Gereden: Jaguar XK Convertible

Auteur: , 41 Reacties

Het is zomer (al zou je het nu even niet zeggen) dus testten wij één van de stijlvolste cabrio's van het moment.

Jaguar XK Convertible

Toen ik de nieuwe Jaguar XK coupé voor het eerst in het echt bij de onthulling op de IAA in Frankfurt zag staan dacht ik bij mezelf “prachtige auto, maar hij is nog niet helemaal af”. Alsof ze de potentie die het ontwerp in zich heeft niet helemaal uitgenut hadden. Bij de Jaguar XK convertible onthulling in Brussel (primeur!) had ik een vergelijkbaar gevoel. Hij wordt wel steeds meer easy on the eye, maar er blijft iets knagen.

Jaguar XK Convertible

Dankzij onze, ik mag inmiddels wel zeggen, vrienden van Cito Motors zijn we in de gelegenheid gesteld om een XK aan een rij-impressie te onderwerpen. Het werd logischerwijs de Convertible omdat het buiten zo’n 27ºC was. Autoblogger en ik waren het er al snel over eens dat de jaren 80 uitschuif antenne en de el-cheapo spoiler de auto geen goed doen. Bovendien vind ik dat de voor en achterkant, hoewel een heel eind in de goede richting zijn, net dat beetje extra design kunnen gebruiken om de auto echt af te maken.

Jaguar XK Convertible

Terwijl Autoblogger zich aan het insmeren was met factor 25 zonnebrandcrème, in voorbereiding op onze rit, viel bij mij het kwartje opeens: De ontwerpers hebben zich er helemaal niet makkelijk van afgemaakt. Ze hebben juist hun uiterste best moeten doen om de auto niet net zo mooi als een Aston Martin te maken. Elke keer weer werd hun ontwerp door de Ford bonzen afgekeurd omdat het te mooi was. “Are you crazy? How are we going to sell the three times more expensive Aston Martin after we market this? Make it less gorgeous!”. Of zoiets stel ik mij erbij voor.

Jaguar XK Convertible

Ondertussen is er een hoop voor deze auto te zeggen. Bij Jaguar denk je misschien in eerste instantie aan de auto van je vader, maar ze hebben daar volgens mij goed naar Pimp My Ride en Cribs gekeken. Neem bijvoorbeeld de 20″ velgen die af fabriek te bestellen zijn. Of het state-of-the-art Macromedia Flash gestuurde Alpine navigatie/stereo systeem. Of de ‘getunede’ uitlaatsound. Daarnaast is het met de luxe en comfort ook goed gesteld getuige de radargestuurde cruisecontrol, keyless-go, achteruitrijcamera, stuurverwarming en strak afgewerkte interieur. En buiten dat alles is het gewoon een hele mooie auto om te zien.

Jaguar XK Convertible

Ook technisch is er e.e.a. het vermelden waard. Met 1635 Kg leeggewicht is de XK niet echt een veertje, maar voor een 4,78 m lange V8 slee is dat helemaal niet gek. Dat komt onder andere door uitvoerig gebruik van aluminium en doordat de XK cabrio een eigen technisch ontwerp heeft t.o.v. de coupé wat resulteert in slechts 40 Kg meer gewicht. En de voetgangersveiligheid is ook opmerkelijk; de XK heeft als één van de eerste auto’s een ‘trampoline’ motorkap die de voetgangers bij een eventuele frontale aanrijding minder letsel oplevert. Ik voorzie overigens dat steeds meer autofabrikanten zich van dit soort trucs zal gaan bedienen om zowel de door de EU opgelegde voetgangersveiligheidseisen als de esthetiek van het ontwerp te maximaliseren.

Jaguar XK Convertible

Het interieur is chic met een sportieve saus. Hoewel niet mijn favoriete kleurcombinatie is die van onze testauto wel een klassieke: Donkerblauwe lak met licht beige leer en gezellige houtaccenten. Van dat laatste gelukkig niet te veel, want dat zou het al snel oubollig maken. Totaal overbodig is naar mijn mening de achterbank waar je hooguit een weekeindtasje kwijt zou kunnen, of kleinkinderen van niet ouder dan twee jaar. Die ruimte was beter gebruikt als de auto een tweezitter was als extra’tje in de bagageruimte. Die is namelijk ook niet echt weeldig. Met een beetje geprop kun je er een deftige golftas in kwijt, maar voor de golftas van je maitresse is dan geen plaats meer. Al helemaal niet als het dak open is, want dan wordt de bagageruimte nog kleiner. Maar goed, een 911, 645, DB9, cs. hebben ook zo’n ‘sierachterbank’, dus het zal wel ergens goed voor zijn, als is het waarschijnlijk enkel en alleen maar om de vrouw ervan te overtuigen dat de auto ‘best praktisch’ is omdat nu de (klein)kinderen ook nog meekunnen. Yeah right…

Jaguar logo Jaguar XK 4.2 logo

Alles leuk en aardig natuurlijk, maar het belangrijkste is het rijden. Hoewel niet voorzien van nieuwerwetse actieve vering is het weggedrag voorbeeldig. Met de automaat in de ouwe-lullen-stand is het heerlijk cruisen en als je het gas niet al te hard intrapt klinkt het ook heel beschaafd. De wegligging is lichtvoetig doch ferm, en door de verkeersdrempels wordt de stijfheid van de auto goed duidelijk. Als ‘lichtvoetig doch ferm’ een beetje te abstract klinkt dan heb ik nog een andere beschrijving die misschien meer aanspreekt: Duits rijgedrag. Het deed me erg denken aan de comfortabele doch strakke wegligging wat ik in het Duitse topsegment gewend ben, en dat is wat mij betreft een hele goede eigenschap. Ook in de bochten en bij stevige acceleratie en remmen houdt het chassis de auto goed onder controle en is er weinig beweging over de lengte-as.

Dat stevige rijden gaat overgens het beste als de automaat in de sport-stand staat en met gebruik van de versnellings flippers achter het stuur. Het meest verrassende is dan het uitlaatgeluid, waar ze volgens mij bij de uitlaat-tuning van neef Aston Martin inspiratie op hebben gedaan. De Jaguar is meestal een ‘mijnheer’, maar wordt door het snerpende geluid soms even een ondeugende jongeman (kwajongen gaat te ver, het blijft tenslotte een Jag). Het verbaast mij dan ook niks dat de XK als tweede eindigde net onder de Mercedes SL in de ultieme cabrio test. De ultrasmooth V8 past perfect bij deze auto, de 300 Pk en 420 Nm zijn ruim voldoende om lekker vlot en comfortabel bij het stoplicht weg te komen, of om met kruissnelheid 160 Km/h over de snelweg te glijden. Persoonlijk zie ik de XKR meer bij de coupé passen, hoewel ik natuulijk altijd bereid ben mijn mening aan de werkelijkheid te toetsen via een proefrit in de XKR Convertible ;)

Jaguar XK Coupé

Natuurlijk hebben we weer een paar video beelden geschoten tijdens onze rit en deze op kunstige wijze aan elkaar geplakt. Klik op het plaatje om het filmpje te starten.

Update: Voor diegene die zich dat afvraagt, het kenteken is op de foto’s weggepoetst uit esthetisch oogpunt. Op het filmpje niet omdat dat lastiger is (om mooi te doen) en daar had ik geen zin meer in.

Als afsluiting wilde ik Bart A, marketing manager van Jaguar Nederland, nog hartelijk bedanken voor het niks van zich laten horen op onze ettelijke verzoeken voor een demo XJ. Hoewel een simpel “ja” of “nee” iets professioneler was overgekomen dan het ik-doe-net-alsof-ik-ze-niet-zie-dan-gaan-ze-vanzelf-weg toneelstukje via z’n secretaresse.41 reacties

Ben niet bepaald gecharmeerd van de koreaanse vormgeving.
Leuke review mannen!!

echter:
Als afsluiting wilde ik Bart A, marketing manager van Jaguar Nederland, nog hartelijk bedanken voor het niks van zich laten horen op onze ettelijke verzoeken voor een demo XJ. Hoewel een simpel “ja” of “nee” iets professioneler was overgekomen dan het ik-doe-net-alsof-ik-ze-niet-zie-dan-gaan-ze-vanzelf-weg toneelstukje via z’n secretaresse.

Dit komt jullie professionaliteit ook niet ten goede!!
Schitterend ding he?

Kenteken is trouwens gewoon te zien op ’t aardige filmpje. Iets langzamere cameravoering bij de interieurshots volgende keer :thumbup:

“Totaal overbodig is naar mijn mening de achterbank waar je hooguit een weekeindtasje kwijt zou kunnen . . .”

Toch verbazend handig om ‘even iets vanachter’ te pakken. Zit ‘er een tonneau bij?

;D Dink
@ptr: het is een blog, dat mag vaak persoonlijk;)
mooi geluid, mooie bak! Alleen zou ik hem kopen voor zoveel geld? neh, het blijft tot slot een ( onderdeel van ) ford.
@ jan: dat is echt wel niet te vergelijken hoor
Waarom is het kenteken op de foto gecencureerd, en in het filmpje niet?
Voor diegene die zich dat afvraagt, het kenteken is op de foto’s weggepoetst uit esthetisch oogpunt. Op het filmpje niet omdat dat lastiger is (om mooit te doen) en daar had ik geen zin meer in.
haha, ja oke. ik zat je ook een beetje te dollen. Erg leuke ‘gereden’ om te lezen sasha. mooie filosofie over de Jaguar vs. Aston Martin! :P
leuke review, maar wnr komt de review van de V12 suv?
@dekster, we overwegen nog of we met een review komen van dat ding…
Ik weet dat ik niet zo slim ben, Maar een V12 SUV? Van Jaguar? Een 4×4 dus?
@Cedric, voor mij zegt dat genoeg! doe mij maar gewoon een duitse bak!!!
ik vind cabrio nooit zo ontiegelijk mooi, bhelve dan een clk dtm amg
vindt t een erg mooie auto, maar beetje te duur vergeleken met bijvoorbeeld een bmw 6 cabrio…dan wist ik t wel
Ik ben volgens mij inderdaad bijna de enige op de hele blog die deze bak harstikke lelijk vind. Ik denk er niet zoveel geld neer te tellen voor Jaguar (waar ik van hou) met die newlook-koreaanse-afwerking. Ik hield juist van die ouderwetse Jaguars! Kom dan niet met eenzelfde model maar juist de nieuwe afwerking die ik er eerlijk gezegd niet zo “Jaguar” uit vind zien. die koplampen en bepaalde vormen in de auto vind ik zwaar tegenvallen. Maar ik hou zeer veel van Aston Martin dat is het niet! Bovendien vond ik de oude Xkr echt een juweeltje als ik hem zag.
Kwamen jullie deze tegen?

http://www.quotenet.nl/2006/08/11/102922.php

Mijn open auto van ’t moment . . . Sjoerd ziet er weer goed uit :scratchchin:

Diablo had al een camera achterin . . . zeuren over leer.

Ach, nu zit ik ook te zeuren . . . gaaf geluid indeed!
tja, die achterkant lijkt nogal op een Mondeo, dus het is toch meer Jag dan je zou denken ;-) Leuke review!
“Als afsluiting wilde ik Bart A, marketing manager van Jaguar Nederland, nog hartelijk bedanken voor het niks van zich laten horen op onze ettelijke verzoeken voor een demo XJ.”

Grappig om te zien dat ze dit log blijkbaar niet interessant vinden, wat zou dat toch zijn? Verkeerde doelgroep?
@Erikje: onbekend maakt onbemind?
Kwam hem een aantal weken geleden tegen in Schotland en ik moet zeggen dat ik hem in het echt een stuk mooier dan op de foto’s. Vind vooral de voorkant teveel lijken op een Hyundai Coupe….

Off Topic:
/Quote: JAN, mooi geluid, mooie bak! Alleen zou ik hem kopen voor zoveel geld? neh, het blijft tot slot een ( onderdeel van ) ford.
/EndQuote

Wat is er mis met Ford? Nog nooit in een Focus gereden? ;-)
denk het wel, terwijl wellicht een behoorlijk deel van de bezoekers hier nu of in de toekomst de middelen zal hebben om dit type auto te kunnen en willen aanschaffen.
@Redactie: wat is het gemiddelde profiel van de bezoekers hier? Ben wel benieuwd.
Leuk verslag ! foto’s, een video erbij. Zo kan je gelijk goed horen hoe de auto klinkt, geweldig V8 !!! Blijf vooral zo doorgaan met het testen van leuke auto’s, ik kijk uit naar de volgende rit en ik denk jullie ook wel ;)
@C30 CDI AMG
een touareg W12

@sacha
maak er gewoon een verslag van;-) maakt niet uit of het goed is of niet
Ik vind’m zeker geslaagd … enkel de lichten vooraan zijn in mijn ogen veeeeeel te ouderwets.
De achterkant daarentegen is goed !
Naar mijn mening is de auto qua vormgeving geslaagd. Alleen de spoilers passen er niet bij (voor én achter).
Voorkant= Bah!
Achterkant= Lekker!
Samen=Lekbah

Conclusie: Geen!!
Verlos me uit m’n lijden!
Welk nummer is het dat jullie als achtergronddeuntje gebruiken? Kan er maar niet opkomen.
Ik heb het op cd maar weet de naam niet.
sorry maat kan je niet helpen
@Frank: Beachball door Nalin & Kane uit het jaar des Heeres 1997 ;-)
Leuk, de video geeft het review een extra dimensie en mag zeker blijven.
De auto is in het echt mooier dan op de foto’s.
hmm ik wil die V8 toch wel eens in het echt horen, want op de video’s vind ik het maar een aparte sound….. Laag klinkt het goed, maar dan hoger in de toeren…. beetje Amerikaans eigenlijk…

Wel een leuke review en leuk dat er weer een video bij is, maar wat leukere wegen zoeken is wel een goed plan, denk ik (al weet ik dat het lastig is een leuke weg in NL te vinden waar je ook nog veilig met een beetje snelheid kunt rijden…..
Goed gedaan weer heren! Leuk filmpje en ga zo door!

Voor mij zal het geen Jag worden worden ondanks dat de auto een goede roadster uitstraling en sound heeft. Deze Jag doet me te veel aan een Wannabe Aston denken… Voor het geld dan toch maar een 6 cabrio.
Jan-Jaap-Karel-Kees
Zag tijdens de vakantie een Coupé in Engeland.
En ik vond het eerst ook net niet, vooral door de voor/achterlichten.
Maar hij stond er in het echt, en hij was toch wel erg mooi.
vooral die brede heupen, prachtig :D
Bij veel auto’s heb je wat woorden nodig om iets duidelijk te maken, bij deze is het rap verklaard. In één woord: magnifique! Een plaatje in zijn soort (vooral aandacht aan het interieur). Hij kan meedingen met de Mercedes SL maar volgens mij qua prestaties is de SL meer te vertrouwen, ondanks zijn agressievere design.
Inderdaad Benny, ik kijk al uit naar de volgende rit!
WAUW! prachtig gewoon!
Reactie op het filmpje: nogmaals mooie wagen met knap interieur maar ik heb mijn twijfels over de motor. Krachtig? Als een auto krachtig is, hoor je dat goed, bv bij Porsche, Ferrari,… Hier klonk het op een geluid van een Ford die dringend eens moest nagekeken worden!
@Cosmo: Motor is goed, power is goed. Geluid klinkt een beetje rauw, maar is uitlaattuning om het een wat ‘swingender’ karakter te geven. Ik kan ‘m je aanraden!
@Sacha,

mij best, ik zal eens aan mijn ouders vragen of die coupé binnen hun budget past en wie weet rij ik er binnenkort mee rond. JOEPI! Hopelijk kom ik dan nog een mooie griet tegen, rrr!
Maar Sacha, als ik problemen heb met die auto, wees gewaarschuwd want dan kom ik u met een bezoekje vereren, hoor! :D:D (uhum grapje hoor :P)
pieter autofreak
mooi afgewerkt.:-d
@ Z-Rider…

Sja, jongen. De appel valt niet ver van de boom. De ontwerper van de AM DB9/Vanquish is dezelfde als van de nieuwe XK.
Jaguar en Aston Martin gebruiken vaak elkaars ontwerpers (gentlemen’s agreement).

Verder: het is andersom: Koreanen kijken veel af van de Europeanen (wat de Japanners vroeger ook deden). Hyundai heeft gekeken naar de vorige XK8 voor hun sCoupé. Hun SUF (nee geen taalfout of typo) is weer erg gejat van de VW Touareg.

Rule Britannia…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).