Videotime: Group B rally

Auteur: , 41 Reacties

Via de mail werden we getipt over een bijna 1,5 uur durende video met "pure Group B rally goodness". Indrukwekkende beelden zonder commentatoren, zonder voiceovers, alleen het geluid van de motoren en het publiek! Lekker voor op een rustige pinksterdag...

In 1979 liet de FISA (Fédération Internationale du Sport Automobile) het all-wheel-drive rallying legaliseren. De producenten dachten destijds dat vierwielaandrijving te zwaar en te complex zou zijn om succesvol te worden in de rallysport. Ze werden wakker gemaakt door Audi, die in 1980 met de Audi Quattro kwam.

Vanaf 1983 was Groep B officieel en ook de eerste concurrent voor Audi diende zich aan, de Lancia 037 Monte Carlo… Meer weten? Je kunt hier nog wat info over de historie van Groep B vinden.

De auto’s uit die tijd (die we ook in het filmpje voorbij zien komen) zijn de Audi Quattro S1, Austin Metro 6R4, Citroën BX 4TC, Ferrari GTO, Ford RS200, Lancia 037, Lancia Delta S4, Mitsubishi Starion 4WD, Mazda RX-7 4×4, Opel Manta 400, Peugeot 205 T16, Porsche 959, Renault 5 Turbo, Toyota Celica Twin-Cam Turbo.

Rijders zijn oa Markku Alen, Stig Blomqvist, John Buffum, Juha Kankkunen, Hannu Mikkola, Michèle Mouton, Walter Röhrl, Timo Salonen, Henri Toivonen en Ari Vatanen.

Met dank aan Johan voor de tip!41 reacties

Superkoerier!
Tja, op eigen risico vlak langs het parcours staan kon toen nog…
toch wel leuk om te zien
ging er toen ook behoorlijk snel aan toe :)
Kunnen we dit filmpje ook ergens downloaden? Dit voor bijvoorbeeld de mensen met een Media Center die graag 1,5 uur liggend op de bank willen door brengen in plaats van zittend achter een laptop?
prachtig die groep B! mooiste ongeevenaarde restanten uit die tijd >>> Lancia Delta HF integrale en Audi Quattro Sport :-D
@Mandelbaum: ik neem aan dat je MediaCenter een internetverbinding heeft? Je kunt dan naar dit artikel surfen en onderaan het filmpje de optie FullScreen instellen…
En dan genieten van de enorme kwaliteit….?
uhh… torrentspy dan misschien?
Prachtig, ik krijg kippevel van het geluid en enthousiasme van het publiek. Wat een power. Valt me op dat voor scherpe hairpins de handrem niet veel wordt gebruikt. Nu denk ik ook dat de Groep B rallyauto’s op zulke brede slicks stonden dat dit niet te doen was.
Ik ga kijken
Volgens mij komt die Ferrari GTO niet eens voorbij in de video…en ook die 959 niet…dat is gewoon een 911 die je ziet in de video!
De sprongen bij 22:00 t&m 23:00 minuten zijn echt onwaarschijnlijk icm het publiek. Die mensen zijn niet goed bij hun hoofd.
inderdaad 0_o je moest echt geen mens zijn om die rally’s te rijden. veel te veel emoties enzo! dat er niet 100 man per race overreden werd?!
Walter Röhrl heeft ooit gezegd dat je die mensen gewoon als struiken ziet op gegeven moment. De individu gaat ook op in de groep. Staat van hem op internet ook een vet filmpje waar je dat goed ziet. Ik weet niet of die beelden in deze docu ook te zien zijn….heb hem nog net gekeken.
http://video.google.com/videoplay?docid=3155497110873728174&q=walter&pl=true
@ O.D. wat voor soort koppeling heeft die Audi eigenlijk ??? die Walter koppelt nogal erg snel :O
Dat was de eerste DSG versnellingsbak, alleen niet electronisch aangestuurd. Werkt dus met dubbele koppeling.
Het lijkt wel of die audi sport incl veel spoilers veel meer vermogen heeft. Weet iemand hier meer van.
Veel meer vermogen dan wat?
ik d8 dat de audi op de 550pk zat ongeveer, daarbij ook nog een monsterlijk koppel maar dat weet ik zo niet direct. de sport was ook ingekort in ieder geval > endbaarder in lichter. (en naruurlijk uit een 5 cyl in lijn met turbo) :-)
Die 037 Blijft toch een van de meest gave rallybakken ooit…
Bedankt Johan, De Peugeot 205 T16 EVO 2 was in de Rallye van Monte Carlo zo snel dat hij toen een 3e plek kon starten in de Formule 1 tegenwoordig
Thanks alwood! Dan zijn ze er toch redelijk op achteruit gegaan in de wrc +- 300 pk die ze nu hebben. @od de rest van het veld. In vegelijking tot zo’n 205 of andere audi’s. Trouwens los van de doden en gewonden die vroeger vielen is het toch een gaaf gezicht dat er 550 pk op een meter van het publiek volgas voorbij komt denderen.
zon lancia delta hf integrale wat een auto toendestijds want one
idd fubar :-|

is trouwens haast alsof sommige merken bestonden voor die groep B
Audi, Lancia, Renault, Austin…
en Lancia en Austin stellen zelfs helemaal weinig of niks meer voor!
de snelste groep B auto’s ( de Rs200, Metro6r4 , Delta S4 etc) hadden meer dan 600pk en veel meer koppel dan de auto’s nu en ook lag het gewicht lager. Ik meen dat de Delta S4 rond de 800kg zat….. oftewel ongelofelijk veel sneller dan de snelste WRC auto’s van nu. Alleen veel te gevaarlijk….
Om de gegevens van de Lancia S4 even te onderbouwen, hier nog een overtuigend filmpje.
http://videos.streetfire.net/search/group+b/1/15EA64B0-1629-4E2A-BB84-354120045F1E.htm
To B or not to B
@w0o0dy
je verhaal klopt niet helemaal, de huidige WRC’s zijn op vergelijkbare proeven inmiddels een stuk sneller dan de groep B’s toen waren. Zelfs de groep A’s, die de destijds verbannen groep B’s vervingen waren na enige tijd al net zo snel of zelfs sneller dan de B’s. De techniek schrijdt voort! ;-) Ik heb zelf de Audi’s, RS200’s, de Metro 6r4 en de Delta S4 zien rijden, weliswaar niet op een rallyproef maar tijdens rallycross wedstrijden. Waanzinnig mooie machines, dat zondermeer, en er gaat wat mij betreft niets boven het geweldige geluid van de grommende, slissende en knallende Audi Quattro S2.
@tbontb Sorry maar kan simpelweg niet geloven dat de huidige wrc’s sneller zijn. Dat stukje tractie en stijfheid gaat echt geen 250 pk en hoop kilo’s minder goedmaken. Neemt niet weg dat ze niet hard gaan, maar denk dat alle regels in de weg zitten hededaags.
Geloof maar dat die WRC echt weer een tik harder gaan dan die brute Gr. B´s !

De banden zijn nu veel beter, onderstellen zijn nu veel beter. Huidige motoren hebben bergen koppel ipv vermogen. Versnellingsbak en remmen zijn ook nog eens verder ontwikkeld.
Toch ongelofelijk hoe hard die T16 Evo2`s reden. Dat is ook nu nog steeds echt indrukwekkend. De Maxi Turbo met Ragnotti is echter ongevenaard op asfalt.
Al iemand een download link gevonden? Ik ga dit filmpje niet via een klein kadertje in een site bekijken.
Lees dit maar eens….. http://www.stormloader.com/groupb/comparison.html

(ja ik weet dat de chassis en ophanging van moderne WRC auto’s veel beter is en ja de intelligente differentiëlen helpen erg veel bij het kunnen gebruiken van de power en ja de banden zijn veel beter, maar op een snelle proef waar de Group B auto zijn extra vermogen kan gebruiken blijft de WRC achter in een wolk stof)

Ongeveer 200pk meer dan de WRC (officieel, in werkelijkheid had de RS200 veel meer) en 360!!!! kg lichter dan de Focus……….. qua koppel scoort een WRC niet veel hoger dan een group B
dat geluid van de porsche!!!!!!!!
Jep de moderne wrc wagens zen een stuk sneller.
Die gruop B was achter wiel aangedreven en nu vier wiel!!!!!!!
Meer pk wil niet zegge als sneller bent, je moet ze kunnen overbrengen.
De Audi Quattro en Delta S4 en de Metro6r4 hadden ook allemaal 4wielaandrijving hoor……
Da klopt was een foutje.
De eerste auto’s wel en dan hebbe ze de quatro voorgesteld.
En da was eerst tegen de goesting van organisatie.
Ik ben van 1971 en heb de groep B tijd bewust meegemaakt… door deze periode raakte ik “hooked” aan autosport! Sinds Ecclestone zich is gaan bemoeien met rallysport vind ik het een suffe zooi. Overigens heb ik een interview met Walter Rohrl (De Johan Cruyff van de rallysport, absoluut!)
Daaruit een paar stukken:
Interviewer: “wel leuk toch dat alle auto’s tegenwoordig zo aan elkaar gewaagd zijn(Het is een interview van 2003 dus voordat Loeb ”Shumacheriaans” werd)
Rohrl: Leuk? er is geen scheisse aan! Het betekent dat iedereen hard kan gaan met zo’n ding! Bovendien lijken al die auto’s op elkaar! Niet leuk om te doen en niet leuk om naar te kijken!
Interviewer: Wat was de leukste rallyauto waarmee je gereden hebt?
Rohrl: de Opel Ascona 400 was het beste uitgebalanceerd, maar ik miste zeker 250PK!! Die had de laatste Quattro S1 wel! Jesus wat was die auto snel! Sneller dan mijn reaktievermogen! Als je op het inkomen van de turbo zat te wachten was je te laat!
Ik ken dit filmpje al een tijdje. Echt prachtig. Alleen het geluid al. Ik ben al een gehele tijd rallyfan, maar niks trekt me zo sterk aan als het Group B tijdperk. De auto’s, de rijders, de rally’s en het publiek toentertijd.

Zelf heb ik nooit de kans gehad ze echt live te zien (tenminste niet in die tijd). Wat een enthiousasme was er toen langs de rallypaden (kijk naar Portugal). helaas hebben we niet meer de kans om ons zo uit te laten. Natuurlijk is dat ook vrij logisch en ook beter (als wordt het soms erg overdreven naar mijn mening). Het is immers aan o.a. de Group B te danken dat de regels strenger zijn geworden. Er vielen gewoon te veel doden en gewonden in die tijd. Natuurlijk zijn de Portugal en Corsica rally van 1986 daar de beste voorbeelden van.

Ik heb van beide de tragische beelden gezien en ik kan je zeggen dat dat geen pretje is. Hier zie je duidelijk de keerzijde van deze beesten..;(

R.I.P Henkka en Attilio
Die Audi’s hadden dus geen DSG maar een meervoudige plaatkoppeling. Dat wil niks anders zeggen dan dat er 2 of meer koppelingsplaten achter elkaar zaten. Gewoon omdat 1 plaat het koppel nooit en never niet aan kan. Dat ze zo snel kunnen schakelen heeft alles met de synchromeshringen te maken. In een straat auto zijn deze van een messinglegering. In een race auto zijn ze van staal. Die reageren veel sneller maar ook bruusk en dus zeer oncomfortabel. Je kunt overigens heel goed het verschil zien tussen de 4 wiel en achterwiel aangedreven auto’s. De achterwiel aandrijvers moeten veel nettere lijnen rijden en veel voorzichtiger met het gaspedaal omgaan. Verder heel gaaf filmpje.
volgens mij zit er ook een nissan skyline in
De snelste quattro s1 die er was heeft nooit een race gereden.Deze wagen had iets meer dan 1000pk en was levensgevaarlijk door z’n snelheid en ook nog een niet te besturen.
Wagen no. 19 heeft max 632pk op zeeniveau en trekt op asfalt van 0/100 in 1,6 seconden.(dit was op een circuit) Op onverhard is snelst 2,1 sec. geweest (test)
Wagen no.20(pikes peak) kon 600pk leveren op 4km hoogte, om dit te bereiken waren voor de turbo nog als extra grote fan’s geplaatsty die de turbo van genoeg lucht moest voorzien. Deze wagen ging op asfalt van 0/100 in 1,8 sec.
Ik heb een aantal keren kunnen rijden met een echte s1, dat viel vies tegen om in bedwang te houden of om zelfs een bocht door te krijgen.
Rechtdoor rijden is ook nog hard werken vergeleken met andere wagens.

Het snelle schakelen geschiet met behulp van een knop op je versellingspook, die druk je in…vervolgens wordt het koppelinspedaal (hydraulisch) “ingeramd”, je schakelt en laat los.
Daarna schiet het koppelingspedaal terug, van finesse is dus geen sprake.

Walther Rohrl is overigens de enige die daadwerkelijk in staat was om dit beest te temmen.
Stig Blomqvist had de grootste moeite om deze wagen onder controle te houden en maakte dan ook regelmatig fouten. De wagen van Stig was dan ook meestal tammer afgesteld.

Nog wat andere weetjes over de S1…

-De koeling is naar achteren verplaatst omdat er geen ruimte meer was onder de motorkap vanwege de enorme intercooler, vaak wordt gesuggereerd dat dit was vanwege gewichtsverdeling maar dat was niet de hoofdreden.

-De dynamo zat bij een aantal wagens in de kofferbak en was hydraulisch aangedreven.

-De “kruge” versnellingsbak voorzien was van zes gangwissels.

-Dat het nog steeds mogelijk is om je eigen S1 replica te bouwen, er zijn meerdere die dit doen, o.a. eentje in Nederland (Jefffer)

Dan Group B versus WRC.

Iedere moderne WRC is in de bochten meestal sneller dan een Group B wagen.
Daarmee houdt het dan ook op.
Dat komt o.a. door moderne technieken als elektronisch geregelde differentiëlen.

Maar er zijn (zeldzaam) coureurs die in staat zijn om zelfs met zo’n oude Group B toch sneller door de bochten te gaan dan de huidige WRC wagens.
De downforce op sommige Group B wagens is zo enorm dat deze letterlijk aan de grond kleven.
Deze auto’s waren pas echte rallyauto’s, konden zonder te remmen s bochten nemen; geen WRX die ze dit nadoet. WAT MIS IK ZE!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).