20 km/u harder gaat..
@The360box: denk dat aerodynamica daar een grotere rol bij speelt; e60 is, volgens mij, aerodynamischer dan de f10
@spylegion: cw waarde M5 e60; 0,31
Cw waarde M5 f10 (standaard); 0,33
velgen zijn super , het geluid zorgt voor kippenvel , maar die kleur mag van mij wel anders .
Enkel uitlaatsysteem en motorische upgrades graag, optische tuning bij AC vind ik altijd wat fout..
En inderdaad, die filmpjes mogen best wel wat langer duren, sta desnoods minuutjes te revven, petrolheads ftw..:D
Die velgen zijn wel heel mooi, net als het geluid.
Voor de vuist weg is de theorie, dat 25% vermogenstoename leidt tot 10% hogere prestaties. Dus reken dan de nieuwe topsnelheid maar uit…
Dikke velgen, hele dikke uitlaten, zowel optisch als akoestisch, maar doe mij maar de gewone M5.
AC Schnitzer maakt van een geweldige wagen een verkracht iets naar mijn mening, ik vind het het ordinair.
De enige tuner die het met klasse en subtiel doet is Alpina naar mijn mening.
Origineel een geweldige wagen zo’n M5, maar doe mij persoonlijk de E39 M5 maar, een tijdloze schoonheid.
@bofkont: Alpina is geen tuner ;)
@autoblogger: Officieel niet, maar zo zie ik ze persoonlijk wel. Bmw heeft het origineel.
Aan 299km/h naar 6° !
video nog niet gekeken maar wat ziet het er toch dik uit!
mis wat meer inhoud in de video…

Lekkere auto, maar gewone M5 vind ik zo veel mooier…
WOW! Eerste bmw die getest word maar niet mee word gedrift! :o
I-drive knop en gril/gaas in de voorbumper pleite.
Voor de rest houden zo. Zelf stickers mogen blijven.
Mooier als std. M5. Vooral de achterkant is een hele verbetering. Velgen zijn voor de verandering ook lekker.
Design van de M5 is veel te conservatief.
Deze ACS dingetjes maken de auto veel interessanter.
Lekkerrrrr :)
Zegt die nou 207 km op één tank? is dat bij normaal gebruik (fabrieksopgave) of was dat Wouter’s verbruik tijdens de rijtest?
@rijbewijzer:

wat is de tankinhoud eigenlijk? 80liter?
@rijbewijzer: sarcasme…
Vette bak geworden, de eerste ook die ik echt mooi vind van AC. Maar die knop in het interieur. Wat bezielde ze?
Vooral die knop voor het computer systeem vind ik dik!
Prachtige wagen, zou deze zoiezo liever willen dan de gewone M5 al is het maar voor het geluid, eindelijk produceert hij een een sound! Dikke +1 voor AC.
Zo ziet hij er beter uit dan het origineel
Optie voor DJ Headhunterz?
Zeg, ligt het aan mij of doet de vorige artikel het niet? Bij mij herlaadt de pagina steeds zonder dat ik er toegang op krijg…

OT: lekker! Alleen de I-Drive knop ziet er niet uit!
Ik vind het er niet uit zien maar dat geluidje kan geen kwaad op de standaard M5!
ligt het aan mij of zijn de geluidsopnames buiten de auto zwaar ruk? Er zit een soort van hapering in het bandengeluid, alsof er een poging tot mislukte filtering op zit.
Nu heb ik een vraagje eigenlijk.
bijna al die tuners komen af met wielen die lichter zijn dan de standaardwielen. Nu heeft dit toch enkel voordelen met zo’n performance auto of zijn daar ook nadelen aan gebonden? anders vind ik het maar raar dat de fabrikant ze dan zelf niet lichter maakt..
zijn er hier mensen die al eens 330km/u hebben gereden?
Doe mij maar maar de standaard M5 wolf in schaapskleren ;)
die herrie-uitlaat helpt alles om zeep, jammer :(
mooie Audi replica velgen…
Ik vind hem er eigenlijk echt goed uitzien…
Gewoon in felblauw of dat matgrijs van eergisteren en zonder die idrive knop ….
Aardig stukje lelijker dan het origineel, maar wat gaat die auto hard! Het geluid vind ik eerlijk gezegd tegenvallen in de video, in het echt waarschijnlijk wel indrukwekkend. Al haalt het denk ik niet de geweldige sound van de E60 M5.
Grappig, als je kijkt naar het klokkenhuis op het dashboard zie je “Efficient Dynamics” onderaan de toerenteller staan. Ik vraag me af in hoeverre deze M5 efficiënt met zijn brandstof omgaat! Desalniettemin een heerlijke auto!
Wow wat een dikke wagen! Wat een lekkere baan moet dit toch zijn…
Wat een beest zeg :-P Ooit wil’k toch een Ac schnitzer modelletje..
Weet iemand welk nummer er is gebruikt in de eerste 35 sec?
@Maximonster: Ik zou zeggen, kijk eens naar de aftiteling

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).