Burton: Hollands Glorie

Auteur: , 7 Reacties

In de Quote las ik laatst een leuk artikel over de geschiedenis van Burton. De Nederlandse Burton Car Company is volgens eigen zeggen de leukste en grootste sportwagenfabrikant van Nederland en met ruim 2000m2 ook een van de grootste 2CV shop(s) ter wereld. Het verhaal: De gebroeders Göbel, Dimitri en Iwan, wilden een stoere auto kopen om achter de vrouwtjes aan te gaan. Ze hadden echter weinig geld dus gingen ze op zoek naar andere mogelijkheden...

Het resultaat van die zoektocht is de Burton, een zelfgebouwde polyester sportauto. De wagen gebruikt onderdelen van de bekende Citroen 2CV (de Eend). De 28pk van de eend zijn opgevoerd naar een kleine 40pk waardoor de Burton een topsnelheid van ongeveer 150km/u krijgt.
De eerste auto die de broeders bouwden was een Lomax, een Engelse zelfbouwauto die net zoals de Burton het onderstel van een 2CV heeft. Dit scheelt niet alleen veel geld maar de auto houdt bovendien het oude kenteken en mag na een eenvoudige herkeuring weer de openbare weg op.

Eind jaren negentig begon Dimitri met het ontwerp van de Burton en in 2000 ging men officieel van start. Inmiddels rijden er meer dan 500 Burtons op de Nederlandse, Engelse, Belgische en Franse wegen.

De gebroeders houden overigens wel van ondernemen, zo ontwikkele Dimitri de Kross-urinoir (zo’n pisbak voor festivalgangers) en waren de heren laatst in het nieuws met de celebrator. Dit is een kleine vibrator die je plaatst op een elektrische tandenborstel waar normaal het borsteltje zit… dus;) Vandaar dat ze misschien ook de 100% Ondernemersprijs gewonnen hebben, ik ben erg benieuwd wat we nog van deze heren zullen horen de komende tijd.7 reacties

autoliefhebber
Geinig zo’n zeepkist
Ik heb erin gereden en ondanks de ‘schamele’ 40 pk biedt het karretje echt ontzettend veel plezier! Je kan ‘m zelf bouwen, maar ook zo kopen, echt een hele leuke auto.
Wat we van ze gaan horen de komende tijd? Een caravan! En nog wel een hele hippe en betaalbare ook: http://www.nest-caravan.com/
autoliefhebber
Ik zou hem wel met een porschemotor willen. Vroeger had je een bedrijfje in Amsterdam die bouwde ook van dit soort karretjes, Ruska Buggy’s, op vw-keverbasis, de grootste kon je met porschemotor krijgen.
een goede Burton kant en klaar…. en niet eens duur. Rijd best leuk moet ik zeggen maar tis niet mijn soort auto.

http://www.mobile.de/cgi-bin/da.pl?sr_qual=G&bereich=pkw&id=11111111193483542&
leuk
weer een gat in de markt
Jammer dat er liefhebbers voor dit soort gepruts zijn.
Eén geluk, het kloppend hart en de basis zijn van de vertrouwde 2CV.
Zonder dat zou de BBBurton (ik kan het amper uit m’n strot krijgen) niet eens bestaan.
De voorgaande naam van Burton Car Company zegt genoeg; Duck Hunt.

Jammer dat er volk rondloopt die een uniek concept als de 2CV naar z’n mallemoer helpt.
Het zou verboden moeten worden!!!

Citrogroet, Bert
en misschien tot sEends…
bert zijk niet zo het zijn oude 2cv s die of naar de sloof gaan of verkocht worden ik ben ook een burton aan het bouwen en het is ontzettend leuk dat een 2cv een nieuw leven krijgt kom maar naar de open dag op 2e paas dag in zutphen op de zweedsestraat

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).