Chery QQ: Ultieme low-budget-auto uit China

Auteur: , 27 Reacties

Hij is klein, komt uit China en is dus goedkoop! Ik heb het hier over de Chery QQ. Een autootje dat in China niet meer dan 3.400 euro kost en waarmee Europa en de VS moeten worden veroverd. In eigen land is de QQ een regelrechte hit. De introductie werd begeleid door een sterke reclamecampagne waarbij door met name via internet te adverteren de auto erg populair is geworden onder jongeren...

Met kleuren als limoengroen en felgeel, wordt bovendien een trendbreuk teweeggebracht met de Chinese gewoonte van zwarte auto’s. Dat Chinezen graag een kunstje afkijken, is de Opel Frontera-kloon Landwind een goed voorbeeld van. Dit is ook weer het geval met de QQ. Deze vertoont namelijk sterke gelijkenis met de Daewoo Matiz. General Motors heeft de Chinese fabrikant zelfs voor de rechter gesleept voor plagiaat, maar die zaak is inmiddels geschikt.

Toch luidt het advies: “bezint eer gij begint”, want naast goedkoop, zijn we van de Chinezen ook gewend dat er op de kwaliteit van alles aan te merken valt. Volgens de Financial Times werden 30 procent meer klachten genoteerd met de QQ dan met concurrent Daewoo Matiz (via: zibb.nl).27 reacties

Ah, de ANWB staat alweer te popelen om een botsproef uit te voeren!
van die kwaliteit: wat wil je 3400euro
Pff 1 EuroNcap-ster zeker. Wordt een ramp waarschijnlijk. Voor zo weinig geld. Hij is zeker gegoten in plastic!!
Hij zal waarschijnlijk net zo veilig zijn als het autootje dat die chic op de foto in haar hand heeft. :-P
Las een jaar geleden over dit brik in de autoweek….. Kwam erop neer dat deawoo/Chevrolet dik genaaid waren met de patenten in China.
Dit ding word trouwens voor ongeveer 5duizend eu in Nederland een grote hit. Wacht maar! Dan kraaien mensen niet meer om het feit dat ie onveilig is.
Jongens, niks geleerd van het gedoe met Landwind? Je hebt een test voor de europese goedkeuring (waar landwind ook gewoon aan voldeed), en je hebt de EuroNcap!!! Dit is om aan te tonen dat je een super veilige auto hebt, en het als marketing tool kan gebruiken (wat renault bijvoorbeeld graag doet). Als je in Europa mag rond rijden met een volwaardige goedkeuring dus niet met een single test etc (zoals fabrikanten als Spyker doen etc) dan voldoet je auto aan de europese veiligheids eisen,…en het blijft een ding dat je voor dat geld niet de meest veilige auto hebt, maar het is ook een stads auto (max 50km/u) en als je op de snelweg rijd moet je ook geen 140 gaan rijden maar ja dat doe je in een Matiz etc ook niet!!!

Heb nu toch eens vertrouwen in die chinezen,…ze komen, zagen en gaan overwinnen dat is nou eenmaal een feit!!!

Voor €5.000 een leuke boodschappen auto voor je vrouw, hou je voor jezelf €15.000 euro extra over voor een paar leuke opties of toch een duurder merk!!! Zie je voordeel!!!

Lang leven de chinezen
Daewoo? Ah je bedoelt Chevrolet
C30 CDI AMG
Het blijft een lelijke auto. En de Matiz werd nog geproduceerd in de Deawoo tijd Jan.
Precies! Dit autootje gaat waarschijnlijk binnen afzienbare tijd in groten getale onze markt overspoelen, hoogstwaarschijnlijk met een algemene typegoedkeuring. Hij zal dus op punten als veiligheid en uitstoot aan alle eisen voldoen.

Dat heeft onze Europese autoclubs er eerder ook niet van weerhouden om hun gal te spuwen over zo’n ‘inferieur’ product. Het lijkt soms wel of ze aandelen hebben in de EU autoindustrie. Ik hoop dat ze ophouden met dit soort stemmingmakerij en gewoon feiten presenteren. De propaganda mag uitblijven…
Net als je dacht dat het niet erger kon dan een Matiz… :-p

@Jan: Chevrolet? Ah, je bedoelt dat merk uit AMERIKA met die AMERIKAANSE auto’s. Dat heeft hier weinig mee te maken.
Hendri Brink
Wat een ontzenttende mooie auto, en bovendien voor weinig geld!!!!
De ANWB zal hem wel weer afkeuren, ik koop hem als eerste!!!

Veel voor Weinig!!!

Een te Gekke Auto!!!
Wijnand ten Broek
Hendri, deze auto’s maken de auto markt kapot, VW for ever!
Laat maar komen die chinezen. Er is een chinese auto die erg op een A4 lijkt en 20.000 euro kost!
Welke bedoel je? De Brilliance JunJie:
http://members.home.nl/jvandermaar/myweb3/overigen.htm
Of de Shanghai Maple Hysoul:
http://members.home.nl/jvandermaar/myweb3/geely_&_shanghai_maple.htm
??
De Hysoul zal in ieder geval ver onder de 18.000 euro blijven en alleen het front ziet er goed uit. De JunJie lijkt niet op een A4, maar meer op een 3-serie en is een stuk duurder, maar met een véél betere kwaliteit.
Heb de botsproeven van Chery gezien….nou dan is een Matiz superveilig! Pff niet te zuinig. Ding is gewoon doormidden gebroken!
boycot China
We moeten onze strijdbijlen maar weer opgraven, wij Europeanen moeten die TROEP uit China boycotten, laat ze die rijdende doodskisten daar houden! zodra ze een degelijke auto kunnen bouwen praten we verder!

Zet u Helm op en strijd voor de Duitse degelijkheid!!
Ga zo door stomme hollanders, blijft maar zeuren terwijl anderen de wereld veroveren. Hoeveel apparaten heb je thuis met ‘made in china’ wel daar op gelet??
dat heb ik en daarom maak ik me zoveel zorgen
mmm… tijd om aandelen te kopen dus
djeezzzz…wat een gel*l hier!
Is er niemand die beseft dat het grootste gevaar de bestuurder zelf is?
Of hebben julie geen vertrouwen in je eigen rijstijl dat je extra veiligheid nodig hebt?? hahahahaha!!!!
en kom niet aan met dat anderen niet veilig rijden, ook daar kan je rekening mee houden! (iets wat je als motorrijder moet leren!)
ik ben ook benieuwd hoeveel mensen er al gestorven zijn door die levensgevaarlijke landwind, het blijf GEVAARLIJK stil rond deze auto ;-)
Graag zou ik willen weten wanneer de auto op de markt komt en waar deze te koop wordt aangeboden?

Een vriendelijke groet,


MIrjam
Die botsproef resultaten zijn hier te vinden http://paultan.org/archives/2006/02/18/chery-qq-crash-test/

Maar let op, deze foto is NIET van een echte EURO NCAP crash test.
Maar gewoon een niet gespecificeerde crash test, misschien hebben ze hem wel 20 km harder laten crashen. Gewoon, om te kijken waar de zwakke plekken zitten.
Dat deed de anwb/adac ook met de Landwind.De Matiz is wel echt getest in 2005 en kwam er af met 2.5 sterren. Dat is dus ook al niet zo sterk.
Overigens toont de echte EURO NCAP test van matiz GEEN ENKELE overeenkomst met die van de hierboven genoemde website.
De echte EURO NCAP test van de matiz is hier te vinden
http://www.euroncap.com/images/results/superminis/car_233_2005/Chevrolet%20Matiz%20Datasheet%202.pdf

Let even op het verschil in de gekeurde poppetjes. Er zijn bijna geen overeenkomsten, het gaat dus zeker om een geheel andere test.
In de laatste link zie je ook een foto van een auto met een EURO NCAP sticker
Die sticker ontbreekt geheel op de fake crash test
ik heb alles over eze auto op gezocht en zo kwaqm ik erachter dat deze auto is bedoeld voor jongere mensen met nog niet veel ged hij is degelijk en een goede auto en wie wilt er nou geen mooie auto die degelijk en mooi is en maar 3400 duizend nou ik wel
Laat maar komen , ik ben het beu die dure europese auto’s . Leuk autotje voor beginners mensen die niet veel geld hebben . Je moet dan wel niet te veel op de veiligheid letten want dit is onder de maat
tsja, jongens,
Ik heb er toevalig zelf eentje, gezien ik aldaar in china woon en ben er erg blij mee! Nieuwe ruit:16 euries, nieuwe band? 20 euro. reparaties kosten ook niks, rijd superzuinig (500-600 km op 35 liter) en… met ABS en airbag zal het toch wel meevallen die onveiligheid. idd is het de bestuurder,
ik heb na 3 jaar rijden nog geen deukje.

Leuk detail: centrale vergrendeling sluit meteen ook alle openstaande raampjes!
kan van mij niet stuk.

van belgische vriendin hoor ik dat belgie ze importeerd, slim die belgen, en dom die nederlanders WANT INDERDAAD is OOK in china de landwind een van de mindere auto’s op de weg!! voor die mensen die een leuke mitsubischi outlander ofzo niet kunnen betalen.
Dit terwijl de QQ prima is: immers: het design is gejat van goede ontwerpers. Ook typisch: stoelen achterin meer beenhoogte dan bij bv. Nissan paladin of andere SUV’s juist omdat die zo hoge bodem hebben, als je zit dan rusten je dijbenen niet normaal op de stoel maar hangen in de lucht.

heb de auto dus oa gekozen omdat passagiers achterin ook ruim zitten.
(en omdat ik er vijf van deze heb voor een paladin)

wil iemand een foto of info, mail me op [email protected]
Ik snap het gezeur in Europa niet over de Chinese auto , ik dacht dat het een open markteconomie was ……

Het is gelijk pakwind zegt de QQ is een goede auto voor weinig geld er rijden
Ikzelf heb een Changan CM8 een 7 zitter met een leuke uitstraling en een origineel design
Euro III ,ABS ,EBD ,Airco ,dubbele airbag en nog veel meer voor 6500 euro

http://www.changan.com.cn/144115188075855872/product/passenger/mpv/cm8/gallery.htm
Op een hele slechte weg in Panama werden alle 4-wheel drives, ingehaald door een witte QQ. Leuk stadsautootje en de randstad is zo groot !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).