Lexus Hybrid drive: stille kracht of goocheldoos?

Auteur: , 21 Reacties

Louwman&Parqui (de importeur van o.a Lexus) organiseerde op 24 en 25 juni een evenement waarbij er met de nieuwe hybride modellen van Lexus gereden kon worden. Doel van het evenement was de techniek onder de aandacht brengen en mensen de eigenschappen van een hybride auto te laten ervaren.

Op bezoek in de wereld die Lexus heet

Mijn bezoek aan Lexus begint met een Shuttle service per RX300/350/400h. De mensen van Lexus hielden netjes een paraplu omhoog tot de auto me kwam oppikken. Als ik ben ingestapt rijden we een klein stukje naar de ingang van de Dome wordt vervolgens keurig voor de deur afgezet en door de gastheren welkom geheten. Toch wel een stijlvol zo’n onthaal. Eenmaal binnen, even de uitnodiging laten zien en daar vertelden ze me dat ik me boven bij de balie kon inschrijven voor de proefrit.

LouwmanHet pand van Louwman is best indrukwekkend. In een grote koepel zijn een aantal koffie- en sapbarretjes gebouwd en er staan vrij veel tafels en stoelen opgesteld tussen vrijwel het hele modellen programma van Lexus (een aantal keer de GS zien staan, er stonden IS250’s en Rx’en, maar of de LS er ook stond dat weet ik niet zeker). De Coupe/Cabrio versie stond er volgens mij niet, maar die is volgens mij officieel in Nederland ook niet te krijgen.

Lexus Hybride techniek
In de hal naar de koepel stond ook nog een opengewerkt model van de GS450h. Hier is de hybride techniek en de bijzondere aandrijflijn goed in beeld gebracht. Verder stond er een technicus bij die één en ander uit kon leggen en de meeste vragen wel kon beantwoorden.

Ik vond het wel jammer dat ik eenmaal binnen niet echt opgevangen werd. Ik moest zelf maar uitzoeken wat ik wilde gaan doen en geen van de verkopers kwam even vragen of ze me ergens mee konden helpen. Natuurlijk kunnen ze moeilijk iedereen even aanspreken (er zullen een paar honderd mensen per dag zijn geweest) en misschien kwam het omdat ik wat later binnen kwam lopen. Je zou bijna denken dat ze dachten dat ik geen Lexus kan betalen, en dat ze daarom geen praatje kwamen maken. Dat is jammer en bovendien kan het je klanten kosten. Aan de andere kant was het een dag om kennis te maken met de producten, dus wellicht dat ze daarom terughoudend waren. Veel mensen vinden het ook niet prettig als er gelijk verkopers op je af komen rennen zo gauw je binnen bent.

Bij het inschrijven voor de proefrit werd ik geconfronteerd met een eigen risico van maar liefst 1500 euro, da’s best een boel geld. Maar goed, misschien dat er mensen tussen zitten die ander echt alles stuk zouden maken? Ik was zeker niet van plan brokken te maken dus over dat eigen risico maakte ik me ook niet erg druk (bovendien val ik vast wel onder de “company polis” van autoblog toch? ;-) )

Omdat ik er alleen was, had ik de auto en de begeleiding helemaal voor mij alleen en dat was wel handig. Ik kon zo rustig vragen stellen en tijdens het rijden hoefde ik geen rekening te houden met anderen in de auto. De begeleider liet mij m’n gang gaan, maar vertelde wel veel over de auto.

Lexus gs450h

De auto
Het design van de Lexus GS 450h is niet zo uitgesproken, eerder bescheiden en subtiel dan “kijk mij eens!!” Iedereen die het oude model GS kent zal de gelijkenis herkennen. Toch is het (zeker in het echt) wel een fraaie wagen die niet echt groot lijkt. Maar met een lengte van ruim 482 cm is het toch een flinke auto. Op basis van de lengte verwachtte ik iets meer ruimte voor in de auto, maar achter het stuur heb je niet enorm veel ruimte, al is het wel meer dan je nodig hebt. Wel genoeg, maar geen balzaal en dat geeft eigenlijk ook wel een sportief gevoel. Je bent meer een deel van de auto dan slechts een passagier op het schip, zeg maar. Achterin is het trouwens goed toeven (tenzij je groter bent dan 195) dus de heren en dames die als minister aan het werk gaan hebben nu echt geen excuus meer over waarom zij geen milieu-vriendelijke hybride auto kunnen rijden!

Lexus 450h interieur
De materialen zijn heel smaakvol al kom je ook in deze auto’s tegenwoordig nog best een stukje plastic tegen dat nog mooier zou kunnen worden uitgevoerd. Ook BMW’s, Audi’s en ook Mercedessen hebben tegenwoordig stukken kunststof die eigenlijk niet zo stijlvol zijn. Dat zou voor het geld wat mij betreft best vervangen mogen worden door echt hout of zo… maar ja, dat ligt tegenwoordig kennelijk wat moeilijker dan vroeger. De hele auto voelt erg veilig, sjiek en stijlvol en solide aan. Een fijne plek om langere tijd in te zitten. Wat materialen of afwerking betreft doet de auto trouwens voor geen enkele grote zakenauto (die ik ken) onder.

De kofferbak van de GS450h is wel een zwak punt. Met maar 280 liter ga je daar echt te kort komen. Bovendien is er geen skiluik dus dat betekent dat je al snel met een bagage/skikoffer op het dak naar je vakantieadres zult moeten rijden. Het is wel eenvoudig te verklaren: de auto heeft niet veel ruimte achterin want er zitten behoorlijk grote accu’s achter de achterbank. De benzinetank ligt grotendeels onder de zitting van de achterbank en daarmee is de ruimte op.

Het doel van de trip: Het rijden
Na een paar zaken te hebben ingesteld (elektrische stoelen, elektrisch verstelbaar stuur en natuurlijk de elektrische stoelen spiegels) kan de rit beginnen. Ik druk op de startknop en er lijkt weinig te gebeuren….. doe ik iets fout? Nee hoor want als ik het gaspedaal aanraak start de benzine motor gelijk en sta ik een beetje voor joker op de parkeerplaats te loeien… ahum foutje!! De voet op de rem en dan de automaat maar eens in D zetten….. “de motor is al weer uit..” hoor ik naast me…. (“wijsneus!”)

Na de valse start rijdt de auto volkomen stil de parkeerplaats af…. Het blijft ff wennen zo’n Hybride. Nog op het terrein van Louwman& Parqui het gaspedaal maar eens onderin getrapt…. Wow! deze stille kracht wil behoorlijk van de plek (30-80 voelt als een seconde of 2 maar hoe snel het in werkelijkheid is dat weet ik niet). Officieel heeft de GS450h 5,9 seconden nodig om vanaf 0 de 100km/u te halen en ik twijfel er geen moment aan. Eigenlijk voelt het nog veel sneller, maar dat zal onder andere door de on-onderbroken versnelling komen. Bij het invoegen lijken auto’s op de rem te gaan staan, maar in werkelijkheid knalt de GS van 80 naar 120 in minder dan 4 seconden (geschat, want ik had ff geen tijd voor de stopwatch).

Lexus Hybrid Synergy Drive
Deze auto kan zich bij de tussensprintjes serieus meten met sportwagens en dat terwijl het ding toch echt meer dan 1800 kilo weegt… Het blijft heel apart om zonder motorgeluid door de stad te rollen maar wat mij betreft is de zachthandige ferme duw in de rug veel indrukwekkender. Bij andere auto’s die zo snel zijn voelt het voluit accelereren als een trap onder je kont, deze GS450h duwt je eigenlijk moeiteloos voorbij aan bijna alle andere auto’s en doet het nog zuinig ook. Ondanks alle trappen en voluit accelereren haalde de auto toch 11 liter op 100km en dat is voor zo’n grote auto die zo hard moest werken absoluut geniaal.

Prijzen: reken maar op 70.000 euro want anders heb je de “net niet” specificatie en dat lijkt me een grote fout. Vergeet ook niet originele cd’s in je GS450h te leggen want als er auto’s zijn die de mindere geluidskwaliteit genadeloos blootleggen, dan zijn het de types van Lexus met hun ongelofelijk fraai en helder klinkende Mark Levinson Stereo systemen (wel ongeveer 6000 euro optie, maar dan heb je ook gelijk een goede navigatie, de mogelijkheid dvd’s te kijken en een achteruit-rij-camera die je helpt bij het inparkeren aan boord).

Het comfort van een superstille auto die bij iedere snelheid soepel vooruit sprint is iets dat deze auto fijner maakt dan veel auto’s uit z’n klasse. Tel daar bij op de kogelvrije kwaliteit van Lexus, alle luxe die aan boord is en een prijs die concurrerend genoemd kan worden bij en je snapt dat ik eigenlijk hoop en verwacht dat Lexus met deze auto hele goede zaken gaat doen. En volgens mij zullen veel mensen sympathieker gaan rijden van het gevoel dat de GS450h ze geeft. Een buitengewoon fijne “lange afstand auto”!

Wat mij betreft een aanrader!21 reacties

Gaan ook die nerds hier weer een heel technisch geval gaan maken zoals ze met die prius ( http://www.autoblog.nl/archive/2006/06/22/toyota-mini-prius-mac-edition ) deden??
DE SC430 staat in Nederland gewoon op de prijslijst hoor ;)

@W0o0dy, je stelt 2x je electrische stoel in ipv je stoel en je spiegels ;)
Tja soms zit je na één keer verstellen van de stoel nog nèt niet helemaal perfect ;-)
Kleine toevoeging: de GS450 begint bij 71.400 maar realistischer is uitgaan van 80.000 euro (je wil natuurlijk wel metallic lak, het multimedia systeem en een fatsoenlijk alarm..)
Mijn overbuurman heeft zo’n hybride SUV, hij spreekt niets anders dan lof over zijn auto en is ook een degelijk autokenner. Ik verwacht eveneens dat dit een groot succes gaat worden, het is de vraag hoe lang het gaat duren voordat de andere grote merken met iets vergelijkbaars komen (en dan bedoel ik ook echt ermee op de markt komen).
het probleem is dat een hybride zoals de prius niet goedkoper is dan een diesel, de nieuwe prius die in 2008 uitkomt zou maar zo’n 2,5 tot 3 liter per 100km gaan verbruiken (1 op 33,3 tot 1 op 40) en dan zou hij wel onder de gebruikskosten van een diesel gaan, de vraag is echter of ze de productiekost voldoende in de hand gaan kunnen houden, de nieuwe prius zal immers een volledig nieuw type batterij gaan gebruiken die nog geen jaar geleden door MIT is ontwikkeld (veel lichtere batterij en de opgeslagen energie kan veel sneller weer aangesproken worden)
In belgië betaalt de overheid 15% van je aankoopbedrag van de prius terug, waardoor hij op dit moment, gelet op zijn uitrustingsniveau, eigenlijk een vrij normale prijs heeft
@Kermit: Lexus laat zien dat de Hybride aandrijving ook op een andere manier gebruikt kan worden. De lagere gebruikskosten per kilometer waren bij deze auto niet het belangrijkste argument.

Deze GS450h laat zien dat de prestaties van de auto verbeterd kunnen worden (t.o.v. de normale 6 cilinder) zonder dat het verbruik veel toeneemt. Je hebt op deze manier het rijgenot van een V8, maar het verbruik van de V6 EN in de stad heb je helemaal geen uitstoot!
en je kan rijden zonder benzine:P (max 60 km/h)
Super allemaal, ik vind al die ontwikkelingen echt top. Ben trouwens benieuwd wanneer de eerste diesel hybride uitkomt? Dat gaat echt spectaculaire verbruikscijfers opleveren!
@ TommY je kan ook sneller dan 60km/h rijden zonder benzine maar de batterij gaat dan gewoon sneller leeg zijn.
Dit is echt een geweldige auto om mee te rijden. In deze auto wordt de hybride niet gebruikt voor het “groene” imago, maar meer voor echte POWER en dat lukt aardig…

Echt een mooie auto, ik zou zelf ook deze Lexus willen hebben
mooie wagen, maar het is zoals zeggen laten we van elk merk de beste designstukken nemen en daar een wagen van maken

@W0o0dy
(elektrische stoelen, elektrisch verstelbaar stuur en natuurlijk de elektrische stoelen)
Ik ben benieuwd of er een hybride versie van de IS250 uitkomt??
Dan denk ik serieus na om eentje te bestellen. Nadeel van de normale IS is
dat het wel een enorm zware auto is, bijna 1600 kilo…. :-)
@dekster, heeft geen zin om te melden. Heb ik namelijk ook al gedaan, zie de 1e post….
“De Coupe/Cabrio versie stond er volgens mij niet, maar die is volgens mij officieel in Nederland ook niet te krijgen.”


Staat gewoon op de prijslijst hoor :P
@Boudewijn (Ben trouwens benieuwd wanneer de eerste diesel hybride uitkomt?)

Toyota werkt niet aan een hybride diesel omdat een diesel een grotere ontploffing veroorzaakt bij het aanslaan van de motor, zodat een vloeiende rijbeweging niet echt gemakkelijk te ontwikkelen is (bij de toyota prius bv slaat de motor tijdens het rijdan af en aan zonder dat men daar eigenlijk iets van merkt (zelf ervaren) )
de psa-groep (citroën en peugeot) zijn echter wel bezig met de ontwikkeling van een hybride diesel, als ik mij goed herinner lag het verbruik in een laatste test met een citroen picasso ergens op de 4 liter (4,5 of zo)
om te kunnen concurreren met de prius die tegen die tijd (2010) op de markt zal zijn (verbruik van 2,5 tot 3 liter benzine) zal dat dus nog drastisch moeten verbeteren
Dank voor de suggesties en voor de correcties ;-)
@ Kermit (Toyota werkt niet aan een hybride diesel)

Helaas kerel, dit is niet corect. In Japan lopen al sinds geruime tijd een aantal bedrijfswagens op Diesel in combinatie met Hybride techniek. O.a. de Dyna Hiace en dergelijke.
Lexus is the best!
Ik weet niet wat nog beter is BMW?
WHAHAHA!!!!
LOL: ik schreef “Bij het invoegen lijken auto’s op de rem te gaan staan, maar in werkelijkheid knalt de GS van 80 naar 120 in minder dan 4 seconden (geschat, want ik had ff geen tijd voor de stopwatch).”

Uit de test van Autoweek blijkt dat de GS450h idd 3,9 seconden nodig heeft voor 80-120km/u :) De sprint van 50 naar 80km/u is ook indrukwekkend…. 1,9 seconden terwijl bijvoorbeeld de BMW 535d (met het enorme koppel van de twin turbo diesel) daar 2,6 seconden voor nodig heeft (beide in D).

Nog een paar schokkende conclusies? Een Porsche 911 GT3 is langzamer op die tussensprint en ook de Audi RS4 haalt die tijden niet (2,5 van 50 naar 80 in 3 en van 80-120 in 4 kost 4,1 seconden) De Bentley Continental GT is ook niet sneller…..
Bizar Dik!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).