Ferrari F50 GT1 op video

Auteur: , 22 Reacties

Voor de liefhebbers van Ferrari’s hierbij twee video’s om van te smullen! Na alle discussie’s over de Koenigsegg en de Veyron wil ik graag nog even een duit in het zakje doen. De F50 is bekend en iedereen weet dat het een hele snelle auto is. Maar er bastaat ook een raceversie van en dat is iets wat maar weinig mensen weten.

Ferrari wilde de F50 gaan inzetten op Le Mans en ontwikkelde op basis van de straatauto een supersnelle racer. Helaas is de auto nooit ingezet. Eén van de belangrijkste redenen was dat Ferrari concludeerde dat ze geen kans maakten tegen de compleet als racewagen opgebouwde auto’s van de concurrentie. Ferrari gebruikte de F50 als basis maar de concurrenten bouwden een racewagen en maakten enkele exemplaren geschikt voor gebruik op de weg en daardoor mochten ze in de GT1 klasse uitkomen.

De F50 GT1 is niet alleen zeer exclusief hij is ook gruwelijk snel. De standaard motor (V12 van 4.7 liter) van de F50 is getuned (zonder turbo of compressor) en levert in de GT1 maar liefst 750pk bij 10500 toeren! Het geluid is bizar! Het vermogen komt dan op 160pk per liter en dat is behoorlijk goed te noemen voor een motor die eigenlijk ontwikkeld werd voor een straatauto. Het koppel is 520Nm en dat is relatief bescheiden, maar daarmee is duidelijk dat het om en echte racemotor gaat. De nadruk ligt op het leveren van veel vermogen en niet zozeer op het koppel.

Natuurlijk kon er voor de raceversie flink op het gewicht bespaard worden en de F50GT1 komt dan ook op een vederlichte 908kg.

We praten hier dus over een auto met een vermogen van 830 pk per 1000Kg. De topsnelheid is officieel 376 km per uur en de sprint naar 100 wordt in 2,9 seconden afgeraffeld.

Er zijn maar weinig mensen die de F50 GT1 kennen en dat is niet zo vreemd als je weet dat er maar 3 van gebouwd zijn. Eén van deze prototypes is niet in het museum gezet. Ze wordt (soms) gebruikt, zoals op de video te zien is. We rijden mee met een F355 die de GT1 probeert bij te houden tijdens een Ferrari Club of America Track Day. Je zult begrijpen dat de eigenaar niet tot het uiterste gaat en daarom kan de F355 in de buurt blijven. Dit is dus niet het maximale wat deze auto kan, maar wat de eigenaar er mee durft te doen. Vergeet niet dat je niet zomaar nieuwe onderdelen voor deze auto kan krijgen, alles zou op maat gemaakt moeten worden!

Overigens zie je ook nog even een race versie van de F40 voorbij komen… wat een feest, ik zou er graag bij zijn geweest…

Eerst een opwarm rondje:

En dan de F355 die de F50 GT1 probeert bij te houden:



22 reacties

Knappe fimmpjes, kga zeker ook is naar die sites van in het filmpje kijken.

Geluid is echt af, krijg het er koud van en het is hier al niet zo warm waar ik nu zit.:-)
Ik kande hem al maar alleen door PGR3, daar is het de duurste auto, beniuwd wat hij in het echt gekost heeft.
daamn, spontane erectie van dat geluid :-P
idem stefan
Komt akelig dichtbij het formule 1 geluid :D
Schijnt dat er 2 gebouwd zijn, en ik weet dat er één te koop staat in Engeland,kijk maar eens in de Classic & Sportscar bij de advertentie’s.
Herstel 3, heerlijk om te merken dat die F40LM zo stil is, was destijds ook mijn reaktie, je hoort hem bijna niet, maar die F50GT1 klinkt geweldig. Vorig jaar een 512BBLM mogen horen en zien rijden, was super. Paar jaar terug een 308GT/M en die was ook zeer bruut.
F355?? Heeft dat ding al flippers om mee te schakelen? Lijkt er wel op namelijk
wat is de straatwaarde van det ding
Je zegt wij reden achter hem aan… Ik betwijfel of jullie het waren. Het is een erg bekend filmpje namelijk..
“we rijden mee”= de camera zorgt ervoor dat we “mee kunnen rijden” “ik zou er graag bij zijn geweest”
Haha! LOL @ lu!
F355 F1 Spyder
zoals je ziet, als je de moeite neemt om de tekst te lezen beweer ik ook nergens dat ik erbij was… maar ja niet iedereen leest wat er staat voordat ze wat roepen…
Die 355 houdt hem anders nog redelijk bij, na 2 rondjes is de F50 nauwelijks uitgelopen…
LEZEN voordat je wat schrijft…….
je ziet echt dat hij het moeilijk heeft
jammer van de slechte kwaliteit
maar toch wel mooi om te zien :)
Er zijn er 6 gebouwd, of beter gezegd, er waren er nog drie in aanbouw. Deze zijn gestript op bevel van de rechter. Het feit dat de F50 als limited edition werd verkocht is de uiteindelijke reden geweest waarom men niet verder mocht gaan met productie. 1 van de kopers van een ‘normale’ F50 heeft dit afgedwongen. Althans dat is het verhaal dat ik erover gelezen heb.

Deze GT1 wordt overigens toch wel regelmatig meegenomen naar evenementen. Hij is ook al eens in de vangrail geparkeerd…
er zijn idd 6 koolstof “tubs” gemaakt. De tub is de basis voor de auto (zoals de monocoque van een formule 1 auto). Het lijkt me sterk dat een rechter een automerk kan verbieden een nieuw type van een auto uit te brengen en te bouwen. Er zal nergens in het koopcontract staan dat er maar een bepaald aantal wordt gebouwd, dus waar zou een koper zich op kunnen baseren als hij naar de rechter zou stappen? Klink als een broodje Aap, maar waar heb je dat vandaan?
Ik heb dit gelezen op FerrariLife.com en Ferrarichat.com, maar het is al wel ruim een jaar geleden.

Ik weet niet precies wat de volledige actergrond is, maar ik had begrepen dat Ferrari in het verkoopcontract heeft gezegt dat de F50 nooit voor officiele races gebruikt mocht worden. Op het moment dat men de F50 GT1 op de markt bracht op basis van de F50, is de zaak aan de rechter voorgelegd.

Maar zoals je zegt, het kan zomaar een broodje Aap verhaal zijn. Dit is alleen maar wat ik gelezen heb…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).