Alcoholslot is populair! Al meer dan 3.000 keer opgelegd

Auteur: , 49 Reacties

We hadden al zo'n flauw vermoeden dat het zogenaamde alcoholslot een populaire straf aan het worden was. Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bevestigen dat nog maar eens. Tot nu toe hebben al meer dan 3.000 automobilisten zo'n straf gekregen. Dat terwijl de prognose voor 2012 op 2.050 automobilisten stond.

Per week krijgen zo’n 100 automobilisten een alcoholslot als straf opgelegd en dat zijn niet mensen die 1 of 2 drankjes ‘teveel’ gedronken hebben. Coen Slebbering van het CBR legt uit om wat voor personen het gaat:

“Het gaat om mensen die bij bloedcontrole blazen tussen de 1.3 en 1.8, dat zijn echt zware drinkers. Het verschilt natuurlijk per persoon hoeveel glazen dat zijn, dat vraagt altijd iedereen. Maar ga er maar van uit dat deze mensen tot twee uur voor men is gaan rijden een glas of tien hebben gedronken.”

Er zijn dus blijkbaar best veel mensen die veel zuipen en dan toch gewoon achter het stuur kruipen. Zoals al eerder gezegd was de prognose dat er 2.050 sloten uitgedeeld zouden worden dit jaar. In mei stond de teller al op 1.735 en 4 maanden later staat de teller dus al op 3.000+ sloten.

Er is echter ook de nodige kritiek op deze straf. Zo kost een alcoholslot maar liefst 4.000 euro en dat is voor veel mensen toch teveel geld. Advocaat Geertjan van Oosten komt onder andere met het volgende voorbeeld op de proppen:

“Een vrachtwagenchauffeur gaat een borrel drinken in de stad. Die denkt ‘ik ben verstandig, ik laat m’n auto staan, ik pak mijn snorfiets’. Die drinkt zes of zeven borrels – want het zijn er helemaal geen tien – rijdt in een fuik, de politie constateert dat, het rijbewijs wordt ingevorderd en ongeldig verklaard. Hij kan het terugkrijgen, maar alleen voor zijn personenauto. Zijn vrachtwagenrijbewijs is hij sowieso twee jaar kwijt.”

Tjsa, dat is natuurlijk heel zielig voor die vrachtwagenchauffeur. Aan de andere kant neemt hij zelf het risico. Hij kiest er zelf voor om met drank op deel te nemen aan het verkeer. Hij had natuurlijk ook een taxi kunnen nemen om thuis te komen.

Wat zijn jullie ervaringen met het alcoholslot? Ken je toevallig iemand die er eentje heeft? En was dat ‘terecht’?49 reacties

Liever een alcoholshot!
@StijnB: Als ze je die 3000x uitdelen heb je andere zorgen dan een Alcoholslot.
Ik heb iets gelezen van iemand die dronken op de fiets reed en moest blazen. Vervolgens moest hij een alcoholslot inbouwen in zijn auto die hij met opzet had latne staan! Absurd i.m.o. en opnieuw een uitwas van de regeldrift. Erschijnt zelfs iemand te zijn zonder auto die een alcoholslot moest laten inbouwen! Dat moest de jongen dan maar in de auto van zijn ouders laten doen!.
Het is goed dat die zatlappen worden aangepakt, elke keer dat ze dronken een auto besturen is een keer dat ze een onschuldig iemand van zijn leven kunnen beroven.
Er zijn genoeg verkeerboetes te verzinnen die je als ‘pesterij’ kan aanmerken, of die gevoelsmatig weinig bijdragen aan de verkeersveiligheid. Straffen op rijden onder invloed kunnen echter niet hoog genoeg zijn. Mensen die menen na 10 (!) glazen alcohol nog te moeten rijden mogen blij zijn dat ze er vanaf komen met een alcoholslot en geen ‘dood door schuld’oid. basta.
Vind het goed dat ze het invoeren, vind alleen de kosten zeer hoog. Ik ben er alleen bang voor dat ze het in de toekomst in alle auto’s standaard in gaan voeren, want tegenwoordig worden de normale burgers zoveel controleert en beperkt in hun vrijheid dan kan dat er ook nog wel bij. Zal niet gebeuren, maar de mogelijkheid bestaat natuurlijk.
@fapfap: lijkt me ideaal. Kun je gewoon zuipen, en als je auto niet meer start, neem je alsnog de taxi.
‘Hij had natuurlijk ook een taxi kunnen nemen om thuis te komen.’

Ja, of een fiets, de beentjes doen t toch meestal nog prima? Wat een vergezocht lulargument..
@sir_smokalot: Fietsen is zó 2011..
@sir_smokalot: op de fiets (of lopend) ben je alsnog een verkeersdeelnemer en kan (theoretisch) nog steeds je rijbewijs in beslag genomen worden.

Vandaar de taxi als optie.
@robbie:
In België kan je alvast alleen als bestuurder van een vervoermiddel (dus ook fiets en zelfs paard) je rijbewijs verliezen. Als voetganger mag je zo dronken zijn als je wilt (enkel openbaar dronkenschap aan je been).
@StijnB: Moeten ze dus luchtsluisen maken vanaf de uitgang van de kroeg naar de taxi-standplaats, (buiten) paffen kan dan al niet meer. Lololol.
@robbie: En als ik nu aangehouden wordt terwijl ik al lopend op weg ben naar de taxi??

Een ander voorbeeld: tijden een verjaardagsfeestje van een vriend van mij was de jarige jop kacheltje lam. Gelukkig waren er nog >10 mensen die hem konden opvangen om naar de taxi stand plaats te lopen (lees zwalken), daar aangekomen weigerde elke taxi hem mee te nemen. Wat moet je dan doen, uiteraard zullen de heilige boontjes hier zeggen niet zoveel drinken om mee te beginnen maar denk dat iedereen wel eens echt goed dronken is geweest en dan moet er toch gewoon een optie zijn om thuis te komen zonder dat de optie bestaat je rijbewijs in te nemen. En als die er niet is mag je van mij de bars aanpakken die rustig dronken mensen alcohol blijven schenken!!
@Mpower: Een boete openbare dronkenschap wordt meestal gegeven wanneer je laderzat op de baan aan het wandelen bent. In uw voorbeeld ben je dus gezien en riskeer je de boete. Heeft niets met het rijbewijs te maken.

PS: de kans dat je die boete krijgt is uitzonderlijk. Enkel bij overlast loop je echt een risico
@sir_smokalot: Hier hebben ze een mooie Amerikaanse uitdrukking voor: “If you can’t do the time don’t do the crime”
@sir_smokalot:

Fietsers en voetgangers zijn ook verkeersdeelnemers. Iemand die met een zatte kop de straat op stapt, vormt ook een gevaar.
ideetje:

ipv (in combinatie met) een blaastest – die beperkt is tot alcohol intoxicatie – kan je op het schermpje een paar testjes doen van uw mentale aanwezigheid vooraleer de wagen wil starten. Zo kan je ook testen op de invloeden van bijvoorbeeld anti-depressieva.
@dubhead: Dan leer ik de antwoorden uit m’n hoofd!
@kaasboerin: als je echt veel gezopen hebt, lukt dat ook niet meer
@desoper: 1x die testjes nuchter doen, opschrijven, papiertje naast dat apparaatje leggen.. Als je zodanig dronken ben dat je dat papiertje niet meer kan lezen kan je je portier ook niet meer open krijgen dunkt me.
@desoper: M’n punt is, dat een blaastest dus 100x zo handig is als wat testjes.
@E34M5Touring: niet 3000 per persoon he… ;)
@Svenska_Aeroplan_AB: It was funnier in my head…… So it should have stayed there ;)
Ik hoef ook nooit lazerus te worden,waarom een ander dan wel?Alcohol en verkeer gaan gewoon niet samen.Maar dat je rijbewijs wordt ingevorderd terwijl je juist bent gaan fietsen?Dan kun je net zo goed met de auto gaan,toch?
Lazerus?? Ik ben al bijna een jaar mijn rijbewijs kwijt, omdat ik met 1,09 promille (ongeveer 4,5 biertje) op mijn snorfiets op het fietspad een verdwaalde buitenlandse kennis op ging halen. Ik moet een een alcoholslot inbouwen in een auto DIE IK NIET HEB!
ik kan m nog wel 5 jaar kwijt zijn
@trbn: Niet in hoger beroep gegaan?
Tip: Elektrische fiets.. kunnen ze niet je rijbewijs afpakken en kun je toch met 25+ door het verkeer heen. Ook heb ik met een fiets niet het idee dat je dodelijke ongelukken veroorzaakt.

Verder is 4.000 natuurlijk wel erg veel, vooral als het 2 keer de waarde van je auto is.
@WId:

Kunnen ze wel met een fiets neem je ook deel aan het verkeer. Spijtig genoeg.
@Hupke: Uiteraard. binnenkort voor de 5e keer verschijnen. Hoop dat ik het nou eindelijk na bijna een jaar terug krijg. Ik wil mijn motorrijbewijs halen, maar mag dat nu niet. En na januari wordt dat een stuk lastiger.
En nog voor de andere mensen JA natuurlijk heb je de keuze, maar het gaat om de afweging van het gevaar. Ik draai niet zomaar de weg op nadat ik 4,5 biertje op heb, ik rijd dan gewoon normaal, met max 25 km/u terwijl ik nog door sommige fietsers word ingehaald over het fietspad.
Ik zou nooit een auto besturen met alcohol op, maar dat heb ik ook niet gedaan. Ik mag niet meer in een auto, maar wel weer op mijn snorfiets rijden TERWIJL IK DAAR OP AANGHOUDEN BEN!
@trbn:

Het is idd echt gewoonweg belachelijk. Ze zeggen dat je eronder uit raakt als je je rijbewijs niet op zak hebt als je fietst en niet zegt dat je er eentje hebt.
“Er is echter ook de nodige kritiek op deze straf. Zo kost een alcoholslot maar liefst 4.000 euro en dat is voor veel mensen toch teveel geld.”

Maar geld om je ladderzat te zuipen is er wel.

@WId: Als je tegen een voetganger of een fietser aanfietst dan valt’ie meestal hé, en een val kán al een nekbreuk tot gevolg hebben. En dat zou voor mij al genoeg reden zijn om ook geen elektrische fiets te nemen
@Hupke: nee kunnen ze niet! Dat zou betekenen dat mensen meteen rijbewijs zwaarder gestraft worden dan mensen zonder rijbewijs op een fiets. Als je bezopenop de fiets zit kunnen ze geen rijbewijs afpakken.
@rufctr01:

Kunnen ze echt wel (in België) tenzij je het niet opzak hebt en het niet verteld dat je er eentje hebt(wat eigenlijk niet mag).
@trbn: eigen schuld. Pak dan gewoon de fiets!
4000,- eu? Ik geloof nooit dat het zoveel kost zo’n ding + inbouw. En dan laat ik hem eventueel zelf inbouwen door mn eigen garage ipv een dealer die je dik oplicht!
Tja hier in de omgeving hebben nou 4 mensen die ik ken zo´n slot in de auto hangen, en ik kan je verzekeren dat ze echt minimaal €4000,- kost, en dat is exclusief eventuele verlenging en daar zit ook de boete van justitie nog niet in.. die €4000,- gaat naar Dräger en het CBR.

Overigens is 1 daarvan wel heel zwaar gestraft door met 1,02 promille gepakt te worden op een snorscootertje (beginnend bestuurder) en dus kwijt voor 5! jaar of auto kopen en slot laten inbouwen
Zuipen tot we (achter het stuur) kruipen!
@Benz65: precies.
Als je genoeg geld hebt om je klem te zuipen kan je ook de taxi betalen. Ben je toch zo dom om in de auto te stappen dan moet je niet piepen als je gepakt wordt. Denk dat je blij mag zijn dat je gepakt wordt voordat je iemand anders doodrijdt. Zo\’n alcoholslot is een duur geintje, maar ik kan echt geen medelijden hebben met mensen die zo\’n ding moeten aanschaffen.
@moveyourmind: Het gaat in de discussie niet om het slot opzich, maar onder welke voorwaarden het wordt opgelegd. Zoals in een geval hierboven beschreven kan je met 1,02 promile als beginnend bestuurde op een snorfiets een slot krijgen en als je geen auto hebt dan 5 jaar je rijbewijs kwijt zijn. Natuurlijk is alcohol in het verkeer gevaarlijk en kan een auto in handen van een persoon onder invloed een moorwapen zijn.
Maar is het dan ook rechtvaardig om een snorfiets (traag, licht, makkelijk te ontwijken) op een gelijk niveau te zetten met een voertuig dat minimaal 10 keer zwaarder is en veel sneller rijd? Om iemand die geen auto heeft veel langer te straffen omdat hij geen auto heeft? Om een vrachtwagen chauffeur zijn baan af te nemen en een zondagsrijder alleen z’n zondagse ritje voor het zelde vergrijp?
Ik ben voor zwaar straffen wanneer er alcohol in het spel is, maar laten we niet de ene persoon harder straffen dan de ander voor het zelfde vergrijp.
@ya314: als iemand dronken op de (snor)fiets stapt kan je nog discussiëren of dat net zo zwaar gestraft moet worden. Aan de andere kant, je hebt zelf de keuze of je wel of niet onder invloed aan het verkeer deelneemt. Dat geldt ook voor de beroepschauffeur. Dit soort straffen zijn hard, maar er zijn helaas nog steeds veel (dodelijke) slachtoffers als gevolg van drank in het verkeer.
Zit er een Pools instructie boekje bij het slot?
@ya314:
Het gaat er hier om dat een dronken bestuurder op een (snor)fiets net zo makkelijk een gevaarlijk situatie kan veroorzaken als iemand in een auto. De fietser draait met zijn dronken hoofd zo de weg op -> auto moet uitwijken en verliest controle en ramt bushokje waar net 3 mensen staan.
Dit soort dingen gebeuren en daarom wordt er zo fel op gecontroleerd.
3000 keer een ww of bijstandsuitkering voor langere tijd is een behoorlijke maatschappelijke kostenpost. Gelukkig betalen ook de voorstanders van een alcoholslot hier gretig aan mee.
Proportionaliteit is geheel weg bij het opleggen van een alcoholslot voor first offenders. Door rood licht rijden wordt beboet met 220 euro terwijl de gevaar zetting zeker niet kleiner is. Het is een melkkoe van het CBR en de monopolist Dräger. verder straf je op deze manier een hele familie doordat die ook moeten blazen als ze in de auto willen rijden als of zij ook een notoire drankrijder zijn. Prima voor mensen die alcohol en verkeer niet kunnen scheiden. Buiten proporties 4500 euro als bestuurlijke maatregel en waarbij nog een boete van 1000 euro bijkomt als strafrechtelijke maatregel. Ik dacht dat je niet twee keer voor een vergrijp gestraft kon worden?
Hallo ik ben iemand die bezig is om het alcoholslotprogamma aan het opstarten is.
Ik had was opstap geweest en werd bij vertrek aangehouden. En blies daarbij 590 ugl/ 1.32 promill.
De grens ligt op 570 ugl/ 1.30 promille.
Ik reed juist te rustig.
Nu ben ik het helemaal eens met het progamma.
Want na 2 pilsjes moet ik niet meer rijden..
Want ik zou het mij zelf nooit kunnen vergeven.
Als ik iemand aan zou rijden!
Daarom ben ik een voorstander van deze 2 jarige progamma.
Het enigste wat mij tegen zit is het apsurbe bedrag wat het kost.
Ik
Probeer net als jullie het huisje boompje beestje op te bouwen.
Maar de aankomende 2 jaar sta ik volledig stil in verband met deze fout.
Ik praat mij zelf
Al een enorme schuld gevoel aan ivm deze fout!
Maar is 2 jaar stilstand van leven opbouw echt rechtvaardig naarmate wat ik heb gedaan??
Overgens ik rij een volkswagen golf 3 cabriolet van 95 en mijn vaste last is 370€ als hij stil staat. Buiten. Benzine en onderhoud. En dat 2 jaar lang.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).