Hybride technologie, auto’s en meer

Auteur: , 8 Reacties

Yep, hybride auto's zijn hot! En dat is helemaal niet zo raar gezien het feit dat de technologie steeds verder geperfectioneerd wordt. Vandaag een special over hybride auto's met de stand van zaken, eigenschappen van de technologie en nieuwe ontwikkelingen in de markt. Wordt 2005 het jaar dat de hybrid echt doorbreekt?

De American Council for an Energy Efficient Economy (ACEEE) heeft recentelijk een onderzoek gepubliceerd met een lijst van ‘meanest’ en ‘greenest’ passagiers voertuigen. De resultaten waren gebasseerd op brandstof efficiëntie en emissies, onder andere de Volkswagen Touareg SUV en Hummer H2 kwamen erg slecht uit de bus, de Toyota Prius hoorde uiteraard bij de beste performers.

Nadat Toyota de spits had afgebeten met de Prius hebben de andere autofabrikanten ook de smaak te pakken. Iedereen was er eigenlijk al mee bezig maar Toyota was de eerste die het aandurfde een hybride wagen op de markt te zetten: the right car at the right time!. Nu ziet dus elke autofabrikant toekomst in de hybride vorm, Toyota doet er alles aan op voorloper te blijven en heeft grootse plannen. De martkverdeling in Amerika schrijft aan Toyota 61% van de markt toe, Honda 30%, Ford 55 en General Motors 4% (gegevens van tweede helft 2004).

Maar hoe werkt een hybride wagen? Om snelheid te krijgen maakt een hybrid gebruik van twee motoren, een elektrische en een benzine motor of andere conventionele verbrandingsmotor. Op deze manier kan bijvoorbeeld bij het inhalen of bij een steile helling de kracht van de benzinemotor gebruikt worden. De accu van de elektrische motor wordt onder het rijden opgeladen door een generator (die wordt aangedreven door de verbrandingsmotor). Als de accu vol is, kan de motor zelfs af en toe een poosje helemaal uitgezet worden. Hybride auto’s zijn stiller, zuiniger en minder vervuilend dan andere hedendaagse modellen. Voor de verbrandingsmotor kan een benzinemotor worden gebruikt, maar bijvoorbeeld ook een dieselmotor of een nog efficiëntere Stirlingmotor.
Rijden in een hybride auto is het meest efficiënt in de stad, de andere motor gebruik je namelijk vaak op de buitenweg. Tegenwoordig kun je trouwens bij verschillende leasebedrijven ook hybride auto’s leasen.

De stijgende bezineprijzen van tegenwoordig maken de keus makkelijker, terwijl de echte reden voor een hybride wagen eigenlijk in de hoek van de milieuvriendelijkheid zou moeten worden gezocht (ook wel het nieuwe rijden genoemd). Milieutechnisch gezien spannen de Honda Civic IMA en de Toyota Prius de kroon: ze zijn zeer zuinig en zeer schoon. Deze auto’s zijn op dit moment niet veel duurder dan moderne diesels, dit komt echter mede dankzij een zeer royale subsidie.

Er zijn vele nieuwe initiatieven ontstaan door de hybride hype. Zo is er in Boston een hybride taxidienst begonnen, praat men in Nederland over gratis parkeren voor hybrids en is er een aparte website met informatie over hybride auto’s. Ook zijn er diverse hybride weblogs en heeft Wired Magazine deze maand een special over hybride technologie. Ook onze zuiderburen zijn er mee bezig, in België leeft een honger naar informatie over auto’s met een lage uitstoot van CO2.

Op de laatste autoshows was de interesse voor hybride concepten sterk aanwezig, er waren onder andere nieuwe modellen te zien van Lexus (de GS450h en RX400h), Porsche (hybride Cayenne) en Mercedes (M-klasse).

De ontwikkeling en de bouw van hybride auto’s is bijzonder duur. Daarom gaan bijvoorbeeld General Motors en DaimlerChrysler samen hybride motoren produceren voor personenauto’s en trucks. Ook zullen autofabrikanten de technische ontwikkeling uitbesteden aan anderen zoals Porsche en Nissan die de hybride technologie inkopen bij Toyota.

Overzicht hybride concepten van andere automerken:
– Ford komt met de Escape Hybrid SUV en zal het aanbod de komende drie jaar met vijf andere modellen uitbreiden, waaronder de Focus.
– Honda komt met diverse modellen, naast de Insight een Accord Hybrid en een Civic Hybrid.
– Mitsubishi komt met een hybride Eclipse.
– Nissan komt met een hybride Altima (Primera).
– Toyota komt met de tweede generatie Prius, een hybride Camry en de nieuwe Highlander Hybrid.

Toch mis ik nog merken als Audi en BMW, die wel bezig zijn met waterstof projecten als de H2 en H2R, maar nog geen plannen hebben om op korte termijn een auto uit te brengen op dit gebied. Erg jammer, of wachten ze op betere performance? Anyway, zodra hybride echt mainstream wordt komt er vast een bodykit uit voor de Prius…8 reacties

Een hybride auto haalt bij acceleratie of korte helling zijn energie uit de batterijen. Bij remmen op de moter wordt ook energie teruggegeven aan de batterijen. De relatief zwakke brandstof-motor wordt computergestuurd geregeld wat betreft toerental zodat deze altijd onder optimale condities kan werken. Een hybride auto is dus vanzelfsprekend ook een automaat.
Bravo voor de inhoud van uw website, mooie vrucht van een echte zoekwerk.

Ik zoek technische literatuur of cursussen over elektrische motoren voor machine ontwerpers (ingenieurs). Over de keuze en reden van het beste type elektrische motor voor de elektrisch aandrijving van een traag maar zware voertuig.

Dk & gr
Nu nog een mooi model Hybride, dan koop ik er eentje.
Maar ik vind alle modellen oud bollig.
Wanneer komen de Focus hybrid op de nederlandse markt?
Mooi overzichtsartikel.
Persoonlijk vind ik zowel de prius als de honda bijzonder geslaagde modellen. Vooral die laatste sprak mij enorm aan. Ik vind deze wagens best origineel, iedereen rijdt tegenwoordig met een saaie golf of bmw. De verkoop van die hybrides zit in de lift en dat kunnen we alleen maar toejuichen! :)

http://users.telenet.be/telelinks/waarom_hybride_wagens_kopen.html
Hard aan het sparen. Met een kapitaaltje van rond de 10000 euro en ik ga zo’n 14000 euro lenen en door de verkoop van mijn huidige Honda moet het lukken. Dan heb ik 24000 bij elkaar om eindelijk een fel begeerde hybride Honda aan te schaffen. Ik moet kiezen uit 3 modellen. Een civic, een insight en een CRZ. Nu staat de insight op de eerste plaats. Alleen een te lage top snelheid kan me nog doen kiezen voor een civic of een CRZ.
Ik ben benieuwd wanneer we nou eindelijk eens meer van deze auto’s in Nederland gaan zien. Weer niks gehoord erover gister in de miljoenennota.
-edit: niet spammen-
Ton van den Berg
Hoe lang gaat de accu mee en wat kost een nieuwe ?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).