Spyshots Seat León II Cupra

Auteur: , 22 Reacties


Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik aardig gecharmeerd ben van Seat in het algemeen, en van de León in het bijzonder. De herstyling vorig jaar van Seat’s verkoopkanon is in mijn ogen zeer geslaagd. De auto oogt lekker fel en agressief, hetgeen het sportieve imago van Seat zeker goed doet. Elke rechtgeaarde autofanaat kent natuurlijk de Cupra-versies die Seat van haar Ibiza en León uitbrengt. Aangezien de nieuwe León alweer een jaartje uit is ligt het in de lijn der verwachting dat er spoedig een Cupra-variant op de markt komt.


Motorpasión komt vandaag dan ook met spyshots van de nieuwe León Cupra, die waarschijnlijk nog dit jaar uitkomt. De schrijver heeft deze van een Tsjechische site opgeduikeld, dus hij kan er dan ook niet zoveel over vertellen, maar de foto’s spreken voor zich zelf!

De vorige León Cupra had een zwaar opgekietelde 1.8 20v turbo, die maximaal 225 pk leverde. Deze auto kon je met recht een bom op wielen noemen, hij was zelfs in staat in sommige tussensprintjes een 911 Carrera te kloppen!
De nieuwe versie krijgt hoogstwaarschijnlijk een gemodificeerde versie van het 2.0 TFSI-blok van de VAG in het vooronder. We mogen een vermogen van minstens 240 pk verwachten, maar ik denk dat dat nog aan de conservatieve kant is.
Je moet alleen wel een dikke portemonnee meenemen, want voor de León Cupra zal waarschijnlijk ruim €40.000,- neergelegd moeten worden.22 reacties

Wouter (autoblog)
Toch mooi, de zware overschatting door Seat rijders van de mogelijkheden van hun uber-1.8t met chip. 225 pk blijft 225 pk en een 911 Carrera uit 1983 zal het nog best lastig hebben. Moderne 911’s maken gehakt van een Cupra R. :-)

Voor de rest: mooie lampen op het dak :-)
wat me verbaast is dat ik zo weinig nieuwe Leons tegenkom. De verkoopcijfers bevestigen dat beeld. De nieuwe Leon verkoopt minder goed dan de oude deed het eerste jaar na de introductie. Kan iemand me uitleggen waarom? Dit is toch één van de mooiste auto’s voor het geld of niet?
Overigens iets dat ik echt niet kan bevatten is dat de diesels niet standaard geleverd worden met cruise control en dat het op de goedkope uitvoeringen ook niet als optie te krijgen is…… je moet de Stylance of de Sport-up hebben…. en die zijn stukken duurder…. heel erg vaag zeker voor de dieselrijders een reden om de Leon links te laten liggen..
zoek maar eens naar de resultaten van getunde Leon’s die kwamen niet zelden op meer dan 230pk aan de wielen! en dan krijgt een Carrera het nog best lastig.
En om volledig te zijn hierbij ook nog even wat cijfers… van 50 naar 80 was de leon idd sneller (toch jammer de onderschatting van 911-fans van de mogelijkheden van andere auto’s ;-)
Carrera S Cabrio 50-80km/u in 3/4 4,0/5,0 s, 80-120km/u in 4/5 5,5/6,6 s,

Leon Cupra 50-80 km/u in 3/4 3,5/4,7 s, 80-120 km/u in 4/5 5,9/7,4 s,
Sir Smokalot
Dank je wel Woody, nu hoef ik die cijfertjes zelf niet meer op te zoeken om mijn gelijk te halen :-).
Voor de volledigheid moet ik trouwens melden dat ik natuurlijk de León Cupra R bedoel, aangezien de León Cupra een 2.8 V6 had….
911 cabrio is gekozen omdat ik geen andere cijfers kon vinden over de tussenacceleratie van de twee auto’s.
Oh en dit IS een moderne carrera, de laatste S namelijk :-p
Nou kun je zelfs met een diesel tegenwoordig leuk meekomen hoor! hahahah de Ibiza TDI 160pk Cupra
50-80 km/u in 3/4 *3,8*/5,5 s, 80-120 km/u in 4/5 6,3/7,2 s,
Wouter (autoblog)
Welke Jan PIEP rijdt er met 50 in de derde versnelling in een 911. Zo heeft mijn tractor ook nog een kans.

Acceleratiecijfers zonder verplichte versnelling willen we zien, niet dit theoretisch gewauwel. :-) Zelfs bij hele gewone burgerbakken haal je 100 al in 2. In een 911 Carrera S misschien zelfs in de eerste versnelling.
waar het Smokey en mijzelf om gaat is dat als jij met je 911 je tegenstander onderschat je voor schut gezet *kan* worden door een Leon Cupra X-( (zelfs zonder tuning)
“De herstyling vorig jaar van Seat’s verkoopkanon is in mijn ogen zeer geslaagd”
Smoke, ik hoop zó dat je een grapje maakt. De Leon valt nog mee, daar valt nog wel iets bruuts van te maken, maar de Toledo en de Altea, die in dezelfde geest zijn ontworpen vind ik jammerlijk mislukt. Maar goed, over smaak zullen we niet twisten, ik hoop alleen zó dat je een grapje maakt. (h)
zet een Altea naar een Touran of een Zafira en welke is dan met afstand de mooiste? De Altea vind ik echt geen lelijke MPV maar de Toledo is een erg slecht gelukte grap, wat een lelijkerd!
Op de Alfa 147 na is de Leon in mijn ogen de mooiste auto in de prijsklasse. En da’s geen grap.
Sir Smokalot
Ik ben bloedserieus Dennis. Er is maar één verkoopkanon, en dat is de León. Ik heb met geen woord gerept over de nieuwe Toledo, en we waren het er al een tijd geleden over eens dat dat gedrocht absoluut een ugly-award verdient (h). Nu je het erover hebt….ik moet eigenlijk nog de eerste persoon tegenkomen die de nieuwe Toledo wél geslaagd vindt.
Wat betreft de Altea; het front vind ik eigenlijk nog helemaal niet verkeerd, maar dat soort auto’s kan mijn interesse niet opwekken.
@ Woody: De leon doet het super goed. Vandaag op introductiedag geweest van nieuwe ibiza in zandvoort. Daar kregen we te zien dat de leon momenteel een marktaandeel heeft 1.3 procent. Dat is toch behoorlijk goed. Vraag maar eens aan een seat dealer of de leon goed loopt. Geen een dealer die dit zal ontkennen.

Het feit dat je ze niet ziet rijden is misschien omdat je ze misschien verwart met een altea of toledo bijv. Vanaf de voorkant gezien dan natuurlijk. Ik moet af en toe van een afstand goed kijken of het nou een leon of altea is. Al met al blijft het een super mooie wagen.
Mijn indruk dat de auto lang niet zo goed verkoopt als het oude type wordt ondersteund door de verkoopcijfers (kijk maar eens op autoweek.)
met de verkoopcijfers is iets vreemds aan de hand. Op basis van de verkoopcijfers van september, oktober, november en december 05 ziet het er slecht uit. Januari 06 laat echter een getal zien dat wijst op meer dan 10.000 Leons in NL dit jaar, dat is extreem veel. zie ook http://www.autoweek.nl/verkoopcijfers.php?merk=Seat&modelserie=Leon
Sir Smokalot
Tsja, maar de autoweek staat nou niet echt hoog op mijn lijstje van betrouwbare bronnen…
Als je kentekenregistraties zoals die worden verwerkt door het Rai datacentrum als uitgangspunt neemt krijg je het volgende voor dit jaar:
Seat Leon verkoopt in februari 455 keer, in januari 918 keer. Dit brengt het totaal voor de eerste 2 maanden van 2006 op 1.373 Leóns, toch wat minder dan 10.000…..
Sir Smokalot
Wat me verder opvalt is dat er in de top 10 van verkochte auto geen enkele Japanse auto te vinden is, maar daar ga ik binnenkort maar eens een artikel aan wijden denk ik.
De top 100 is “hier”:www.autozine.nl/enquete_verkoop.html te bekijken.
ik bedoelde 12×918=11016 (afgerond naar beneden, dus “meer dan 10000”) de cijfers voor februari had ik nog niet gezien.

Als je uitgaat van 686 gemiddeld over twee maanden en je trekt dat door dan kom je voor 2006 ergens in de 8000 stuks uit, dan is er bij Seat Nederland in december06 denk ik nog steeds wel een feestje te vieren. De cijfers aan het einde van 2005 lagen rond de 300 per maand… daarom zei ik dat de nieuwe “slecht” verkocht (voor een nieuw model). Op basisvan de aantallen van 2006 tot nu toe lijkt het nu wel goed te lopen. Maar ik vind het prijsbeleid (de cruisecontrol) nog steeds maf.
Sir Smokalot
Het prijsbeleid is ook een grote obstructie voor de gehele VAG. Hun auto’s zijn eenvoudigweg te duur.
Nou heeft de VAG wel een feestje te vieren, want de verkopen stegen dit jaar al met 15 %, en seat doet dus vrolijk mee :). Ik ga er echter niet van uit dat deze verkoopaantallen doorgezet worden, omdat het me logisch lijkt dat je in de eerste maand(en) meer auto’s verkoopt, aangezien mensen dan een ‘nieuw’ (2006) model hebben. Aan het eind van het jaar worden er geloof ik traditioneel weinig nieuwe auto’s verkocht.
Ik ben wel benieuwd hoe de verkoopaantallen van de Cupra R en de FR (de spyshots kunnen volgens onze amigo’s van motorpasión ook nog een FR-model betreffen) zullen zijn zodra deze uitkomen.
mijn mond viel in ieder geval open toen ik hoorde dat de cruise control niet standaard was en helemaal toen ik hoorde dat op de goedkopere uitvoering het niet eens als optie geleverd wordt. Welke gek bedenkt zoiets?
zover ik kan zien word de voorbumper erg strak
de velgen vertrouw ik wel van een cupra, veel beter dan die gewone dingen van seat
Ik heb naar het adres van autoblog enkele foto’s gestuurd van de nieuwe Leon FR. Beetje jammer dat deze nog niet geplaatst zijn…..
Wouter (autoblog)
Pieter, ze staan er op hoor: http://www.autoblog.nl/archive/2006/03/08/seat_leon_fr_spyshots
Nog bedankt voor de tip!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).