“Het nieuwe rijden” slaat niet aan

Auteur: , 17 Reacties

Ondanks voorlichtingscampagnes als "Het nieuwe rijden", is zuinig rijden maar weinig populiar. Uit onderzoek blijkt dat 97 procent van de automobilisten geen idee heeft hoeveel brandstof er kan worden bespaard. Door op de snelweg 100 te rijden in plaats van 120 kilometer per uur, verbruikt een moderne auto bij deze snelheid tot twintig procent minder brandstof...


Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, die onderzoek deed onder onder 883 automobilisten, wordt deze besparing behoorlijk onderschat. Het merendeel van de automobilisten rijdt 120 km/u zodra dit kan en slechts een klein deel (vaak milieubewuste mensen) rijdt langzamer.

Bij de huidige recordprijzen is het voor veel mensen aantrekkelijk om brandstof te besparen. Ongeveer 46 procent van de ondervraagden geeft dan ook aan minder hard te zullen rijden wanneer ze wordt verteld dat dit 20 procent kan schelen. Het gaat dus om 12 liter op een tank van 60 liter. Bij een prijs van (afgerond) 1,50 euro per liter is dat dus 18 euro (bij iedere tankbeurt opnieuw). Een op de drie autorijders zegt zich niets van het brandstofverbruik aan te trekken.

Nederlandse automobilisten legden in 2004 zo’n 45 miljard kilometer af op de snelweg, waarbij volgens Rijkswaterstaat op tweederde van de autosnelwegen 120 km/u is toegestaan. Wanneer op deze stukken minder snel wordt gereden is een aanzienlijke besparing aan brandstof mogelijk, aldus Mileu Centraal (via: autotelegraaf.nl).

Als compensatie neem ik dan wel geventileerde autostoelen, want ik vind hard rijden veel te lekker, hoe harder hoe beter. Ik het is dan ook verschrikkelijk jammer dat wij niet naar Duits voorbeeld op bepaalde wegen lekker los mogen.17 reacties

iedereen die 100 wil rijden moet dat vooral doen, moeten ze alleen niet met 98 een vrachtwagen gaan inhalen die 96 rijdt…

ik weet uit ervaring dat 90 á 100 idd heeel erg veel scheelt in brandstof. maar das zoals vermeld staat ook niet alles :-P
verder krijg je volgens mij veel meer brandstofbesparing als je niet steeds hoeft te stoppen en remmen en stoppen en remmen…

ik heb zelf geen problemen met 100 rijden alleen wil wel harder kunnen als ik daar zin in heb! dus doe de max snelheid dan maar lekker omhoog naar iig 130/140
Ik heb al moeten kiezen voor een diesel met roetfilter ipv een bezine exemplaar en dat vindt ik meer dan genoeg. De reden dat ik hier op het forum ben is blijkbaar omdat ik een autoliefhebber ben. Ik bedoel dan wel auto’s die rijden en dan het liefst verschrikkelijk hard. Ik rij daarom altijd ver boven de 120, waar mogelijk.
Na flink wat snelweg km’s ben ik erachter gekomen dat bepaalde snelheden zuiniger blijken te zijn dan andere, maar dat hoeft niet altijd langzamer te zijn. Zo verbruikt mijn auto bij 112 minder dan bij 110 (op de cruisecontrol).

Tip om brandstof te besparen: voer de snelheid kort op tot boven de gewenste snelheid en laat dan het gas een milimetertje opkomen en de snelheid (minimaal) teruglopen. Door het koppel van de auto blijft de snelheid vrijwel gelijk maar gaat je continue verbruik wel met 10% omlaag…
Hetzelfde voor cruise control… zet em eerst op 140 en tik dan één voor één 3 km/u omlaag….. (of 125 terug naar 120, mag ook ;-) )
Zoef de haas
Zo is het maar net. Politiekers hebben zich helemaal niet te moeien met ons brandstofverbruik. Maar als je uit vrije wil vindt dat 20 % besparen door trager te rijden iets voor jou is hoef je dat vooral niet te laten. Maar roep niet om wetten om dat dan door ieders neus te duwen.
moesten ze de accijnzen verlagen zou autorijden ook meteen een heel stuk goedkoper worden.
Per euro diesiel gaat er 1/2 naar vadertje staat!
Als ik op de boordcomputer kijk zie ik dat 50 in zijn 3 bijna 2 liter per 100 km scheelt dat ik in zijn 4 rijd, om over zijn 6 nog maar te zwijgen.
Op vakantie was de 95euro gewoon € 0,80 cent de liter. Zo los je het probleem ook op toch ;)?
Ik snap dat laatste stukje niet over die geventileerde stoelen niet?

Oja! ik ben er weer gheghe! :)
Traag rijden heeft een domino effect dat files veroorzaakt. Bereken maar eens hoe zuinig het is om in een file te staan. Of hoe veilig. Er gaan ook meer mensen dood bij een te trage snelheid, omdat het concentratie vermogen biologisch verminderd. (Daarom gebeuren er ook meer ongevallen in de buurt van iemands woonplaats, omdat ze het te gewoon zijn.)
Overdreven snelheid staat in onafhankelijke studies meestal ergens op circa de 10de plaats als directe oorzaak van een ongeval.

Er is berekend dat hier in België het file probleem zou verdwijnen als de max snelheid zou opgetrokken worden tot 150km/h.
Ook, mocht iedereen op een bepaalde dag eens beslissen om de officiele snelheden te rijden, dan zou alles vastzitten.

Wie wil met mij wedden dat “Milieu Centraal” hun geld krijgt van de politiek, via subsidies? Dat soort studies beginnen altijd met de conclusie.
Je moet gewoon dat mensen al ruim voor de afslag naar rechts gaan en dus zo bij de afslag een baan op kunnen schuiven.
Die nieuwe euro 95 van shell werkt ook ! Ik heb mijn rijstijl er niet op aangepast en heb met deze tank gemiddeld 1 op 12,5 gehaald, waar voorheen 1 op 9. Maar de overheid mag de accijnzen wel wat omlaag gooien en het kwartje van kok eraf ! De overheid vangt nu minimaal 64% van de brandstofprijzen aan de pomp, beetje belachelijk maar van daaruit ook weer logisch hoe het komt dat ze het alleen maar willen verhogen en niet verlagen, want ze willen inkomsten en geen uitgaven
Van 120 naar 100 scheelt 20 procent. Als je stilstaat gebruik je helemaal niets.
Heeft er wel eens iemand bij stilgestaan dat er ook organismen zijn die leven van de verbrandingsuitstoot. Bijvoorbeeld het plankton in de oceanen, of dichter bij huis, de bomen. Als we per direct met elke vorm van verbranding zouden stoppen, dan zal er aanzienlijk minder plankton in de oceanen zijn. En plankton is voeding voor onder andere de walvis etc. Dus om de walvis voor uitsterven te behoeden moeten we collectief rond de 200 km/u gaan rijden, en het liefst in dikke V6-en V8-en met grote inhoud.

Weg met die groene wortels!
Haha Robert, dat is echt een goeie ;)
C30 CDI AMG
vind je dat een goeie? het gaat er meer om dat de energiewinning uitgeput raakt* (*wordt gezegd)… dus zo’n goeie is het dan natuurlijk niet
door die 46% van de ondervraagde zal waarschijnlijk weer een aantal files ontstaan

fijn… verbruik je toch nog meer
File rijden verbruikt niet veel als je het slim doet:
– Niet start-stop, uitbollen.
– geen gas geven bij optrekken vanuit stilstand. Gewoon rustig kopelling laten opkomen (bijkomende slijtage= 0,000…01) en motor dus stationair laten gaan

En ik doe veel snelweg en file en meer dan de helft rijdt toch onder de 120 en 20% rijdt onder de échte 120 (gps).

Wat ook je verbruik STEVIG doet dalen is iemand volgen. Liefst een brede hoge bestelwagen die al jouw wind neemt. Lekker slipstreamen. Zo verbruik ik eenveel bij 160 km/u als bij 90 km/u zonder ‘slimstream’ ( ;) )

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).