Gewetensvraag: Hoeveel schijt heb jij?

Auteur: , 37 Reacties

Een vreemde titel wellicht, maar laat mij 'm even toelichten. Wanneer we iets kopen, laten we zeggen een auto (we zitten hier immers op Autoblog), dan kopen we vooral een auto die we zelf mooi vinden, althans dat mag ik hopen. Of laten we ons sterk beïnvloeden door wat een ander wellicht van onze keuze zal vinden? Met andere woorden: zou jij een auto kopen waar je helemaal weg van bent, maar tegelijkertijd van weet dat heel veel mensen 'm het daglicht niet gunnen? Hecht jij (te)veel waarde aan wat een ander vindt of heb je voldoende schijt om te kopen wat je écht mooi vindt?

Uit recent onderzoek is gebleken dat mond tot mondreclame erg belangrijk is bij de keuze van een auto. 27 procent, van de consumenten, bijna een derde dus, laat zich bij de aankoop van een auto graag adviseren door de bekendenkring. Advies is prima, maar hoe “bindend” zijn deze goed bedoelde adviezen vervolgens? Laat jij je bij de aanschaf van een auto ook adviseren door anderen en zo ja, doe je daar dan ook écht iets mee, zelfs wanneer dit niet helemaal (of helemaal niet) strookt met jouw eigen ideeën. Met andere woorden: hoe stevig sta jij in je schoenen? Oftewel (terug naar de titel) hoeveel schijt heb jij?37 reacties

Even over die multipla. Juist omdat iedereen hem zo lelijk vind en hem dus niet wilt hebben, schijnt het een heel aardige auto zijn wat betreft kosten/baten. Het is een goede en ruime auto. Als je over een beetje zelfspot beschikt heb je er een goede auto aan.

Maar weer even ontopic. Waneer ik iets echt mooi vindt (nee, niet deze multipla) dan vinden anderen het meestal ook mooi, dus dat probleem heb ik niet echt.
Ik denk dat de doorsnee autoliefhebber juist minder schijt heeft dan iemand die een auto ziet als een vervoermiddel. Als autoliefhebber wil je liever niet gezien worden in minder gewaardeerde auto’s.

Voor mij speelt het absoluut mee, hoe stom het eigenlijk ook is. Je hangt zelf ook een bepaalde waarde aan iets, waar anderen ook een hoge waarde aan toekennen. Een BMW heeft sterkere gevoelswaarde dan een Kia, bijvoorbeeld. Niet: ‘omdat de buurman ‘m mooi vindt’ maar omdat ‘jij en anderen er een sterker hoger (premium) gevoel bij hebben’.
Vindt de Fiat een super gave auto, eindelijk iets wat totaal anders was dan de rest van de autowereld maakte…

Vindt trouwens de Lancia Thesis ook een geweldige auto, dan heb je pas echt klasse en stijl als je zo’n auto durft te kopen (al was het alleen maar om de torenhoge afschrijving)
ik ga hier niet beweren dat ik totaal ongevoelig ben voor de mening van anderen, alleen heb ik wel geleerd hoe relatief die mening is. Waarom zou ik waarde hechten aan de mening van iemand die ik niet ken (en mogelijk niet eens waardeer)? De auto’s die ik nu rij zijn qua uiterlijk volgens veel mensen niet de juist keuze…. maar toch ik ben er meer dan tevreden me en ze bevallen mij goed.

Helaas telt voor veel mensen het imago van een auto(merk) teveel. Daarom worden merken die allang niet meer tot de top horen nog steeds tot de top gerekend en andersom worden merken die een imago hebben slecht te zijn (op een bepaald vlak) daar nog steeds op afgerekend terwijl de waarheid het beeld allang heeft ingehaald.

Ik kan alleen maar zeggen: denk en vooral ook voel zelf wat bij jou past (en luister soms een beetje naar mensen met verstand van zaken als het om de techniek gaat) en laat je niet leiden door anderen. Zij zijn immers jou niet!
als ik een nieuwe wagen koop vraag ik wel aan personen wat ze er van vinden of wat zij zouden doen in mijn geval, maar me echt laten beinvloeden daardoor is niet echt waar.
(de grootste adviseur van buitenaf voor mijn audi A8 te kopen was guy verhofstad onze belgische eerste minister die zomaar eventjes 3overkop is gegaan in een A8 en er een verstuikte schouder aan overhield, mijn vriendin vond dat heel intresant,[om eerlijk te zijn ik niet echt maar enfin] )
Heeft verhofstad niet in een A6 dat ongeluk gehad?
Even over dit onderwerp, ik zou me TOTAAL niet aantrekken wat een ander van mijn keuze vindt, heb ik nooit gedaan en zal ik ook nooit doen.
Het is trouwens niet omdat er zovelen in een BMW rijden, dat ik dat ook moet doen.
En ik heb ook al gemerkt hoe mensen zich gewoon al laten beinvloeden door buitenaf.Als vb : ik weet iemand en die had een slk 200 gekocht, een paar maanden later had een van die buren een slk 200 kompressor.
Toeval?Ik denk het niet.En zo kan ik nog tal van voorbeelden opnoemen ivm “ik kan hetzelfde als jou permitteren, en zelfs nog beter”.
Maar ik denk dat iedereen zo wel een voorbeeld kan aanhalen, niet?
Hmmm ja, hij heeft een ongeluk in een A8 gehad zo te zien (heb het even opgezocht).
In een bepaald artikel zeiden ze zelfs dat hij in een A4 dat ongeluk heeft gehad :-).
Over het algemeen redeneer ik bij mij aankopen “als iedereen het al heeft, hoef ik het niet meer”.

Voor auto’s gaat dit echter dan weer niet op, ‘iedereen’ rijd in een golf, toch zou ik het niet erg vinden er een voor de deur te hebben staan. En ook ik zou liever in een Audi rijden dan in een Volkswagen, terwijl ze toch van hetzelfde concern komen, en ik genoeg mensen ken die een Volkswagen lekkerder vinden rijden dan een Audi.

Ik laat me echter ook niet volledig beinvloeden door anderen, zo vind ik bijvoorbeeld de Renault Megane gewoon een mooie auto, en als ik die ergens voor een redelijke prijs op de kop zou kunnen tikken zou ik dat toch zeker niet afslaan. Dit terwijl de meesten de Megane vervloeken om z’n lelijke achterkant.
Ik heb zelf een beeld van wat ik wil op basis daarvan stap ik naar mensen die ook into de auto’s zijn en vraag hen naar ervaringen etc. Stel er wordt beweerd dat de auto grote problemen heeft met de techniek dan laat ik hem staan. Stel er wordt een auto genoemd waar ik niet aan gedacht heb en ook een alternatief is dan neem ik die ook mee. Met dat lijstje van wagens proefritten maken en dan de keuze maken.

@ SimonMC. Ik ken iemand die had een 535d touring met M-pakket gekocht en een goede vriend van hem had een 545i, maar werd er op de tussensprints uitgetrokken, dus moest er een M5 komen.
Nou ik laat mij wel ompraten maar dat zit hem dan vast op de prijs dat de auto te duur word om te onderhouden. Maar verder volg ik mijn eigen kop hoor.
Verkoopadviseur Autobranche
Helaas moet ik samen met veel collega’s nog steeds concluderen dat veel prospects inderdaad helaas geen eigen identiteit hebben en deze zichzelf ook niet gunnen.
Blindvaren op de mening van een collega,vriend of de hulp inroepen van iemand die er ECHT verstand van heeft………….. kom op zeg mensen !

Naar mijn mening zijn een huis,een auto,een kledingstijl iets waarmee wij ons kunnen onderscheiden,een stukje van ons zelf kunnen laten zien,zonder dat ik daar materialisme mee bedoel overigens.

Maak een shortlist van u wensen,neem deze mee en geef u zelf bloot,geef ons de kans om u een maatpak te mogen aanmeten i.p.v. dat de keuze bepaalt wordt op basis van een gratis trekhaak ja of nee…………………….,hoe koopt u dan u keuken,huis,vakantie,wat kreeg hij of zij cadeau bij de keuze van een partner……..
Superkoerier!
Als ik ergens niet naar luister is het naar een autoverkoper. Zo ben ik gillend bij de VW dealer weggelopen omdat het zo’n arrogant tering ventje was die mij te woord stond. Voor de peug die ik nu heb, die ik zelf uiteindelijk graag wilde hebben, ben ik naar een dealer in een andere stad van een ander keten belandt. Bij die in onze stad kon er nog geen lach van af.
Ik rijdt Alfa Romeo … need I say more ?

“Your not a real petrol head, unless you’ve owned an Alfa Romeo” Quote J Clarkson.
Ik kan hier wel heel stoer roepen dat ik doe wat ik wil en mij daarbij niets aantrek van de mening van een ander, maar de werkelijkheid is dat ik toch vooral in een auto rijden waarvan ik weet dat veel mensen ‘m mooi vinden. Ik heb niet zoveel behoefte om mij af te zetten tegen de massa. Natuurlijk zou ik daar niet zover in gaan door een auto te kopen die mij persoonlijk geheel tegen staat, maar ik wil wel graag een auto waarin in gezien mag worden.
whaha nou ik zou nooit voor mezelf een MULTIPLA kopen.. maar ja.. k zal eerlikj zijn: ik koop nooit een auto die ik wel mooi vind en anderen niet
vtec sound addict
Al iemand nagedacht over het rijplezier dat een auto kan bieden?
70 percent van de mensen die hun ongenoegen uiten over een bepaald model hebben nog nooit van rijplezier gehoord het enige dat telt is gezien worden…in hun golf SDI desnoods verlaagd met (zeer) brede sloffen.Bij mij is rijplezier(motor,weggedrag) de prioriteit,dan pas het model.Het resultaat is dat ik zeer lang tevreden rondrij ( wat mij op lange termijn veel geld bespaard).Veel mensen zullen nooit ECHT gereden hebben dit dankzij hun nieuwsgezindheid en onwetendheid.
Alleen mensen zonder ruggegraat kiezen wat de omgeving van ze verwacht.
@Dennis

Kun jij aangeven welk onderzoek dat is en waar ik dat kan vinden?
Ik studeer marketing en ben wel nieuwsgierig naar de achtergronden.

Thanx in advance!
@ Mr. Vtec sound addict ..
Ik rij zelf met een standaard golf SDI (geen tuner toestanden) al vele jaren en ben er zeer tevreden van. Het rijplezier van een golfke is groter dan je denkt! De sturen en schakelen gaat heel vlot, beter dan de wagens in die prijsklasse waar ik mee gereden heb. Ik denk niet da een golf per sé een sjonnie autootje is voor mensen die op het uiterlijk afgaan. Ondertussen heb ik al een goede 130.000 km gereden met die wagen en nog nooit kosten gehad ander dan het normale onderhoud. Ik moet wel toegeven dat ik bij aanschaf van een nieuwe auto toch wat meer pk’s wil hebben, maar de kans is groot dat ik weer een golf koop. Anyway, ik zou nooit een auto kopen die ik aartslelijk vind, ook al rijdt hij goed. En btw, smaken verschillen ;-)
@Baas: Uitgebreide details over het onderzoek ontbreken, maar volgens de Bovagkrant is het onderzoek gepubliceerd in het “Tijdschrift voor Marketing”.
http://www.bovagkrant.nl/index.asp?id=26235
Ik laat mij wel degelijk beïnvloeden door meningen van buitenaf, maar ook vaak tegenovergesteld. Ik krijg vaak negatieve reacties en afkeurende blikken van mensen, waar ik dan niet alleen ‘schijt’ aan heb, maar mij ook gesterkt voel in mijn keuze.
Het niet voldoen aan een bepaald verwachtingspatroon kan leuke maar ook minder leuke reacties opleveren en het is maar net hoe gevoelig je daar voor bent om vervolgens de keuze van je volgende auto daar vanaf te laten hangen.
Ik geniet met volle teugen van mijn keuze (auto) en over het algemeen ook van de reacties daarop.
@ vtec sound addict het rijplezier is idd zeer belangrijk. Helemaal mee eens.
Het kan mij weinig schelen wat iedereen denkt of zegt. Heb een tijdje een Citroen BX gehad, een witte nog wel, omdat ik dat echt een superauto vind voor die paar honderd euro die ze tegenwoordig moeten kosten. Die auto reed ook prinsheerlijk. Mijn beste auto tot nu toe is een ’90er Chevy Corsica 2.2 LPG geweest, een afgeragde en gedeukte bak die ik voor 400 euro uit een tuin had weggekaapt. Hij zag er niet uit, maar na 45.000 km en nauwelijks problemen lachte ik het hardst. En mijn huidige MX-5 schijnt een homo-auto te zijn. Who cares, ik rij er met veel plezier in en dat blijf ik ook doen.
@Ome Henk:
Rijplezier in een Golf?
Ik heb pas een paar dagen in een leen-golfje gereden toen mijn auto bij de garage stond. Wat een saaie bak zeg, echt slaapverwekkend rijden.
Technisch laat ik me wel voorlichten door kenners voordat ik tot aanschaf van een nieuwe auto overga.

Smaak is onbetwistbaar.. Maar de motorische problemen, de bugs etc etc die wil je wel van te voren weten..

Zo zeggen veel mensen dat Alfa’s hoge onderhoudskosten hebben, maar mocht ik er 1 willen aanschaffen dan luister ik eerst naar echte kenners, op een gerespecteerd forum of op een meeting…en niet naar de man op de straat…
Die Multipla is trouwens meesterlijk – zo lelijk dat ie juist weer leuk is.
Timmy Highflyer
@ Alwin. De meeste vervangauto’s zijn dan ook gewoon saai. En de acceleratie van een Golf SDI is nu ook niet meteen indrukwekkend te noemen. Maar als je zelf een Golf zou kopen kan je hem toch net zo spannend maken als je wil. De GTi en de R32 buiten beschouwing latend heb je nog altijd motoren tussen 100 en 140 pk wat in het gewone verkeer toch wel voor enige spanning kan zorgen.
Ik weet niet of er andere merken zijn.

Zo saai vond ik overigens een VW polo 1.9 Tdi met sportvering niet toen ik er onlangs mee reed
Weet je wanneer je schijt hebt.?

Als je een hakkie geeft met hoogtienen bij bassieplein, whehe :p
Zelf rij ik ook met MX-5, enkele posts hoger wordt dit blijkbaar bij de homo-auto’s ingedeeld. Bovendien staat ie op 14 inchers, absoluut unfashionable in deze tijden.
Daarvoor reed ik met een Smart fortwo, ook al een auto die meer tegen- dan voorstanders heeft.
Bovendien plan ik als volgende aankoop een Renault Avantime – een auto die helemaal niet door de markt werd geäpprecieerd, maar die op mij een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft.
Je kan dus wel stellen dat zeer individuele keuzes maak: voor mij geen zilvergrijze Passat aub (een witte Golf GTI daarentegen…).
Zes jaar geleden vond iedereen het maar vreemd dat m’n muren appeltjes-groen waren. “Alleen de gang?” – “Nee hoor, het hele huis dus boven ook, en de zolder…” – “Oh, wel groen hoor…”
Ons huidige huis heeft dezelfde kleur, en volgende keer doen we het weer.
Nu heeft m’n zus het ook, m’n broertje, de buurvrouw, de overbuurvrouw… Allemaal maar één kamer of muurtje maar toch… Wel jammer, kudde schapen!

Ik heb een PT-Cruiser van Chrysler. Als ik met een BMW, Opel of Volkswagen bij m’n schoonouders voor de deur was komen aanrijden, hadden ze trots op me geweest, hadden ze het begrepen. De hele wereld rijdt daarin… Maar nu… Ze kunnen het nog steeds niet plaatsen…

@ Alwin,

Niets mis met het rijden in een golf hoor… Ja, je ziet ze veel en er rijden ook veel petjes in, of verkopers die net beginnen, maar het rijdt prima!
Ik heb er prima in les gehad.
Mijn mx-5 (ja hoor, wéér één ) komt mijn imago zo te horen niet ten goede. Maar om hem nu in te ruilen voor zo’n blikken-doos-op-wielen waar het grootste deel van Nederland in rijdt?
Ik dacht het niet.
ach je hebt de groep die alleen maar een klein, beetje ondeugend maar toch wel schattig sportwagentje ziet en je hebt de mensen die met een Mx5 hebben gereden en snappen waar het bij die auto om gaat……

Past perfect bij dit artikel…. hoeveel schijt hebben de mx5 fans aan wat de rest vd wereld vind van het uiterlijk….. nou…. ruim genoeg! lol
Verkoopadviseur Autobranche
Superkoerier gefeliciteerd met de aanschaf van je nieuwe bedrijfsauto,goed om te lezen dat je bij een merkdealer professioneel bent geadviseerd en een lach,danwel een arrogant teringventje uiteindelijk toch je autokeuze heeft bepaald,we zijn het helemaal eens , verdienstelijke en veilige kilometers toegewenst !!
Ik geef de beste advies;)
Holy Cow,ik geef HET beste advies………………
Woody proficiat met je nieuwe skoda atlantis its a bauty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
waar ie het vandaan haalt…… geen idee
niet genoeg schijt om die hele fiat multipla onder te schijten

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).