Edran Enigma: supercar uit België

Auteur: , 31 Reacties

Als Hollands weblog hebben we het hier natuurlijk vaak over merken als Spyker en Donkervoort, maar onze onderburen hebben ook hun eigen supercars. Vandaag daarom wat aandacht voor de Edran Enigma. Deze supercar is, net zoals de Gillet Vertigo, van Belse bodem. De Enigma wordt gemaakt door de Belgische fabrikant Edran in Leopoldsburg. Ze zijn zeer ambitieus want de Enigma moet met 800pk en een topsnelheid van 340 km/u een plaats krijgen in de top-5 van snelste auto's ter wereld.

Edran presenteerde in 1994 het eerste model van eigen merk: de Edran Spyder MK 1. De Edran Enigma is het tweede model van Edran en volgens eigen zeggen is dit een supercar met een zeer specifiek en extravagant karakter. Op de site van Edran zijn reeds de specs te bekijken, hier een aantal van de hoogtepunten:

– gewicht 1.240 Kg
– koetswerk van koolstof en kevlar
– wielbasis 2.630mm, lengte 4.340mm, breedte 2.010 mm, hoogte 1.115 mm
– chassis met centrale cel in koolstof verstevigd met titanium
– vlinderdeuren (bels voor vleugeldeuren)
– V-8, centraal geplaatst, cil. inhoud 7.200 cm³
– vermogen 800 pk
– acceleraties 0 à 100 Km/h 3,9 s
– topsnelheid 340 Km/h
– handgeschakelde 6-bak

De Enigma zal een “spectaculair design” krijgen en er zal volgens Edran op dit vlak geen enkele vergelijking met een andere supercar mogelijk zijn. In de bezorgdheid voor het ‘ultieme rijgenot’ verzetten Edran zich principieel tegen elk gebruik van gadgetachtige systemen. Dergelijke systemen creëren volgens het bedrijf geen meerwaarde voor een rasechte supercar: “Integendeel genereren deze nutteloze opties meestal vervelende storingen die op hun beurt de mathematische veiligheid van het voertuig aantasten“.

Voor zover ik weet is er verder nog weinig bekend over de Enigma, het blijft dus nog even afwachten wat de Belgen exact in petto hebben…

Met dank aan Dirk voor de tip!31 reacties

take that spyker lol
Bels = => BELGISCHE
Ja ik weet het, jullie zeggen wel eens Bels ipv Belgische, maar rekening houdende dat hier toch heel wat Belgisch volk over de vloer komt, zou ik toch Belgische gebruiken.

En in België zeggen we wel degelijk ook wel vleugeldeuren, want vleugeldeuren en vlinderdeuren zijn toch niet exact hetzelfde.
ik kijk uit naar dat spectaculair design. Als het moet gaan concureren met de de vertigo… Op hun site is trouwens niet veel te vinden imho
Maakt niet uit, want wij spreken ook van Ollanders i.p.v. Nederlanders.
niet echt snel van 0-100 met zon pk-gewichts verhouding, zal wel erg weinig grip hebben?
dit is een eerdere poging van Edran… http://e-carzone.com/edran/spyder/spyderc.jpg
@tim
als je net voor 100km/uur moet schakelen dan heb je het ook aan je kl*ten eh
@w0o0dy
poging wel te verstaan
Op de site staat niet veel . . .
kben belg ma toch heb ik een beetje kritiek op deze auto. hij weg nog geen 1.3 ton ( lichter dan ferrari enzo, enzv…) en heeft 800pk!!!! en toch maar een top snelheid van 340 km/h das wel een beetje weinig. dit ding zou kunnen concureren met een koenigsegg want hij heeft bijna dezelfde stats alleen is hij wat sloom voor 800pk.
Heeft iemand een paar afbeeldingen?
onlinrm3gtr, de topsnelheid heeft met rol-en luchtweerstand te maken, en niet met gewicht. Het gewicht bepaalt de acceleratie, maar niet de topsnelheid.
“spectaculair design” => laat ons bidden …. :D Belgen zijn goed in design, maar het lukt hun niet echt als het op wagens aankomt ..
*kuch*kuch* de bentley continental gt ,de flying spur, de lamborghini gallardo, de murcielage (de oude en de lp 640) zijn allemaal door belgen ontworpen dus waag het niet om te zeggen dat we geen auto’s kunnen ontwerpen ;-)
Ooit hadden we de Minerva…
ach Luc Donckerwolke (zoiets toch?) en Dirk van Braeckel hebben best aardige dingen getekend dacht ik zo……
Geen wonder dat we het niet vaak over die Belgische auto’s hebben!
De eerdere poging van Edran was al lelijk, de Vertigo is lelijk!… Waarom zouden we er dan over moeten praten!

Spyker en Donkervoort zijn allebei zeer bijzonder,
-de Spyker om zijn design van binnen en buiten gecombineerd met supersportkwaliteiten
– en de Donkervoort om zijn gewicht/pk verhoudingen

Ow…ja… binnenkort ook nog de Carver?!?! weet niet wat we hier mee aan moeten!
Ik ben een Belg en al sinds mijn geboorte bezeten door auto’s. Toch heb ik nog nooit over het merk Edran gehoord. Ik durf dus niet beweren dat we deze post heel serieus moeten nemen.

Spyker vind ik fantastisch en als ik me niet vergis is een groot deel van Nederland echt fier op dat merk. Er is dus nog behoorlijk wat werk aan de winkel bij Edran.
Dan zijt ge toch gene ras-echte belg ze;-) Dacht ge dat da merk niet bestaat? LOL. Awel dan kan ik uw twijfels mss ontnemen: ik weet nog goe, ok dat is mss al wel 10 jaar geleden, maar ik heb die hun stand toen nog bezocht op ’t autosalon in Brussel en die zijn toen nog op’t nieuws geweest op de VTM maja da is natuurlijk al wel ff geleden ja. Anyway ‘k vond da wel ne sympathieke man dus ik wens hem da wel toe.
da ga volgens mij een blunder worden.
nie de belgen noch de hollanders kunne auto’s maken :d
Run-flat banden, dat is volgens mij niet heel goed voor de wegligging. (staat op de site onder “specificaties” en dan onder banden.)
@ gianni, zoek dekking of je zal verantwoording moeten geven.
Ik, als Belg, weet dat er een aantal kleine Belgische merken zijn, maar kende tot nu toe enkel Gillet. Zijn er zo nog (hedendaagse uiteraard)?
Even aanvullen:
We hebben/hadden wel een aantal kitcarbouwers: Apal, Vanclee, Ritter.
en we hebben natuurlijk ook nog de doe-het-zelvers
Ah die ken ik niet, ik ken enkel degene die op Google staan: mss handig http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Belgische_automerken
Motor Authority » Another day, another exotic supercar: the Edran Enigma
[…] Edran Cars | via Autoblog.nl […]
beste liefhebbers
ken andre persoonlijk en weet dat het in aankomst is
de brave man is er al lang mee bezig
ge gaat verschieten ongelovige tomassen
Beste Armani, ik ben een belgische autoliefhebber en ik vroeg mij af of jij of iemand anders al iets meer weet over de dran Enigma?
hallo
hoe vlugger je ene besteld,hoe rapper hij uitkomt,zullen wel eerst naar de rijke mannen in olieland gaan
de formule 1 was ook een verassing, bergrijp je

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).