335i op de dyno – bijna M3 powerrrr

Auteur: , 41 Reacties

Dat de BMW 335i een interessant beestje is, kan al worden afgeleid uit de rauwe specs. De mannen van Automobilemag waren benieuwd hoe goed de 335i nu precies zou zijn en dus werd de BMW op een vermogensbank gezet. Het resultaat is opmerkelijk.

Allereerst moet worden opgemerkt dat het meten van het motorvermogen nogal tricky is. Het vermogen wordt namelijk aan de wielen gemeten en het verlies in de aandrijflijk moet er dus weer bij worden opgeteld. Sommige tuners hebben daar aparte opvattingen over zodat de net gemonteerde vermogens-chip er wat positiever uitkomt.

Terug na de 335i die dankzij een 3.0 liter zescylinder in lijn 306 pk en 400 nm er uitschopt. Met een aandrijfverlies van 15-20% zou er rond de 225 pk gemeten moeten worden, zeker omdat een 330i met 258 pk een vermogen aan de wielen van 200 pk laat zien. Groot was de verassing dan ook toen de meter op 275 pk bleef staan. Daarmee zou het motorvermogen rond de 350 pk zijn, een stuk meer dan BMW opgeeft dus.

De 335i zou dus een M3 (E46) van de vorige generatie aardig moeten kunnen bijbenen. Automobilemag nam de proef op de som en zette er een US spec M3 met 333 pk tegenover. Vanuit stilstand zijn de verschillen heel klein: tot 60 mph (96 km/u) slechts 0,3 seconden met (4,8 tegen 5,1 seconden). Bij de kwart mijl is het verschil slechts 0,2 seconden en dan rijden de beide BMW’s al bijna 170. Op de tussensprint in de hoogste versnelling is de 335i zelfs veel sneller, maar dat is gezien de veel gunstigere koppelkromme geen grote verassing.

Afrondend dan: de genoemde 350 pk lijkt mij wat aan de hoge kant, maar de door BMW opgegeven 306 pk lijkt weer wat laag. De 335i is een kleine 50 kg zwaarder dan de M3, maar is dus ook iets langzamer. Bestudeer zelf nog eens alle cijfers en trek je eigen conclusie.

Met dank aan mbvt voor de tip!41 reacties

Tjaa de mensen bij bmw blijven ons maar verrassen;) owja als je da filmpje van die dyno ziet klinkt de wagen wel gaaf vind ik:D
had ik maar het geld ervoor :(
…efficiente aandrijflijn misschien?
Niet te hard roepen, de verzekeringsmaatschappijen en de wegentaksontvangers lezen mee!
hoezo hebben ze die m3 dan niet gewoon op die dyno gezet dat lijkt me toch een mooie vergelijking
Nee! Die andere Rick
Laten we eerlijk zijn mensen dit is gewoon een hele geyle auto!
En dan komt de M3 nog…………..hihi ik hoop dat ik me dan in kan houden!
Weet iemand wat de 335i moet gaan kosten? De huidige M3 kost 85 duizend euro, maar ik kan me niet voorstellen dat die 335 meer dan 70 duizend gaat kosten. Moet je nagaan hoeveel de prijs straks zakt voor een praktisch even snelle 3 serie coupe. Dat is pas vooruitgang jongens!
Wat moet dat straks worden met de 335d? Ding heeft volgens AV nu 286 PK en nog veeeel meer koppel. Denk dat, ondanks de 20 minder PK’s, deze 335d wel eens de verassing van het jaar kan worden!
@ Maarten: vanaf 57.600 euro.

Maar we moeten de 335i niet teveel gaan vergelijken met de M3 he. Het zijn toch twee verschillende auto’s. De M3 zal echt nog wel wat sneller zijn op het circuit, want die heef gewoon een strakker onderstel, een sportiever ingestelde versnellingsbak en dingen als een LSD.

Maar een goede BMW is de 335i wel voor die prijs! Maar meer een GT dan een sportauto.
De type aanduiding is wellicht het vermogen: 335 pk.
Weet iemand of er iets vergelijkbaars is qua prestaties voor hetzelfde geld (of minder)? Dit is echt een snelle auto voor (relatief) weinig geld die er ook nog eens goed uit ziet en goede rijeigenschappen heeft.
Ik denk dat dit wel een verkoop succesje gaat worden. :)
Ik kan niet wachten op de M3, dat moet dan helemaal een kanon van een auto worden !!! BMW is lekker bezig zeg ik !!!
Als het een klopt wat beweerd wordt zou ik als ik bmw was het opgegeven vermogen omhoog bijstellen. Dat een 335i een m3 bijhoud is weer eens een bewijs dat de m3 aan vervanging toe is net als het filmpje dat de m3 niet in de buurt komt van de rs4 ;).
ik zou niet teveel verwachten van de M3, aangezien hij waarschijnlijk niet de V10 zal krijgen ;)
hooguit een V8
ik weet trouwens ook niet of al die elektronica (kijk maar naar de M5 en M6, en dus niet naar de Z4 M) de M3 tot zo’n fantastische wagen gaan brengen als zijn voorganger :roll:
maarja we zien vanzelf wel :)
Ghi Ghi: aandrijflijk:P
De M3 mag dan wel een vergelijkbaar vermogen hebben, het is verder een heel andere auto . . .
misschien zet hij z’n kracht beter op de baan en verliest hij daardoor minder dan men denkt
Volgens mij krijgt de nieuwe M3 het blok van de M5, maar dan met twee cilinders minder. Een hoogtoerige V8 dus.
de m3 zal wat comfort betreft zeker minder zijn dan de 335i

sport noemen ze dat waar je 50 tot met moeite 100klm per uur mag rijden.

té sport is niet veel waard op de baan wat rijcomfort betreft.
ja ik vind het mooie aan die 3.35i dat het volgens een een vijftal autobladen de eerste auto is met een lineare vermogens opbouw terwijl het een geblazen motor is. Doordat ze die 2 turbo’s hebben is het ze gelukt met veel precisie werk want de laatste 911 turbo van dit jaar heeft dat niet gehaald en nog steeds een turbo(gat / deukje) en turbo auto’s zijn natuurlijk makkelijk te tunen dus die 335i gaan we nog leuk terug zien denk ik…
Lijkt me mooi om e’m te hebben met een power knopje in de auto, ff langs carly’s vragen of zij dat kunnen?? Druk beetje omhoog en dan 350+ pk??? wie weet….
Als deze al prestaties heeft van een gewone 911 wat moet die nieuwe m3 dan wel niet hebben.
Een dikke V8 met +/- 425 pk… Een grote kans dat het een aangepaste versie van het vorige m5 blok word. Ben alleen even de link kwijt waar ik de info vandaan heb, dus eventuele fouten voorbehouden
Nee! Die andere Rick
@Z-Rider schrijft
Lijkt me niet die motoren bouwen ze al een paar jaar niet meer. Het lijkt me logischer een nieuwe V8 op basis van de V10 uit de M5/M6. Kunnen ze gelijk weer de link leggen met F1 aangezien ze net te laat kwamen met hun V10.
Het lijkt mij dat je deze motor met een beetje chiptuning op M3 (V8) niveau kan brengen. Een bredere powerband, vergelijkbare prestaties en een lagere aaschafprijs.

Als auto voor alledag zou ik het wel weten als ik voor een BMW in de markt zou zijn.
@ Nee! Die andere Rick

Klopt, stond hier ook al…

http://www.autoblog.nl/archive/2006/04/11/en_nog_meer_bmw_m3_spyshots
Kwaliteit…
Miele, das pas kwaliteit.
Hoe kan een 330i dan 200pk (258), en de veel sterkere 335i 225 (306). Procentueel niet in verhouding.
306pk minus 20 procent is een klein 250pk.
Waarom zetten ze de motor niet gewoon op de proefopstand dan weten ze het direct.
Nee! Die andere Rick
@750i,
idd maar dit wordt ook al een beetje overal algemeen aangenomen.
Ik heb de 335i coupe trouwens net al bij BMW Nederland (hehe daar staan nieuwe modellen altijd veel eerder dan bij de dealer!) zien staan. Ziet er heel goed uit moeten ik zeggen maar ik ben ook niet echt objectief(heb zelf een BMW en ik ben nogal een BMW fanaat)
een 335i zal nooit de zelfde wegligging hebben zoals de m3 heeft
Een M3 nooit het rijcomfort van een 335i.
comfort, comfort… heel relatief
Dat zijn die extra peekaas ook als je een powerband van 3000 tpm breed tot je beschikking hebt.
een M3 koop je denk ik niet voor het rijcomfort en wellicht kan je voor de meerprijs van de M3 bij de 335i veranderingen aanbrengen totdat je diens weglegging hebt.

Geef mij maar een volledig gestripte M3 ( zonder comfort dus ) met zo weinig mogelijk gewicht
Mensen die een M3 verwachten een ander type auto dan een 335i en terecht. Elk van deze schitterende BMW’s heeft zo zijn eigen doelgroep. Anders zou BMW niet én een 335i én een nieuwe M3 op de markt brengen. Deze 2 auto’s zullen qua karakter enorm verschillen.
@ Nee! Die andere Rick

Lekker hè… ;)
Waanzinnige mooie auto.

BMW pakt het goed aan de lijnen worden meer eleganter.
Maar of dit het zal winnen van een CLK ik dacht het even niet laat staan de nieuwste CLK AMG!!! Maar ze doen hun best BMW.
Nee! Die andere Rick
@750i
Heerlijk…..ik wil niet anders meer!……zolang mijn financien dit ondersteunt natuurlijk!
Wanneer begon de liefde met BMW voor jou?
@ Nee! Die andere Rick
In 2000 met een zwaar getunede 325i coupé E36, daarna een E38 730i (i.v.m. komst kleintje) en vervolgens m’n huidige E38 750i (’99). En om even terug te komen op de POWER van een BMW, ik heb de ervaring dat hetzelfde vermogen in een ander merk (ik zeg niet welke, anders krijg ik iedereen over me heen…) toch anders (minder) overkomt, maar dat zou ook mijn ietwat vertroebelde blik op dit onderwerp kunnen zijn. ;)
Voorlopig blijf ik nog wel even BMW rijden en genieten van het Freude am Fahren ! :)
Volgens mij is er een rekenfout gemaak, 306 pk maal 80% (totaal – 20% verlies) is 245 pk en geen 225! En 20 pk is niet niks.
quote: wellicht is de typeaanduiding het aantal pk’s.

*most evil laugh* ja, dat denk ik ook, word lachen als de nieuwe 7-series uitkomen :P:P
Automobilemag heeft em voor de zekerheid nog een keer getest:
http://www.automobilemag.com/features/news/0609_2007_bmw_335i_dyno_revised/

“the results speak for themselves: this is one very powerful engine…”
De pk s van mijn 335i weet ik niet precies maar ik weet wel dat ik achter en nieuwe carrera s bleef hangen en bleeeef hangen er voorbij lukte niet maar hij kwam geen meter weg hmmmm grappig.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).