Hij is al bijna 60 jaar oud, gestyled door Bertone, en nog steeds een maffe verschijning. We hebben het over de B.A.T. 7, een concept car zoals ze tegenwoordig niet meer gemaakt worden.
We schrijven 1954. Gamal Abdel Nasser wordt president van Egypte, de Fransen vinden hun Waterloo in Dien Bien Phu, in de VS viert het McCarthyisme hoogtij en William Golding publiceert Lord of the flies.
Maar er gebeurt meer: op de autosalon van Turijn presenteert Alfa Romeo het krankzinnige B.A.T. (Berlinetta Aerodynamica Tecnica) 7 Concept, een soort van futuristische Jetsons-mobiel, neergepend door Franco Scaglione, waarvan het uitgangspunt het creëren van een zo laag mogelijke luchtweerstandscoëfficient was.
Komt dit concept als donderslag bij heldere hemel? Nee, een jaar eerder werd namelijk al een voorloper, de B.A.T. 5, getoond, dus het publiek is enigszins voorbereid. De 7 had dus een basis om op voort te borduren, en Bertone putte voor het design vooral uit de ervaring die was opgedaan in projecten gerelateerd aan de vliegtuigindustrie. Dit is vooral te zien in de nogal overtrokken staartvinnen, die van de achterkant een bizar schouwspel maken. Een Cadillac uit die tijd zou er jaloers op worden.
De wielen zijn nauwelijks te zien, omdat ze door een flinke hoeveelheid koetswerk afgedekt worden, en de neus bestaat uit een drietal uitstulpingen met een platte, diep verstopte grille er tussen. Pal aan weerszijden van de centrale neusbult prijken twee lampen, die naar beneden schijnen wanneer de auto vaart maakt.
Als gezegd: er moest een lage Cw-waarde neergezet worden, en dat lukte: de B.A.T. 7 haalt 0,19, terwijl conventionele auto’s heden ten dage niet heel ver onder de 0,25-0,30 komen. De Mercedes-Benz CLA haalt in zijn meest gestroomlijnde vorm 0,22, terwijl de tweezits Volkswagen XL1 een Cw-waarde van 0,189 haalt.
Na de B.A.T. 7 volgde in 1955 een B.A.T. 9. Het hier behandelde model is dus een het middelste concept in een klassiek trio, dat in 2008 met de B.A.T. 11 een retro-vervolg kreeg. Maar dat is een heel ander verhaal.
25 reacties
Ik blijf ze mooi vinden :)
http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/BATcars.jpg&imgrefurl=http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_BAT&h=768&w=1024&sz=90&tbnid=fQNhUf__eWybwM:&tbnh=90&tbnw=120&zoom=1&usg=__5cv0vu0_0a7R4TZpuGL4BJAkHok=&docid=GxYuuspsczmN-M&sa=X&ei=L_BTUqbaGqmw0QX2qIHIBA&ved=0CDUQ9QEwAQ
…oh, de foto stond er al bij :)
Sorry jongens!
Heb er toen ze lang geleden alledrie op de rai stonden een uur lang kwijlend bij gestaan..
Kunst met een grote K…
zelfs de disco volante, die dat jaar ook de Rai stond, komt niet in de buurt
Leuk dat je het antwoord al meteen geeft!
Bovendien hebben de eerste BAT’s problemen met sturen omdat de voorste wielen niet link of rechts kunnen bewegen. Biedt zo’n BAT relatief weinig ruimte binnenin, en is het zicht rondom verschrikkelijk. M.a.w. leuk als concept maar praktisch om elke dag te gebruiken… nee!
Om hem te vergeten moet je hem ooit gekend hebben inderdaad :)
http://nl.wikigta.org/wiki/File:RomeroGTA2.png de Romero.
Wat een puberale reacties hier (sommige uitzonderingen daargelaten)
Jonkies zonder besef van de ‘Zeitgeist’ van toen. De concepten maken duidelijk een vette knipoog naar de BATman strips die toen ‘je-van-het’ waren. Ook was toen het vliegen erg hot; de eerste commerciële straalvliegtuigen deden hun intrede en de mensheid fantaseerde toen nog heel erg over ruimtereizen (de maan was immers nog niet bedwongen). Al deze context zorgde voor de meest wilde creaties van auto’s met ‘vleugels’.
De BAT serie zijn, naar mijn mening, een van de mooiste creaties met het Alfa Romeo logo op het plaatwerk.