Tellertje terugdraaien?

Auteur: , 32 Reacties

Het is inmiddels overal in het nieuws: "De autobranche gaat geknoei met kilometertellers bestrijden." Het verkopen van auto's met een valse kilometerstand is namelijk verboden, maar het terugdraaien van de kilometerteller niet. De Telegraaf schrijft dat er een kort geding is aangespannen tegen een man uit Eindhoven die op verzoek kilometerstanden bij auto's terugdraait. Het is de eerste keer dat via de rechter een poging wordt gedaan deze autofraude aan te pakken..

De branche streeft naar nieuwe wetgeving. Leuk als ze winnen, ook leuk als er straks jurispudentie is, maar het terugdraaien van kilometertellers zal nog wel even blijven bestaan. De Bovag stelt in het dagblad dat jaarlijks 150 miljoen euro te veel wordt betaald voor auto’s met een valse kilometerstand. Bij meer dan vijf procent van de Nederlandse auto’s zou met de kilometerstand zijn geknoeid.

De Eindhovenaar die voor de rechter is gedaagd biedt zijn diensten op internet aan voor ‘auto’s met een kilometerprobleem’. Het aantal gereden kilometers wordt op de teller teruggebracht door in te breken op de autocomputer (via: nu.nl).32 reacties

Huh.. Kilometerteller terug draaien??.. wat heb je dr aan??..*-) huuh..
euh.. maar wanneer ik straks een nieuwe motor in mijn auto leg, mag ik dan de kilometer niet terugdraaien? Of moet ik dan een nieuwe kilometerteller kopen? Beetje vreemd..

Skyline.. wat denk je dat meer waard is; een golf 3 die 200.000 kilometer gelopen heeft of een zelfde auto die slechts 40.000 gelopen heeft ;)
als je een nieuwe(of andere motor) erin legt, dan mag je de kilometer stand volgens mij vervangen naar het aantal kilometers dat het nieuwe blok heeft verlopen, hoewel ik dit niet zeker weet
Gelezen op http://www.nu.nl/news/665621/15/Rechter_hekelt_knoeien_met_kilometerteller.html

“De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag een forse klap uitgedeeld aan autobedrijven die knoeien met kilometertellers. Het manipuleren van kilometerstanden is volgens de rechter “maatschappelijk zeer ongewenst” en “in strijd met ongeschreven regels”. Hij heeft een garagehouder uit Eindhoven verboden te knoeien met kilometertellers.

Volgens de rechtbank is er voldoende aanleiding om Van Gaal een compleet verbod op het manipuleren van kilometerstanden op te leggen. Het aanpassen van het aantal gereden kilometers is van groot belang voor de waarde van het voertuig. Bovendien is de stand een “aanknopingspunt” voor het periodiek onderhoud, zei de rechter.

De rechter heeft besloten de lijn van de belangenorganisaties te volgen. Als een klant een geldige reden heeft, mag Van Gaal de kilometerstand aanpassen. Daarbij denkt de rechter aan het aanpassen van het aantal gereden kilometers aan de juiste stand.

De klant moet voortaan een brief ondertekenen waarin hij verklaart een geldige reden te hebben. Mocht blijken dat hij heeft gelogen, moet hij een boete van 10.000 euro betalen aan de Stichting Nationale Autopas, aldus de rechter. Als Van Gaal zich niet aan de uitspraak houdt, krijgt ook hij een boete.

Bovag, RAI en de NAP vinden dat het oordeel van de rechter voldoende reden geeft voor een wettelijke verbod op het terugdraaien van kilometertellers. Tot dat verbod er is, zullen de organisatie knoeiers confronteren met de uitspraak van de rechter en mogelijk nieuwe kort gedingen aanspannen. Malafide bedrijven draaien volgens de organisaties jaarlijks meer dan 100.000 kilometerstanden terug. De schade hebben ze berekend op zeker 150 miljoen euro.”
Mijn oude auto staat te koop en heb gezien dat de kilometers zijn teruggedraaid van 192.000 naar 151.000. Echt a-sociaal. Wat is hier aan te doen???? Het is een zwarte opel astra 2.2 16V uit 2001. Hij staat bij autobedrijf Liekendiek in Rotterdam.
Nicole Wieman
Wij hebben een opel zafira gekocht. Op de teller staat dat hij 153.000 heeft gereden Maar in werkelijkheid heeft hij 130.000 gereden. Reden: Bij 90.000 km ging de teller stuk en is er een andere ingekomen waar al 23.000 op stond. Dit is vermeld in het onderhoudsboekje. Ben ik strafbaar als ik hem terug laat zetten op de orginele kilometers???
Wij hebben vorige week onze Omega ingeruild en zien hem nu te koop staan bij een autobedrijf in Amersfoort. Foto’s eens heel goed bekeken op autotrader en jawel hoor, het is onze oude Omega. Alleen toen wij hem inruilde stond de kilometerstand op 235.000km en nu staat ie op 165.000km. Moet echt niet kunnen en ze moeten zo’n bedrijf hierop aanspreken en boetes uitdelen.
ik heb een opel zafira gekocht bij auto hemmen op de lage brink in apeldoorn
(heet volgens mij nu anders)
op de teller stond 80.000 km ik heb zoveel mankementen aan de opel gehad .
dat ik twijfel aan de echt heid van de tellerstand
ik heb opel duitsland gebelt kunnen niets doen
heb opel nederland gebelt kunnen niets doen wie weet er een oplossing
en voor opel schrijft ; hoe weet jij dat de kilometerteller teruggedraait is , dat kan je toch niet zien on nakijken ?
lol, allemaal opels!!
Lol, even googelen voorkomt al een hoop. Maar niet elke koper doet i-net research…

Bovag is toch wel belangrijk iig. Heb je iig rechtsbijstand. En ja “te mooi” bestaat niet. Gewoon sceptisch zijn. In je omgeving naar bedrijven vragen is ook een goeie natuurlijk.
Ben, Ik heb hetzelfde gehad bij Van Hemmen echter voor de koop heb ik met veel moeite de Fahrzeugbrief mogen inzien. Ik zag dat de auto van Shell Deutschland was geweest en we hebben eigenaren/handelaren in D en NL kunnen opsporen en hadden het bewijs rond. Toen van Hemmen dit hoorde en een dagvaarding ontving was het aankoopbedrag snel naar ons overgemaakt
beste jaguar
dus mijn vermoedens zijn juist ,dat het een oplichter is .
fijn dat het voor jou goed afgelopen is inmiddels heeft hij de naam van de zaak al 3 maal veranderd en of zich falliet verklaard .
maar ik kan het bij het bedrijf die je noemde kijken of hij daar ook vandaan komt .
bedankt voor je reactie
Hej… wat een gedoe zeg.. hoe kan je dat nou controleren.. op marktplaats worden de diensten met bosjes aangeboden.. Het enige waar je het aan kan controleren is de NAP dus mensen probeer een auto te kopen met NAP bel van te voren op en vraag altijd naar de onderhoudsboekjes.
In Nederland moet eerst de Cofeshop plantage opgelost worden!
Op de site van de nationale autopas kan je tegen betaling van € 2,95 checken of de km stand klopt!! http://www.autopas.nl
Beste Jaguar,

Ik heb ook, zonder het te weten, een uit duitsland geimporteerde auto gekocht. Ik heb de “serviceheft” waarin de oude eigenaar en de service garage op worden vermeld. Wat moet ik allemaal als bewijs vragen van hen zodat ik mijn recht kan krijgen.
Zeg Omega, was dit misschien I & DA uit Amersfoort??
Die hebben mijn ex ook in de verkoop. Is een oud type swift, dus met 5-cijferige display. Dat is wel zo handig, want dan hoef je niks terug te draaien. De auto heetf 227.000 gelopen, maar ze verkopen hem alsof er nog maar 125.000 mee gereden is. Ik heb ze ook aal gemaild, maar kreeg als reactie dat ik de auto voor 2270 wel op mocht halen.
Beste mensen,

Dit alles is te tries voor woorden! Ik heb het zelfde meegemaakt. Ik als geen autokenner heb een Renault Megane gekocht met een kilometerstan van 179.000 later bleek echter bij inruil van deze auto bij een bovag garage, dat de kilometerstand terug is gezet met 50.0000 kilometer. Het bedrijf Rijken auto’s uit Wijchen is hier verantwoordelijk voor.

Koop dus geen auto’s bij deze Fraudeur!!!!!
@Fabo:

Ik ben ook opgelicht door rijken in wijchen! Auto gekocht, bij aankoop apk gekeurd. Later ben ik erachter gekomen dat er ontzettend veel afkeurpunten waren. Zou me 2000 euro kosten. Heb de auto maar naar de sloop gebracht.

zijn er meer mensen OPGELICHT door
RIJKEN te WIJCHEN ?
Jaren lang klant bij Rijken auto’s in Wijchen, nog nooit problemen gehad. Super service en altijd klantgericht! Heb inmiddels 3 auto’s bij Rijken auto’s Wijchen gekocht en tevreden met de aflevering en service. Rijken auto’s Wijchen verkoopt geen leugens je krijgt wat je ziet. Mocht er iets zijn wordt dit altijd vermeld en kun je achteraf altijd bellen!! Als er iets mis is zou ik altijd bellen en verhaal halen. Daarom vindt ik het verhaal van Sander ook erg onwaarschijnlijk.
-edit: op aanvraag verwijderd-
Fraudeurs die krijgen vroeg of laat hun verdiende loon wel.
Ik heb een heel poos terug mijn Hyundai Coupe 2.0 fx verkocht aan JP auto te Jan van Riebeeckweg 4a
3125 AL Schiedam.
Op de teller stond ongeveer 260.000 km dus na veel zeiken van hun heb ik maar een bedrag van 1500 aangenomen, dit was ongeveer 2 jaren geleden inmiddels. Kort daarna stond de auto te koop op hun site voor 2950 met een KM stand van 150.000 km. Dus meer dan 100.000 km teruggedraaid. Dat is gewoon walgelijk!!! En zielig voor de koper. Maar hier de auto gegevens:
Donker blauwe Hyundai Coupe, kenteken PR-XR-56. Ik heb nog een oude apk keurings bewijs ervan en een ander document bij aankoop, dus da’s mooi zat.
Ik ben zowiezo nooit voorstaander van auto kopen bij auto handelaren, want hoedanook hun zaken zijn gebasseerd op winst maken, dus je weet 100% dat je de auto duurder koopt, en die garanties zijn vaker lulkoek, dus val daar niet voor. Bij aankoop altijd een goed monteur meenemen, en uitbundig checken. Een check doen bij de NAP is ook niet verkeerd.
Good luck to you all!!
Ik had laatst ook zoiets:

Een tijdje terug wilde ik bij fen’s auto’s een opel astra F station op lpg-G3 kopen met kenteken PHBB38.
Ik ben gaan kijken maar het was niet mogelijk om een testrit te maken omdat de auto achterin de loods stond. Ik heb een afspraak gemaakt om later de auto te komen kopen als ik van tevoren een testrit kon maken en als deze in orde was zou de koop doorgaan. De verkoper was er van overtuigd dat de auto 100% in orde was.
Toen ik op de dag van de koop/testrit aankwam bleek er wat mis te zijn. Die morgen zou de auto niet hebben gestart en moest de brandstofpomp vervangen worden. Hier werd al aan gewerkt toen ik aankwam. Door een mooi praatje zou ik de auto toch kopen want hij was verder 100% in orde. Na de koop toen ik wilde wegrijden, bleek de auto helemaal niet te deugen en ben ik terug gegaan. Het geld zou ik niet meer terug krijgen?!?!? Na bellen met rechtshulp ANWB kreeg ik de correcte km stand door, deze bleek meer dan 390000KM i.p.v. 151.000KM.
Gelukkig was het voor hun genoeg reden om het betaalde bedrag toch terug te betalen.

Mijn eigen auto verkocht voor export naar het buitenland, Polen ofzo zei hij, voor €200,-, hun konden er toch niet veel mee, dus meer kreeg ik er niet voor. Staat nu bij hun te koop voor €1950,- (kenteken: PT-NT-46).

Ook zo’n oplichter dus.
Enig tijd geleden was het sjoemelen met km staden niet strafbaar, maar ik heb begrepen dat dat tegenwoordig wel zo is. Als ik zo een malloot tegen zou komen, zou die m echt duur komen te staan. En groot kans dat een frequente auto koper zoiets tegenkomt gezien de km stand van ongeveer 1 op de 18 auto’s in nl terug gedraaid is.
Wel een mooie zet om de rechtshulp in te schakelen. Die gasten moeten beseffen dat ze hun eigen grafkuil op zo een manier graven. Good stuff!!
Een paar weken terug een auto gekocht bij Rijken auto’s te wijchen. Er was een probleem met de versnellingsbak. Is prima en naar ieders tevredenheid opgelost. Gewoon omdat hij niet anders kan. Hij is een paar jaar geleden begonnen. Dus hij kan geen slechte service verlenen, anders kan hij het wel vergeten. Als je een tweede handse auto koopt is er altijd een risico. Lang geleden een nissan gekocht bij de dealer en niets dan ellende mee gehad en de dealer gaf niet thuis. Maar tot nu toe geen prblemen gehad bij Rijken Auto’s. Prima service vriendelijk te woord gestaan. Ga zo door.
Ik heb dezelfde positieve ervaring als Brompot. Ik heb een tweedehands auto gekocht bij Rijken auto´s tegen een strakke prijs. Alles was in orde, onderhoudsboekje etc. Duidelijk NIET met de kilometer teler geknoeid. In het begin een lastig probleem met de automaat wat optrad na ca 100km. Hij heeft er 650 km in gereden totdat hij zeker wist dat het probleem verholpen was. Nu drie maanden later en 14000 verder is het probleem niet meer opgetreden. Ik ga nu terug voor de APK (afgesproken om die uit te stellen aangezien het toen nog niet nodig was). Daarnaast nog een paar kleine probleempjes die nog binnen de drie maanden garantie worden opgelost. Uitstekende service!
UPDATE:
Inmiddels langs geweest voor de APK. Meteen een kleine beurt laten doen. Uiteindelijk zijn alle punten netjes opgelost binnen garantie, daar werd totaal niet moeilijk over gedaan. Auto rijdt nog steeds perfect, dus al met al was het een super aankoop. :D

R. Geelen
Cap. a/d IJssel
Ben vorige week bij Rijken in Wijchen geweest. Ik ben nog nooit zo onbeschoft en klantonvriendelijk geholpen! Zocht een auto en had een jonge auto ter inruil met weinig kilometers. De auto werd behandeld als vuil. erg jong ventje die denkt dat hij koning is en zijn klant een dienaar… belachelijke vertoning! Ik kom hier nooit meer terug…
Nou we het toch over Rijken Auto’s hebben: daar staat een PT Cruiser te koop met km stand 187.310. Kenteken 62-HF-PJ. Daar is behoorlijk mee gerotzooid, want toen de auto vorig jaar november werd ingeruild, was de km stand ruim 347.000 !!!
Aspirant koper: wees gewaarschuwd.
Beste mensen,

Voordat je een auto koopt, kan je toch bij http://www.autopas.nl een NAP opvragen? Dan weet je voor slechts 2.95 euro of dat er mee geknoeid is! Je kan zelf bij een bedrijf dat aangesloten is bij NAP een overzicht krijgen van de km standen van alle jaren dat de auto gekeurd is. Ik neem aan dat iedereen dat doet voordat je zoveel geld aan een auto uit geeft?!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).