BPM ontduiken is legaal volgens Europees Hof

Auteur: , 38 Reacties

Onlangs hadden we nog een artikel over de akelige BPM-regeling die onze auto's bijna een kwart duurder maakt. De vraag was toen of de BPM wel of niet in strijd is met het Europees recht. Rechters verschillen hierin nog weleens van mening. Het was dus de hoogste tijd dat het Europese Hof hier een uitspraak over deed en dat is nu gebeurd. Het huren van een auto in België of Luxemburg om de Nederlandse BPM te ontduiken is volgens het Europese Hof legaal.

Het hof oordeelt dat het tot het vrije verkeer van goederen en diensten behoort wanneer een inwoner van een EU-land in een huurauto van een ander land rijdt. Er hoeft dan geen BPM te worden betaald omdat de huurauto in een ander land op kenteken staat.

Wacht toch nog even voordat je een gat in de lucht springt, want het Ministerie van Financiën zal de wet zodanig wijzigen dat voor de in het buitenland gehuurde auto’s de BPM zal worden berekend aan de hand van de duur van het huurcontract. De BPM levert de staatskas namelijk 3,2 miljard euro per jaar op en dat ziet de overheid natuurlijk liever niet veranderen.38 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Maar waarom gaat dit alleen over huurauto’s en niet over een auto kopen in het buitenland en dan importeren?? of zit ik dan een beetje verkeerd te lezen ofzo?
offtopic:
een paar weken geleden las ik in de standaard dat het gerecht beslag wou leggen op een X5(waarde 75 000) die toebehoorde aan een man die een radardectie systeem in zijn wagen had. de man kreeg een zware gevangenisstraf(en feryal erdel steken ze wel niet int gevang) en boete zoals vele anderen. een minister (ben zijn naam en bevoegdheid vergeten) zei dat “mensen met zo een detectie systeem rijden in hun wagen niet volgens de regels spelen en alleen als bedoeling hebben snel te rijden en een gevaar zijn op de weg”.
Nu, momenteel zijn er slechts 2 detectie systeemen voor radardectoren in vlaanderen. Maar als je gepakt wordt is het dus niet mals. ik heb zelf zo een systeem en kan je alleen aanraden om het aan te zetten als je echt snel wilt rijden en uit te zetten als een wagen van type volvo(want die hebben die detectoren aan boord) uit te zetten eh :-)
In Belgie krijg je al 45 euro boete als je bij iemand achterop de fiets zit…
Een van de voornaamste redenen dat ik later niet in Nederland ga wonen is de BPM!! (Hebben ze financieel heel goed bekeken: Studenten via IBG hun studie door sponsoren, maar die verhuizen daarna meteen vanwege de hoge BPM)
Nou, hier in belgië vragen ze BTW op alles! wat minder op auto’s dan in Nederland maar op gewone zaken zoals pc, spelletjes, cd’s, etc, zijn dan weer duurder dan in Nederland. Gelukkig vraagt men hier op de levensnoodzakelijke zaken maar 6%, maar op de rest 21%. Een doosje koekjes is 21%! want dat is dan weer niet levensnoodzakelijk. Heb je hier een vb een zaak en je hebt er een computer in staan, belastingen! Iets met een motertje in je zaak? belastingen! De auto’s zijn misschien hier dan wat goedkoper, ze vrager er weer veel belastingen op en ook nog eens BIV… iets waar geen belastingen aan vooraf gaan ken ik eerlijk gezegd niet…

Een grote tip: als je in een radardetector hebt en je wil door België laat hem dan thuis! Want als ze je pakken, en die kans bestaad, dan ben je je wagen sowieso kwijt, zelfs wanneer hij uit stond!

tip @ Marten: ga niet in Walonië wonen, want daar heb je de corrupte walen (bijna uitsluitend Franstalig) die zelfs belastingen vragen als je een radio in je auto hebt zitten…
Ik heb mijn auto uit luxemburg gehuurd. Daardoor kan ik een behoorlijk mooie auto kopen. Verder Gaan europese bevoegdheden veel verder dan nationale. Ik ben tot nu toe nog niet aangehouden maar mocht het wel gebeuren zou ik er alsnog goed uitkomen. Als die wetswijziggingen er doorkomen duurt het zowiezo nog even en ze moeten het dan met terugwerkende kracht doen. Kortom ik haal mijn winst er wel uit. En Wat is er mis met franstaligen dat het zo nadrukkeluk erbij moet?
@LPH:

Maar weet je wat het grappige is… naast BPM vragen ze in nederland ook vrolijk 19% belasting op de auto,,

Voorbeeld van een BMW 320i executive (sedan):

Netto catalogusprijs: € 25.633,-
BPM: € 10.046,-
BTW (19%): € 4870,-

Totaal (consumentenprijs): € 40.550,-

Voor dat geld rij je in belgie al een mooi 330i met wat leuke otpies erbij…

*crying*
@Axxx: die Franstaligen zijn anders, 1 ze spreken alleen maar Frans, terwijl die landstalen van België Nederlands, Frans en Duits zijn. Ze hebben een dunk van zichzelf van hier tot in Tokyo (of toch degen wie ik ontmoet heb), nu het is inderdaad wel fout van mij te zeggen dat al die walen slecht zijn, maar toch.
Zij vinden het omgekeerd waarschijnlijk net het zelfde. De Vlamingen moeten niet van de Walen hebben en omgekeerd. En ze moeten ook niet van Nederlandstalige mensen hebben die slecht Frans kunnen.

@ Marten: nou dat zijn afzetters! zo’n 330i kost bij ons (basisprijs = BTW inclusief) € 37.400, jaarlijkse belasting €1.089,32 en BIV is €4.957. Jouw voorbeeld van die 320i wordt dan basisprijs €27.700, en de belastingen weet ik niet, evenals dat ik hiervan de BIV niet weet. En op dieseltjes betaal je hier uiteraard een stukje meer belastingen.

Ik vind het het beste moest men 1 lijn trekken, overal dezelfde belastingen, overal dezelfde prijzen (in de eu)
@LPH
ik zou ook graag willen weten wat er mis is met walonie?
bijna uitsluitend franstalig?:-/ wat een argument (en jij spreekt zeker geen frans, schame on you)
ohja behalve die auto radio belasting (die belachelijk is) is het leven er goedkoper (ik weet het want ik heb er een buitenverblijf)
@LPH
ik denk dat je fransen met walen verward ;-)
Voor iedere Bugatti Veyron die in Nederland verkocht wordt, gaat meer dan 700.000 euro naar de schatkist aan BPM en BTW. Dit is toch absurd! Heel snel afschaffen die BPM.
neen, ik bedoelde heel de tijd Walen!!!, en ik kan wel Frans, want op school krijgen wij al vanaf ons 10-11jaar Frans, bwaarg, wat haat ik dat vak, en als die Walen naar hier komen (Vlaanderen, niet Brussel) spreken ze alleen Frans en moeten wij ook maar Frans praten, en als wij een naar Wallonië gaan en dat ook eens gaan proberen (alleen Nederlands praten) dan zeggen ze:”Quoi? Je ne parle pas Néerlandais!” en dan kijken ze je aan met een blik van, haha, die heeft het zitten…
@LPH
een paar weken geleden reed ik mee met een boer (hem wat helpen op het veld) en belg (ik denk brugge) wandelde voorbij en schold mij (ons) uit in het nederlands. wat een metualiteit.
dit is nu wel een overdreven voorbeeld, maar wees gewoon wat verdraagzaam(je kunt het wel bij turken, maar een bewoner van je eigen land kan je niet uitstaan?)

ik ben van mening als je naar walonie gaat praat je frans
ga je naar vlaanderen (zelfs als waal) praat je nederland .(PUNT)
@ dekster
volledig mee akkoord, en toch,
ik ga ook nog eens een voorbeeldje geven: een belg parkeert zijn auto op het voetpad, de politie komt, sleept de auto weg en onzen belg krijgt een boete + sleepkosten. Een marrokaan parkeert zijn auto op het voetpad, de politie komt en gaat, en onzen marrokaan mag zijnen auto lekker op het voetpad stationeren… dat kan toch ook weer niet!

Iedereen gelijk is het beste naar mijn mening. Wij arme Vlaminkjes moeten al vanaf ons 10-11 jaar Frans leren, die arme waaltjes dus vanaf huh 10-11 jaar Nederlands leren! En het allerergste zijn de Duitstaligen, die worden in een hoekje ergens in Wallonië gestopt, en bijna niemand kan hun taal van ons land!
Heren, mogen de reacties alsjeblieft on-topic?
o ja, sorry het ging over de BPM, is dat eigenlijk zoiets als de BIV in België?
Want als dat wat overeenkomt kan ik beter volgen…
…er is een reden waarom ik (in NL) in een in duitsland aangemelde auto rijd…ik kan ook absoluut niet snapen waarom het nederlandse volk nog nooit massaal in opstand is gekomen tegen de huidige uitbuit-wetgeving…

greetingz from chicago!
@Steve
dat is bij zoveel dingen hoor
vraag maar eens aannederlander ofdat hij op straat komt.
meestal gaan ze zeggen: ahnee kmoet gaan werken
: mijne kleine zit thuis en kan em nie alleen laten
: …
mensen hangen niet meer aan elkaar dezer dagen…
Steve.. Hoe gaat dat nu in z’n werk, In duitsland koop je een auto.. Hoe doe je dat precies.. Mag je daar zo in rijden?
Mijn tennisleraar rijdt ook rond op Duits kenteken, maar volgens mij heeft hij ook een officiële verblijfplaats daar. Dus dan zal het wel een stuk makkelijker zijn. Maar hij had het er over dat hij in officieel in Nederland wilde gaan wonen (woont nu bij iemand in een deel van zijn huis) en dan mag hij 2 auto’s zonder BPM naar NL-kenteken over laten zetten…
Ja Steve, jij hebt makkelijk praten: Jij woont praktisch in Duitsland.

:)
@sacha…ik zou haast willen dat ik er helemaal woonde…desalnietemin – een tweede adres in duitsland (en/of de US) maakt het al iets makkelijker om op duits kenteken te rijden

@Marten – dat gaat niet maar zo…heb er een (tweede) adres en heb daarvoor de nodige inschrijvingen bij de officiele duitse instanties doorgevoerd…het eindresultaat:
1) geen BPM
2) aanzienlijk minder wegenbelasting
3) veel goedkopere verzekering

greetingz from chicago,
@ Simon

Je praat onzin kerel, 250.000 gaat naar de schatkist hoe kom je in godsnaam bij 700.000 :S Hij zou in Nederland voor 750.000 te koop staan, maar dat is momenteel 1,2 miljoen.

Verder wil ik even zeggen dat iedereen met een radardetectie systeem niet zo slim is, aangezien een verklikker die alle flitspalen in zijn geheugen heeft staan LEGAAL is aangezien deze niets meet, maar enkelt feiten uit zijn geheugen op ratelt, ideaal dus je moet hem alleen goed up to date houden.
@ Steve

Vreemd, ik ken iemand die een bedrijf in het buitenland heeft ( Zweden) maar is officieel ingeschreven in Nederland. Volgens de Nederlandse Douane kan hij niet op Zweeds kenteken rijden. Hij rijdt XC90, die is daar dus zoiezo al goedkoper, en zonder BPM al helemaal. Aan jouw verhaal moet het dan toch kunnen, zweeds kenteken rijden. Of begrijp ik je verhaal dan verkeerd? :)
@ Rick: ooit van mobiele controles gehoord?
@Rick: De Veyron kost in Nederland 1,8 miljoen, waarvan ruim 7 ton wordt afgedragen aan Minister Zalm voor BPM en BTW.
RMDW,

Je kan in nederland op ieder buitenlands kenteken rijden, mits je je aan de regels houd, zoals bijvoorbeeld de aanvraag bpm-vrijstelling en een aantal andere zaken. Er zijn genoeg mensen in nederland die op buitenlands kenteken rond rijden. Ik heb dus zelf maar een nieuwe Q7 3.0 tdi met wat extra’s besteld (115.000 euro consumentenprijs, 63.750 excl btw en bpm en korting)

kijk ook eens onder het topic: Rijden zonder BPM en BTW! elders op deze site.
is het legaal om in duitsland, voor ons nederlandse bedrijf, een auto te leasen bij bijv. http://www.directlease.de zonder dat we een naheffing kunnen verwachten op de BPM?
Kan iemand mij zeggen of men ook problemen krijgt in Nederland, om met een in Nederland gekochte wagen, die gebruikt wordt in Spanje en die door problemen aangaande APK keuring, voorzien gaat worden van een spaans kenteken bewijs, daarna wel in Nederland mag rijden aangezien hiervoor indertijd door de eigenaar BPM betaald is in Nederland.

RDW weet geen antwoord hierop en tevens de douane in Nederland Heerlen weet hierover ook geen zinnig antwoord te geven.
Zij denken van wel maar weten het niet zeker.

Heeft iemand dit al eens eerder aan de hand gehad?

Graag reactie hierop

John

[email protected]
ik leas een auto van een duitse firma en
als ik een tweede adres heb in duitsland kan ik dan wel met een duits kenteken in nederland rond rijden.
en moet ik dan een aanvraag doen voor een bpm-vrijstelling ?
en wat gebeurt er als ik in Neerland met de auto van een buitenlander rijd…
dus voor alle duidelijkheid buitenlands kenteken Eu buitenlandse eigenaar..
dus geen huur maar leen.
Stel je rijdt een auto in Nederland en je bent ingezetene van Nederland, en deze auto is van een inwoner van Belgie.

Als ze je tegenhouden, bijv bij de douane, dan zullen ze bemerken dat de auto niet van jou is.

Je krijgt dan een soort verbaal dat je de auto binnen een dag terug naar België moet brengen. Verder vertellen ze dat wel in de gaten gehouden wordt of die auto nog steeds gebruikt wordt door een Nederlander. Dan worden er verder acties genomen gezien je natuurlijk de communistische BPM aan het ontwijken bent.

Wanneer hebben mede Nederlanders nu eens eindelijk door dat het hier aan het verworden is in een communistische politiestaat.

Stem maar lekker sociaal dan ben je een dief van je eigen portemonnee.

We hebben hier BPM, dus lekker meer dan 40% extra betalen.
Elke hoek van de straat blauw en van de vervelende camera’s.
Daarbij zijn de huizen lekker steenduur.
Daarbovenop gaan ze ons nog eens lekker willen pluimen door nu bezig te zijn over rekeningrijden.
Daarbovenop verdien je salaris waarop je belastingen betaald.
Zet je je geld op de bank dan betaal je weer BTW op je rente. (Maar wacht eens even had ik al niet belastingen betaald op mijn salaris).
Ik kan zo nog wel even blijven doorgaan.
oh ik hoef niet te registreren om wat te zeggen :D


in ieder geval. Ik rij in een duitse kenteken en ik werd onlangs gecontroleerd door de duane. Ze waren trouwens erg vriendelijk :|

Maar ik vroeg dus aan hun, ja hoe zit dat nou, u controleerde dus daarnet of ik ergens in nederland ingeschreven sta in de gemeente.

De man zei: idd, controleerde effe bij de belastingdienst (niet de gemeente) of je woonachtig bent ergens in nederland, maar dat bent u niet (helaas).

:P

Ik vroeg dus verder, ja hoe zit dat nou als ik terug in nederland ga wonen later. Mag ik dan niet mijn auto houden?

Als antwoord kreeg ik, ‘ja er zijn uitzonderingen, maar dat weet ik niet precies. Nog een fijne dag verder meneer.’

Conclusie, je mag met duitse kenteken rijden in nederland, mits je nergens ingeschreven staat in nederland.
Als ze je vragen of je toch nog ergens woont in nederland, zeg je gewoon ‘nee, ik sta ingeschreven in duitsland en ik ben bij familiebezoek in nederland.’
De kans dat je dezelfde controleur tegenkomt is erg klein.
alex
ik wil een gebruikte auto kopen in duitsland maar heb natuurlijk een probleem met die bpm
wie heeft de gouden tip dat ik die bpm kan ontduiken
Alex,

Een gebruikte auto importeren vanuit duitlsand geeft natuurlijk al een flinke bpm korting afhankelijk van hoe oud de auto is.

Daarnaast willen sommige dealers (ook afhankelijk) van het merk een potentiele koper nog wel eens helpen door de EZ (eerste toelating) in het systeem aan te passen met maximaal 6 maanden. De auto is dan 6 maanden ouder en dus ook goedkoper in nederland voor de bpm.

Vragen? ik hoor ze graag
Jullie vergeten nog iets,

Je bent ondernemer en je verdiend je eigen centjes:

Stel je rijd een auto van 160.000 euro incl BPM
die auto kost in Duitsland 100.000 euro want in NL betaal je de BPM + Slurptax en als je die auto op de zaak rijd en privé, betaal je ook nog eens 25.000 euro netto per jaar aan bijtelling, dat kost je dus 50.000 euro bruto bijtelling per jaar omdat je de bijtelling netto moet betalen, want als je 25.000 euro privé moet betalen moet je 50.000 euro zakelijk uitkeren ivm de loonbelasting.

een rekensom laat dus zien dat je in 2 jaar tijd 160.000 euro belasting extra betaald in Nederland op deze auto.
dat wil dus zeggen dat het extreem interessant is om een auto op Belgisch of duits of frans kenteken te rijden. Ook betaal je in België en Frankrijk minder loonbelasting.

We betalen echt extreem te veel belasting in NL. er word dan wel gezegd “ja maar je krijgt er veel voor terug, want het is hier zo goed geregeld”

Das dus pure lariekoek, we staan de hele dag in de file, wachtlijsten, bezuinigen op politie, rekeningrijden moet er nog bij komen omdat ze gewoon tekort komen, zware overdrachtsbelasting op koophuizen, huizenprijzen extreem hoog. Nederland word ook nog eens leeggezogen door die subsidie potten.

We hebben al die rijd teveel belasting betaald, en nu kunne we niet meer terug omdat de NL structuur hier op gebaseerd is. Dit houd uiteraard geen stand in de EU en de problemen in NL zullen dus alleen maar groter worden omdat geld naar de verkeerde doeleinde gaan en het overzicht weg is.

Om een voorbeeld te geven: de BPM en wegenbelasting die jij en ik betalen zou bedoeld zijn voor de wegenbouw en infrastructuur voor weggebruikers?? NEE, maar 30% van deze belasting word hier voor gebruikt, de rest gaat op aan waar ze het weer te kort komen, Is een duidelijk voorbeeld, dat er gewoon geen snars van klopt.
nog 1 ding dan : )

Rekeningrijden.

Hoe het verkocht word aan de bevolking:
We voeren rekeningrijden in omdat de gebruiker dan meer bewust word van de kosten en dus minder zal gaan rijden op die stukken en tijden waar het druk is, en de files zullen dus afnemen. Zo word het ons verkocht he?

Nu mijn visie op de realiteit:

Situatie 1:
Persoon A is in loondienst moet naar zijn werk, Persoon B is werkgever en verwacht persoon A op tijd op zijn werk.
Nu denk persoon A heus niet “Goh ik moet betalen om daar te komen, dus ik ga niet ???? of ik ga een uur later…??? Das uiteraard larie koek, dus persoon A MOET er heen en GAAT dus BETALEN!!! das een nieuwe variabele belasting, net als de tax op Benzine en diesel. Persoon betaald zich blauw aan bijtelling en KM heffing.

Situatie 2:
Persoon A is in loondienst moet naar zijn werk, Persoon B is werkgever en verwacht persoon A op tijd op zijn werk.
Persoon A zegt: ja zeg ik ga dat niet betalen hoor,!! Persoon B zegt “okay we vergoeden het want je moet tenslotte naar je werk komen of naar die klant en we zijn tevreden over je werk. Persoon A had tenslotte ook al een lease auto waar die bijtelling over betaald.

Wat gebeurd er dus: B gaat betalen voor A.
Dus het effect is compleeeet weg, want waar is nu het bewustzijn van het auto gebruik voor persoon A? Persoon A voelt er niks van dus staat gewoon weer in die file staan en persoon B betaald en A voelt NIKS! Dus effect weg.

Dus dat hele rekening rijden is pure afpersing en 1 grote oplichting.
Daarnaast zal er ook een massale fraude komen omdat die GPS systemen makkelijk te manipuleren zijn, net als een kilometerteller. Zoek op internet maar eens naar GPS jammer : )

suc6 : )
Hallo,
Wie weet raad we hebben een belgisch en duits bedrijf wonen in nederland hebben hier ook een bedrijf. Maar willen graag een duitse of belgische auto kopen hoe doen we dit het handigst en op een legaale manier want als ondernemer is het toch niet meer normaal hoe veel je hier extra betaalt!!! Graag tips we hebben al formulier aangevraagd maar kregen geen toestemming van de belasting …

Thanks voor jullie input

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).