Toyota gaat meer tijd nemen om kwaliteit te waarborgen

Auteur: , 52 Reacties

Toyota heeft een goede reputatie hoog te houden als het gaat om de kwaliteit van z'n auto's. Desondanks heeft de Japanse autofabrikant dit jaar een aantal terugroepacties moeten organiseren omdat de verschillende modellen gebreken vertoonde. In een reactie hierop heeft Toyota heeft volgens The Wall Street Journal plannen om de ontwikkeling van zijn auto's met een half jaar te verlengen.

Vorig jaar moesten de Corolla Verso, Lexus RX 300, Landcruiser 120, Prius, Yaris & Yaris Verso, Avensis 1.8, Corolla, RAV-4 en Hilux een keertje terug naar de garage. Toyota zal nieuwe modellen dus een half jaar later introduceren, en deze tijd benutten voor de ontwikkeling en uitvoerige testen. In hun haast om General Motors te passeren om ’s werelds grootste autofabrikant te worden, was Toyota volgens de Amerikaanse krant de kwaliteit een beetje uit het oog verloren (via: automotive-online.nl).52 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
tja, kan gebeuren. maar dat is dan bij deze weer rechtgezet. ;)
@onlinem3gtr
Dat hoort bij een autofrabrikant helemaal niet te gebeuren, wat denk jij wel niet.
Een nieuwe auto hoort gewoon geen gebreken te vertonen, hoe dan ook.
Japanners zijn betrouwbaar, zover ik weet.
Mercedes had volgens mij ook een fout, waarbij de bedrading doorbrannde!
Ik weet t niet zeker meer.
Ze kunnen dan wel betrouwbaar zijn. Ze blijven saai en lelijk.
In NRC Handelsblad van Zaterdag stond ook een artikel hierover. In Japan leidt dat dan tot kamervragen van de regering: Schaamte alom. Iedereen vat dat heel persoonlijk op daar.
goede zaak, snel ingrijpen is de boodschap of hun imago zal worden aangetast
op het argument dat ze saai zijn: het zijn wereldwijde modellen, die kunnen dus niet boeiend zijn, en het zijn modellen die niemand geweldig vind, maar ook niemand lelijk, en daar kun je er blijkbaar het meest van verkopen
Kwalitatief ligt Toyota op de meeste merken voor, zo blijkt telkens weer uit allerlei klant tevredenheids onderzoeken en pech statistieken. Dat er eens een terugroep actie nodig is, da’s niet zo dramatisch. Andere merken hebben daar ook last van. Alleen als het Toyota overkomt dan hebben de haters meteen weer een stok om de hond mee te slaan en wordt er enorm veel ophef over gemaakt…… Hoeveel aandacht van de pers krijgen de terugroepacties van VW/Audi/Mercedes/BMW? Ik zou zeggen opvallend weinig.

Ze mogen mij best straffen met een leuk uitgevoerde Avensis hoor….. (voor de zakelijke km’s is dat een hele fijne wagen) maar voor de fun/privé keuze is de kans erg klein dat er ooit een Toyota (al is de Mr2 best leuk).

Je kunt zeggen wat je wil, maar saai is mijn privé jappannertje zeker niet :-) Ik moet trouwens nodig weer wat km’s maken……
@Hugo: vind ik ook. Noem mij maar een merk die dergelijke auto’s levert.
Misschien kan Toyota eens tijd besteden in het maken van echt leuke auto’s. Van een (Corolla) Verso wordt ik nou niet bepaald vrolijk.
Zwiterland is ook degelijk en betrouwbaar. Toch gaan er maar heel weinig mensen naar toe op vakantie in de zomer. Italie, Griekenland en Turkije zijn een stuk onbetrouwbaarder, toch gaan we daar met zijn allen heen. Oftewel: degelijkheid en betrouwbaarheid zijn niet het enige die tellen.
@Hugo: Toyota is de best verkochte merk van de wereld en produceert jaarlijks miljoenen auto’s. Dat sommige modellen toevallig eens wat gebreken vertonen is helemaal niet zo dramatisch.
1 van de laatst geproduceerde Mercedes SLR McClaren had ook electronische storingen en moest terug naar de fabriek van de klant. En dat is een auto die € 660.000,- kost. Das pas slecht kwaliteit.

@Supermug: Toyota’s zijn saai en lelijk? Dan vraag ik me af hoeveel jij ervan kent. Modellen zoals Celica, MR2 en niet te vergeten Supra zijn absoluut geen saaie auto’s. En de nieuwe modellen van Lexus doen het ook aardig goed.
@ the answer

enkel de supra was niet saai, die andere 2 behoren tot de categorie lelijke japanners. Toyota’s zijn mss betrouwbaar maar o zo lelijk!
of iets lelijk is of niet blijft een mening. maar toyota is gewoon het grootste automerk te wereld. hoge bomen vangen veel wind dat is nouw eenmaal zo. waneer ik zie dat ik met een 307sw 3 x in 1 jaar terug moet dan vind ik dat pas echt slechte kwaliteit. toch hoor ik daar niemand over. iemand die dit schokkend nieuws vind heeft duidelijk geen idee van hoe het er aan toe gaat bij een gemiddeld automerk
Gelukkig denken vele miljoenen mensen er niet zo over dat Toyota lelijk is.

Ik weet zeker dat de gene die dit nu al gezecht hebben in de discussie een Duitser rijden er niet tegen kunnen dat de goedkopere toyota van vele betere kwaliteit is dan hun goed ogende duitser maar ondertussen van vele slechtere kwaliteit is.

Ook wordt het steeds weer bewezen over de hele wereld dat de eigenaren van Toyota’s het meest tevreden zijn over hun auto.

Over franse auto’s wil ik het niet eens hebben, die kwaliteit is helemaal bagger maar die van de duitsers bakken er ook niet zoveel van.
@Beire: Over de smaak kunnn we niet twisten, dat verschilt per persoon. Maar kan me niet voorstellen dat mensen een Celica GT4 Carlos Sainz edition al gauw een lelijke auto vinden. En als je nagaat in welk tijd het gemaakt werd (1994) en dat vergelijken met zijn Europese concurrenten in die tijd, is het tog duidelijk dat het geen lelijke en absoluut geen saaie auto is tog?
@ snador

gezecht? ik denk da je eerst eens aan je spelling moet herhalen eer je nog eens een reactie geeft, duitse wagen zijn nu eenmaal het best afgewerkt en het mooist.
Volgens mij is Toyota een van de weinige autofabrikanten die een six sigma organisatie hebben. Dat wil zeggen dat er maar 3 grote defecten zijn per miljoen auto’s die van de band af rollen. (Natuurlijk horen structurele fouten in het ontwerp van een auto hier niet bij, dus bijv. de verkeerde matten waardoor er een terugroepactie kwam)

Eigenlijk komt dat doordat Japan hetzelfde was als China, één grote jatmentaliteit. Japan wilde echter van dit imago af en is toen gigantische investeringen gaan doen om de kwaliteit van hun producten te verbeteren. Dit zie je dus niet alleen in de automerken terug.

En als de nieuwe Supra er ooit nog komt (ze hebben hints gegeven dat er mogelijk weer een komt) dan is er toch weinig mis met Toyota ;).
@beire
Duitse wagens zijn niet het mooist. Dat is alfa romeo uit Italië. Meeste Italianen zijn mooier dan de duitse merken.

Toyota goede auto’s ieder merk heeft wel dat er auto’s terug moeten worden gehaald.
oke als er nou 1 type auto wordt teruggeroepen dan gaat dat nog, maar dit zijn er echt veel.

TOYOTA IS SAAI !! ook de mr2 en celica: ze hebben slechte verhoudingen en ik vind ze er niet uitzien

(behalve de FJ cruiser die is cool)
honda-freakske
Dat kan natuurlijk gebeuren en dat was trouwens bij franse en duitse merken ook al voorgekomen. De nieuwe modellen van toyota zijn belange niet saai!(vroeger wel)
Wat voor soort auto je mooi vindt is altijd een persoonlijk iets. Persoonlijk denk ik dat Toyota op dit moment leuke auto’s heeft: Yaris, Aygo. Zijn toch best hippe karretjes. Vergeleken met C1 en 107 is de Aygo naar mijn smaak de leukste en dat terwijl PSA bekend staat om zijn leuke auto’s!
De Corolla vind ik wel een stuk minder, maar er komt nog dit jaar een opvolger. De Avensis is wel vrij saai, maar ja het is ook wel een zakenauto/leaseauto, en die auto’s zijn vaak aan de saaie kant.

Het verhaal over de “mindere kwaliteit” moet je met een korreltje zout nemen. In Japan nemen ze zoiets gelijk heel hoog op en is het een schande. Ook met de mankementjes staat Toyota hoger dan andere merken.. en nee dat mag idd niet gebeuren zoiets…. maarrrr als een Seat Altea zomaar water in de koplampen krijgt, een Golf IV de koplampen telkens maar stuk gaan…. ook niet leuk… mag ook niet gebeuren toch?

Het grootste verschil is: andere merken lossen het probleem niet op!!!!
De immer gaande zoektocht naar wereldheerschappij gaat bij deze dus weer gewoon door voor Toyota.
Ik kan niet begrijpen waarom mensen Japanse merken als Toyota, Honda en Nissan steeds afkraken. Het zou wel te maken hebben met vooroordelen en een beetje jaloezie. Maar laten we over 1 ding duidelijk zijn: onderzoeks-resultaten en verkoopcijfers liegen niet. En op deze fronten zijn tog de Japanners die steeds weer boven aan de lijsten staan en dat is niet zonder reden.

Dus voor de mensen die Japanse auto’s niet (willen) waarderen: Ik zou maar eerst goed nadenken en naar de feiten kijken voordat je weer een Japanner afkraakt.
Het is inderdaad afgunst. Zoeken en het uitvergroten van negatieve dingetjes over dit merk. Maar feit blijft dat Toyota niet veel fout doet.
Ik denk dat bij veel mensen die aanhangers zijn van duitse merken met lede ogen aanzien dat de macht in autoland aan het verschuiven is. Het was toch altijd de Duitse merken die als maatstaf golden voor een goede auto en GM als maatstaaf voor een groot autoconcern. Veel pk’s en een sportief uiterlijk zijn tegenwoordig minder van belang aan het worden. Zuinigheid, praktisch nut en waar voor je geld wordt ook steeds meer naar gekeken en dan zit je bij Toyota goed dus.
Tijden zijn dus aan het veranderen; in de VS gaat dit nog veel harder omdat ze daar veel meer nadeel ondervinden van de hoge olieprijzen en daar willen ze massaal af van de dorstige trucks en SUV’s. Toyota heeft wat zuinige modellen in de aanbieding, Ford en GM eigenlijk niet.
@Ejay: gemeen he, Toyota probeert door hele goede auto’s te bouwen er zoveel mogelijk te verkopen. De EU zou hier iets aan moeten doen! Bijvoorbeeld twee mankementen per auto verplichten zodat het gat tussen Europese en Japanse fabrikanten kleiner wordt.
@Coyote: Ben met je eens dat Toyota en andere Japanse merken goed doen op het gebied van zuinigheid, praktisch nut en good value for money. Maar ook met veel pk’s en raceauto’s bouwen zijn ze eigenlijk beter. Maar ook dat wordt niet door iedereen gegund.

Elke keer als er positief nieuws is over een Skyline of een Supra, dan hoor je weer opmerkingen van “het blijft een Jap” of “die auto’s blijven lelijk” terwijl die auto’s met gemak een M3 of 911 van het circuit afvegen.
@TheAnwer: Ja, de Supra is zeker een superwagen en wat dacht je van Lexus? Dat merk staat er zomaar ineens in slechts enkele jaren.
Daar ligt ook de oorzaak van het probleem voor deze auto’s: ze moeten opboxen tegen het imago van al lang bestaande merken. Je ziet wel dat de koper langzaam maar zeker overtuigd raakt dat er tegenwoordig meer keus is dan alleen dat ene merk, zeker als iemand met zijn peperdure BMW stil komt te staan op de vluchtstrook. Ik zie dit echt heel vaak als ik in Belgie ben.

Het is triest voor concerns die niet meekunnen met de concurrentie en steeds verder afglijden, maar dat is niet Toyota te verwijten.
Vergelijk het met Roger federer, die wint zo vaak met tennis; moet hij dan zo nu en dan de tegenstander maar laten winnen omdat het zo zielig is? Natuurlijk niet, de anderen moeten maar beter worden.
De andere concerns hebben Toyota onderschat, uitgelachen en er niks tegen ondernomen, vandaar dat ze nu over de knie gaan.
Als Toyota de wereldheerschappij in handen krijgt, wordt het een hele saaie wereld. Wijzigingsvoorstel 1 voor een bekende songtekst: “it’s a dull world after all”.
@Reiner: Er zullen merken gaan verdwijnen op den duur, dat gebeurde al afgelopen jaren. Toch denk ik dat er dan nog keus genoeg zal zijn om een merk naar wens te kunnen kopen. Voor de europese autoindustrie een doel om efficienter te gaan werken en kwaliteit verhogen.
Heel wat beroerder is het gesteld met GM en Ford, daar is het te laat om voor een geleidelijke weg te kiezen; ik weet niet of ze het overleven. De vraag naar energiezuinige modellen is groot en GM en Ford hebben die pas tegen 2010!
Zo’n terugroepactie hoort inderdaad niet voor te komen, maar ze kán wel voorkomen.

Het zal Toyota massaaaaa’s geld hebben gekost, deze grap.

Bij de Corolla Verso’s schorde er wat aan de passagiersairbag. Beter toch al deze auto’s terugroepen, dan ze te laten voortrijden. Wel lastig voor de klanten.
Wat betreft Ford en GM.

Op vlak van auto’s zijn Amerikanen duidelijk NIET chauvinistisch. Vind ik erg raar. Al maanden weten ze daar dat hun eigenste merken massa’s verlies maken en toch blijven ze voor de Duitsers en de Japanners gaan.

Zo maken ze hun eigen auto-economie kapot! Als GM en Ford moeten inkrimpen of zelfs verdwijnen (wat ik niet geloof), dan gaan er nog veel banen sneuvelen. En ik hoop dat de Amerikanen dan niet komen treuren, ze hebben het aan zichzelf te danken. Want ik geloof niet dat een Chevrolet of een Cadillac zoveel lelijker of slechter is dan een Toyota.
Ja dat is inderdaad wat vreemd. Ik denk dat Ford, Chevrolet etc wel zullen blijven bestaan. Inkrimpen doen ze echter nu al: het marktaandeel daalt al ongeveer 20 jaar bij GM en Ford en de laatste 2 a 3 jr is het extra hard gegaan (dure benzine). GM krimpt in met 35000 man ongeveer, die zijn al afgekocht: daarom had GM een verlies van 3,2 miljard dollar (afgelopen kwartaal!!)
Toyota maakt zijn modellen voor de VS grotendeels in de VS zelf… veel van GM zijn modellen komen bijv. uit Mexico! Het beeld dat een Toyota uit Japan wordt geimporteerd klopt dus niet.

Een europeaan zegt vaak dat een europese auto er beter uitziet dan een japanse. Een Amerikaanse auto ziet er niet beter uit dan een Japanse… Ik heb ook wel gelezen dat een GM auto van iemand al “op” was na ruim 100000 km en ze zijn relatief duur dus minder value for money. Nu de benzineprijzen de pan zijn uitgerezen is er dus nog een probleem bijgekomen: stoere auto’s (trucks en SUV’s van GM en Ford) worden in de ban gedaan daar.
Ik zie veel reacties dat terugroepacties totaal niet kunnen enz.

Hier ben ik het niet mee eens, als een auto een mankement vertoont is dit een incident, gebeurt het bij 100en auto’s dan is het een probleem wat aangepakt moet worden.

Een terugroepactie is dan de beste optie, zowel voor de klant als voor het bedrijf. Consumentenvertrouwen groeit alleen maar door terugroepacties, omdat een bedrijf/merk dan toont hun verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast zijn bedrijven zich ook bewust van het amerikaanse rechtssysteem waar dit soort grappen veel geld kunnen kosten.

Stel dat iemand met zijn auto verongelukt door een probleem aan het voertuig, en de familie wil een schadeclaim van miljoenen. Als er géén terugroepactie geweest is is de kans erg groot dat de miljoenen betaald moeten worden, als er wél een terugroepactie is geweest is het bedrijf nog steeds verantwoordelijk maar zal de schadevergoeding stukken lager uitvallen doordat de consument zelf ‘laks’ is geweest door niet in te gaan op het verzoek de auto terug te brengen.
@ supermug

Toyota saai en lelijk? Dan denk jij,maar vele anderen denken er anders over.
Leg jij maar eens uit hoe ’t kan dat zo’n “saaie” corolla de meest verkochte auto wereldwijd is?
En trouwens…ik lach je nog eens vierkant uit als jij met je mooie en coole wagen langs de kant staat met pech…en ik je voorbij sjeez in de saaie corolla!!!
Ruben. Smaak is persoonlijk dat geeft ik toe. Maar dat er wereldwijd zoveel Corolla’s worden verkocht is juist door hun betrouwbaarheid. Kijk naar de meeste mensen wat rijden in zo’n auto. Sociale gevallen of oude mensen.
Voor een mooie Aziatische auto moet je al goed zoeken. Okee ze bestaan maar geef toe dat je hard moet nadenken eer je 5 echt mooie Japanse wagens gevonden hebt. En ja ik sta liever in panne langs de weg in de strontregen dan met een lelijke saaie auto te rijden. Maar dat zal mijn masochistische kant zijn zeker.
Ruben. Smaak is persoonlijk dat geeft ik toe. Maar dat er wereldwijd zoveel Corolla’s worden verkocht is juist door hun betrouwbaarheid. Kijk naar de meeste mensen wat rijden in zo’n auto. Sociale gevallen of oude mensen.
Voor een mooie Aziatische auto moet je al goed zoeken. Okee ze bestaan maar geef toe dat je hard moet nadenken eer je 5 echt mooie Japanse wagens gevonden hebt. En ja ik sta liever in panne langs de weg in de strontregen dan met een lelijke saaie auto te rijden. Maar dat zal mijn masochistische kant zijn zeker.
Yaris, Aygo, MR2, Supra, Lexus IS… valt wel mee hoor zo al 5 gevonden.. maar eerlijk is eerlijk… Aygo en Yaris zijn in europa ontworpen en worden ook hier gemaakt :-). Zo puur Japans is Toyota allang niet meer….
Tja Toyota’s hebben nu eenmaal weinig passie:(
Je zal dus ook niemand horen dat Toyota hun favoriete merk is, ik bedoel dat is het zelfde als zeggen dat grijs je favoriete kleur is!
Maarja, wel kwaliteit en betrouwbaar en dat is voor heel veel mensen belangrijker dan 0-100 of 20″ velgen!
@Michael 0-100 is toyota anders ook een van de snelsten. Wanneer je bijvoorbeeld een 1.6 corolla hebt, rij je vrijwel alle merken met een 1.6 van de baan. Ditzelfde geld ook voor een 2.0.

Opel en Golf is toch al helemaal voor geen meter vooruit te branden, Ja, de GTI versies en OPC versies misschien.

En op tuningshows ben je zeker ook nog nooit geweest? daar rijden genoeg corolla’s, celica’s, mr2 rond met maatje 20″

Daarnaast ben ik groot fan van Lexus, je kunt mij niet vertellen dat Lexus tegenwoordig niet mooie auto’s maakt. De RX ben ik ook niet zo’n fan van, maar de andere modellen zijn echt wel mooi.
Misschien moeten andere Aziatische merken net als Toyota ook maar hun “luxemerk” in Nederland/Europa droppen.
In Amerika was ik persoonlijk helemaal weg van Lexus, Infiniti en Acura.
Verkoop deze in Europa met een straffer onderstel en een paar mooie sportieve velgen en ik durf te wedden dat Nissan en Honda nog meer zullen verkopen wereldwijd.
@Sander, ok dat wist ik niet! maar goed, het blijven auto’s die je niet op posters ziet in slaapkamers van kleine jongens;)

@[email protected] Soms zie ik al de Infiniti versie van de murano rijden, en om een of andere reden vind ik die heel tof! Volgens mij omdat Infiniti en Acura gwn niet heel erg bekend zijn in NL en het lekker exclusief is:D Als ze de nieuwe Legend als Acura ipv Honda zouden brengen verkoopt hij volgens mij beter. Maarja, zo’n merk succesvol introduceren is niet makkelijk. Ik ben benieuwd!!
@Michael, dat ben ik helemaal met je eens.
Het is zeker niet makkelijk een “nieuw” merk te introduceren maar met een goede reclame is veel mogelijk.
Als er dan ook nog meerdere motoren (van 1.8turbo tot eventueel v8) met een beetje acceptabele prijs (onder die van de gevestigde duitse orde) denk ik wel dat het mogelijk is. Ik denk dat het Lexus nu ook lukt. En als die IS500 echt komt en goede prestaties neerzet kan dit model misschien hetzelfde voor Lexus betekenen als de AMG-modellen, S-RS’sen en M’s voor hun merk hebben gedaan.
Bentley doet ook gewoon mee als het om terugroepacties gaat. Notabene vanwege een probleem met de remleidingen die lekkage in het remsysteem (en dus in principe ook een uitval van het remsysteem) kan veroorzaken!
Zo zie je maar weer….. ook merken met status blunderen wel eens….. Gaan we nu ook allemaal roepen dat de kwaliteit van Bentley bagger is? Wie was er ook al weer de eigenaar van Bentley? Toyota wordt in reacties hard aangepakt als ze auto’s moeten terugroepen vanwege een losliggende mat………… dus heren, komt u maar!
Toyota is en blijft kwaliteit en zit het verste van technologie van alle wagens.
Ergens zit iets niet goed vast? Geen probleem gewoon terug naar de thuisbasis dat zou bij de meeste europeese wagens geen sprake van zijn!
Juist meschien bij de C6 die moesten allemaal terugestuurt worden, maja ik zei: de meeste .
Wonderauto’s bestaan nu eenmaal niet. Ik heb daar nooit in geloofd. Toyota noemt zichzelf graag “Wereldkampioen Betrouwbaarheid”, maar zoals ook nu maar weer eens blijkt, komt hoogmoed voor de val. In Duitsland is enkele jaren geleden een onderzoek geweest en daaruit bleek dat Japanse auto’s voornamelijk door particulieren van een wat oudere leeftijd werden gekocht. Tevens bleek daaruit dat zij gemiddeld ongeveer 10.000 km per jaar rijden en zeer zuinig met hun auto omspringen. Na 10 jaar staat er dan bij zo’n Japanner net zoveel op de kilometerteller als de gemiddelde Mercedes E-klasse, VW Passat of Opel Vectra al na drie jaar heeft bereikt tijdens een leasecontract waarbij veel nonchalanter met de auto is omgesprongen. In 1995 stond mijn auto (VW Golf bouwjaar 1993) tijdens een hevige hagelbui buiten. Naast mijn auto stonden een Toyota Corolla en een Honda Civic. Het plaatwerk van zowel de Toyota als van de Honda zagen er na de hagelbui uit als poffertjesplaten, dus vol met butsen van de hagelstenen. Aan het platwerk van mijn Golf was niets te zien. Voor mij toen duidelijk wat kwaliteit betekent.
J. schrijft,

27 August 2006 om 12:24
Volgens mij is Toyota een van de weinige autofabrikanten die een six sigma organisatie hebben. Dat wil zeggen dat er maar 3 grote defecten zijn per miljoen auto’s die van de band af rollen. (Natuurlijk horen structurele fouten in het ontwerp van een auto hier niet bij, dus bijv. de verkeerde matten waardoor er een terugroepactie kwam)

Toyota hanteert volgens mij een 6 sigma kwaliteitsmanagementfilosofie. Dit betekent nog niet dat je geen fouten kan maken. Wanneer je een 6 sigma proces hebt maak je maximaal 3.4 fouten per miljoen mogelijkheden. Aangezien je per auto misschien wel 100.000 mogelijkheden hebt om fouten te maken is het dus niet zo dat er 3 fouten per miljoen auto’s zijn, maar misschien maar 3 fouten per 30 auto’s.

Hoe dan ook: Toyota blijft betrouwbaarder dan de rest.
Ik hoor regelmatig van mensen die in een Toyota rijden dat het echt de beste auto ter wereld is en dat ze nooit wat hebben maar als ik vervolgens in de werkplaatsen van de dealers kijk is het er niet leeg of zo, dus Toyota is goed maar echt niet beter als de rest!
Ook toyota’s hebben onderhoud nodig! Vandaar die werkplaats. Rij zelf in een Camry wagon van eind ’92 en is absoluut de beste auto die ik heb gehad. Rij 20000 km per jaar ( teller staat binnenkort op 270000 km ) en kan volgens de dealer ( Mengelers in Landgraaf, absoluut de beste service die ik ooit gehad heb ) nog jaren mee. Heb deze auto 5 jaar geleden gekocht voor 4200 euro en heb naast het reguliere onderhoud ( 1 grote en 1 kleine beurt per jaar ) de koppeling laten vervangen, de remschijven voor afgedraaid en achter vervangen en de radiator is vorig jaar vervangen wegens lekkage ( kon de volgende dag al terecht ). Da’s alles. Ben 1 keer stil komen te staan wegens doorgeknaagde waterslang ( steenmarters zijn rotbeesten ). Iemand van de dealer is naar mij toegereden met een Yaris, hebben de auto’s geruild en kon na 2 dagen mijn Camry weer ophalen. Hoefde niks te betalen ( behalve de gebruikte benzine ) voor de Yaris. Als dat geen service is weet ik het niet meer. Of de nieuwe Toyota’s net zo goed zijn als de oude weet ik niet maar mijn volgende auto zal toch een Toyota worden. En saai uiterlijk? Laten we daar eens over ophouden. Alsof een Golf zo spannend is?
Als ik al die keiharde plastic dashboards zie van vooral duitse wagens zoals volkswagen golf en Fords zoals de fiesta en voorgaande modellen van de mondeo, snap ik niet dat eigenaren van duitse wagens wat op te merken hebben op de afwerking van een Toyota.
Deze staat toch op een hoger plan. En dan heb ik het nog niet eens over de betrouwbaarheid en techniek en prestaties van de motoren. En als je het over emotie hebt moet je als eerlijk bent al helemaal geen volkswagen gaan rijden. Ik moet eerlijk zijn dat de meeste japanners redelijk saai zijn. Daarin zijn ze echter niet minder als de duitsers. Vooral met de huidige lijn diesels zit Toyota met de prijs/kwaliteits verhouding een stuk beter als de grote duitse en franse merken.
Als je het over een saaie auto hebt met een plastic dashboard, ga dan eens goed kijken naar een Volkswagen touran. Voor 27000 een 1.6 je die niet vooruit is te branden.
Ik heb niets tegen volkswagens overigens maark ik vind ze overpriced.
ik werk zelf in de scania vrachtautofabriek, waar we beginnen met een productiesysteem van toyota over te nemen.
dus ik zie in m’n dagelijks werk hoe goed de fouten worden teruggekoppelt, en gerepareerd.
en dat is alleen nog maar binnen de productie.
ook als er buiten de productie fouten worden onddekt, zie ik dat de betreffende afdeling zeer snel en effiecient word geinformeerd.

en om nog even op de discussie terug te komen dat toyota saaie auto’s maakt.
iedereen die een auto koopt, koopt hem voor een reden, een oma van 60 hoefd niet zonodig een blitsbak, maar ze heefd wel een auto nodig die haar betroubaar op de plek van bestemming brengt.
en zo heefd ieder een reden om een auto te kopen of te laten staan, dus laat ieder in z’n waarde, en trek je niets van een ander z’n saaie bak aan en koop zelf iets anders
Ja ja ja, Japanse auto’s zijn saai bla bla bla en Duitste auto’s zijn geweldig poch poch poch. In Engeland (ook een autobouwer) is er een onderzoek geweest, welke uitwees dat een 5 jaar oude Lexus meer productzekerheid gaf dan een nieuwe bombast (Mercedes, BMW, Audi). Geef mij dan maar zo’n saaie jap die het altijd doet (is ook saai natuurlijk). Ik ken genoeg mensen met een bombast (Mercedes, BMW, Audi) die tijdens de winterdagen moesten worden opgesleept. Onlangs nog een BMW 318 die werd opgetrokken door een ‘saaie jap’ van 15 jaar oud (honda accord). Dat zag er erg spannend uit ;)

Maar ieder heeft natuurlijk het recht op zijn eigen waan.
koop een landcruiser dan hoef en wil je nooit meer geld uit te geven aan iets anders!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).