65-plusser voor een dag

Auteur: , 38 Reacties

In mijn column van 7 juli had ik het over de manier waarop bepaalde auto's door oudere mensen bereden worden. Ik betuigde toen mijn diepe medelijden aan auto's als de Toyota Yaris, Ford Fiesta, Opel Corsa en Agila, Daihatsu YRV en Sirion, Nissan Micra en vele anderen, omdat deze door hun bestuurders altijd onderbenut worden doordat ze nooit eens lekker fel optrekken, altijd ruim 10 km/u onder de geldende maximumsnelheid rijden en met een veel te lage snelheid door lekker vloeiende bochtencombinaties gestuurd worden.

Je herkent dit soort rijgedrag vast wel. Vooral op zaterdagen en zondagen met mooi weer kom je dit soort rijdende chicanes, veelal met fietsendrager op de trekhaak, geregeld tegen op de Hollandse binnenwegen. Vaak rijdt er een lange file auto’s achter die steeds even over de middenstreep sturen om te kunnen zien of ze er voorbij kunnen. De bestuurder op leeftijd (m/v) in de voorste auto kijkt echter niet op of om en weet dus niet dat hij de veroorzaker is van deze file en zal dus ook niet even een plekje zoeken om de inmiddels zwaar gefrustreerde en rood aanlopende achterliggers voorbij te laten, extra gas geven komt al helemaal niet in hem op.

Het rijgedrag van bejaarden wordt als irritant en gevaarlijk en asociaal beschouwd. Maar is dit nu wel helemaal terecht? En waarom rijden die grijze duiven zo?

Ik rijd zelf zelden zo langzaam en ik houd ervan om de auto, waar mogelijk, zo nu en dan lekker tegen de grens aan te rijden. Daar heb ik helemaal geen snelle auto voor nodig, want het gaat mij helemaal niet om de absolute snelheid, maar ik wil wel graag proberen of ik het maximale uit een auto kan halen.
Met de 404 had ik slechts een oud één punt zesje in het vooronder, maar dat was voldoende om de achterkant bij nat weer eens lekker een stapje opzij te laten zetten.
In de bergen wist ik die oude kar zelfs af en toe in een vierwieldrift te dwingen en zo met vier kermende banden van bocht naar bocht te sjezen.
Maximaal plezier met nog geen 60 pk! Ja het kan!

Bijna dagelijks houd ik me bezig met het opzoeken van de grenzen van onderstuur en overstuur en schakelen met zorgvuldig afgemeten stootjes tussengas. Iedere bocht moet zo perfect mogelijk gerond worden en het liefst keer op keer met een hogere snelheid. Ook mijn huidige dieseltje moet (of mag) stevig aan de bak.
Trage bejaarden die op een binnenweg voor me rijden rem ik met een mooie Alonso-actie stevig uit. Bochten probeer ik net zo vloeiend en efficiënt te ronden als in het PC-spelletje Colin McRae. Of ik nu een plezierritje maak of gewoon woon-werk verkeer, de capaciteiten van mijn auto’s worden weinig onderbenut. Tot nu toe is het altijd goed gegaan…

Ik besef me dat dit rijgedrag door sommigen (of velen) ook als gevaarlijk en asociaal beschouwd wordt. Dat is het soms ook wel, dus daarom is het maar beter dat ik geen snelle bak onder mijn kont heb waarbij de grenzen zo ver weg liggen dat je ze alleen op een circuit op een verantwoorde manier kan verkennen.

In een reactie op een vorige column zei iemand dat ik praatte als een oude lul. Daar kon ik wel om lachen en dacht: kom jij maar eens naast me in de auto zitten… Dit bracht me echter wel op een idee.

Ik wilde toch eens uitzoeken wat er nu zo lekker is aan langzaam rijden en was benieuwd of daar ook voldoening uit te halen is.
Ik nam mezelf voor om een hele dag in de bejaarden-mode te rijden. Oftwel gemiddeld 10 km/u onder de maximumsnelheid blijven rijden, ver vantevoren remmen en kruipend de bocht door. Om bermangst te vijnzen zou ik stug tegen de middenstreep aan blijven rijden en richting aangeven hoor je pas halverwege het afslaan te doen.

Op een mooie zondagmiddag deed ik mijn experiment. Ik zette een geruit vissershoedje op, trok een streepjesoverhemd en een corduroibroek aan en stapte in de Clio van mijn vriendin. De route ging eerst door de woonwijk, gewoon om de nieuwe aanbouw eens op mijn gemak te bekijken. In de tweede versnelling sukkelde ik door de straatjes. Heel bewust hield ik me zo min mogelijk bezig met het andere verkeer bezig en ging gerust zo nu en dan zomaar stilstaan om sommige prachtig aangelegde tuintjes eens rustig te bekijken.

Daarna reed ik het dorp uit en tufte verder op een 80km-weg. Natuurlijk hield ik de snelheidsmeter nauwlettend in de gaten om keurig 65 à 70 km/u te blijven rijden. Achter me reed een met tupperware volgehangen Saxo dicht op mijn achterbumper.
De armdikke uitlaat grauwde nerveus en de kop van de bestuurder liep rood aan. Ik deed natuurlijk alsof ik hem niet zag en keek onverstoorbaar uit het raam om te genieten van het mooie boerenland. Op een recht stuk gaf de Saxo gas en hij kwam me voorbij zetten. Toen hij naast me was, kreeg ik een middelvinger te zien.
Zoals een bejaarde dit hoort te doen, keek ik hem schaapachtig aan en schudde meewarig mijn hoofd. De jeugd van tegenwoordig…

Tijdens mijn toerrit nam ik de diverse weilanden, bossen en boerderijen goed in me op. Ik nam zo nu en dan wat gas terug om een reiger of een zwaan te bekijken en genoot van de rust om mij heen. Althans, de rust voor me en opzij, want wat er achter me gebeurde merkte ik niet. Alles wat achter je ligt is voorbij. File? Waar dan? De weg is helemaal vrij!

Na zo een poosje in volle rust en vrede op de boerenwegen gesukkeld te hebben, trok ik de stoute schoenen aan en draaide de snelweg op. Ik hoopte dat de invoegstrook lang genoeg was, maar anders zou ik maar met 80 km/u in moeten voegen. Is ook hard zat, toch? Reeds halverwege de oprit reed ik 70 en er stoof een drietal leasebakken van achter me voorbij. Eén haalde me met 100 op de eerste rijstrook in en een ander stoof direct naar de tweede rijbaan om daar weer de eerste leasebak voorbij te knallen.
Dat schorriemorrie moest minstens al 130 gereden hebben! Guttegut. Vanwaar die haast? Het is zondag!

Ik voegde in met een keurige 90 km/u. Enigszins opgejaagd door het snelle verkeer om me heen, gaf ik de Clio de sporen en joeg hem naar de 110 km/u. Oei, best hard! Toch maar weer terug naar de 100 km/u…
Het was wel erg ongezellig tussen de vrachtwagens, dus af en toe haalde ik er één in. Knipperlicht uit, naar links, even wachten en weer naar rechts.
Kijk nou! Daar vliegt een buizerd! TOET!! Een enge, dikke vrachtwagen zat ineens op mijn kont. Sorry!

Ik was blij dat ik even later de snelweg weer af kon om weer te gaan genieten van de rustige binnenweggetjes. Ik kan die 65-plussers nu zeer zeker gelijk geven, want het is heerlijk om zo rustig te rijden! Je ziet veel meer van de omgeving, je hebt eigenlijk nooit last van file en je bloeddruk daalt gestaag. Hoe het met de bloeddruk van de andere weggebruikers zit, weet ik niet, maar dat is ook niet belangrijk.
Moeten ze zich ook maar niet zo haasten. Nergens voor nodig.

Thuisgekomen parkeerde ik de Clio met één wiel half op de stoep. Ik zag een trekhaak onder de bumper vandaan steken en dacht: “Hm, binnenkort misschien maar eens naar zo’n fietsendrager kijken.”

Binnen startte ik de computer op, schroefde m’n Logitech racestuur aan het bureau en startte Colin McRae 4 op. Zo, even lekker raggen. Die oude recordtijd gaat er definitief aan!38 reacties

zelf rij ik met men A8 redelijk snel op de baan en geef altijd goed door, ik ben van mening dat je vlot moet rijden.
maar als ik in de ardennen met jeepje of vroeger met men fordje reed ik nooit sneller dan pakweg 60km/uur en ik en men vriendin (en soms nog enkele andere vrienden) genoten van het landschap en gingen van cafeetje naar cafeetje van dorpje naar dorpje…

maw mooie collum michiel ;-)
hahahaha zeer goed ik lachte me op sommige momenten een breuk
haha super. hele leuke column. ik herken je ‘normale’ rijgedrag heel erg. ik heb een golf IV, een diesel met 115 pk. helemaal niet super snel, maar wel leuk om altijd op het randje te rijden. en het leuke is dat dat randje steeds verschuift, want mijn auto kan veel meer dan ik altijd gedacht heb.

je column was ook herkenbaar omdat ik ook wel is getest heb hoe het is om rustig te rijden. en ik kwam er ook achter dat dat heel rustgevend is. toch kan ik het meestal niet lang volhouden en wil ik alweer dat de adrenaline door mn bloed knald. nogmaals leuke column!

groet,

thijs
mooi stuk:P…hoe kom je er op dit te gaan doen, geweldig=)
heheh vorige keer vond ik je als een oude lul praten, maar deze keer mijn complimenten michiel! mooi stukje (Y)
Doet me denken aan mijn rijgedrag gedurende 2 maanden elke keer nadat ik geflitst word…ge wordt er inderdaad wel rustiger van dat kan ik beamen
Haha, doet me denken aan de een-naar-laatste TopGear, waar de 3 vrienden met caravan de weg onveilig gingen maken. Clarkson dook steeds uit schaamte achter het dashboard wanneer er een auto passeerde.
Herkenbaar, echter wanneer je met een 404 reed was die middelvinger een duim in de lucht geweest, alhoewel sommige jeugd geen snars van mooie auto’s snapt. Als je klassiek rijd geven mensen er een stuk minder om dat je langzaam rijd.
Maargoed een leuk stukje van diegene die we nu als ervaringsdeskundige in de arm kunnen nemen.
met een VR6 rij je veel lekkerder langzaam dan hard… maar langzaam is dan meestal zo ’n 150 a 160 km/uur.. Dus ik herken een hoop van mezelf in dit verhaal.
Haha, hele leuke column. Maar ik (alhoewel ik 16 ben en nog geen auto mag rijden, en ik ook geen brommer rij) kan me ook ergeren aan ouderen in het verkeer, simpelweg omdat ze niet opletten. Ik ben al een paar keer bijna aangereden (gelukkig nog nooit echt hard) en echt in 90% van die gevallen was t een ouder iemand achter het stuur. Daarom ben ik ook vóór het invoeren van een keuring om de x aantal jaar voor bestuurders boven de 70 ofzo. Het zou de wegen denk ik een stuk veiliger maken.
@Franqui
ik ben nu eenmaal niet voor die keuring van oudere bestuurders, stel je in hun voeten.
om het jaar naar de keuring (en de regering kennende zal dat niet mals zijn) voor gewoon met de wagen eens naar de winkel/ en vriend(in) te rijden.
@ Franqie, die is er al. Er is standaard en medische keuring voor iedereen van 70 jaar en ouder. Het rijbewijs is in tegenstelling tot het rijbewijs van mensen onder de 70 slechts 5 jaar ipv 10 jaar geldig en kan zelfs door CBR verkort worden tot 1 jaar als er twijfel is. Mocht het CBR het niet vertrouwen dan kan er een rijtest plaatsvinden na bijv. een infarct of beroerte of soms na een ongeluk.
@Ejay
is dat niet vreselijk :-(
@ Ejay:
Ow dat wist ik niet, ik vind dat wel goed hoor, de veiligheid op de weg gaat boven alles.

@ dekster: Om hte jaar is misschien ook wel een beetje veel. Het is ook best lullig voor die mensen, maar het kan nu eenmaal niet anders. Stel dat jij een keer van de weg wordt gereden door een oudere, die jou niet zag doordat zijn/haar zicht een stuk minder was, of doordat de concentratie minder was, dan zou je je flink genaaid voelen (sorry voor het taalgebruik)
@Franqui
dan zou er een verschil moeten gemaakt worden voor oude mensen die hun wagen gebruiken voor een naar de winkel te gaan (stedelijk gebruik) en mensen die hun wagen voor dagelijks gebruiken (grote afstanden afleggen e.d.)
@dekster: Nee, dat vind ik niet, en t stukje naar de winkel kan je net zo goed een ongeluk veroorzaken als in langere stukken.
Ik herken het ook wel, zo af en toe heb je een “everything is gonna be allright” humeur en rijd je lekker 100 over de snelweg en 40 in de bebouwde kom. Gewoon schijt aan iedereen die haast heeft. Terwijl 95% van de tijd ik zelf zo’n gast ben die haast heeft en me dan irriteer aan gasten die 40 rijden…
Juist, maar wat ik ontdekt heb, is dat het ook andersom werkt.
Je rijdt niet alleen rustig als je in een goede bui bent, je kan jezelf ook in een betere bui krijgen door rustiger te gaan rijden.

Onthaasten tijdens het rijden is goed voor je gemoed!

Agressie afreageren kan je beter op andere manieren doen.
Dat is veiliger, scheelt je veel benzine en je houdt je auto heel.
Dat weet ik niet zeker hoor Michiel… rustig worden van rustig rijden… ik zal het eens proberen.
Misschien helpt het ook als we allemaal een CD van Bob Marley kopen?

Wat trouwens ook goed werkt is dit: op tijd vertrekken. Hoe vaak rijd je niet te snel en onveilig omdat je zo laat mogelijk vertrekt?
Misschien is dat ook de reden dat ouwelui zo langzaam rijden… werken doen ze niet meer dus daar kunnen ze al niet te laat komen. En bij het bejaardentehuis hebben ze ook geen prikklok hangen. Plus al hun (nog levende) vrienden en kennissen leven ook in slow-motion dus haast hebben vanwege de tijd, dat kennen ze gewoon niet!
als hoge snelheids km vreter kan ik bevestigen dat het leven mooier is als je na je werk relaxt met zo’n 100/105km over de snelweg naar huis rijdt. Je hoeft niet 5 min eerder thuis te zijn, die 5 min mis je echt niet. Aan de andere kant werkt het idd ook. Ga je laat weg dan moet je haasten om op tijd te zijn is iedereen een sukkel en moeten ze allemaal zo snel mogelijk op********!!! enfin ik denk dat iedereen wel snapt wat ik bedoel (waarschijnlijk zelfs uit ervaring)

Toch wil ik nog wel één ding opmerken: je kunt het ook combineren. Rij een stuk van je route (bij voorkeur als het toch te druk is om op te schieten) heel relaxt met de vrachtwagens mee. En rij daarna (inmiddels in het bezit van een goed humeur) vlot door als de weg redelijk vrij is.

En nogmaals: als we elkaar allemaal wat minder dwars zitten en juist helpen het verkeer zo soepel en veilig mogelijk te houden dan worden er heel erg veel mensen een stuk gelukkiger….
Daar heb ik niets aan toe te voegen Woody!
mooi stukje hoor ik heb met plezier gelezen
Leuk stukje!

Dat je de discipline hebt om de hele rit zo langzaam te rijden,

ik kreeg halverwege het verhaaltje al de neiging om ‘pedal to the metal’ te doen.
Complimenten voor het leuke stuk. Zit nog steeds met een smile van oor tot oor. Erg herkenbaar!
haha idd herkenbaar. ik rijdt 9 van de 10 x ook op het randje van wat mogelijk is met mn auto en dat kan ik eigenlijk zonder dat het aso wordt. vooral in bochten en bij verkeerdrempels win ik veel. qua optrek vermogen heeft mijn karretje niet echt veel te bieden, maar qua bochtenwerk…

vaak een opgefokt golfje achter me te drukken en dan komt de eerste bocht of de eerste drempel en dan zijn ze weg.

en soms, is het heer-lijk om lekker te cruisen (blijf dan op wegen waar het lastig inhalen is wel de max snelheid rijden anders creeer je gevaarlijke situaties omdat er toch altijd wel stress kippen zijn die er voorbij moeten.)

vive la 2cv!
Ik ben de jongste niet meer (63), maar ik heb sinds m’n 23 ste altijd veel gereden, ook als koerier, en altijd rustig, want zo is mijn karakter. Voor mij is het een sport om zo zuinig mogelijk te rijden (liefst 1 op 19 in een benzineautotje). Zo goedkoop mogelijk van ! naar B ! Geen bekeuringen, weinig slijtage, nooit aanrijdingen.
Saai ? Zal wel. Ik geniet op de rechterbaan van de radio of de CD-speler, ik kom fris en stressloos aan op de bestemming (hard rijden levert nauwelijks tijdwinst op, wist u dat ?). Vaak heb ik mij afgevraagd waarom veel (zoniet alle) mensen voortdurend andere auto’s willen inhalen. Een tipje van de sluier is nu opgelicht door het artikel van Michiel, dat ik met grote belangstelling heb gelezen. Het doet mij beseffen dat ik inderdaad anders ben dan de rest. Ik heb die gevoelens van te willen scheuren niet, het is slechts mijn bedoeling mij zo economisch mogelijk te verplaatsen. Eigenlijk vind ik dat mensen die zg. sportief plezier willen hebben in het rijden/scheuren maar naar het circuit van Zandvoort moeten gaan om zich uit te leven, of naar de achtbaan in de Efteling. Laat de openbare weg dan voor degenen die zich alleen maar willen verplaatsen zonder bijbedoelingen…
Overigens vraag ik mij af welk effect de toch toegenomen snelheidscontroles hebben op notoire scheurders ? Betalen zij gewoon en gaan zij onverdroten verder, of nemen zij wel degelijk gas terug (al dan niet alleen bij een bekende flitspaal) ?
Ik woon in Canada en daar rijdt iedereen als een bejaarde. Dat is gewoon de cultuur op de weg. Nooit gezeik met middelvingers, bumperkleven, of afsnijacties. Op een schaarse uitzondering na, is iedereen een heer in het verkeer. En dat is heerlijk relaxed. Ik geniet van elk ritje.
Beetje laat, maar toch : weeral een mooie column, heel mooi zelfs.
Het is inderdaad zo dat het ook omgekeerd werkt, je kan serieus kalmeren van gewoon wat rustiger te rijden.
Goede collum, lach me dood hierzo, zie het al helemaal voor me.
Leuk stuk, en zo herkenbaar.

Zoals een lezer hiervoor al opmerkte: doet me denken aan de periode kort na eens vreselijk gepakt te zijn:

Na weer eens staande gehouden te zijn en de agent me met tegenzin me een bekeuring heeft moeten geven voor slechts 50 km/u snelheidsoverschrijding, besloot ik me aan de snelheid te gaan houden; Dan maar op tijd van huis.

De bekeuring was op een vrijdag, de eerstvolgende maadag moest ik weer aan het werk. Ik woonde in Amsterdam, werkte in Brussel. Deed ik Amsterdam/Brussel in een gemiddelde maandagochtendspits in twee en een half uur, deze maandagmorgen besefte ik tot mijn afgrijzen dat er al twee hele uren verstreken waren toen ik Hazeldonk aan het passeren was.

Weg voornemens, gas er op. Dan maar riskeren dat ik zo nu en dan aan de kant wordt gezet.
Hahah, nou ik heb me kapot gelachen!
Stel je nou voor dat het écht rustgevend werkt om zo te rijden.. Maar ik ga het toch echt niet uitproberen, gelukkig had jij wel de moed!

Is het trouwens niet een idee om de maximumsnelheden te verplichten? Om zo dergelijke bejaarde automobilisten te onmoedigen? Ik ben voor!
Roland Haagsma
Nou ja, ergernis is er ook al als je op een 80 / 100 km weg 80 / 100 km/u rijdt.
Op de linker rijstrook van een vierbaansweg schijn je ook sneller te moeten rijden dan 120 km/u.
Goed een poosje geleden veranderde ik van verzekeringsmaatschappij. Na overlegging van de stukken kreeg ik een telefoontje dat het vrijwel niet voorkwam dat iemand zich aanmeldde met 41 schadevrije jaren.
Waarschijnlijk rijd ik al 41 jaar zoals “dekster” op die zondagmiddag.
Geweldig stukje om te lezen. Heb het zelf ook eens geprobeerd en het bekwam me zeer slecht. Ik wil geen aso zijn die niet op of om kijkt en maling heeft aan de rest van de wereld. Waar ik me helemaal suf aan erger is dat die notoire 65km/u rijders waar ze 80km/u mogen, gewoon met diezelfde gang doorrijden als ze de bebouwde kom in rijden. Beseffen dat soort grijze duiven wel hoeveel langer je remweg is bij die snelheid? Ik denk het niet eerlijk gezegd. Rijd ik altijd alsof de duivel me op de hielen zit? Nee, absoluut niet, daarentegen gaat het rechterpedaaltje echt wel een stukje verder naar beneden als ik op een verlaten snelweg om een uur of 12 in de nacht op huis aan ga. Krijg ik dan een bon, jammer dan. Hier betaal je boetes, in de rest van Europa tol…………;)
tja…
vroeger reed ik ook hard, zeker nadat ik bij Gouda stil stond, 150km/uur gaan
rijden en bij Rotterdam weer de file in duiken.
soms rij je een lang stuk 150, de andere keer 150-100-150-70-150-0.
lekker hoor..

totdat ik een 2e auto heb gekocht, (nu 3 in bezit) en deze puur voor woon-werk
ben gaan gebruiken, hiermee kan ik het onderhoud tot 20.000 per jaar, op
1 beurt oprekken..
een ouwe honda civic met weinig km/s, 1.4 en makkelijk zelf allemaal te doen.

eerst scheurde ik wel lekker door, maar na een tijdje was het minder leuk,
scheuren in de weekenden bleef ik wel doen, maar door de weeks,
ach, dan kom ik wel wat later op me werk :)

verbruik is dus van 1:14 naar 1:21 gezakt (benzine) en rij nu 600 km op een
tank. (is meer als een week, terwijl met 400km ik dus de week niet rond kwam.)
scheelt me toch weer een tankbeurt per maand
en veel minder stress…
Hallo, Oude mensen rijden langzaam en zijn een beetje ingedut, lees ik hier eigenlijk. Wat versta je eigenlijk onder oudemensen?? Zoals ik het lees is iemand die langzaam rijdt volgens jou oud en bejaard. Ik zie dagelijks jongelui die volgens mij allang dood zijn, alleen ze weten het zelf nog niet!
Ik ben het met je eens dat veel mensen wel erg langzaam rijden, waar harder rijden is toegestaan.
ook ik erger me daar dagelijks aan.
Maar volgens mij komt dat door een paar redenen o.a. De jongemensen hebben rijles gehad in een sfeer van 30-50-80-100- en max. 120 km per uur.[Daar wordt je helemaal gek van].
Maar wat ik zie het dagelijks om me heen gebeuren?
Bij het stoplicht bv.De jongere zijn het eerste weg, gaan ervandoor alsof op een circuit, tot ongeveer 100km. en dan gaat het gas er af.??? kom ik voorbij wil er nog wel eens een bluffertje meegaan maar laat het al gauw afweten omdat boven de 120km het dan wel ineens erg hard gaat.
Laatst nog met een vw vr 5 partij herrie enz. en ik heb een bmw 530 d.
Rij dat ventje gewoon zoek, en in de bochten helemaal.
Verder rij ik ook nog motor Suzuki 1100 GSXf.
Daar wil ik het helemaal niet over hebben, het is een verhaal apart.
Maar rijden kunnen veelal de jongere niet, en dan heb ik het niet over domweg het gas intrappen want dat kan elke halvezool, maar rijden anticiperen op verkeer enz. is iets anders.
Rij afentoe ook nog met een vrachtwagen.
O,JA ik ben trouwens 61 jaar. en nog lang niet oud, vooral niet als ik met de motor onderweg ben.
Verleden week nog naar Kroatie geweest met mijn dochter die ook een snelle motor heeft.
Mijn geval is niet, ” de uizondering, bevesticht de regel” ik ken genoeg mensen van mijn leeftijd die hetzelfde doen als ik.
Ik denk dat een en ander met instelling te maken heeft.
Denk over ouderemensen wat genuanceerder wil ik je zeggen.
Respect voor ouderen is hier in dit verhaal ver te zoeken .Natuurlijk is de schrijver zich niet bewust van zijn of haar stomme uitlatingen.
Is zijn opa ook deelnemer aan het verkeer? En verteld deze stumper dit ook aan zijn opa ?Nee respect is iets waar met meer mee om moet leren gaan en elkaar moet respekteren in alles wat met ziet en doet.
Kijk eens komt de schrijver van dit stomme verhaal een keer op die leeftijd en denk dat hij dan misschien wel zo rijd of zelfs die leeftijd niet eens haalt door zijn ondoordachte en respectloze rijgedrag.
Nee mensen laten we elkaar meer espekteren in het verkeer wat meer tijd nemen om ons op een rustige en fatsoenlijke manier door het verkeer zien heen te bewegen en ons niet ergeren aan anderemans rijgedrag.
Ik ben zelf vrachtwagenchauffeur maar heb geleerd om optijd te vertrekken vanaf mijn standplaats en dan heb je meer rust in het rijden en ja de file dar sluit ik mij maar achter bij aan niks kan ik eraan doen.
Komt er gewoon op neer dat men moet na denken over hoe jij straks op de hogere leeftijd zal rijden . Ben je dan ook nog zo (goed )in rijden.?
Kom kom ‘oudere mensen’ (twee reacties hierboven), een beetje generaliseren mag wel. Laten we wel wezen H. Bruens, u bent niet de standaard 61-jarige.

Prima column Michiel, ik heb ook pas na een aantal jaren de cruise-control gevonden. Het is dan ook een sport voor me om met zo weinig mogelijk ingrepen mijn afstanden te rijden.
Goeie column, kreeg een goede glimlach op mn gezicht!

Als ik in de stad rij, rij ik lekker 50 in zn 5. En soms toch wel even 55 of 60 omdat er eentje achter me kleeft. Omdat ik de slechtste niet ben..

Als ik de snelweg op ga en mn blokje is warm geef ik flink gas tot de toegestane snelheid (+10) om vervolgens in te voegen. Lekker vloeiend, en niemand die last van me heeft. En als het verkeer op de linkerrijbaan 140-150 rijdt, voeg ik me in en rij ik lekker mee.

Harder rijden als is toegestaan schiet inderdaad niet op.
Maar voor gevoel schiet het wel op, en maakt het autorijden een stuk leuker.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).