Alcoholslot veel vaker toegepast dan vooraf verwacht

Auteur: , 57 Reacties

Moeten we hier nou blij mee zijn, of juist niet?

Afgelopen december werd het alcoholslot ingevoerd. Mensen die met een promillage van 1,3 of meer (0,2 (beginnend)/0,5 is de wettelijke grens) gesnapt worden krijgen na teruggave van hun rijbewijs als extraatje een kastje in hun auto dat als startonderbreker werkt. Ben je nuchter, dan start de auto, heb je alcohol in je adem (0,2 promille of meer), dan mag je gaan lopen.

Een prima initiatief, want kennelijk verdienen mensen die veel te veel zuipen en dan achter het stuur kruipen een tweede kans. Als dat dan toch moet, dan heb je met een alcoholslot in ieder geval (voor 2 jaar) een goede stok achter de deur.

Maar hoe vaak wordt dit alcoholslot toegepast? Ondergetekende schrok behoorlijk. De prognose was 2.050 automobilisten per jaar, maar na een half jaar zitten we, aldus Metro, dat de cijfers naging bij het CBR, al op 1.735! Dat zijn dus bijna 10 sloten per dag. Tien mensen die het kennelijk okee vinden om bezopen achter het stuur te zitten.

Laten we het er maar op houden dat dit slot de notoire drinker in ieder geval een beetje beteugelt in het verkeer, maar het geeft wel aan dat alcoholcontroles nog steeds noodzakelijk zijn. Meer uitleg over het fenomeen ‘alcoholslot’ vind je hier.

Foto credit: GPD57 reacties

Met dit systeem kan je toch gewoon een ander laten blazen? Alsnog lastig op de lange termijn, daar niet van..
@kaasboerin:

Zou jij als “nuchter” persoon gaan blazen, zodat iemand die gedronken heeft terug kan rijden? Daarna een ongeluk krijgen en zelf met een schuldgevoel zitten, nee dank je wel.
@jack_abarth: Uh, spreek voor uzelf.. ;). Volgens mij gebeurt dit heus wel eens dat een vriend o.i.d. gaat blazen voor diegene. Hmm, misschien een gat in de markt? “Ik blaas voor u, Blaas-rittenkaart €10 p/d voor een maand!”.
@kaasboerin: een vriend die dat voor je doet is geen goeie vriend… zeker als zo iemand nuchter is (moet wel) en dan voor je blaast! Maar je hebt wel gelijk dast het weleens gebeurt denk ik.

Overigens vermoed ik dat je strafbaar bent als je het doet.
@kaasboerin:

Koop zo’n mini ventilator bij de blokker op batterijen en je bent goedkoper uit :D
@bempi: maar dan kan die vriend toch beter gaan rijden als die wel goed blaast?
Of je moet altijd met je zoontje van 8 straalbezopen in de kroeg zitten..
@ZeRoo:

Was meer als je alleen rijdt :P
Volgens mij heb je na 5 min weer een check. Dus dan moet je een nuchtere passagier bij je hebben. Die dan natuurlijk beter zelf kan rijden.
@sir_smokalot: Aha, dat is slim, en als je dan niet blaast krijgt de politie een signaal door ofzo? Lijkt me niet dat de auto uit zichzelf de vluchtstrook op rijdt en uitschakelt. :D
@sir_smokalot: korte stadsritjes zijn tegenwoordig #Swag ;)
@sir_smokalot: Heb ’t effe opgezocht: Als de bestuurder de hertest weigert of als bij de hertest blijkt dat er toch alcohol is gedronken, moet de bestuurder het slot binnen 5 dagen laten uitlezen.. Grappig dat ze dat dan trouwens weer níet gevaarlijk vinden, blazen onder ’t rijden.
Het lijkt me het minste van de twee kwaden
@sir_smokalot: moet h wel een rijbewijs hebben.
@sir_smokalot:

Tenzij die geen rijbewijs heeft.
Ik zeg maar alcomobilisten die hun kinderen laten blazen of vrouw zonder rijbewijs, vrienden zonder rijbewijs.
Werkt zo’n alchoholslot op elke auto?
@rubenpriest:

Ja, maar je mag hem niet in elke auto laten inbouwen, alleen de ‘luxe’ auto’s heb ik me laten vertellen
10 per dag, en dat gaat alleen nog om een promillage van 1.3 en hoger he! Krijgt echt iedereen zo’n slot? Ik dacht dat het alleen bij herhaling was? Hoewel, bij 1.3 heb je echt minimaal 5 bier in 1 uur tijd op ofzo, of 6 bier in 2 uur tijd etc.

Op zich vind ik het prima trouwens, hoewel ik me ook afvraag hoeveel van deze overtreders niet ook een alcoholprobleem heeft (als in: verslaving of combinatie met andere psychologische problemen). Misschien is dat ook iets om op te focussen; gedwongen hulp zoeken voor dat probleem.
@Sorcerer:

Als beginnend bestuurder krijg je hem al bij 1,0 promille
Een vriend van mij heeft ook een ASP (alcoholslotprogramma) aan z’n broek hangen omdat die 0,001 promille boven de grens van 1 zat, erg lullig maarja ze moeten ergens een grens trekken, maar feit is dat hij ook nooit meer met alcohol op had gereden als die alleen die alcoholcursus had gekregen, naast een boete..
Duur grapje trouwens, je moet dat alcoholslot leasen en laten inbouwen en eens in de zoveel tijd laten uitlezen, dit voor minimaal 2 jaar lang en kost rond de €2500,-

Daarnaast kun je dus alleen nog maar rijden in auto’s met een alcoholslot, dus als iemand vraagt of je een stukje in z’n Ferrari wil rijden kun je dat dus ook vergeten, ook mag je geen gebruik meer maken van je andere rijbewijzen in die 2 jaar, op AM na, dus ook geen motor etc.
Word dat eigenlijk op eigen kosten ingebouwd (terecht) of op die van de belasting betaler?
Hoe zit het met oldtimers of met motoren?
@Hupke: eigen kosten
Dat eerste natuurlijk. Een AMV moet je ook zelf betalen.
@Hupke:

Oldtimers weet ik niet zeker, maar je auto moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen anders kunnen ze weigeren er een slot in te bouwen, zodat niet iedereen die een ASP krijgt gewoon een auto koopt van €500,- en dat slot daarin laat bouwen

Motorrijden mag niet meer, daar bouwen ze geen sloten in.. je krijgt ook een speciaal rijbewijs met code 103 o.i.d. (die je ook weer apart moet kopen) zodat je alleen nog maar auto’s met alcoholslot mag besturen
@rijbewijzer:

Dat ze zo streng zijn lijkt me eigenlijk eerder een slecht idee.
Hoewel zo’n alcoslot naast een bescherming natuurlijk ook een straf is kan zo’n veroordeelde dan nooit even een wagen van een collega gebruiken, busje nemen om iets te verplaatsen, een dronken maat (en die zal je in zo’n situatie zeker hebben) naar huis brengen,… een job uitoefenen waar die vaak van wagen moet veranderen,…

En dat terwijl die misschien eens 1 keer met een beetje te veel op rustig naar huis gereden is omdat de afstand te kort was om een taxi te bellen en te lang om te wandelen.

Nuja ik begrijp ze anders ook wel dat ze niet 1 uitzondering kunnen maken omdat anders alle alcomobilisten gewoon de wagens van ‘vrienden’ rondrijden, maar toch vind het niet zo’n super systeem.
@Hupke:

Je wordt idd tegenwoordig gewoon goed hard gepakt, en bijna niemand denkt vantevoren aan de consequenties die het kan hebben om dronken te rijden, als je alleen op heterdaad betrapt wordt heb je dus al een enorm probleem, maar al deze mensen hebben nog geluk gehad! voor hetzelfde geldt rij je je auto of jezelf, of erger nog, iemand anders kapot en dan heb je natuurlijk een nog véél groter probleem
Alleen de echte zuiperts zullen hiermee geholpen zijn, we moeten niet doorslaan!
Immers, als je die pluchewarmhouders in den Haag hun gang laat gaan hebben we straks van alles in en aan onze auto’s hangen!

Automatisch brekende ramen, kilometer verklikkers, alcoholsloten…. wat als je net je auto lekker groen met alcohol (biobrandstof dus) hebt afgetankt????
Hoe gaat het eigenlijk als je geen auto op je naam hebt staan. Mag je dan nog wel in auto’s rijden die niet op je naam staan, maar ook niet zijn voorzien van alcoholslot?
@partimarti: Dan plaatsen ze het slot op je ogen. Zodra er alcohol in je adem zit sluit het slot en ben je 1,5u blind.

Nee eigenlijk ook geen idee hoe ze het dan doen. Gewoon je rijbewijs afnemen denk ik dan…
@partimarti:

dan heb je pech, 5 jaar niet rijden behoort dan tot je opties, of je kan misschien je werkgever zo ver krijgen om hem in je werkauto in te bouwen (als dit mag, weet ik niet zeker)
Belachelijke regeling dit. Leuk dat ze willen optreden tegen zuipende automobilisten, maar dit slaat nergens op. Krijgen hardrijders straks ook een sneldheidsbegrenzer in hun auto?
Verder neem je natuurlijk gewoon een andere auto mee, mocht je van plan zijn om te gaan borrelen
@desoper: Snelheidsbegrenzer? Lol, never. Straks zijn de flitspalen niet rendabel meer. Dronkenschap kan alleen op heterdaad en die kans is gewoon (te) klein. Dat kan ook, gewoon een ouwe ragbak erbij kopen en op je zus d’r naam zetten mocht dat ook bijgehouden worden. Oh, ik vind het trouwens wel goed, dat slot.. Je hoeft maar 1x iemand te zien rijden die dronken is, dan ben je overtuigd.
@kaasboerin: Ze zullen nooit een snelheidbegrenzer installeren, eerder een interne flitspaal. Telkens dat je te snel rijdt wordt dit direct van je rekening afgehouden. Is je rekening leeg, valt je auto uit.
@kaasboerin: ja maar ik heb pas nog te horen gekregen van de politie dat de snelheidsboetes er zijn tbv de verkeersveiligheid.
@desoper: Was ik zelf nog maar zo naief.. Geniet ervan zolang het kan!
@kaasboerin: Te klein? Mwah. Probeer eens vrijdagnacht en zaterdagnacht door de Rotterdam te komen. Ze sluiten gewoon wegen af om mensen te laten blazen. Ik heb in mijn jaartje dat ik rijd nog niet geblazen, maar wel flink vaak alcoholfuiken gezien.

OT: Maatregel is erg lastig. Ik snap dat mensen hard aangepakt moeten worden, dat is zeker een goede instelling. Denk echter dat het wel heel veel beperkingen oplegt voor bestuurders. Natuurlijk weegt het drinken veel meer op tegen de beperkingen qua verantwoordelijkheid, maar toch. Ik weet niet of ik er een complete voorstander van ben, maar ach ik zit ook in de risicogroep (studenten/beginnend bestuurder). Snap best dat ze het doen, zie maar al te vaak vrienden toch rijden nadat ze liters alcohol op hebben.
@jzaero: Ja, ik ken er ook wel wat die dat doen.. Misschien in hartje Rotterdam inderdaad, maar erbuiten? Ik heb nog nooit een politieauto hier gezien buiten ’t centrum om. Ik ken gasten die er al jaren mee weg komen.
Lekker iemand anders laten blazen en zelf rijden… Makkelijk te omzeilen dit systeem.
En hoelang moet zo’n systeem in je auto blijven ?
ff een leuke scenario schrijven: Stel je bent op een feestje en het eindigt.
Je bent de laatste die vertrek, er is niemand meer behalve jij en je vriendin. Opeens krijgt je vriendin een hartaanval.
Je telefoon is leeg en je moet hulp hebben. Het enige wat je kan is met de auto rijden, maar je hebt op het feestje wat gedronken en je hebt zo’n alcoholslot. Dan ben je gef*cked door de overheid.
Goed zulke situatie’s zijn vrij gering, maar als ik iets laat inbouwen wat mij beperkt wil ik eerst weten of het systeem rekent op uitzonderlijke gevallen. In dit geval was het systeem schuldig aan moord met voorbedachte raden, waar de systeembouwers en overheid mede schuldig aan bevonden kunnen worden.
@bempi: Jaaa… dan had je de eerste keer niet met 1,3+ promile moeten rijden en ben je zelf direct schuldig aan moord met voorbedachte raden. Boontje komt om z’n loontje.
@flutterby:

En wat als het 1.299 promille was ?
@bempi: Dan heb je geen alcoholslot. Je moet ergens de grens trekken… Flexibele grenzen bestaan niet, hooguit variabel. Promile is een variabele grens.

Belachelijk eigenlijk dat jij mensen met drank achter het stuur probeert te beschermen…
@flutterby:

Alsof 1.299 promille minder invloed heeft t.o.v. 1.3 promille ? Ik probeer mensen niet onder invloed achter het stuur te beschermen. Ik kraak het systeem af dat je verplicht om met zo’n ding te rijden als je 1x in de fout bent gegaan.
Het is vergelijkbaar met iemand die uit de gevangenis komt en niet aan de bak kan komen omdat hij altijd wordt gevolgd door het verleden en moeilijk een nieuwe start kan maken.
Het systeem is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je wordt beschermt evenals je mede passagiers en niet voor big brother praktijken.
En wat als ik een occassion koop met zo’n systeem erin, terwijl ik b.v. geen drinker ben ? Ik zit niet te wachten op een auto met een onhygiënisch systeem waar ik eerst moet blazen om weg te mogen rijden. Toppunt van achterlijkheid.
@bempi: Want jij bent verplicht om die occassion te kopen? Je kan toch ook naar een andere auto zoeken? En als die specifieke auto zo speciaal voor je is dan kan je het wel uitbouwen.

Waar zou de lijn dan getrokken moeten worden?
@flutterby:

En hoe lang wil jij naar een auto zoeken, als straks elke auto zo’n inbouw heeft. En waarom ben jij verantwoordelijk om zo’n apparaat eruit te bouwen ?
Een lijn kan getrokken worden met een puntensysteem met torenhoge straffen. Wat heb je er nou aan om een systeem te ontwikkelen waarbij je niet kan wegrijden ( wederom noodgevallen ). Daar kan niemand op inspelen. En zolang je dit punt niet waterdicht kan afsluiten dient het per direct te worden afgekeurd.
@bempi:

ps: als ik iemand vermoord dan wordt ik toch ook gestraft? Of moeten we dan ook maar zeggen “Foutje, kan iedereen gebeuren, maar de volgende keer zijn we niet zo lief meer hoor.”
@flutterby:

Dat gebeurd hier in Nederland al. TBS + vroege vrijlating, terwijl de straf 18 jaar of langer bedraagt. Komt men na goed gedrag na 5 a 6 jaar vrij.
@bempi:

Moord is altijd met voorbedachte rade, anders is het doodslag ;)
@jack_abarth:

Weer wat geleerd thnx :)
Prima systeem dit. Met drank op achter het stuur blijkt telkens weer levensgevaarlijk..
Wat ballonetjes opblazen. In auto pleuren. Als ding vraagt om te blazen, ballon erop zetten en rijden maar.
@pomfriet:

Het is alleen zo’n gekloot om dat knoopje uit het ballonnetje te halen ;)
Moet je eens proberen als je knetterdik bent.
Het erge is dat het er niet tien per dag zijn, maar tientallen. Slechts tien daarvan worden gecontroleerd en bekeurd.
Tsja, als je wilt weten hoeveel het er zijn, moet je ff naar de weekend-statistieken kijken. In die kleine uurtjes gebeuren de zwaarste ongevallen. En dat ligt vast niet aan de stand van de zon, want door de week speelt dat niet. Of: 11% van de verkeersslachtoffers is onder invloed van alcohol. Tel daarbij op dat het bij een sterfgeval niet meer wordt gemeten, en je weet dat er heel wat rondrijden.
Eén woord; terecht!
@bempi
Wat een non-argumenten allemaal.
*zucht*
Rijden = niet zuipen. Geen discussie mogelijk. Als iemand onwel word zijn ze echt niet gebaat bij een dronken imbeciel die ambulance gaat spelen.
@koelkast:

Er bestaat dan nog altijd een kans dat je een leven kan redden dan wanneer je niks kan doen. Tel uit je winst met je non argumenten. Ook jij moet net als de overheid de stekker uit jezelf halen. :D
hartverwarmend

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).