Echte politieauto’s, waar zijn ze gebleven?

Auteur: , 32 Reacties

Waar is die tijd gebleven dat we respect hadden voor de politie? En waar is die tijd gebleven dat de politie in auto's reed die ontzag inboezemden? De geboren en getogen Rotterdammers onder ons van de generatie 30+ (als mijzelf) herinneren zich deze 1981 Chevrolet C10 van de Rotterdamse politie misschien nog wel.

Als kind waren wij bang voor de politie. In hun imponerende Chevy met het zware Amerikaanse motorgeluid, hoorde je ze al aankomen nog voordat je ze zag. En als ze dan in hun witte Chevy de hoek om kwamen bulderen, was de eerste glimp van de grote lange neus voldoende om al het kattekwaad subiet te doen staken. Op een mannetje van 7 à 8 jaar maakte dat absoluut indruk.

Tegenwoordig rijdt de politie al lang niet meer in indrukwekkende auto’s (zoals bijvoorbeeld de Porsche 911) en repect hebben we al helemaal niet meer voor de blauwe pet in zijn Volkswagen Golf.

Politie SmartHoewel ik nog nooit in Tsjechië geweest ben, is mijn inschatting dat de jeugd daar nog wel respect heeft voor de politie. Dat zal in ieder geval niet komen door de indrukwekkende auto’s waarin de Tsjechische politie zich verplaatst, maar meer door de strakke hand weermee men regeert. Via de tip-mailbox kregen we een foto ingestuurd van Simone, die nogal verbaasd was bij het zien van deze politie Smart. Het is een Smart Pure in de meest goedkope uitvoering. Nu maar hopen dat de de maximum snelheid van het karretje niet wordt gehalveerd, op het moment dat ze de zwaailichten aan zetten voor een achtervolging.

Foto Chevy: rotterdam010.nl, met dank aan Simone voor het vakantiekiekje.32 reacties

Oh ja, nog even voor de échte Rotterdam kenners onder ons: Herken jij ook waar deze foto is genomen? Het is niet zo heel moeilijk…
@Dennis: Ja, dat weet ik, dat was op de hoek, van Oldebarneveldplaats/Lijnbaan. :-)

Peter
in antwerpen hebben ze dat smatje ook, toch een schande, achja zelfs met een ford mondeo doet de politie de moeite niet om een boxter of dergelijke te achtervolgen
Lijnbaan Dennis…………………………?
In amsterdam hebben ze van de brandweeer ook smarties, ik weet niet waar die foto is genomen :? :-?
nouja beter een smart dan een snorscootertje ;-)

ik vind alles van de politie nergens op lijken… de auto’s de ‘medewerkers’ het beleid…
ik heb trouwens niet meteen een link maar ik kan me van kortgeleden ook een amerikaans district herinneren waar ze in chargers en magnums (gaan)rijden. :-D
In belgië rijden er ook daewoo matiz (nu chevrolet) politiewagens rond.
Min of meer even belachelijk.
Timmy Highflyer
In Duitsland hebben ze toch nog wat kan doorgaan voor echte politieauto’s.
in italie zie je ze nog in fiat panda’s rijde:P…maar daar hep ik dan wel respect voor;D…de agenten die in die donkere alfa romeo’s rijden, die maken op een een of andere manier wel indruk:W, mssn een idee voor nederland=)?
In Italie zie je ook politie in Lambo’s, dus dat heft elkaar weer op;)
Jaa, in Italië hebben ze nog mooie politie-auto’s! Ik was met school in Rome toen er een hele grote anti-terreur-oefening werd gedaan, toen zag je dus aan 1 stuk door allemaal Alfa’s en Lancia’s van de politie langskomen, dat was echt mooi!
Lijnbaan
Stadhuisplein?
VR6 rijder ...
In Rotterdam kom je nog weleens AT ’s of ME ‘ers tegen in blauwe Chevy ‘s.. aardige lui die je gewoon omver rijden als t moet.. Lijkt me ook lastig, als zo ’n klein vroeger gepest jongentje over de motorkap van zo ’n enorm slagschip heen moeten kijken.. maar alá..
Ik vraag me dat ook welleens af: Waar zijn de echte politie wagens gebleven?
Het beleid gaat achteruit, (Sommig personeel) en de voertuigen….
Tijdje terug was er nog een beetje hoop voor hun in vorm van de Opel Speedster, Maar dat werdt ook lekker snel weer de grond ingeboordt.
Ben benieuwd of de leiding eens slim wordt en weer eens een paar goede wagens kopen.
Gino11
@ Autoblogger: Prachtig toch, die Alfa’s met die striping, die vind ik in Italië trouwens ook een stuk mooier dan die van de Nederlandse politie.

Die Lancia’s zijn zeker alleen van hogere bevelhebbers ofzo?
http://www.resca.ch/italie/polizia/images/lancia01a.jpg
Er stond er laatste een in de Witte de Withstraat . . . In Rotjeknor reden ze ook in geinige witte Civicjes. En de paarden natuurlijk. De Volvo’s en Opeltjes van nu zijn suf. Als kind was m’n dag goed als ik vanaf de Allegro-achterbank een politie-Porsche spotte.

Waar op de Lijnbaan?
De foto van de Chevy is genomen op de Lijnbaan, tegenover wat toen Termeulen was en voor waar nu de ingang van Donner zit.
En met een G, doe je natuurlijk redelijk mee..

http://www.hvzeeland.nl/hulpdiensten/politie/strandpolitie.JPG
Ah, dat dacht ik al. Bij dat ronddraaiende zilveren kunstwerk. Termeulen . . . man ik wordt oud (’67). :hehe:

http://img167.imageshack.us/img167/2775/thumb4nx.jpg
De rede waarom mensen niet meer onder de indruk zijn van de agenten van tegenwoordig is omdat ze absoluut geen autoriteit uitstralen ”het zijn vaak de mannetjes die vroeger veel gepest zijn”! Vroeger waren de agenten echte mannen en als je te beidehand was kreeg je gewoon een klap van ome agent. Zoals het hoort! Vind je het gek dat de jeugd van tegenwoordig geen respect meer hebben voor de oude ”normen en waarden” ik niet hoor…….

Maar de 911 mag van mij terug komen in de korps, Is wel een leuke uitdaging voor me. (jezus wat is het warm ”te warm om te slapen”)
In Italië rijden ze in Smarts en Lambo’s :-D en de federale politie in Lacia Thesis.
Was ik vorige week in Montpellier (Zuid-Frankrijk), rijdt daar tussen de Scenicjes van de gendarmerie ineens een Ford Crown Victoria. Ik moest even drie keer kijken. Vast een hooggeplaatste chef met een voorliefde voor het echte werk…
Damn toen ik in griekenland was zag ik ze gewoon in een kleine peugot 205???
Er rijd er nog 1 rond, die is nu blauw en doet dienst bij de ME.
Waanzinnige bakken waren het.
@erik bogaard: Jammer Erik, die blauwe rijdt ook al prive rond.
Ja, de Chevy C10 en ik zal jullie eens wat vertellen; ik weet waar er nog 25 van deze C10’s staan in Rotterdam, compleet onaangeroerd onder een dikke laag stof. Incl zwaailicht, sirene’s, en de gele sticker achterop met het telefoonnummer 141414 achterop. Oja, ook het POLITIE/STOP bord zit er ook nog op.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).