Hoe durven de Belgen tol te heffen?

Auteur: , 157 Reacties

Onze zuiderburen gaan vanaf 2008 tol heffen op alle snelwegen en grote provinciale wegen. Een belachelijk idee als je het mij vraagt, want je moet voor de grap maar eens testje doen: Laat je door iemand richting België rijden. Een paar kilometer voor de grens doe je een blinddoek om. Wedden dat je precies weet wanneer je de grens passeert, want de wegen zijn daar namelijk zo belabberd, dat je direct voelt wanneer je op Belgisch asfalt rijdt. Ik weet niet of ik mijzelf populair maak onder onze Belgische bezoekers, maar geloof me, ik spreek uit ervaring.

Vanaf 2008 moeten personenauto’s en kleine vrachtwagens een wegenvignet kopen om door België te mogen rijden. Daarover zijn Vlaanderen en Wallonië het donderdag eens geworden. Het wegenvignet zal gelden voor alle voertuigen onder de twaalf ton die op Belgische wegen rijden.

De Belgen zelf krijgen de prijs van het vignet vergoed, doordat ze minder wegenbelasting hoeven te betalen, maar buitenlandse automobilisten zullen vermoedelijk tussen de 25 en 30 euro per jaar betalen. Dit zijn op zich geen schokkende bedragen en mogelijk krijgen Nederlanders die een weekendje naar Antwerpen gaan of alleen op doorreis zijn naar Frankrijk een lager tarief. De plannen worden nog nader uitgewerkt.

Als tol heffen dan écht moet, vind ik wel dat daar fatsoenlijke wegen tegenover moeten staan. Wellicht kunnen de Belgen een voorbeeld nemen aan de Franse tolwegen, want die zijn altijd keurig onderhouden.157 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Wedden dat je precies weet wanneer je de grens passeert, want de wegen zijn daar namelijk zo belaberd, dat je direct voelt wanneer je op Belgisch asfalt rijdt. Ik weet niet of ik mijzelf populair maak onder onze Belgische bezoekers

Als je dit zegt Dennis ga je zeker niet populairder maken. Ik denk dat deze uitspraken niet van toepassing zijn op een representatieve blog als het deze! Als je toch zoveel mogelijk mensen wil bereiken, doe het dan op een beleefde manier

Een Belg
@Sven: Hij heeft anders wel gelijk, als ik (als belg) een keer over de grens ga en terug kom weet je ook gelijk wanneer je terug in eigen land bent. Zeker de snelweg vanuit eindhoven.
Maar ik denk dat je het er zelf ook wel mee eens bent Sven… Ik weet niet of je wel eens door Nederland en Frankrijk hebt gereden (vast wel), dan merk je precies t verschil… In Frankrijk is het super, en vind ik het niet erg als k tol zou moeten betalen (ben pas 16, mag nog niet rijden). Maar in België is het echt een ramp, zeer slechte wegen, en zelfs nog rampzaligere bewegwijzering
@Sven: Ik ben er vanzelfsprekend niet op uit om mensen te beledigen. Ik ben enkel van mening dat de kwaliteit van de Belgische wegen veel te wensen over laat. Vergelijk deze maar eens met de Nederlandse of Franse wegen, dat mag toch wel gezegd worden? Ik hoop dan ook dat je niet beledigd bent omdat ik een mening heb over de kwaliteit van het Belgische asfalt.
Dennis, ik kan je alleen maar groot gelijk geven! Onze wegen zijn levensgevaarlijk (E19 en R0 zijn de voornaamste imho), wat er met het geld van de huidige wegentaks gedaan wordt weten we niet, wegen worden er alleszins niet mee onderhouden. Wat vadertje Staat met het geld van het wegenvignet gaat doen weet niemand…maar, en ik denk dat ik wel voor de meerderheid van de Belgen mag spreken, ik hoop dat er eindelijk eens wat geld gepompt wordt in de kwaliteit van de autosnelwegen!
Aan de wegen in NL en FR of LUX kan er inderdaad, voorlopig, niet getipt worden!
Als belg ben ik zeker ook van mening dat er in Belgie te weinig geld wordt besteed aan het onderhoud van de wegen. Maar onze noorderburen moeten ook niet overdrijven en zeggen dat onze snelwegen bijna gelijk staan aan de kasseiwegen.
Maar ik steun wel zeker de mening dat als men tol gaat heffen men een degelijk wegennet mag verwachten. Landen zoals Duitsland en Frankrijk zijn zeker uitstekende voorbeelden van laden waar je geen probleem hebt om te betalen omdat te wegen er ook naar zijn.
Laten we dus hopen dat de mensen die deze tolheffing hebben uitgewerkt het geld dan ook effectief gaan besteden aan de wegen en niet aan andere, zoals nu gebeurt met het geld van de autotax etc.
euh, voor het meeste van de wegen in belgië is het gewoon een feit… niet heel sportief als je daar moeilijk over gaat doen. het is toch geen aanval op de bevolking? alleen een beetje verdraaiing in het ‘voor wat hoort wat’ principe.

de belgische wegen zijn een kabaal om over te rijden en het is een beetje lullig om daar dan voor te moeten gaan betalen.
Ik heb 4 jaar in antwerpen gewoond, en veel moeten rijden tussen nederland en belgie…en het is gewoon echt een ramp…belgie is zoveel slechter dan nl, ik schrok me echt vaak een hoedje als er weer zo’n groot gat opdoemde…zulke grote gaten dat je dacht dat overleef ik niet…vooral regio antwerpen en regio luik staan erom bekend…
En dan zijn ze zo’n weg aan het ‘opknappen’ en dan maken ze een omleiding van 2 banen, die zo breed zijn dat alleen een Smart er normaal zou kunnen rijden, en als er dan een vrachtwagen rijdt, wordt je ongeveer geplet… Ik ben wel voorstander van het plan als ze de wegen grondig aanpakken
@Frank … gelukkig ben je nu terug naar Nederland :-)
hmm, die smalle rijbanen heb ik geen problemen mee. ook in NL, het wordt pas vervelend als de vrachtwagens expres in het midden gaan rijden. in principe heb je niet meer dan 5 à 10 cm buiten je spiegels nodig, pas als je boven de 100 komt.
Ja, ok, maar dat bedoel ik ook, en dan die malloten die dan nog snel ff een vrachtwagen in willen halen voor dat smalle stuk ofzo
ja… wat dat betreft vind ik dat vrachtwagens in 65% van de gevallen zich wat beter aan de regels moeten houden. het is toch aan de chauffeur van de auto of die er langs kan?
en je komt er over het algemeen prima langs op zo’n smal stuk. die vrachtwagens zijn alleen zo onsportief dat ze dat niet pikken (ook niet allemaal)
ik sluit me aan bij de mensen die vinden dat het wegennet in Belgie echt gewoon slecht is. bij hazeldonk begint de ellende al, grote sporen in de weg op de rechterrijbaan vanwege het vrachtverkeer. dus met hevige regenval ben je wel genoodzaakt om niet in het midden van de baan te rijden, maar een stuk opzij om niet in de sporen te rijden ivm aquaplanning. Dat ze dan ook nog tol durven gaan vragen vind ik echt belachelijk. sinds het behalen van mijn rijbewijs9 4 jaar geleden) zijn ze al bezig met en langs de E19, echt tempo zit er niet in. Nu snap ik dus ook waarom al die belgen links blijven rijden op onze wegen, dat is een gewoonte want die rechterrijstroken daar zijn erg slecht.
Onze wegen zijn niet belaberd, maar wel belaBBerd.
Ok, brute pech voor die ene hollanderdie dan al eens een bioscoopje wil meepikken en een hapje wil eten in Antwerpen.

En ok, je hebt soms een SUV nodig om veilig aan te komen, maar voor de rest zijn die rechterrijstroken (E17 & E19) kapot gereden door belgische, nederlandse en duitse vrachtwagens. Niet slecht dat er dan eens een buitenlandse vrachtwagenchauffeur dient mee te betalen.
@Djivy: Touche! Bij het spelprogramma “10 voor taal”, winnen de Belgen meestal;)
Ben ook van Belgie.
Ik wil ni zelfs dat het komt.
Het is voor niets nodig; al zouden mss de wegen beter zijn.
Voor mij is het goed genoeg zoals het nu is
en voor putjes moet ik geen zorgen maken daar rijd ik met mijne range recht derdoor.
Ik vind de Belgische wegen ronduit gevaarlijk. Zeker als je door de Ardennen rijdt dan val je van het ene- in het andere gat. Ik ben daar altijd maar weer blij dat ik quattro rij!
@hansco: daar ben ik het volledig mee eens, maar hoe denk je dat deze transportbedrijven dat vinden?
nog meer wetgeving, nog meer papierwerk, nog meer kosten en dus nog minder marge in deze duistere tijden voor de transportsector. En die wegen zijn al jaren slecht, dus het vertrouwen in betere wegen door de gebruiker te laten betalen zal ook wel erg laag zijn.
ps, kan iemand mij het volgende stukje ff nader toelichten?

De Belgen zelf krijgen de prijs van het vignet vergoed, doordat ze minder wegenbelasting hoeven te betalen, maar buitenlandse automobilisten zullen vermoedelijk tussen de 25 en 30 euro per jaar betalen.

en minder betalen, en dat ding gratis? lijkt me niet echt logisch toch?
het belgisch asfalt is idd belabberd maar wij belgie betalen ons blauw aan wegentaksen voor wegen te onderhouden (die niet eens deftig zijn) waar ook buitenlanders op rijden
@dekster

dus je wilt de buitenlandse truckers en “toeristen””de schuld geven van het achterstallig onderhoud aan de wegen door jullie regering? de discussie gaat erover dat we moeten betalen voor slechte kwaliteit, niet over het betalen om gebruik te mogen maken van jullie wegennetwerk.

Over de tolwegen in frankrijk hoor je toch ook niemand klagen dat hij moet betalen?
de snelwegen in belgie zijn in iedergeval wel goed verlicht.
@paul
idd en ik hoop dat ze beter onderhouden zullen worden door deze maatregel

@johan
ze zijn oververlicht. om de 100meter een verlichtinspaal das zinloos (geeft veel lichtvervuiling)
reflectortjes of ledjes langs de lijnen dat zou beter zijn
@paul: maar deze (duitse & franse) transportfirma’s genootten van een gratis service die ze zelfs in hun eigen land dienden te betalen.

niemand zegt dat dit een perfecte oplossing is, anders had ge geen comments hierboven.
@dekster
What the helll… oververlicht
Op die manier kan je alles de grond in boren.

Lichtvervuiling treft niemand, of ben je soms verzamelaar van satellietfotootjes
@dekster, dus je denkt dat die paar centen van buitenlanders ineens de staatsbegroting wordt aangepast, en het budget voor verkeer en waterstaat zodaniog toeneemt dat ze dan wel gaan investeren in onderhoud? Je kan mij niet wijsmaken dat de regering geen schuld heeft aan het slechte wegennet.

misschien wordt het tijd dat jullie als burger zelf eens wat daaraan doen.
in vlaanderen vind ik de wegen toch helemaal niet slecht hoor, integendeel, ik vind dat daar veel te veel geld aan wordt verspild
in wallonië daarentegen, daar kunt ge met de tractor amper over rijden, zo vol gaten
Ik denk toch dat bv. de Franse autosnelwegen zo goed onderhouden zijn juist omdat ze tol heffen. Dus hopelijk verbetert de situatie zodra ze meer inkomsten hebben.
Het moet toch ook wel worden gezegd dat hier veel blunders worden gemaakt door bv.: gebruik van minderwaardig asfalt etc. (aanbestedingen gaan steevast naar de goedkoopste, maar kwaliteit vergeten ze al te vaak)
Dan krijg je van die situaties waar een vernieuwd stuk snelweg na twee jaar weer is stukgereden… met onnodig fileleed tot gevolg.
@Mister-E

beetje het kip en het ei verhaal. waren er eerst goede wegen en daarom tol? of eerst tol en daarmee goede wegen betaald? ik ben het er wel mee eens dat met het geld van die tol noodzakelijk onderhoud gepleegd kan worden, maar je kan er geen hele snelwegen van bouwen lijkt me.
In frankrijk zijn ze ookniet allemaal goed hoor zeker niet die stukken die de Franse staat uitbaad. De tolwegen zijn inderdaad wel prima. Als ze teveel wint maken verlopen hun concessies ivm tol heffen sneller.
@paul
de belgische regering brainwasht hun volk (dat zou je ondertussen al toch moeten weten)
ik laat de discussie aan de rest over, dan maar geen avondje metropolis meer voor mij. zo erg is dat ook weer niet :D
Ik wou enkel zeggen dat er andere manieren zijn omdat aan de man te brengen :), enige objectiviteit op zo’n site als deze kan geen kwaad.

Daarbij lijkt mij wel dat je enkel over de slechte wegen hebt gereden, in België zijn er voldoende goede wegen. Enkel in regio antwerpen, de E17, de E19 en de A12 en in wallonië is er verbetering nodig. Alhoewel de werken op de A’pense ring al een goede stap voorwaarts zijn. Wallonië zeer zeker.

De wegen van Duitsland en Frankrijk moet je niet met die van Belgie gaan vergelijken, ik vergelijk jullie voetbalploeg toch ook niet met die van de Duitsers ;). Vermits die een ander systeem werken. In Belgie gaat de staat het geld innen, daarvan zal het grootste deel naar Wallonie gaan, spijtig genoeg. Het geld wordt wel in een fonds gestoken als ik mij niet vergis ter verbetering en verkeersveiliger maken van de Belgische wegen. (Maar verwacht daar de eerste jaren niet al te veel van)

Dan voor de Belgen verandert in principe niets. Zij gaan die 20€ (of hoeveel het ook mag kosten) van de jaarlijkse verkeersbelasting afgetrokken.
Die wegen in Belgique zijn zo slecht, ik vind dat men uit de tol eerst de reparaties aan mijn auto moet vergoeden, want alles trilt los.

En om de discussie maar eens wat breder te trekken: in Belgique vindt men zijn rijbewijs in een pak cornflakes. Het algemene peil van weggedrag is bedroevend en gevaarlijk.

BELG = Blijft Eeuwig Links Gaan

Dan kun je wel wat zeggen dat ‘Ollanders met caravans rijden, maar die houden tenminste rechts. Overigens ben ik van mening dat de tolheffing voor caravans naar €500 moet. Als de Heer had gewild dat we gingen kamperen had Hij geen vijfsterrenhotels neergezet.
@Van Dullemen
daar heb je wel een punt, maar dat wil niet zeggen dat alle belgen slecht rijden.
Wedden dat je precies weet wanneer je de grens passeert, want de wegen zijn daar namelijk zo belabberd, dat je direct voelt wanneer je op Belgisch asfalt rijdt

Woehoe, eindelijk eens iemand die dit op het internet durft te tikken. Ik ben het helemaal met je eens Dennis! Ik ben een NL-er die in BE woont, en ik kan ook uit ervaring zeggen dat de BE wegen gewoon ronduit *** zijn, het verschil voel je het meest vind ik op de weg van A’pen naar Eindhoven, als je daar over de grens gaat, lijkt het echt alsof de NL wegen van zijde zijn gemaakt.

Marrrrrrrrrr, ik heb hier al wat discussies over gehad, en ik begrijp het punt van de BE regering wel, MAAR ze willen de compleet verkeerde methode invoeren. De rede voor dat vignetsysteem was eerst dat buitenlanders die in BE wonen, maar hun auto niet geïmporteerd hebben (en die zijn er zat, denk maar aan Brasschaat, Tervuren, etc. etc. etc.), toch op die manier wegenbelasting betalen, zodat de BE regering er iets voor in de kas krijgt, en niet alles naar het buitenland gaat.
Ik vind dat de BE regering het absoluut niet kan maken om tol te vragen voor mensen die het land doorrijden, die dus niet in belgie wonen. Daar is belgie te klein voor, en heeft idd te slechte wegen, maar vooral, BE heeft veel belangerijke “aanknoopwegen”, als je van NL naar frankrijk wilt, dan moet je eig. door belgie, en ik zou me behoorlijk ripped off voelen als je voor die ene vakantie 25 euro moet dokken voor twee uur gatenkaas-weg met een belabberde signalisatie, waardoor het een kunst is om de goeie weg naar frankrijk te vinden :|
@ Van Dulleman: u reactie getuigt van zieligheid en subjectiviteit
@ Van Dullemen: als alles los trilt, zou ik me toch vragen beginnen te stellen over de kwaliteit van de wagen. niet als belediging bedoeld :-)

En idd, ik moet toegeven, in België zijn SOMMIGE banen van geen al te goede kwaliteit. Vooral de nationale wegen liggen er niet goed bij.
Ik vind het geen slecht idee van zulke vignetten. Waarom zouden belgen moeten betalen voor de schade die overbeladen (buitenlandse) vrachtwagens aanrichten?
Door deze extra opbrengst zou men kunnen investeren in betere fietspaden langs nationale en gewestwegen. en uiteraard voor de verbetering van het wegdek.

Ik vind het een goed idee!

Grtz
@dekster
Klopt, er zijn er die prima rijden. Daarom schreef ik ook: “Het algemene peil …”
Ik heb daar enkele zeer grote ongelukken meegemaakt die steeds te wijten waren aan roekeloos of achterlijk weggedrag. Ga nu in defensief-mode als ik daar moet zijn.
@LJ_T: daar heb je een punt! maar verwacht er de eerste 5 jaren niet al te veel van
Ik vind dat de vergelijking tussen Franse en Belgische wegen niet opgaat omdat de Franse tolwegen particulier zijn. (ik ben Hollandsch)
@LJ_T
De kwaliteit van de auto is prima, maar wel Engels en van voor de eerste oliecrisis.

De kosten van reparaties door vrachtverkeer vinden we toch weer terug in duurdere spullen. Ook Nederland kampt met schade door internationaaal vrachtverkeer, van Rotterdam naar het Ruhrgebied bijvoorbeeld. Ik vindt het waardeloos als ieder land voor zich gaat heffen en dan zijn eigen onderdanen gaat vrijstellen of compenseren. Regel dit Europees en uniform, dat scheelt veel regelingetjes en uitzonderingen, die vervoerders, verladers en uiteindelijk consumenten dwarszitten.

Waar is die EU nou voor bedoeld?
België is het kruispunt van West Europa, en via de zeehavens naar andere continenten toe.

Alle trans-Europees verkeer passeert vroeg of laat wel door België. Zelfs de Gumbaal rally kan het niet ontwijken, terwijl België geheel niet interessant is om door te rijden. Je moet maar eens naar de nummerplaten kijken op een Belgische autostrade. 50% zijn buitenlandse platen.
En het zijn vooral de overbeladen vrachtwagens die de wegen kapotmaken. Het derde rijvak is meestal intakt, omdat ze daar niet op rijden. Logisch dan dat de wegen er slecht bijliggen. Uw tuinpad zou er ook niet mooi uitzien als de hele wijk het gebruikte.

De tol is maar eerlijk. Waarom zouden wij Belgen, en vooral dan de onvrijwillig vrijgevige Vlaming, moeten betalen voor de logistieke infrastructuur van andere landen. Als je van onze wegen, met ons geld betaald, wilt gebruik maken, dan mag je een bijdrage doen. En anders moet je maar een toertje doen.

– een Vlaming
Ja als de belgen het zelf ni zeggen moete we het van een nederlander horen, je merkt idd wanneer je in België zit

Wat hebben België en Oostblok landen gemeen, idd de slechte wegen, en dan moet je dus weten dat België bij de 10 rijkste landen hoort (of dit was vroeger toch zo)
Ik vind het een super idee dat men een vignet gaat uitbrengen, al die buitenlandse vrachtwagen rijden onze wegen kapot
Je hoeft in België gewoon geen sportwagen te kopen, koop beter eentje met goede vering. Maar met het geld dat dit vignet opbrengt kunnen we toch zonder rugpijn in een sportwagen over de belgische wegen.
@jan: even erg als oost-bloklanden :s
Over het algemeen ben ik ook niet zeer te spreken over de kwaliteit van de Belgische wegen, grote gaten in de weg zijn geen uitzondering…
Verder over het onderwerp lichtvervuiling: volgens Barracuda treft dit niemand…? Tuurlijk wel, je hebt meer energie nodig elke nacht (treft dus zeker je eigen portemonnaie), verder bestaan er ook nog andere wezens dan mensen: dieren. Deze hebben naar mijn weten geen behoefte aan een overvloed aan licht ’s nachts.

En over het feit dat vrachtwagens de weg kapotmaken (vooral degenen die door Belgie heenrijden): in Nederland rijden ook vrachtwagens, wij betalen ook veel belasting, en bij ons worden de wegen daarom onderhouden (ook als Belgische vrachtwagens hier rijden).

Verder vind ik het een niet een geniaal idee om belasting te gaan heffen op wegen die verkeren in deze staat. Misschien moet de Belgische staat haar geld eerst eens even zelf steken in haar wegen, voordat men de schuld gaat geven aan anderen, da’s wel een beetje te gemakkelijk.
Ik vind het grote onzin dat belgie tol gaat heffen. Zeker als de Belgen het geld terug krijgen. Dit duidt dan op concurrentie vervalsing door de belgische overheid en weer meer onduidelijkheden in de EU. Waarom zouden wij in NL wegenbelastng gaan betalen voor wagens uit het buitenland terwijl als wij in het buitenland rijden wel moeten betalen voor de wegen. Het is gewoon een zielige maatregel die misschien dan ook wel past bij zo’;n soort land. Je kan gewoonweg geen geld vragen voor iets dat niet goed is. Je koopt in de winkel toch ook geen gesmolten ijsje??
@Dennis: ik ben Belg en kan je niet anders dan gelijk geven !

En met die vergelijking die je maakte met die blinddoek, sla je de kop op de spijker, ik denk dat je die vergelijking zelfs letterlijk kunt nemen.

En ik woon dan nog in een stad waar de wegen er nog slechter bijliggen dan anders, ik kan echt het verschil voelen als ik bv met de fiets mijn stad inrijd en als ik hem uitrijd.

Feit is wel dat ik op een hoofdstraat woon, een afslag van een autobaan, en ik woon dan nog bijna op een hoek ook, en als je daar links of rechts gaat, ben je maar 200 meter verwijderd van industrieterrein.Dus de vrachtwagens die hier dagelijks passeren, trekken de weg helemaal kapot door gewoon bochten te nemen.

Al menig fietsband scheef gereden op die banen van ons ( zelfs de mountain bikers ).

En ivm met die “oververlichting”, dit doen ze alleen maar omdat we zo’n overschot van elektriciteit hebben, en dat uiten ze op die manier.
We zijn trouwens vanop de maan te zien, zo verlicht zijn wij.

Ben eens in Duitsland geweest en ik kon mijn ogen niet geloven…Als je je koplampen uitdeed, zag je geen hand voor ogen.Dus ik kan die verlichting alleen maar toejuichen, draagt goed bij tot de veiligheid.
Ik kan me niet voorstellen hoe je zo gemakkelijk kunt reageren op een overschot van elektriciteit… misschien moet er eerst nagedacht worden over hoeveel er wordt geproduceerd?
Het kost fossiele brandstoffen om (de meeste) elektriciteit op te wekken, dat is toch niet iets waar je met zo’n gemak over kunt praten.
Ik ben zelf Belg, en ik vind het maar ’n dom idee.
Als de staat dan daadwerkelijk tol zou heffen op de snelwegen, kan ik alleen maar hopen dat de inkomsten ervan gebruikt worden om deze snelwegen opnieuw aan te leggen (de huidige staat is inderdaad niet om over naar huis te schrijven). Dan zouden we een systeem krijgen zoals in Frankrijk: je betaalt tol(hopelijk niet al te veel bij ons), maar in de plaats ervoor krijg je wel fatsoenlijke snelwegen.
@pieter jan
het is wel raar dat als je de grens overgaat je die spporvorming niet meer hebt van die overbeladen vrachtwagen m.a.w. de wegen zijn gwn slecht gelegd.

-een Belg
Als Belg schaam ik me mateloos voor ons slecht wegdek.
Ik heb al in diverse landen gereden en elders zijn de wegen een stuk beter.
Niettemin zijn de wegen in ons landje zo goed belicht dat je ons op de maan kan zien… En dat kost toch heel wat aan elektriciteit. In Frankrijk zie je geen steek ’s nachts, in Duitsland evenmin.

Toch ben ik vóór deze taks. Ze kadert namelijk in een overgangsfase naar het zogenaamde rekeningrijden waarbij men korter op de bal tracht te spelen. D.w.z. dat men factoren die voorheen niet in kaart gebracht werden bij het bepalen van de belasting, nu wél gaat belasten. Die externe factoren zijn dan milieu, files,… terwijl men nu belast op basis van het aantal fiscale pk (alsof een ferrari die 4000km/jaar rijd zoveel meer last veroorzaakt als een 1.9 tdi die er 50000 op een jaar doet) Dus rekeningrijden wil dan zeggen dat wagens met een hoge co2 uitstoot zwaarder belast worden, dat mensen die tijdens spitsuur meer betalen en omgekeerd…
Waarom dan zo’n vignet? Héél simpel, om ook mensen die voorheen kosteloos op onze wegen reden en dus ook milieu-overlast, wegoverlast (kapotte wegen) enz. veroorzaakten, te belasten. Denk daarbij aan jaarlijkse overspoeling van caravans…
Vele landen zullen volgen want op Europees niveau zijn ze er ook over bezig.
Voor mijn part mag wegenbelasting op Europees niveau geregeld worden want de tijd dat we enkel in ons eigen landje reden is voorbij, GLOBALISATIE! Ik wil dus ook betalen wanneer ik in Nederland rij…. Maar niet te veel, zoals ze in België ook niet te veel moeten gaan vragen…
@joost: waarom belasting betalen?
–> denk dan maar aan jaarlijkse overspoeling van caravans met een gele nummerplaat!

Als je ergens gebruik van maakt, heeft dat een prijs want je belast het milieu en blabla. Ik wil net zo goed betalen als ik in Nederland rij, zoals ik ook in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk doe. Mensen weten nog steeds niet wat autorijden aan maatschappij kost. Geloof me, ik heb de studies gezien en autorijden, vooral dieselen, is overgesubsidieerd als je de werkelijke kostprijs aan de maatschappij ernaast houdt.

Maar ik geef toe, een vignet is een gebrekkige maatregel, maar het is dan ook een overgangsmaatregel.

PS: voor de geïnteresseerden, in België zijn onderzoeken verricht naar rekeningrijden: http://www.vkwmetena.be/upload/ppapers/files/%7B94174BBD-B9AF-4B63-8B8B-22699F34EC5E%7D/Mobiliteit.pdf
als je door frankrijk rijd moet je toch ook tol betalen op de autosnelweg. ik vraag mij echt af waarom jully daar zo over zeiken. dit gaat de baan in belgie alleenmaar verbeteren.
@ Christoff, dat is nou juist het probleem… Iedereen wil best wat betalen, als de weg goed is, maar niet andersom
Marnix (belg)
Ja is maar best dat die nederlanders met hun caravans en hun slakke snelheid moeten betalen. Dat geeft voor ons vertragingen op in het verkeer waardoor we economies verlies lijden en de wegen worden nog slechter.
Het is wel een beetje nen cirkel é :-)
Geld –> goede wegen –> geld –> …

Je krijgt je brood bij de bakker ook pas als je betaald hebt é.

Zie het als een investering: betaal nu, en je zal dan later op nog zo goede wegen kunnen rijden.

Volgens mij, een goed idee!
Dat er geïnvesteerd zou moeten worden in het belgische wegennet daar ben ik het wel mee eens, maar volgens mij betalen de nederlanders aanzienlijk meer belastingen voor hun auto’s en ondanks alle gezeik…… daar staan fatsoenlijk wegen tegenover……

Ik denk dat de belgische toeristen industrie wel eens een deukje kan krijgen als de toeristen besluiten een ander land te bezoeken. Het is dan wel zo dat er veel buitenlanders gebruik maken van de belgische wegen, maar de schade die dat oplevert wordt denk ik ruimschoots goed gemaakt door de inkomsten uit accijnzen en de inkomsten in de toeristische industrie.

Als NL geen tolheffing gaat invoeren dan wordt de concurrentie positie van Rotterdam weer wat beter…. dus ik denk dat de belgen zichzelf uiteindelijk behoorlijk in de voet gaan schieten met die zotte 30 euro tax.
@ w0o0dy:
Jij ook altijd met je wijze opmerkingen.

Ik denk ook wel dat alle belastingen (BPM, wegenbelasting en zelfs BTW) die we hier betalen voor de Heilige Koe meedragen aan de goede baanvakken die we hebben in Nederland. De auto’s in Belgie zijn veel goedkoper. Ik weet niet hoe het zit met wegenbelastingen e.d maar in Nederland is dat ook afhankelijk van in welke provincie je woont.
Trouwens, jullie klagen man……. Ik als Surinamer kan jullie zeggen dat de wegen in Belgie nog goed zijn. In Suriname heb je wegen met gaten net zo diep als de Grand Canyon, je mag al blij zijn als je over wegen kan spreken.

Suc6 met de discussie
suriname is een eilandengroep en belgie en doorstroomland en voordat zijn de wegen er echt slecht aan toe.
ik rij liever 120 op belaberd asfalt, dan constant 90 op hollands asfalt
wel ben ik van mening dat het belgisch wegennet aan vervanging toe is en dat het wel eens mag onderhouden worden.
@Jens ik reed 140 op die gatenkaas ;-) van jullie: 160 euro boete. Een paar jaar geleden reed ik 191 in Nederland. De twee lieve dames van de politie maakten er 160 gemiddeld van en ik kreeg een boete van 156 euro.

Ergo: hard rijden doe ik liever in Nederland.

En voor de Belgen die eens willen lachen om de verkeerssituatie in Nederland raad ik de volgende link aan:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijksweg_4
echt domme hollandse flikke
191 km/uur => boete 156 euro???

normaal minstens rijbewijs intrekke
belgische wegen zijn dan wel weer goed verlicht tov hollandse wegen
Junior (BMW Liefhebber)
Hahaha wat een discussie!!! Het is toch algemeen bekend dat je minimaal met een hummer moet rijden in belgie om door de stad van Antwerpen heen te komen!
das waar, 1 grote werf
iedereen moet met een bulddozer rijde om doort stad te kunne
maar in nederland moet je ook vaak 90 rijden op autostrade.


weet je die belgische wegen zijn verneukt door die hollanders altijd met hun cerevens (caravans) die lekker zuinig willen omgaan met hun geld als ze op reis gaan.

het woord “hotel” staat duidelijk niet in hun Van Dale

een geintje he
Volvo480turbo
Ooit kwam ik terug uit Zuid Frankrijk, eens België binnen dacht ik dat ik lekke band had, trillingen, ni normaal… dus we stoppen om dit te checken,
Het bleek dus gewoon de slechte weg in ons eigen belgenlandje te zijn die ik voelde omdat mijn banden iets harder waren opgepompt omdat we zwaar beladen waren…
@jens haha

(over die verlichting en belgie heb ik al iets gezegd [kijk hierboven maar eens])
Deze discussie bewijst nog maar eens hoe gierig mensen toch wel zijn als iets niet in hun direct voordeel is. Alhoewel dit wel tot directe voordeel zal leiden (toch op iets langere termijn)
Iedereen wil steeds vanalles, maar als ze er moeten voor betalen: whoho, dat willen ze niet, maar toch moet er het komen.

In oostenrijk en zwitserland moet je ook een vignet kopen, in Italië en frankrijk moet je ook tol betalen. Portugal en Spanje ook.
Binnenkort ook België.

Tja, als je ni wilt betalen voor te rijden, trek je conclusies dan.
dat de belgische wegen ronduit slecht zijn is al vaak genoeg gezegs… ben het wel eens dat ze geld willen hebben voor de overload aan buitenlands verkeer, maar dan is het misschien een beter idee om helemaal op tolwegen over te stappen in heel europa.

ik heb eigenlijk geen idee wat de belasting in belgie is als je rond de 200 pk zit oid. in nederland betaal je voor benzine ongeveer 500-600 voor benzine en 1500-2200 voor dieselen. als je uitgaat van redelijk moderne auto’s en daarmee gewicht van boven de 1400kg.

ik denk ook dat de belgen zich wel degelijk in de vingers zullen snijden door de extra regeltjes waar vooral de transportsector geen zin in heeft.

er is al heel vaak geroepen dat de verlichting in belgie zo geweldig is… ik snap niet dat mensen dit zo’n voordeel vinden. ik heb er echt totaal geen last van als er geen verlichting is, en je moet ook vooral niet op groot licht gaan rijden. daarbij vind ik heel veel wegen in nederland vaak overbelicht en het is een enorme sloot energie die daarvoor nodig is!
ik vind het wel logisch om knooppunten goed te verlichten e.d. maar om nou de gehele snelweg met lantaarns af te zetten?! auto’s hebben toch voor en achterlichten? die zijn er om te gebruiken en een stuk zuiniger…
geen voordeel verlichting???

is toch veel veiliger rijden op belicht autostrade dan onbelicht.
waarom zetten men op onbelichte autostrade de fare (groot licht) op snachts?
omda men geen klote kan zien en dat is pas onveilig

voor de persoon in kwestie, als voor de tegenligger die verblind wordt
@jens
verlichting is goed maar in belgie is ze overdreven. trouwens ik ben van mening dat reflectoren of ledjes aan de lijnen van de autostrade veel handiger zouden zijn. in het donker zie je mense dikwels makkelijker afkomen door hun lichten
Ok Dennis, laat maar eens weten; waar precies ga ik van NL naar B de grens over en vind ik een slechtere weg?

Ik zal de eerste zet doen: rij maar eens van Achel (B) naar Valkenswaard (NL). Liefst niet te snel want eens in NL heb je kans dat je vullingen je tanden verlaten. En doe dit vooral niet in de winter want de autoriteiten in Nederland wensen geen zout te strooien (dit zou slecht zijn voor het milieu). Dat je dan aan 50/u naar een spiegelgladde bocht gaat zonder enige waarschuwing zal dan ook weer duiden op een betere zorg en hogere beschavingsgraad der Nederlanders? En ik zal maar helemaal niet beginnen over de rijstijl van Nederlanders in B.

Maar goed, mijn aftrap is gedaan. Benieuwd naar je antwoord.
het is juist OMDAT onze wegen in ni zo’n goei staat verkeren da we daar belastingen op gaan heffen. jan en alleman, ook heel wa nederlanders, rijden over onze wegen waardoor die veel sneller gaan slijten. de belasting is dus compleet logisch omda et onderhoud zo verspreid wordt over iedereen die de weg gebruikt.
@Heidekonijn: Omdat je het mij zo recht op de man afvraagt, moet ik natuurlijk even reageren.

Op moment van schrijven telt dit artikel 77 reacties, waarvan het overgrote deel het met mij eens is, zowel Belgen als Nederlanders. Misschien is dit een beetje flauw antwoord, maar ik hoef mijn stelling nu toch niet meer te verdedigen? Daarbij heb ik geen uitspraken gedaan over de rijstijl van Belgen en Nederlanders, want daar gaat dit artikel niet over.

De strekking van dit artikel is dat ik vind dat wanneer de Belgische overheid tol wil heffen, daar naar mijn mening wat betere wegen tegenover mogen staan en tevens durf ik te beweren dat de staat van onderhoud van de Nederlandse en Franse snelwegen gemiddeld een stuk beter is dan die van de Belgische snelwegen (uitzonderingen daargelaten).
Jammer dat je geen voorbeeld kan geven, maar dat zal wel betekenen dat je gelijk hebt. ;-)

Je hebt het over snelwegen? Prima: E34 bij Poppel, doe je test maar eens en laat maar weten waar je achteruitkijkspiegel begint te daveren.

De belgen die reageren, hebben het vooral over hun ontevredenheid over de belastingen en taksen waarmee de belgische autorijder wordt bestookt en waar hij bitter weinig voor terug krijgt. Dat is typerend voor de huidige politieke tendens in Belgenland en ongelijk hebben ze niet om erover te klagen.

Als je problematiek wil aanhalen van kost en wegen kan je misschien eens de balk(enende) in eigen oog bekijken voordat je de splinter bij de belgen gaat zoeken; hoe zit het met de files die de Nederlandse politie zelf veroorzaakt door die stupide borden over de snelweg te hangen waardoor de snelheid plots beperkt wordt (en niet andersom!). Hierdoor worden oorzaak en gevolg omgedraaid maar staan er wel dagelijks files die in Europa hun gelijke niet kennen -voorbeelden van waar het erger is steeds welkom. En hierdoor wordt dan weer rekeningrijden politiek bespreekbaar.
Toevallig. Of niet.
@heidenkonijn de weg van breda naar antwerpen is een goed voorbeeld, daar kun je HOREN wanneer je belgië binnenrijdt. Dat er meer geld nodig is (mits zinvol ingezet, anders slaat het helemaal nergens op) dat zullen maar weinig mensen bestrijden. Waar het Dennis en veel meer nederlanders die gereageerd hebben op dit artikel om gaat is dat het fout is om die kosten bij de buitenlanders die op doorreis zijn te leggen. In nederland stik het ook van de duitsers en belgen…. moeten we die dan ook met een extra heffing om de oren gaan slaan? Wij betalen ons helemaal scheel aan de auto’s die we rijden (hogere wegenbelasting, duurder in de aanschaf, en meer accijnzen op de benzine) en toch zouden wij moeten betalen voor jullie snelwegen?

Omdat jullie minder belastingen betalen voor jullie auto’s moeten wij maar bijspringen? Waar is de logica?
“TOL op alle snelwegen en grote provinciale wegen”
Hmmm, wedden dat ik ALLE kleine provinciale wegen en B-wegen kan vinden?

(K*t idee trouwens die Tol, verzonnen door k*t politici, met heel veel k*t bureaucratie als gevolg)
in België kant toch nie zo slecht zijn aangezien er ieder jaar meer en meer nederlanders naar België komen
@WoOody
Maak je vooral niet ongerust, de meerkost van het vignet voor de belg *zou* *voorlopig* opgevangen worden door minder verkeersbelastingen. Dus onder de streep wordt nog even veel betaald. Voorlopig. En hoe de belgen hun politici kennen -vooral dan de Vlaamse- zal het voorlopig niet lang duren voordat er veel meer betaald wordt. En toch kan men naar de verkiezingen met de slogan ‘minder belasting’, zo gaat dat in La Belgique -vooral dat omdat de media vrolijk hierin meedoen.

Het gaat hier dus om de staatskas spekken, en niet over verkeersveiligheid of betere wegen. Als het daar over zou gaan zou men weegbruggen in het wegdek plaatsen, verbinden met camera’s en zo vrachtwagens die tot drie keer hun gewicht overladen zijn kunnen bekeuren / van de weg halen. Of men zou zoals in Zwitserland of Scandinavië verplichten om vrachtwagens in transit via de trein het land te laten doorkruisen. Dat doet men dus niet, want dat brengt niet genoeg in het laadje.

Dennis zijn betoog dat de Nederlandse wegen beter zouden zijn dan de belgen slaat volgens mij de bal niet alleen mis, maar is ook nog eens -in zijn geheel genomen- niet waar.

Naar mijn mening
komaan jonges (belgen) geef gewoon toe dat de belgische wegen op niets trekken en dat de franse en nederlandse wegen beter zijn.dat men nog is tol wil heffen, vind ik helemaal dwaas.


mening van een belg.
Marnix (belg)
Zo slecht zijn ze nu ook weer niet he. Of is dat gewoon een uitvlucht zodat je uzelf een suv kunt kopen. Ze mogen wel iets kwalitatiever zijn zodat ze een langere levensduur hebben en zo minder wegwerken hebben. En die hoge boetes in belgië komt gewoon om die Nederlanders zo trots zijn op hun systeem en het niet kunnen laten om dat te zeggen. Zodat onze ministers logiser wijs zeggen dat wij beter kunnen. Als je geen tol wilt betalen ga dan langs duitsland, jullie hebben toch een “villa” achter jullie wagen hangen.
hmm, ik vind het niet helemaal in dit artikel passen om te zeggen dat er ook goeie wegen in Belgie zijn. Er zijn heel erg veel slechte wegen in belgie en daar gaat het om! als het overwegend goed zou zijn dan was dit artikel er niet.

om nog ff op verlichting terug te komen, je zal niet een snelweg tegenkomen waar ineens een haakse bocht in zit. ook in belgie staan er strepen op de weg en borden langs de kant! meer zicht dan dimlicht heb je daar dus echt niet voor nodig…
ik snap het als je ff met grootlicht rijdt als er toch niemand is, maar omdat er eigenlijk altijd wel iemand op de snelweg rijd is het knap onbeschoft en niet nodig om met grootlicht te gaan rijden!

geld natuurlijk niet voor provenciale wegen e.d.
De oplossing had ik al gezegd, doe dan gewoon een toertje. Als de Belgische wegen zo slecht zijn, rij er dan niet op. En zeker als je ervoor moet betalen. Je hebt geen enkele reden om te klagen. Je betaald er nu niet voor, en als je toch zal moeten betalen, dan ben je niet verplicht door ons landje te rijden.

Je kan ons Vlamingen ook geld vragen om op uw wegen te rijden. Maar behalve de weed consumenten, moet er niemand door Nederland rijden.

Ik vind het wel weer typisch dan de vrachtwagens niet moeten betalen. Weeral met het motto dat het de economie bevordered, and dat de economonie ons bevorderd. De burger mag weer betalen voor “de economie”.
De nederlandse burgers betalen al meer dan vrijwel alle burgers in het verenigde Europa. We hebben daarmee reden genoeg om te klagen.

Als de belgische regering de accijnzen en de wegenbelasting omhoog zou doen dan zou er genoeg geld zijn om de wegen op te knappen. Maar ze proberen de rekening bij hun Eu-bondgenoten neer te leggen.

Ik zou een korting in de subsidies die landen ontvangen als tegenmaatregel voor het invoeren van Tolheffing een goed idee vinden. Of we moeten allemaal toheffing invoeren, maar dan in europees verband. Kunnen we dan gelijk even alle andere belastingen en heffingen (de inkomstenbelasting en de vennootsschaps belasting, btw en de wegenbelasting) voor alle Eu landen gelijk trekken?

Dan zouden de belgen heel wat meer moeten afdragen…….
Als de eu draait om solidair zijn met andere Eu-landen dan is een tolheffing een asociale regeling.
@woOody
Klopt, is ook een asociale regeling. Dat elk land zijn eigen dingetje kan doen is dan ook weer een typisch voorbeeld van het feit dat de EU politici meer bezig zijn met hun onkostenvergoeding dan de zaken erop vooruit te helpen.

Maar B moet nu al meer betalen als dat het terugkrijgt van de EU, in tegenstelling tot Portugal, Spanje, en *ALLE* nieuwe lidstaten. Net die lidstaten zijn het die met zwaar overladen vrachtwagens de wegen om zeep helpen.

Meer belastingen heffen in B? Geen probleem hoor, na een maand of 6 -dan zijn er weer verkiezingen geweest- zullen ze wel weer omhoog gaan, je zal op je wenken bediend worden. Misschien zal men dit keer zelfs gemeentebelasting invoeren voor NL’ers die in B wonen (moeten ze momenteel nl niet betalen).

Het is nu eenmaal een feit dat vrachtwagenbestuurders en transportfirmas verenigd zijn, en dus sterk staan. Een moeilijk aan te pakken doelgroep dus. In tegenstelling dus tot de individuele automobilist.
Verwacht je overigens maar aan dezelfde maatregelen in Spanje (zijn er al) en o.a. Duitsland (ook voor personenwagens).
@woody:
De tolheffing is een maatregel die op het hoogste Europees niveau besproken is en een aanzet vormt naar een uniforme Europese taks. VOORLOPIG doet Nederland niet mee.
Ik merk in de reacties heel wat nationalisme op via “ons land” en “moeten wij betalen voor jullie”… Heeft er iemand al eens gedacht aan globalisatie, de grenzen in EU zijn verdwenen! Ok, op dit moment is de EU niet op álle vlakken één, waardoor ongelijkheden naar boven komen.
Woody, waarop baseer jij je als je zegt dat Nederland een grote positieve bijdrager is van de EU? Op de vorige begrotingsronde zat Balkenende diep in de kont van Blair om korting te krijgen zoals the UK, en die hebben ze gekregen! Al eens naar de cijfers van Duitsland gekeken? Die dragen veel bij.
@wannes: Nederland is én blijft de grootste nettobetaler van Europa! Ook na de 1 miljard euro korting.

Als je me niet geloofd: http://www.regering.nl/actueel/nieuwsarchief/2005/12December/17/0-42-1_42-74739.jsp
@simon,

Natuurlijk, het Nederlands kabinet zal dat wel zeggen… In België zeggen ze ook dat de belastingdruk gedaald is… Hebben zij daar ook de onrechtstreekse voordelen (handel,…) mee in opgenomen?
Het hangt ervan af welke cijfers je wel en niet opneemt. Uit studies in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat Nederland inderdaad een nettobetaler is, maar zeker niet de grootste.
Ik heb dit jaar een paper geschreven over de Britse korting en wat me vooral stoort is dat in tijden van economische recessie (bijna) iedere regering gaat beknibbelen op Europa onder het motto “Blame it on Europe”. Daarbij Nederland, Zweden en the UK op kop. Zo’n korte termijn denken!
@Wannes: de kosten van het verbeteren van het Belgische wegennet op iedereen behalve je eigen burgers en bedrijven afwimpelen is een voorbeeld van brillant lange termijn denken???
@Woody
Sorry kerel, maar die ‘behalve je eigen burgers’ klopt zo enorm niet dat het gewoon om te gillen is.
België heeft van alle geïndustrialiseerde landen de derde hoogste belastingdruk; per persoon bijna 50% van het inkomen (EU gemiddelde is 40%, NL heeft 38%).
Als Nederland dezelfde belastingdruk als België zou hanteren, dan had het een overschot van 3 procent in plaats van een tekort van 3 procent.
Zet het dus uit je hoofd: de modale berg profiteert hier niet van, integendeel.
lees mijn eerdere bijdragen maar….
Euh, de modale belg ook niet, nvdr ;-)
Als je met je eerdere bijdragen bedoelt het gelijktrekken van wegenbelasting: ben ik voor, op voorwaarde dat ook wat betreft loon en huisvesting de fiscale regelingen worden gelijkgetrokken. Zoals ik aangaf kunnen de Belgen er enkel op vooruit gaan wat totale belastingdruk betreft.
als de totale belastingen die worden geheven in België werkelijk hoger zijn dan in andere landen…. waar blijft al dat geld dan en waarom doet niemand er iets aan? Waarom zou België niet in staat zijn zijn eigen wegennet te financieren en waarom kunnen andere landen dat wel?

Nederland is net zo goed een doorvoerland en heeft dus ook te maken met de transportbedrijven uit heel europa. Daarin verschilt NL niet van België. NL pompt 8 tot 12 miljard in een spoorlijn voor goederenvervoer…… Waarom zou België niet zelf voor de kosten van betere wegen op moeten draaien?
jongens het is boven de 30 °c buiten; ga is rustig buiten gaan zonnen. ik en mijne mailbox worden zot van dit artikel!!!!
RELAX en RESPECT
@Woody
Andere landen kunnen dat ook niet; portugal, spanje, duitsland, frankrijk, noorwegen, zweden, UK heffen ook op de één of andere manier extra taks. In NL is rekeningrijden nog maar een kwestie van tijd en dan is het ook bingo.
@Christoff
Sorry, draadloos internet ;-)
Ook de ANWB gaat zich in de discussie mengen. Zij willen (terecht overigens) dat de EU-ministers van Verkeer met elkaar overleggen over de verschillende betaalsystemen op de wegen in de 25 lidstaten. Onze minister Peijs zou het voortouw moeten nemen. (http://autotelegraaf.nl/vanonzeredactie/?id=41416)
Jongens,
ik ga hier nog 1 ding over zeggen aan alle Nederlanders:
Binnekort zal bij jullie ook dergelijke tol gehoffen worden!!!
Maak je geen illusies, lees studies over rekeningrijden!

Christoffe,
Ik zit volop in de examens, dus buiten genieten is er voor mij niet bij…
@wannes: Ik wil er ook best nog wel één ding over zeggen. Ik ben op zich niet tegen het tol heffen, want de regeringen zorgen er toch wel voor dat ze de nodige euro’s in de staatskas krijgen. Komt het niet binnen via de wegenbelasting, dan komt het wel via het rekeningrijden of desnoods via de tol heffingen.

Mijn stelling is nogmaals: Als je tol heft op wegen, zorg dan alsjeblief voor een beetje fatsoenlijke wegen. Dit is een heel normaal basisprincipe. Wanneer je mensen ergens voor laat betalen, dan moet daar iets fantsoenlijks tegenover staan.
Mijn laatste reactie op dit onderwerp: als we nou gewoon met heel europa één kilometerheffingssysteem invoeren met een tarief per land en dat geld dan ook werkelijk uitgeven aan fatsoenlijke wegen en aanverwante voorzieningen dan heb ik er niets tegen. Maar ik ben wel tegen het spekken van de staatskas van landen die het dan aan “god mag weten wat”uitgeven. Dan zeg ik, jullie hebben die lui gekozen tot jullie vertegenwoordiging en dan mogen jullie ook opdraaien voor de kosten. (Beetje vergelijkbaar met “de vervuiler betaalt” )
@woody:

Inderdaad, de vervuiler betaalt, je hebt hem door!
vorige week nog een heel eind in Belgie moeten rijden….. Vooral de regio Antwerpen (in Antwerpen zelf is het ook ellende) is erg slecht en de snelweg er naartoe is ook al niet best. Ook de snelweg naar Brussel vanaf Antwerpen is slechter dan 90% van wat je in NL zult vinden. De b-wegen, (90km buiten bebouwde kom) in de buurt van Brussel/Leuven en Aalst, daar is het regelmatig HEEL erg slecht. Zulke slechte wegen ben ik in nederland echt nog niet tegen gekomen.

Tuurlijk hebben we in NL ook wel slechte wegen, maar dat is maar een paar procent. Na, weer een, 300 km op de belgische wegen te hebben gereden ben ik weer redelijk tevreden met het nederlandse wegennet.
de nederlandse wegen zijn beter dan de belgische, en nu???

hoe voelt men zich in nederland nu???
Huh? Ik krijg zomaar gelijk? Ik had 2 meter wiskundige en natuurkundige verklaringen verwacht die mijn ongelijk onomstotelijk zouden bewijzen…..
Zo zie je maar weer een mens kan zich vergissen. :-)
Nou ik ben blij dat ik hier mijn verhaal eens kan gaan doen.
Laat je door iemand richting België rijden. Een paar kilometer voor de grens doe je een blinddoek om. Wedden dat je precies weet wanneer je de grens passeert, want de wegen zijn daar namelijk zo belabberd, dat je direct voelt wanneer je op Belgisch asfalt rijdt.

Degene die dit geschreven heeft die geef ik groot gelijk.

En dat is dan nog niet alles naar mijn mening. Naast de slechte kwaliteit van het wegdek is er nog veel meer waar ik mij aan erger als ik door België rijdt. Ik heb het dan over dingen die men ook nog aan zou moeten passen naast het verbeteren van de kwaliteit van het asfalt!

Hieronder enkele voorbeelden:

Slechte uitvoegstrook
http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:Gent_-_R4_%28afrit_Sint-Denijslaan%29.jpg

Klik op de link en zie een afbeelding van een enorm slechte uitvoegstrook.

Fietsen op de vluchtstrook
Het is me al opgevallen dat er op enkele grote wegen in België fietspaden op de vluchtstroken zijn aangebracht. Dit is toch niet normaal, fietsen op de vluchtstrook waar automobilisten met zeer hoge snelheid langs komen scheuren!

Gevaarlijke kruispunten
En nu er toch nog niemand over is begonnen is een volgende bron van ergernis:
De zeer gevaarlijke Belgische kruispunten en dan met name de kruispunten die “geregeld” worden door verkeerslichten (voor zover ik dat woord kan gebruiken).
Dit is vast ook zo in heel wat andere landen, maar ik wil het toch even kwijt. Groen licht is daar eigenlijk geen groen licht. Uitkijken want als het verkeer dat linksaf wil groen heeft begint daar een volle stroming tegemoetkomende auto’s ook te rijden want die hebben ook groen. De beredenering achter dit systeem is best logisch, maar als men het Belgische wegennet zou verbeteren dan ben ik van mening dat men daar ook eens iets aan moet doen.

Nu moet ik wel zeggen dat dit ook zeer uitzonderlijk voorkomt in Nederland, maar in België is dit echt 19 van de 20 keer het geval. Levensgevaarlijk, vooral op wegen met 2 rijstroken per rijbaan.

Weggedrag
Op veel Belgische wegen geld een maximumsnelheid van 70 km/u.
Als ik daar op zo’n weg rijdt dan valt het me op dat iedereen daar maximaal 60 rijdt.
Kom ik vervolgens in de bebouwde kom waar een maximumsnelheid geld van 50 km/u, dan gaan er velen plotseling bumperkleven. Nou 70 is 70 en 50 is 50 vind ik.

Richting aangeven
Het is echt ongelooflijk maar waar. Een tijdje terug reed er iemand die behoorde tot een van de weinigen die daar richting aangeeft. Maar toen hij richting aangaf naar links, sloeg hij af naar rechts. Richting aangeven, is dat nu zo veel moeite?30 km zones bij scholen
Scholen in België moeten zich bevinden in een 30 km zone. Daarom plaatst men in België bij veel scholen een digitaal bord. Als dit bord aan is verschijnt er “30 km” op het bord. En als het uit is dan mag er 50 worden gereden.
Dit vind ik een goed systeem. Maar als je dit doet dan moet je het goed doen. Aan het einde van zo’n wisselende 30 km zone zetten ze dan een gewoon bord “einde zone 30 km”.
Dus als je gewoon 50 rijdt en je nadert dit bord dan lijkt het net of je al een heel stuk 30 hebt moeten rijden. Zet dan aan het einde van zo’n zone ook een digitaal bord “einde zone 30 km” neer!

Bewegwijzering
De bewegwijzering kan zeker beter. Ik heb het eens meegemaakt dat ik een verkeerslicht naderde en dat er voor de voorsorteervakken geen enkele wegwijzer te vinden was. Pas als ik voorgesorteerd had stond daar aan de overkant een wegwijzer… ja dan is het natuurlijk al te laat!
Nog een ander voorbeeld. Op de N49 Antwerpen-Knokke richting Antwerpen heb ik eens gezien dat er bij een afrit een wegwijzer naar rechts de plaats aangeeft waar je naartoe gaat als je de afrit neemt. Ja dit is best logisch. Maar naast het bord staat dan een wegwijzer naar links met de tekst Antwerpen. Gebruik dan toch een ander bord om dit aan te geven, links is toch niet hetzelfde als rechtdoor!! Als je eenmaal een heel eind verder bent en de weg gaat over in A11 dan is de wegkwaliteit goed. Maar voorbij de afslag (“uitrit”) Melsele begint dan weer de ellende. Daar wordt je nog net niet uit je auto getrild. Verder is er veel sprake van verroeste vangrails en verroeste gedeelten op verlichtingsmasten.

R0
In België kent men het R-wegen nummeringssysteem voor Ringwegen. Op zich goed bedacht, maar het zou dan wel logisch zijn als men begint te nummeren vanaf nr. 1.
In België heeft de ring rond Brussel het nummer R0. Bij A-wegen of N-wegen begint de nummering toch ook niet vanaf 0?!

Omleidingsbord(en)
Als er in België een omleiding wordt ingesteld dan kan men het meestal na het eerste bord al zelf gaan uitzoeken.

Het mag dus wel duidelijk zijn dat ik tegen een wegenvignet ben. Buitenlanders op laten draaien voor het verbeteren van een slecht wegennet (nee niet alleen door de slechte kwaliteit van het wegdek)… kom op zeg.

Maar België heeft ook echt wel z’n goede kanten hoor!
Neem nou de grote hoeveelheid aan straatverlichting. Daar zouden ze in andere landen dan ook wel eens een voorbeeld aan mogen nemen. En zeker in Nederland. Als je vanuit België Nederland komt binnenrijden en het wordt ineens donker dan weet je zeker dat je in Nederland bent. Verder veel prachtige stadscentra en veel mooie winkelgebieden. En betaalbaar openbaar vervoer vergeleken met Nederland.

En dus is het in Nederland ook niet altijd perfect hoor. En het wordt er in Nederland met al die verschillende wegbelijningen ook niet beter op.
Klik maar eens op de volgende link.
http://wegnummers.autosnelwegen.nl/wegen/wegweizer.html
@ Van Dullemen

De EU ja. Daar is die ook voor bedoeld. Alleen een beetje dom dat alle nederlanders dan tegen de EU gaan stemmen, maar ja.

Tolheffing is ok, je mag dan inderdaad iets van de wegen verwachten. En als je het niet wilt betalen rij je er toch omheen.
Trouwens het zou fijn zijn als langs de Route du Soleil eens een keer een tankstation kwam te liggen
Het gaat niet alleen om de wegen, maar ook om (het gebrek aan) parkeerplaatsen. Inderdaad met de caravan via Antwerpen naar de prov. Zeeuws-Vlaanderen gereden. (Kleine) kinderen kunnen niet op commando plassen en jawel hoor op de vluchtstrook parkeren. Auto’s razen langs je op. Levensgevaarlijk. Ook een kind kun je leren het nog even op te houden, maar er kwam maar geen parkeerplaats….. Verder inderdaad het bedje ingestort in de caravan en vanalles omgevallen. Dat had ik nog nooit meegemaakt want ik laadt de caravan al jaren op dezelfde manier….. Spoorvorming e.d. is inderdaad ook een probleem en je weet inderdaad wanneer je aan de grens bent… Uiteindelijk is het mgl. een tussenmaatregel, maar om daar nu toeristen mee lastig te gaan vallen. Oogt een beetje vreemd. Je hebt nu eenmaal voordelen van je geografische ligging (haven, stranden en bossen = toerisme) als nadelen (doorvoerland, doorgangsland).
tol of geen tol,het komt er en daar komen we niet onderuit,maar vloeit die tol wel degelijk terug op het verbeteren van het wegennet in belgie Ik denk van niet en waarom dan niet ? Het transport betaalt al jaren tol in de vorm van het EUROvignet en ik zie dat het wegennet met de dag achteruit gaat,het was al niet veel in belgie maar er is een hoop geld in de aanleg van de HSL gepompt met name geld dat uit de pot getrokken is van het vignet dus dat geld is nu ook weer op en dan gaan ze dingen verzinnen (daar zijn ze in belgie een kei in) om toch geld binnen te krijgen dus gaan ze tol heffen op buitenlanders ,zolang het in het wegennet gepompt wordt ben ik daar een voorstander van maar ik weet de uitkomst al,het verdwijnt in èèn grote put en de buitenlanders rijden over jaren nog op een gatenkaas want wegen aanleggen kunnen ze niet in belgie en dat blijkt wel uit het feit dat de E25 weer openligt binnen een paar jaar tijd en de stukken die vernieuwd zijn , dat is op dit moment weer een puinzooi. De oplossing !! Èèn grote brug van Meer NL naar Rekkem Fr met een afslag naar LUX en alles wat onder die brug ligt onder laten stromen met water,hebben de watersporters ook wat !! iedereen tevreden en dan kunnen wij weer een beetje normaal doorkachelen
precies het is een ramp om met je caravan belgie te moeten doorkruisen om naar frankrijk te gaan. 80 rijden met een caravan in belgie is zga uitgesloten je moet wel een echte coureur zijn wil er niets van je lading uit de kastjes naar beneden klederen. kunnen voor het tol geld beter spanbanden kopen om je hele lading vast te snoeren. en ja de verlichting is prima zo .want voel je de gaten niet dan zie je ze wel .dus laten we hopen dat ze inderdaad met het tolgeld iets nuttigs gaan doen .want je snapt wel dat ik geen voortstander ben om tol te moeten betalen voor een gaaaatenkaas
hallo,

dit is typisch Belgisch : men belooft belastingverlaging ( vooral op dieselwagens ); vanaf 2008 verdwijnt de extra verkeersbelasting op diesels en dan voeren ze een wegenvignet in. Leuk toch : geven en terugnemen!!

Ook leuk dat in België de belastingen geen doel hebben: Verkeeersbelasting en dito boetes zouden exclusief voor het verkeer in de ruime zin moeten worden gebruikt ( ook het asfalt dus ) maar het kan naar goeddunken aangewend worden door onze ministerkes! Een schande
Tja… en maar ouwehoeren… Ook maar even een bijdrage leveren dan: Misschien zijn de Nederlandse autowegen wel zo goed omdat ze te smal zijn (onvoldoende rijstroken), de bruggen niet verbreed worden… er zoveel files staan dat ze niet kunnen verslijten….
Och kom… ik rij ook veel in Nederland… Ik stel voor dat iedereen es voor zijn eigen deurtje veegt en pas start met k…. op het hoofd van anderen … Wist je dat je via de Duitse autowegen ook van Rotterdam naar Spanje kunt… kost iets meer brandstof maar het rijdt prima blijkbaar… succes…
Omg.. typisch hollands belgische discussie… :s
Take it or leave it!
Ik ben een Vlaming en woon sins kort in Nederland. Hoe je het ook draait of keert. Van Nederland België binnenrijden is alsof je van West-Duitsland meteen Rusland zou binnenrijden. Ik heb het dan niet alleen over de staat van het wegendek maar ook over de gehele wegarchitectuur. De mooie aluminiume bewegwijzeringborden van de ANWB steken in schril contrast af met de grote Belgische verlichte (TV)kasten waar vaak de helft niet van werkt. In België gebruikt men als enigste land trouwens in West Europa nog steeds groen of oranje geverfde stalen palen om verkeersignalisatie vast te zetten in plaats van de elders in Europa gebruikte grijze dunnere aluminiume paaltjes met als resultaat dat sommige vaak hopeloos zijn doorgeroest. In Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en de rest van Europa heeft men al lang ingezien dat autostradeverlichting nutteloos is en slechts bijdraagd tot meer lichtververvuiling. In BelgIê worde, de autosnelweglantaarns nu ook na 00.30 gedoofd. Dat men in België maar eens een voorbeeld neemt aan landen als Frankrijk en Nederland.
Ik hoor net op de radio, dat het ‘idee’ is aangenomen door alle provincies in België. Een vignet die geldig is voor een jaar zou 60 euro moeten gaan kosten.
Balen zeg!! En ik ga graag een dagje naar Antwerpen of Brussel…Wordt een dure dagje zo…
Inderdaad onze wegen zijn slecht maar komt het niet door al het doorgaand verkeer? In Frankrijk,Italie, Spanje, Oostenrijk, zwitserland enz daar moet je toch ook betalen en dat vinden jullie allemaal normaal.

Luna
@Luna: in al die landen is jarenlang geïnvesteerd in het aanleggen van geweldige wegen en bij een aantal van die landen betaal je dan ook voor het gebruik van die goede wegen…… de belgen willen het omdraaien…… “eerst laten we iedereen (behalve wij zelf) betalen en daarna gaan we misschien wel iets aan onze wegen doen…. garantie dat we het ook echt gaan doen geven we natuurlijk niet, maar dan hebben we het geld maar vast binnen……”

Dat is toch echt een ander verhaal dan betalen voor het gebruik van iets dat er al daadwerkelijk is.
W0o0dy, of er echt iets gaat verbeteren aan de wegen dat is iets anders, dat is interne belgische keuken waar wij als belg rekening moeten mee houden bij de verkiezingen.

Luna
Beste Belgen, niet hypocriet doen. Hoeveel vrachtwagens (PL nummerbord) rijden van de haven dwars door Nederland naar Duitsland, hoeveel Belgen varen er op het Veersemeer, hoeveel Belgen duiken in het weekend de Oosterschelde in, hoeveel ongezuiverd afvalwater spoelt Antwerpen in de Westerschelde richting Nederland, hoeveel Belgen gaan in Zeeuws Vlaanderen asperges eten, hoeveel Belgen vissen onze wateren leeg, hoeveel Belgen bezoeken Zeeland om van de mosselcultuur te genieten, hoeveel drugsbelgen kopen in Nederland, er gaan net zo veel Nederlanders over de E19 naar Belgie als andersom, rijden wij met onze treinen door Belgie, wat over de Ijzeren Rijn, die haat tegen de Nederlanders is er, net zoiets als de Nederlanders geboren na 1945 commentaar hebben op de Duitsers maar de meeste Belgen weten niet waarom, ik ben getrouwd met een Belgische en als ze een gele nummerplaat ziet begint ze al te tieren, links rijders, sleurhutten, gierigaards, kunnen niet rijden, bla, bla, bla. Het zal er wel bijhoren alleen vind ik het jammer dat mijn (klein)kinderen iedere keer als ze bij opa en oma op bezoek komen moeten gaan betalen, waarom ik in Belgie woon?, geen idee, misschien om mijn echtgenote te plezieren want ze vond het Nederlandse bier niet om te drinken. Jammer dat de buitenlanders de Belgische begroting moeten aanvullen, als iedere Belg zijn belasting zou betalen dan hadden we dit niet maar ja alles gebeurt hier zwart en daardoor mist de Belgische staat 80% omzet/inkomsten belasting, o ja, volgens mijn vrouw en mijn Belgische kennissen ben ik “een goeie” Hollander bla, bla, bla
Groeten uit Belgie
Piet
Die hele vignet-voor-buitenlanders actie is natuurlijk buitengewoon onfatsoenlijk. Als ze dan toch zo graag op een eilandje willen gaan zitten, dan moeten wij maar tol gaan heffen voor al het vrachtverkeer dat over de Nederlandse vaarwegen gaat. Dat krijgen schepen die in Nederlandse havens laden en lossen natuurlijk via een omweg vergoed. Met de opbrangst kan dan mooi de Westerscheldetunnel tolvrij gemaakt worden en de Nederlandse automobilist gecompenseerd worden voor voor het Belgische vignet.
De regering hoeft zo een plan alleen maar te opperen en de havens van Gent en Antwerpen zullen meteen zorgen dat het vignet van de baan is.
wij nederlanders moeten niet zo zeuren over die paar tientjes in oostenrijk en zwitserland doen ze dit al jaren. En als heel nederland op wintersport gaat zeuren ze ook niet…

En als we naar antwerpen willen gaan betaald iedereen die 6 tientjes…

Ps. in frankrijk betalen we toch ook peache met onze sleurhut!!
en over 2 jaar kun je in nl op rekening rijden
Als je alle gerepareerde weg stukken bijeen telt in Belgie komt er een austosnelweg tot GB.Patrick De Wael en ministers van openbaar vervoer zijn daarvoor verantwoordelijk en moeten ontslag geven of worden ontslagen.De ergste van allemaaal zijn de firmas die voor de slechte wegdek zorgen.Daar moet de investigation beginnen.Corruptie rules.Erg voor een Belg die met een auto rijdt.Regering Verhofstad is hypochriet.Europa en Europese commissie moet Belgie dringen vragen om een nieuwe weg beleid.Het is scandalig.Het kan niet slechter zijn.
Als Belg vindt ik het eveneens zielig dat het wegenvignet er komt niettegenstaande Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk … het eveneens toepast. Weliswaar onder een iets andere vorm maar betalen moet je.

Ik vind het zielig niet omdat ze het vragen maar wel omdat ze de nieuwe inkomsten verder gaan gebruiken voor de afbouw van de staatschuld en niet aan de kwaliteit van de wegen.

Nu moeten wij ook niet overdrijven over de staat van het wegdek in België. Het kan hier en daar beter maar een vergelijking maken tov Rusland lijkt mij overdreven.
Maurice THIRRY
Beste Noorderburen,
Geld moet dienen om de schuldenmakende Walen te financieren , aan de noordkant zijn de wegen nog “te doen”.We zijn nu eenmaal in het belastingsland…
Elk land wil zijn eigen regels aanhouden , er moet een Europees beleid komen.
“POOR EUROPE” zou ik zeggen
Mike de Paauw
Afgelopen weekend in Belgie geweest (Oostende)
Wat een ramp !, van Breda Naar Antwerpen, je hoort daadwerkelijk wanneer je de grens over gaat, het lijkt wel alsof er slechts 1 cm asvalt op een laag beton is gestort, ipv een degelijke zandrug die enkele jaren heeft kunnen inklinken + 2 lagen asvalt. Ik heb nota bene de Liefkenshoektunnel genomen wat in Belgie het enige stuk Tol schijnt te zijn (je verwacht daar minstens een degelijke weg) Nou op dat stukje weg ben ik toch mooi mijn wieldop verloren door een associaal groot gat in de weg. Met heftige regen had ik bijna overal in Belgie spoorvorming en aquaplanning (ik rij niet in een 2cv) en zag dat alle Belgen links reden, ik geef ze groot gelijk, rechts aanhouden met flinke regen is levensgevaarlijk ! Van ZOAB (zeer open asvalt beton) hebben ze ook nog nooit gehoord, overal spatte het water ontzettend op, mijn 3 medepasagiers hebben hun hart zo nu en dan vastgehouden. Eenmaal terug in Nederland kon ik de overgang van kwaliteit in de weg daadwerkelijk weer horen, en hoorde ik een diepe zicht van blijdschap bij mijn medepasagiers, eindelijk een normale en degelijk weg (dan maar niet verlicht!)
Lang leve de tol op onze wegen! Ik hoop dat het wordt doorgevoerd en dat iedereen netjes mag betalen voor onze wegen! Ik hoop alleen dat onze politiekers (waar ik niet al te veel vertrouwen in heb) het geld zullen besteden aan een beter wegennet, want ik schaam mij als Belg voor de staat van onze wegen!
Als de staat van onze wegen zo slecht is en de tol je niet aan staat, rij je toch gewoon over duitsland. Of koop je een citroën. Trouwens de wegen zijn beroert, behoort tot het ontmoedigingsbeleid (niet erg verantwoord om dat ten kosten van de veiligheid te doen). Maar in vele gevallen zijn de chauffeurs nog beroerder (en dan heb ik het over alle nationaliteiten en alle type voertuigen) Soms helpt het gewoon een beetje minder hard te rijden en wat meer ruimte te laten! maar ja dat is natuurlijk de cliché!

Trouwens vind ik het opvallend dat onze noorderburen geen probleem hebben met de tol in Frankrijk, deze komt nl neer op 12€cent per kilometer. Ik kan me nog goed jullie protest tegen rekening rijden voor de geest halen, wat op hetzelfde neer komt, nl 12€cent per kilometer

Ik vind dat ze in heel europa tol moeten heffen naar voorbeeld van frankrijk, maar dan wel de wegenbelasting volledig afschaffen of naar een lage basis gaan om verschil te kunnen maken in het gewicht (in het gedacht van, per ton mtm betaal een vast bedrag per jaar bv €5 per ton, en overal in europa gelijk. Daarbij de brandstof duurder maken. Rij je vaak, betaal je meer, rij je een onzuinige auto betaal je nog meer, veel eerlijker en simpeler kan het toch niet.
frans vandepoele
Toevallig deze Blog gevonden. Hou me beroepsmatig met tol bezig en kan dit bijsturen. Voor vrachtwagens geldt dat het aandeel transit door Belgie ongeveer 82% van het totale vrachtverkeer op alle wegen is, voornamelijk natuurlijk autowegen. 90% van die transitvrachtwagens zijn buitenlanders. Deze betalen voor het gebruik een tol (boven 12 Ton). Feit is dat de werkelijke kost van dit transitverkeer NIET door de inkomsten van de tol opgevangen worden.

Buitenlandse personenwagens nemen een geschat volume van 20% van het totaal verkeer in. Deze buitenlanders veroorzaken zowat 30% van het totaal aantal gereden Km in Belgie. Dat volume bedraagt ongeveer (niemand weet het precies) 20 miljard Km per Jaar.

Beide voertuigklassen zorgen (op bepaalde wegen) voor een verkeersdichte die men nergens anders ter wereld aantreft. Logisch dat er dan verkeersproblemen voorkomen. Door het heffen van een tol wil men in de regel dingen bereiken: ten eerste buitenlanders een fair deel van de kosten laten dragen, ten tweede hoopt men de verkeersstromen en het verkeersdebiet positief te beinvloeden.

Een verder aspect is dat de meeste buitenlanders het kleine landje Belgie doorkruisen zonder in Belgie te tanken, waardoor ook van deze kant geen geld in de Belgische staatskas terecht komt.

Let wel al deze dingen komen in bijna elk land voor, het is Belgie gewoon acuter omdat Belgie in Europa het doorgangsland voor transitverkeer bij uitstek is.

Wegentol is natuurlijk onpopulair, maar er is geen twijfel dat vroeg of laat alle landen wegentol gaan invoeren. Nederland plant dat bijv. vanaf 2012, maar dat weten niet zoveel mensen alhowel Balkenende daar geen geheim van maakt.

Frans
Ik heb zo het idee dat de meeste Nederlanders een totaal verkeerd beeld hebben van de Belgische wegen. Indeed zul je wel hier en daar een versleten stuk tegenkomen. Maar dan vooral rond het Antwerpse. Als sommige Nederlanders eens de moeite zouden doen om het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië op te merken op gebied van kwaliteit EN ook eens buiten het Antwerpse naar de andere Vlaamse wegen te kijken, dan zou men wel zien dat de Belgische wegen (vooral de Vlaamse) ” gatenkaas” zijn en de signalisatie top is. (alsof je de portalen op de snelweg in nederland kan lezen met dat minischrift!)
Als die mens hierboven over de Belgische signalisatie spreekt heb ik liever dat hij zwijgt. Het is gewoon een ramp!! De verkeersborden staan niet geordend en zijn meestal slecht opgesteld. Als je over de wegen spreekt, moet je toegeven dat ze bij ons in zéér, maar dan ook in zeer slechte staat zijn. Het probleem ligt hem vooral bij de herstelling. deze laat te wensen over. als men een herstelling doet is dit meestal een oplapbeurtmet een kwakje asfalt een putje vullen, maw. Na de herstelling is de weg er niet beter aan toe en wordt je even erg als voorheen door elkaar geschud als je erover moet. Dus vanaf nu zou ik gaan zien in onze buurlanden hoe men daar de wegen hersteld en onderhoud. We kunnen er nog veel van leren , mijn gedacht…
Ik denk dat het in Vlaanderen gewoon van de provincie afhangt. Waar ik woon in Vlaams-Brabant rond het Leuvense, heb ik eigenlijk nooit nooit over de wegkwaliteit te klagen gehad. De bebording is bv nieuw en zijn helemaal niet slecht opgestelt. Tot op heden ben ik ook nog nooit een “gat zo groot als een waterput tegen” gekomen. Ik vind het trouwens zeer hypocriet als je over je eigen land negatief begint te doen. Dan kijk je trouwens volledig naast de voordelen van onze wegen. BV dat er een grote verbetering aankomt.
@de twee bovenstaande vlamingen: ik kom af en toe in belgië en god zij dank heb ik een navigatiesysteem. In België hebben ze er een handje van de borden niet VOOR de afslag neer te zetten maar op het kruispunt. Daar heb je er natuurlijk geen moer want het enige dat je dan weet is dat je eigenlijk had moeten voorsoorteren….. België heeft prima wegen, maar veel 90 km wegen zijn behoorlijk slecht (betonplaten die slecht aansluiten, gerepareerde gaten etc) in de omgeving van Antwerpen is het wegdek vaker een drama dan dat het goed is. Het gaat mij niet om België afzeiken, gewoon een constatering.

Mijn bezwaar tegen de tolvignetten (in elk europees land) is dat je via onsympathieke weg geld uit de zak komt kloppen van je buren terwijl we eigenlijk vinden dat wegenbouw een nationale kwestie is…… Ik zou zeggen, als je europees denkt dan zouden we allemaal de verbetering van onze wegen uit europese gelden moeten halen OF we moeten als land zelf voor de kosten opdraaien….. niet allebei een beetje.
oude discussie weet ik wel maar heeft iemand al gedacht aan het feit dat het juist is omdat onze wegen in zo’n slechte toestand zijn dat we een tax gaan eisen ?

miljoenen nederlanders die over onze lekker goedkope wegen naar frankrijk rijden om op vakantie te gaan, komaan zeg, en daar mogen wij nog niks voor vragen?
Het feit dat er een tolvignet ingevoerd zou worden en dat alleen buitenlandse gebruikers hiervoor zouden moeten betalen is omdat alle belgen elk jaar al hun wegenbelasting en hun boetes netjes betalen. Buitenlanders die lekker goedkoop bij ons komen sjeezen betalen aan de andere kant helemaal niets. Als je kijkt naar Oostenrijk, zij hebben een zulks goed systeem. Zoiets zou er in België ook ingevoerd moeten worden.
Kuh kuh, hier een vlaming aan het woord, ik breng af en toe wel eens een bezoekje aan spa franc. en ik vind dat het al bij al nog meevalt in vlaanderen, ok er ligt af en toe eens een put, maar als je in wallonie komt is het pas een hel! En ik heb wel degelijk een goede wagen (xc90 model ’08) maar dat lawaai is niet te doen! Ok vlaanderen is niet ideaal, al zeker niet vergeleken met de buurlanden, maar wallonie vaagt er naar mijn idee hun botten (laarzen voor de nederlanders) aan!

En berichtje aan de schrijver: voor een site van dit niveau mag het ietwat vriendelijker, ik denk dat elke belg die dit las beledigd was!
ik snap echt niet waarom de Belgen denken dat ze beledigd worden.
hun wegen zijn gewoon 10x niks punt!
ik heb in een grote touringcar over de grens gereden en daarin voelde je zelfs het verschil of je in België reed of niet.
corrado vr6 slc
Ach als je in België rijdt moet je gewoon héél hard rijden dan vlieg je gewoon over die gaten heen. ;)
ja gewoon heel heeel heeeeeeeel hard rijden:P
akkoord onze wegen zijn niet al te beste staat, mr miss zouden onze wegen er wat beter bij liggen moest niet iedereen hier altijd passeren en doorrijden!

daarom zou een tol voor buitenlanders geen slecht idee zijn, want zij zijn het nog altijd die onze wegen “verneuken” om het op z’n hollands te zeggen en zodoende is er voldoende geld om onze wegen te onderhouden op kosten van de mensen die hier ook gebruik van maken!
De wegen in Belgie zijn idd niet geweldig. Maar de overdreven reacties dat ‘de buitenlanders’ maar even de tol moeten betalen klopt ook niet. In Nederland hoeft men ook geen tol te betalen terwijl het een doorvoerland bij uitstek is (schiphol, Rotterdam) Op zich is tol betalen voor mij niet heel erg, gezien ik niet vaak in of door belgie kom, maar laat mij dan wel aub betalen voor een weg die in een goede staat verkeert. In de supermarkt wil je toch ook geen geld betalen voor een zak rotte appels?
Ik snap niet waar al die zogenaamde gaten dan te vinden zijn, ik voel mij indeed door een artikel van dit niveau beledigd. Er wordt veel moeite gedaan in Vlaanderen om de wegen nog beter te maken maar aangezien een groot deel van de Nederlanders het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië niet kent en daarom vooral de erbarmelijke staat van de Waalse wegen in het achterhoofd heeft zitten, denken ze maar meteen dat heel België er slecht bijligt, wat dus niet het geval is.
Pol Van Hauwaert
Probleem bij ons in Belgie is dat de herstellingen aan onze wegen nergens op lijken. Een putje… Kwakje asfalt erin en klaar… Met als gevolg dat het meestel slechter is als ervoor en dat 2 weken later het kwakje er gewoon wordt uitgereden… Overal is het “hobbel, bobbel…” Vooral de E17 is in erbarmelijke staat! Ook het onderhoud van de zij en middenbermen is verschrikkelijk ondermaats. Schandalig gewoon hoe het onkruid er weelig tiert… a 2 maal per jaar wordt het gras gemaait door , als je het mij vraagt, ongemotiveerd personeel. Vandaag werd bij ons, wegens Waregem Koerse’ het gras gemaaid op de middenberm van de N382. U moest eens zien… Ik zou beschaamt zijn…!!!
@Pol Van Hauwaert:
Ik heb dan nog niet zo’n probleem met die bermen, zolang ze maar de wegen goed leggen. Ik woon in West-Vlaanderen en rijd bijgevolg veel op de E40, wel rond dat snelwegcafé/Texaco-tankstation was de weg ook heel erg aan **** gereden. Nu hebben ze er over een lengte van 4 meter asfalt opgegoten… Aangenaam om over te rijden, amai men g*t!

@16-of 15-jarige pubers die niet over de autosnelweg rijden, wegens illegaal:
Ga over iets spreken waar je verstand van hebt! (Sorry gasten, maar ik ga ook geen discussie aan met een raketgeleerde over raketten!)

@admin: sry voor de dubbele post. Maar zorg es voor een EDIT-knopje ;)
Omdat onze wegen beter zijn dan de Nederlandse en jullie ze enkel stukrijden met je koten op wielen achter je Passats zonder er belasting voor te hoeven betalen. Wij zijn een doorsteekland. Laat die belasting toch maar komen!
Dat jullie, holanders, eerst eens deftige verlichting op hun autosnelwegen plaatsen, en dan pas beginnen zagen over onze wegen. Jullie zijn ook niet zo perfect hoor…
Ik kan nog genoeg bewijzen leveren…

gr.
ik was laatst naar antwerpen …..vanaf amsterdam………en mijn god belgie is een rampzalige plek om te rijden ik zag in antwerpen maar liefts 3 aanwijspijlen die wezen naar dezelfde weg! en dan de wegwijzers, die groen met witte randen is in principe niet erg

maar de belgen doen 5 van die borden onder elkaar! je kan het niet makkelijk lezen, plus de wegen zijn net alsof je in de rimboe rijd alles trilt los
Eigenlijk vallen de meeste Belgische wegen nog mee. Zolang je niet op de autosnelweg rijdt, want die zijn kapot gereden door de miljoenen Polen, Wit-Russen, Esten, Letten… met vrachtwagens. En dan spreek ik nog niet over alle Fransen, Nederlanders, Duitsers en Engelsen die aan enorme snelheden door België vlammen én die hun boetes toch niet moeten betalen, want ze opzenden naar het buitenland wordt bijna nooit gedaan. Maar ik geef zonder probleem toe dat Nederland, Frankrijk en Duitsland beter asfalt hebben. (of toch in elk geval in een betere staat :lol: )
Maar het is toch maar logisch dat je moet betalen als je op de wegen rijdt? Dus of dat nu Belgen, Nederlanders of Chinezen, betalen moeten ze! Anders betalen wij, Belgen ons blauw aan wegenonderhoud. (Die dan nog niet eens zo deftig gedaan is!). En we betalen nu al het meeste belasting in heel de wereld (of we zijn nr. 3 ofzo, maar de idee blijft hetzelfde).
Ouch… nu zie ik dat er 200-8 stond en niet 200-9. Ja over een late post gesproken, sorry admin voor de driedubbele post :D
Pol Van Hauwaert
Intussen is men hier wel aan een serieuze inhaalbeweging bezig. Maar die tol zal er wellicht niet komen.
ik vind het maar normaal als de vrachtwagen van andere landen de wegen stuk rijden dat ze helpen betalen om ze te herstellen.
moet je maar eens kijken hoe veel vrachtwagens met vreemde nummer plaat rijden op Nederlandse wegen en vergelijken met België. dan is die discussie vlug gedaan.
Ondertussen zijn we midden 2012. Waar blijft die tol? Nog niets van gemerkt, hoor!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).