Velgen maken of kraken je auto

Auteur: , 60 Reacties

Ik zou graag een stelling deponeren: Velgen maken of kraken je auto. Zelf ben ik het natuurlijk volmondig met deze stelling eens en ik verwacht ook niet dat we er niet lang over hoeven te discussiëren, want man wat kun je een auto verpesten met de verkeerde velgen. Ik vind per definitie dat onder iedere auto een paar nette lichtmetalen velgen horen. Gaat ik te ver wanneer ik zeg dat wieldoppen verboden zouden moeten worden? Behalve dan die lieve beren-wieldopjes van die we misschien nog wel kennen van de Mazda 121 (grrrr!!!).

Nee, zonder gepaste sloffen vind ik er geen reet aan. Let wel, daarbij geld niet hoe groter hoe beter. Ik zag laatst nog een Audi A3 rijden met de velgen van een A8, wel, ik kan je vertellen, dat is ook geen gezicht. Dat deed mij heel erg denken aan een soort speelgoedautootje, waarbij de onderlinge verhoudingen ook niet per see hoeven te kloppen, of was dit misschien de A3 bigfoot-line?

Een ander voorbeeld: De BMW 5-serie. Persoonlijk vind ik dat een hele strakke auto. Hoe kan het dan in hemelsnaam zijn dat die standaard leverbaar is met 16 inch velgen. Sterker nog, er zijn mensen die ‘m ook zo nemen! Dat is zo’n enorme afknapper. Onder de 5-serie horen minstens 17 inch, maar eigenlijk 18 inch velgen. Voor mij is dat een beetje hetzelfde als wanneer ik een hele aantrekkelijke vrouw zie die dan ineens een peuk opsteekt, of nog erger, een pakkie shag tevoorschijn haalt, bah!

Goed, strakke velgen dus, maar wanneer kun je nu zeggen dat je strakke velgen hebt, want smaak is toch heel persoonlijk? Dat klopt, maar toch zijn er enige richtlijnen. Zo hebben wij het hier in Europa niet zo op verchroomde velgen, want dat is meer een Amerikaans “bling bling” fenomeen. Je ziet ze af en toe wel eens een paar verchroomde voorbij komen en soms staat dat niet eens verkeerd. Het is ook wel erg afhankelijk van het type auto; het moet passen. Chromen velgen onder een dikke Mercedes, geeft al heel snel een fout imago, maar doe je ze onder een opgedikte Honda Civic Type-R dan kan het ineens weer wel. En dan de Spinners. Die moet je niet onder je Volkswagen Polo willen hebben (geloof me, ik heb het gezien).

De absoluut overtreffende trap van hoe zeer je de plank mis kunt slaan, laat Chrysler ons zien. De Chrysler Sebring 2.0 LE uitvoering wordt namelijk standaard geleverd met verchroomde wieldoppen, ik zal dat herhalen, verchroomde wieldoppen!!! Het mag onderhand duidelijk zijn dat ik alle wieldoppen het liefst omzet in diesel, da’s tenminste nuttig, maar wanneer je aan komt zetten met verchroomde wieldoppen, dan krijg je mij toch écht even stil. Was er dan helemaal niemand die een minuutje een helder moment had, want meer heb je niet nodig om te bedenken dat dit gewoon niet kan. Aan de plastic opklikbare spinners (ja, ze bestaan echt) wil ik al helemaal geen woorden vuil maken.

Gelukkig gaat het heel vaak ook gewoon goed. Er zijn verschrikkelijk veel mooie velgen, waardoor het kiezen erg lastig is. Persoonlijk vind ik de velg zoals hier afgebeeld erg strak en goed passen bij de auto waar hij onder zit. De échte kenners onder ons zien natuurlijk meteen waar het hier over gaat.60 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Ik ben het absoluut eens met de stelling.. Velgen zijn gewoon vet, ook al zijn ze niet zo super groot. Het is naar mijn idee altijd beter dan wieldoppen. (zeker dan wieldop spinners… daar word ik echt naar van) Daarnaast heb je ook gelijk wat de bmw 5 betreft. Dat ding ziet er echt niet uit met zijn standaard kleine wieletjes!
En de auto op de foto? Ik heb eigenlijk geen idee.. Ik zie een citroen xsara, maar dat komt meer doordat ik die velg onder zo’n auto ken, volgens mij.
Nu we het toch over velgen hebben, weet er iemand enkele coole adresjes met wheel configurators op het internet?
bmwliefhebber
klopt helemaal en een BMW met 16 inch wielen is niet echt mooi, maar op het eind komt het toch bij de moter terecht!!!
dat is het belangrijkst aan een auto.
ben het er ook helemaal mee eens, hoewel ik wieldoppen een goede optie vind icm winterbanden. uiteraard geen spinners want dat is het misselijkste wat ik ooit heb gezien(in mijn gaval op een bmw 315 uit medio ’90).

ff mijn kennis testen, volgens mij een een 5/6-serie en waarschijnlijk een M??

ik vind em moeilijk, in ieder geval europees…
ben het wel met je eens dat velgen een auto kunnen maken maar ook breken. Alleen… bijtelling kan een reden zijn om standaard de auto met doppen aan te bieden. Liever zelf een paar mooie velgen uitzoeken zonder extra belastingdruk. En tja onder zo’n saaie leasebak als ik heb maken die wieldoppen eigenlijk ook niet veel meer uit, lol Maar de Leon sport die ik hiervoor had was wel heel veel mooier (beetje lager dan standaard met 16inch lichtmetaal, :,-( ik mis dat beestje)
Wieldop spinners…..Verchroomde wieldoppen…Dat noemt men nou “Neppe Pattas”!!!…
Velgen zijn de schoenen onder je pak. Verkeerde velgen zijn net bruine schoen. Het spreekwoord zegt namelijk dat je met bruine schoenen nooit ver zult komen in je carriére. Persoonlijk vindt ik de 19″ velgen van het M-pakket voor de 5-serie erg mooi. Lelijke velgen vind ik die met 5 of minder spaken.
leuk neergeschreve, en wat je zegt is wel waar, geef mij maar een leuke 5spaak en zeker geen chroom of spinners.
Vijf spaken is zo lomp, hoe meer spaken en hoe dunner de spaken, hoe meer je kunt zien van je 4 remschijven.
Smaken verschillen jongens
God zij dank wel!! kijk hier maar eens….. HORROR!
http://www.autoblog.nl/archive/2005/11/26/mercedes_cls_asma_shark_ii
stelling klopt helemaal. het plaatje: een BMW 6 serie???
Hoop dat je het antwoord nog een keertje geeft dennis?
Deze vind ik altijd wel vet: http://www.hrewheels.com/
Vanavond zal ik de “mystery velg” onthullen en de winnaar van de “everlasting fame” (als die er is) bekend maken. Ik laat jullie nog even raden. (h)
Motorblokken en wielen maken de auto!!
@ Sacha

Alleen omdat het onder een Bentley Gt zit….?
En vergeet niet, de ene velg staat beter op de ene auto dan de andere
Oe oe wat een opschudding(monkey)
dat klopt, tis de M6 van Hartge, maar ik vind de standaard M5 velgen net iets mooier (die zijn iets minder “druk” )
vond eerder met name de Imola van TSW erg fraai, maar zeker niet voor iedere auto een goed idee
http://www.tsw-wheels.co.uk
Ook winterbanden zijn geen excuus voor wieldoppen! Dan nog liever de zwarte stalen velg, want dan begrijpt iedereen tenminste dat je met winterbanden rijdt.
zolang je je zwarte velgen van de winterbanden roestvrij weet te houden zonder wieldoppen vind ik het ok, roest erop vind ik alleen nog een stuk minder.

ik vind een belangrijke voorwaarde voor mooie velgen trouwens wel dat er nog band omheen zit! (had ik nog niet gezegd :-P ) want die gammele dingen met twee centimeter rubber dragen alleen maar bij aan de vernieling van je auto… behalve bij BMW, die horen vatsig ;-)
Ik zeg het al vaker tegen mensen: wieldoppen zouden verboden moet worden. Nu zijn er is mensen die me begrijpen. Wieldoppen zijn zonde van de auto.
Wat een heerlijke stelling, helemaal mee eens! Toch heb ik nog niemand gehoord over de gouden en zwarte lichtmetalen velgen. Ik heb zelf zwarte 7-spaaksvelgen onder mijn Leon Topsport echt strak en je hoeft ze bovendien niet zo vaak schoon te maken.
Wouter (autoblog)
Ja velgen maken het plaatje af, maarrrr…. Liever een 2.0 met iets minder mooie velgen dan een 1.6 met 18″ supervelgen. Dan word je zo’n wannabee racer zonder ook maar enige pit onder de motorkap.
Velgen maken de auto vooral de Alpina classic velgen en de hartge velgen die onder de E90 V10 zitten
Die berenvelgen onder o.a Mazda 121 zijn geen wieldoppen maar wel degelijk lichtmetaal. Ze worden gemaakt door Ronal – en zijn dikke cult. :D
@Wouter: Tja, als je het zo stelt, dat zijn wel weer uitersten…, bovendien heb je het over “minder mooie velgen”, maar als ik zou zeggen: een 2.0 met wieldoppen of een 1.8 met strakke velgen? Ga jij dan nog steeds met plastic rijden?
@Nick: STOP! Ik wil het niet weten! Nou vooruit, dan zijn het échte beren velgen, maar kom op, beertjes op je velgen??? Ik weet dat ze bij Halfords een tijd van die berenwieldoppen verkochten, dus die bestaan helaas toch ook.
Wouter (autoblog)
@Dennis: Ik heb nog nooit met plastic gereden. Zelfs de huur Mazda 323 sedan 2.0 diesel (trrraag) had lichtmetaal. :-)

In dit geval dan maar de 1.8 met strak lichtmetaal.
Wouter (autoblog)
En er zijn wel hele mooie doppen hoor: http://www.automat.nl/images/productimages/21030405-07.jpg
Ik denk eerder aan een audi, bij het zien van dat plaatje..
Bij nader inzien: hartge bmw m6..
En dan nu de onthulling van de “mystery velg”. Het eerste goede antwoord kwam van: Ejay! Gefeliciteerd, je bent de winnaar van een flinke dosis “Everlasting Fame”. Het is inderdaad de velg van de Hartge BMW M5/M6!
 
http://static.autoblog.nl/images/hartge_bmw_m5_full_front.jpg
bmw blijft het enige merk wat stijl overhoud zonder band om de velg :-P
Ik heb zelfs al een mercedes s zien rijden met wieldoppen…echt zielig
Schoolvoorbeeld van een kut column…… ik ben het wel mee eens met de stelling. Alleen wordt het echt belachelijk slecht gebracht…..
We wachten met spanning op de gast-column van Curky
@Curky: “ik ben het wel mee eens met de stelling”
Jochie toch, kijk jij nu eerst eens even naar je eigen zinsbouw. Dan kunnen we het daarna nog wel even hebben over hoe “belachelijk slecht” deze column is. >-)
als je lekker wil zeiken ga je maar naar het veganisten forum oid!
Ene vind dat mooi, andere dit… laat toch de mensen zelf zelf bepalen wat ze mooi vinden onder hen eige auto.

Maar jah, over spinning wieldoppen :D kan ik wel goed lagge :P
Laats zag ik onder een golf 3 spiningwiel doppen wuahah
BMW, Mercedes, Audi etc met wieldoppen kan niet neem dan niet zo’n auto. Zelf rijd ik een 330ci Alpina uitgevoert met classic velgen ‘lastig schoonmaken’ kost een hele zondag maar dan heb je ook wat.
De Hartge velg is een hele mooie. Ik heb zelf een vrij standaard zwarte 320D (E46) met een M-sport onderstel. Ben benieuwd naar jullie mening of de Hartge velgen (18″) zouden staan onder mijn BMW. De Alpina velgen vind ik ook mooi, maar dan wel de Classic.
niets gaat boven stalen velgen zonder wieldoppen

Aluminium velgen vreten zo mooi in stoepranden, en zijn kut om te balanceren

gewoon brede stalen velgen, weg met die aluminium rotzooi
ik vindt dat men tegenwoordig nogal met te grote velgen en te weinig band rond rijdt, en daar komt nog bij dat de helft van al die golf rijdertjes dan ook nog hoog op de poten staat, ziet er niet uit gasten, wat dat betreft zijn er maar weingi automerken die snappen dat het alleen mooi is als een spatbord de contourvan een band volgt, dus een 18″ op een volvo v50 is alleen mooi als er niet veel ruimte tussen spatbord en band zit, en de verhuoding band velg een beetje klopt. niet te plat, niet te hoog.
voor ieder auto / velg / maat combi weer anders dus..
Ben het eens met de stelling. Dus – zoals freddy – geef mij maar plaatstalen velgen. Met het uitgespaard geld koop je 2 extra setjes – in totaal drie sets: droog, regen en winter. Gegarandeerd sneller – sorry, veiliger – dan een stel dure alu’s die verder niks bijbrengen aan de dynamiek van de wagen (of ze zelfs slechter maken – vaak zijn alus zwaarder dan stalen velgskes). Enkel voor echte enthusiasten natuurlijk die verder liever niet te veel opvallen…
De 17″ velgen van de Citroen C4 vind ik wel mooi, en de nieuwe lichtmetalen van de C2 en C3 (hoewel je ze nauwelijks ziet) zijn ook oké. Die van de C6 zijn te saai. Tot zover mijn verhaal, want velgen van andere merken dan Citroen ken ik niet ;)
Ik ben het eens met de stelling, zeker weten. Ze zijn echt belangrijk. Die nieuwe velgen die firma’s aanbieden: dunne spaken, scherp, zwart en gewoon, die vind ik ook wel mooi, als ze groot genoeg zijn.
Volledig mee eens wat betreft de velgen dan (die vrouw met peuk stoor ik mij niet aan)

Ook winterbanden zijn geen excuus.
Ik begrijp echt niet waarom mensen ervoor kiezen om op in de winter op van die stalen wokken te rijden.
Als het nou alleen voor bv een wintersport vakantie zou zijn kon ik het nog begrijpen maar om nou bijna de helft van het jaar voor lul te rijden kan ik met mijn hoofd niet bij, het is gewoon geen gezicht.

Ik heb ook winterbanden maar ik laat ze elk voor en najaar netjes omwisselen, geen wokken onder mijn bak. (ik moet er tenslotte wel 5 maanden per jaar op rijden.


Stalen wintervelgen is hetzelfde als iemand die een verzameling dure designschoenen heeft maar wel van november tot april op groene rubberen kaplaarzen loopt.
Velgen zijn net als tieten “Hoe groter, hoe beter”;-)
buiten het feit dat het laatprofielbanden moeten zijn vind ik het ook belangerijk dat het van het merk zelf is vb. audi met 18 of 19 inch s-line velgen, anders lijkt het zo tuning-achtig
Weet je wat pas lelijk is?? Onder elk klein k*t autootje dikke velgen terugzien terwijl jij speciaal denkt te zijn met je vette ‘patta’s’. Wat een bullshit dit zeg, wees blij dat er niet op elk autootje van die ‘patta’s’ te vinden zijn, kun jij nog een beetje pronken. Als je er een passende auto bij hebt, that is..
weet iemand een mooie velgen configurator?…
(www.alcar.nl/.de/.co.uk oz-wheels… ken ik al…)
ik weet niet. soms maken ze de auto, soms kraken ze een auto. een 200sx op bbs velgen vind ik zelf geen porrum, maar ik heb zoweizo een ahat aan bbs. volk racing past onder bijna alle sportieve auto’s wel, al is het wel raar om en megane met volk’s te zien rijden.
Joe schrijft,
19 August 2007 om 17:44
Velgen zijn net als tieten “Hoe groter, hoe beter”;-)


als je het zo gaat vergelijken.. hoe groter hoe minder :) maar te kleine velgjes is ook niet leuk natuurlijk ;)
Over smaak valt niet te twisten, maar ik vindt dit wel een echte toevoeging voor deze auto:
http://www.americanwheels.nl/index.php?id=217
Velgen kiezen is echt fucking lastig. Overzichtje proberen geven van velgen per merk op http://www.auto-velgen.be , maar eigenlijk valt dat alleen te doen bij OZ.
ik ben helemaal gek van vette velgen dus ja ik ben het helemaal eens met je verhaal…zag overigens dat Velgenland zijn website heeft vernieuwd check out http://www.velgenland.nl
de velgen zijn uitteraard belangrijk. maar als autofabrikanten het klaar willen spelen met standaard wieldoppen, koop ik van dat merk geen auto:

bmw daarentegen doet het vooreffelijk met hun standaart velgen:
http://www.autowereld.com/imagesDB/640/873010105270_bmw.jpg
(ik weet niet echt of dat die standaard velgen zijn, maar het lijkt er wel op en ze zien er nog goed uit ook!)

of deze velgen op de s klasse maken ook de auto!:
http://www.vhtuning.be/wagens/w211-221/jan07-2.jpg

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).