Audi R10 vs Harrier straaljager

Auteur: , 36 Reacties

Het Goodwood Festival of Speed is begonnen en als aftrap mocht de Audi R10 diesel, die we kennen van de recente overwinning op Le Mans, het opnemen tegen een Harrier GR7 straaljager.

De 650pk sterke R10 diesel moest het in een acceleratiewedstrijd over 1 kilometer afleggen tegen de 15.000pk sterke Harrier GR7 “Jump Jet”. Alhoewel de R10 een snellere start had, heeft de Harrier nipt gewonnen. Het ging daarbij om eentiende seconde!

De bestuurder van de Audi R10, Allan McNish, liet weten: “I had a practice run against the Harrier moments before the race ‘proper’ and I came very close to beating it – it was a very close run contest. It was essentially a ‘fun’ race but when a racing driver and a pilot get together it quickly becomes serious. For our diesel-powered Audi, which we didn’t modify or prepare specifically for this event in any way, to come so close to beating a Harrier jet-fighter I believe was a tremendous achievement once again for TDI power.” (bron: Audi)

Audi R10 vs Harrier36 reacties

Is er een filmpje van ?
zou niet verkeerd zijn nee
Als ze het nou nog voor elkaar krijgen om dat lelijke geluid en die trillingen uit een dieselauto te halen, ga ik erover nadenken. Wel knap hoe de dieselauto de laatste jaren is doorontwikkeld, maar ik hou het nog even bij mij oude Audi A6 uit ’95, V6, met een heerlijk geluidje vanaf 4.000 toeren. Ja, dat filmpje … iemand?
@marcel: welke trillingen?

Ontopic: geinig… maar wat willen ze bewijzen? waarom een Harrier?
nix voor jullie,,, geen filmpje……:(
@keez – Ze willen de zoveelste zijn die tegen een vliegtuig raced (Ferrari begon er geloof ik mee). En die harrier lijkt me, omdat het een typisch brits vliegtuig is. En aangezien het in Engeland wordt gehouden.., 1+1=…
knap van de R10 :)
@ Keez
Welke trillingen? Heb je nooit in een auto met dieselmotor gezeten?
@Marcel: jij hebt zeker de laatste 10 jaar geen (nieuwe) dieselauto gereden of wel?
@KeeZ: Wat ze willen bewijzen? Helemaal niets: Ze willen enkel de PR-machine rond de TDI-racer op stoom houden, en dat lukt ze niet onaardig!
Diesel zou mooi zijn als ze het in een benzinemotor kunnen verbranden. DAT KAN! Het is niet ondenkbaar om de moderne directe benzine-injectiemotoren met dieselbrandstof in te spuiten die voldoende voorverwarmd is, zeg zo’n 100-200 graden. Dat zou de dieselbrandstof gewoon doen verdampen zoals benzine en je zou een perfect ontsteekbaar mengsel krijgen. Het verbruik zou in de buurt komen van dat van zelfontbranders omdat DI-ontstekingsmotoren ook heel efficient zijn en omdat dieselbrandstof zowiezo meer warmteinhoud per kilo heeft.
Denk niet dat dat nieuw is! In 1920 of zo hadden ze al benzinemotoren die op diesel liepen. Dat waren toen nog carburateurs natuurlijk, maar mits goeie voorverwarming van de dieselbrandstof werkte dat behoorlijk.
En dat ‘hoge koppel’ verhaal van Diesels, dat ligt helemaal niet aan de Diesel! Dat is een turbo-eigenschap.
En ze hadden het natuurlijk tegen een F16 moeten opnemen. Ze hebben er gewoon de straaljager uitgekozen die dezelfde acceleratie had.
Woody het is andersom: jij bent zo gewoon geworden aan het gereutel en gedaver omdat je al 10 jaar niet in een benzinewagen hebt gereden.
Voorspellen met Allan :P
@Zoef: je kent mij niet en hebt kennelijk ook niet op zitten letten.
Die mensen bij Audi zijn echt GOED bezig, het ene na het andere nieuwe model, zeer goeie nieuwe motoren en ze staan inmiddels bekend bij Audi om hun goede kwaliteit gecombineerd met zeer goeie prestaties.

Als je een Audi koopt koop je deze als ‘understatement’ voor je persoonlijke situatie die (bij de meeste Audi rijders) erg welvarend is. V.A.G. krijgt steeds een groter marktaandeel en dat is echt verdiend!
@ Rick: helemaal mee eens jonge ;)

ontopic: dit is natuurlijk inderdaad zoals kawouter al zei gewoon voor de PR-machine. Als ze erachter wouden komen wie er sneller is hadden ze dat wel gewoon uit kunnen rekenen.
is dat op film vastgelegd?
Dat lijkt me wel, maar heb nog niets kunnen vinden…
Een harrier is trouwens niet een vliegtuig met de snelste acceleratie. Om hem verticaal te kunnen laten opstijgen hebben ze met de luchtuitlaat moeten knutselen. Tegerlijkertijd kunnen ze ook een lagere snelheid opstijgen juist omdat het over de beweegbare uitlaatstukken beschikt. Wellicht dat andere straaljagers hem er nog meer uitgetrokken hadden.

Niet dat ‘ie langzaam is hoor ;-)
“Een harrier is trouwens niet een vliegtuig met de snelste acceleratie. Om hem verticaal te kunnen laten opstijgen hebben ze met de luchtuitlaat moeten knutselen. Tegerlijkertijd kunnen ze ook een lagere snelheid opstijgen juist omdat het over de beweegbare uitlaatstukken beschikt. Wellicht dat andere straaljagers hem er nog meer uitgetrokken hadden.”

moet worden

Een harrier is trouwens niet een vliegtuig met de snelste acceleratie. Om hem verticaal te kunnen laten landen hebben ze met de luchtuitlaat moeten knutselen. Tegerlijkertijd kunnen ze ook op een kortere startbaan opstijgen juist omdat het over de beweegbare uitlaatstukken beschikt. Wellicht dat andere straaljagers hem er nog meer uitgetrokken hadden.
Da’s waar ook, stijgen niet verticaal op. Maar ze gebruiken de uitlaatstukken wel om de startbaan te verkorten.
Kunnen het wel trouwens maar dat is meestal inefficiënt in brandstof gebruikt, bij start zijn ze aan de zware kant door de dan nog grote hoeveelheid brandstof en wapens.

Damn ik val in gebreken. >:-|
je vergeet ook te zeggen dat ze niet supersonisch kunnen gaan ;-)
Ja, en dat ze in roze ook verkrijgbaar zijn…

Nou goed? ;-)
w8 je vergeet ook nog dat ze gebruikt worden door de engelse amerikaanse en engelse luchtmacht
LOL
spaanse ook

en alledrie hebben ze roze exemplaren
idd
en je kan ze krijge als 1/2zitters
waar zetten ze dan die andere 1/2 piloot ? ;-)
1of 2 zitter ;-) (als het je echt intreseert, die 2zitters zijn trainingsvliegtuigen)
op http://www.seriouswheels.com/2006/2006-Audi-R10-TD1-versus-Harrier-Jet-Fighter-Alan-McNish-and-pilot-Pete-Keenlyside-1024×768.htm
naast die harrier in het midden staat een 2zitter

@autoblogger
die linkt werkt niet :roll:
De link werkt hier wel… je moet op die pagina even kiezen voor breeband/smallband en dan start het filmpje pas…
een echt snelle jet met afterburners vol open laat die Renndiesel in het niets verdwijnen…………

leuk probeersel van Audi, maar nietszeggend.
dit filmje doet het wel
teminste toen ik hem teste
http://videos.streetfire.net/video/c4319b5c-30d8-4275-a9ca-989e003518e4.htm
echt vet

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).