Autobezitters steeds minder trouw aan één automerk

Auteur: , 37 Reacties

Maar dat hoef ik u niet te vertellen! Alhoewel er nog steeds mensen zijn die blind lijken voor enig ander (Duits) merk, geldt dit niet voor de doorgewinterde browserjunkie. Door de enorme hoeveelheid informatie die we online kunnen vinden is het gezichtsveld van de consument namelijk zeer snel aan het verbreden. Zonder enige schaamte laten we ons daarom verleiden door andere automerken, terwijl dit vroeger haast nooit voorkwam.

Had je vader vroeger een Volvo, dan was de kans groot dat jij ook je hele leven gedoemd was om in een Volvo te rijden. Maar die tijd is voorbij, voor de “heavy-internet user” althans. Autobezittende heavy users bezoeken gemiddeld meer autodealers en maken meer proefritten dan de autobezittende light users van internet. Waarschijnlijk worden heavy users juist vooral nieuwsgierig gemaakt naar nieuwe merken en nieuwe modellen, wat het dealerbezoek ten goede komt. Dat schrijft marketingonline.nl.

En er is zelfs onderzoek gedaan naar dit onwaarschijnlijke fenomeen, hieruit bleek dat internet voor automerken het meest geschikte mediumtype is om binnen de ‘evoked set’ van de autoconsument te komen. Duh!

Alsof we dat nog niet wisten. Het autoweek pleepapier kan dus de deur uit, de autobladen eindigen namelijk als laatste op de lijst: “In de oriëntatiefase gebruiken bijna zeven op de tien autobezitters (67 procent) internet als eerste of tweede bron. 36 Procent van de autoconsumenten gebruikt brochures als hoofdbron. Autobladen, de sociale omgeving en personeel van de autodealer volgen daarna (alle met zo’n 25 procent).37 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Ik (BMW) ben (BMW) ook (BMW) totaal (BMW) niet (BMW) trouw (BMW) aan (BMW) één (BMW) merk (BMW)! :)

Je moet inderdaad altijd openminded blijven…….BMW! Nou zeg! Ja sorry mensen ik heb BMW de hik!……. :)
Ik (VOLVO) ben (VOLVO) ook (VOLVO) totaal (VOLVO) niet (VOLVO) trouw (VOLVO) aan (VOLVO) één (VOLVO) merk (VOLVO)! :)

Je moet inderdaad altijd openminded blijven…….VOLVO! Nou zeg! Ja sorry mensen ik heb VOLVO de hik!……. :)
LOL! :) Jij ook al?!
En die beursbabes? Helpt dat nou ook een handje (no pun intended) om een consument (beursbezoeker) over de streep te trekken om op een ander merk over te stappen? :)
Er kan bij een Daihatsu nog zo’n mooie babe staan weinig kans dat er zo’n auto komt
Vooral mensen die een Alfa mooi vinden zijn snel van deze liefde genezen als ze er eenmaal een gehad hebben. ;)
@Klaas: dat is een opmerking van iemand die waarschijnlijk zelf nog nooit een Alfa heeft gehad…..of wel? (sommige leaserijders maakten een uitstapje toen de 156 op de markt kwam…..maar als je een Passat verwacht en je kiest een Alfa Romeo dan kun je wachten op gewenningsproblemen)

Ik ken voorbeelden van enkele Mercedes-rijders, enkele Audi-rijders, enkele Bmw-rijders en zo kan ik nog wel even doorgaan…. die nooit meer een auto van dat merk willen omdat ze een maandagochtend exemplaar hebben getroffen en de dealers niet in staat bleken de problemen snel en effectief op te lossen…..
@W0o0dy: Het zijn gewoon de feiten: Klik hier voor een overzicht van merkentrouw en zie dat alleen Lancia, Ford USA, GM USA en MG Rover (duh) slechter scoren dan Alfa.

Ik heb inderdaad nooit een Alfa gehad. Ik ken genoeg mensen die die fout al gemaakt hebben.
Wat wordt bedoeld met ‘vroeger’? pre-internet of vooroorlogs. Ik heb me nooit laten leiden door de keuzes van mijn vader (vnl. Citroenen). Als (jonge) autoliefhebber wil je toch zoveel mogelijk ervaringen opdoen met verschillende auto’s, ook om erachter te komen wat je zelf uiteindelijk wil. Zo heb ik achtereenvolgens Citroen (Dyane, zo goed als gekregen van een oom), Alfasud Sprint, Mini, Ford Escort RS1600, Mini, Mitusbishi (de eerste ‘betrouwbare’ auto!), om vervolgens bij Subaru aan te komen, en waarschijnlijk te blijven.
Op een bepaalde leeftijd weet je wat je wil, en blijf je vaak bij een bepaald merk vanwege het karakter, rijplezier, comfort, of wat je ook belangrijk vindt. Helaas zijn veel merken nu klonen van elkaar (VAG, PSA, Ford) en wordt het steeds moeilijker verschillen te ontdekken, dus gaat men voor uiterlijk (?) en prijs (vandaar het succes van Skoda: goedkope VW). Gelukkig (voor mij) blijft Subaru zijn roots voorlopig nog trouw. Hopelijk behouden ze deze vrijheden ook onder Toyota.
het lijstje links is maar de helft van het verhaal: moet je voor de gein eens naar het tweede rijtje (rechts) kijken….Als meer mensen de overstap van een merk naar bijv Alfa Romeo maken dan kunnen dat dus ook gewoon mensen zijn die steeds een andere auto willen (consequente merkswitchers bijvoorbeeld). Bepaalde merken doen het goed qua merkentrouw, maar dat is niet zonder meer te verklaren door de kwaliteit (of het gebrek aan kwaliteit) van het product. Leg de merkentrouw lijstjes maar eens naast die van de pechstatistieken of het lijstje met tevredenheid per merk….. dan zie je opvallende zaken terugkomen.

Peugeot en Renault hebben de laatste jaren veel problemen gehad met een aantal types, maar de merkentrouw van die merken is best redelijk te noemen…. hoe verklaar je dat?

Jouw mening is gebaseerd op vooroordelen en worden door dit lijstje misschien ondersteund, maar dat is niet hetzelfde als een feit. Er staan in dat onderzoek alleen maar statistiekjes en geen kwalitatieve toetsing van de oorzaken van (een hoge/lage) merkentrouw.
Sommige (veel) mensen zien een auto puur, als noodzakelijk vervoersmiddel, van a, naar b.
zulke mensen intresseerd het vaak niet wat voor auto ze rijden, als het maar functioneerd, en het liefst dus zo goedkoop mogelijk.
((Wat betreft de eizen praat ik nu even niet over lease-rijders)).

Zulke mensen zullen minder gauw een alfa gaan rijden, en zullen ook vaak niet merk gebonden zijn, en zijn vaak ook gevoelig voor opkomende nieuwe merken zoals goekopere kia’s (waar niks mis mee is).

Wat ik dus wil zeggen; een Alfa kies je bewust voor. Je koopt geen alfa als je eigenlijk een citroen zoekt.
En zo zijn er nog wel meer voorbeeldjes.
Dan ben ik zeker de enige die zeer trouw is aan een automerk

:D

Porsche :D
@porschefan
Schaalmodellen tellen niet hoor!
Ik (VOLVO) ben (VOLVO) ook (VOLVO) totaal (VOLVO) niet (VOLVO) trouw (VOLVO) aan (VOLVO) één (VOLVO) merk (VOLVO)! :-)

Je moet inderdaad altijd openminded blijven…….VOLVO! Nou zeg! Ja sorry mensen ik heb VOLVO de hik!……. ;-)
volgens mij is het besmettelijk! alleen Rick Dos heeft een gemuteerde versie :-P
kunnen we nu weer zinnige comments plaatsen? Dit geintje begint snel oud te worden
oké… als zinnige reactie… ;-) volgens mij is dit op de gemiddelde autoblog bezoeker niet echt van toepassing.

en ik moet zeggen dat ik liever nog de rijeigenschappen van een BMW in me volvo had gehad… alleen ik val meer voor de minder-duitse looks.
en misschien is het ook wel omdat alle auto’s tegen woordig zo (op eenlelijke manier) op elkaar lijken. of je nou een sharan of een scenic… een doblo of een kangoo… avensis of mazda 6… passat of laguna hebt??? het maakt allemaal geen F*** uit.

de enige merken die weer een beetje mooi eigen gezicht aan het krijgen zijn vind ik volvo en audi. mercedes enigszins, ze verkopen alleen wel heel veel troep.
@ jlj

dat bedoel ik ook niet hoor:S

als ik nu niet merk trouw was had ik nu een of ander klote bak gehad
Een paar oorzaakjes voor de merkenswitch: veel merken zijn een imagoswitch ondergaan, leeftijds en gedrags verandering(spreekt voor zich,die mpv heb je ook niet meer nodig als al je kinderen de deur uit zijn), de wil om te onderscheiden(wat inderdaad steeds moeilijker word omdat veel auto’s in grote lijnen op elkaar lijken), de economie speelt ook lekker mee inclusief de brandstofprijzen, de kwaliteits veranderingen van merken(de kwaliteit van een huidige mercedes is niks vergeleken met een oldtimer), Tijdsverandering(50 jaar geleden was het leven net even wat anders dan nu), modegevoeligheid(we leven in een wereld die constant lijkt te worden beinvloed door rages waar een groot deel van de mensen erg gevoelig voor is,rij een gemiddelde vinexwijk binnen en zie wat ik bedoel). Conclusie: ik koop geen bmw omdat je er mee word doodgegooid,ik zie ze overal om me heen. Ik koop geen mercedes,omdat ik die het geld niet meer waard vind. Het word ook geen vag of psa of ford wagen,hoewel ik wel erg fan van Aston Martins ben en ik vind die Citroen C6 ook een behoorlijk unieke wagen. Het word helaas ook geen Alfa Romeo,omdat ik die kwalitatief niet echt vertrouw. Wat word het dan wel? Was ik erg rijk en ik kon ik het betalen;supersportwagens: Pagani Zonda(uiterlijk),Spyker(uiterlijk en lekker dichtbij),Porsche 911 en Carrera GT(het is dan wel een beetje vag,maar wel met een eigen identiteit en erg vasthoudend aan het 911 concept plus de topkwaliteit in verhouding met andere sportwagens),TVR sagaris(heerlijk aggresieve auto,puur emotie). SUV’s: Porsche cayenne(niet mooi maar kwaliteit en uitstraling),Spyker(uiterlijk). Gezinswagens: Lexus(maakt niet uit welke,topkwaliteit voor een gunstige prijs),Subaru Impreza(een mooi voorbeeld van de uitdrukking mooi van lelijkheid,maar dan ook echt alleen maar met de turboboxers,geeft een mooi geluid en een lekkere wegligging). Oldtimers: Honda NSX(echt snelle wagen met een formidabele wegligging en een redelijke zeldzaamheids factor), Mini Cooper(een kart met voorwielaandrijving en een carrosserie). Zo,dat lucht op.
Ik ben absoluut niet merken trouw, maar ik nijg wel altijd naar duitse en italiaanse auto’s (mercedes, maserati, alfa, audi enzv…)
Weer over de cayenne dat ie niet mooi is:S

Hij is prachtig :D
Wat een wijsheden worden er allemaal uitgegooid. Statistieken zijn leuk wat ondersteuning voor een werkelijk onderzoek betreft, maar uit dergelijke gegevens kun je nimmer een causaal verband halen tussen merkgebondenheid en bijv pechgevallen. Sommige mensen zijn nu eenmaal verkocht aan een bepaald merk, sommige interesseert het weinig als het maar werkt. Verdere indeling zou ik niet maken. Al kun je natuurlijk jarenlang hetzelfde merk rijden en op de andere dag ineens een superwagen treffen bij een ander merk en daar verliefd op worden bij wijze van.
Alfa Romeo – Maserati – Ferrari

Zal nooit iets anders kopen..
ik ben niet bepaald trouw aan 1merk, maar er zijn wel merken die nooit zal kopen.
*Toyota
*de 3grote franse merken
*hyundai
*Ssangyoung
*Landwind
*Daihatsu
*Lada
*Daewoo

@dekster… het leek me dat je er een paar vergeten was ;-)
ik zie alleen maar BMW freude am fahren
Ik (VOLVO) ben (VOLVO) ook (VOLVO) totaal (VOLVO) niet (VOLVO) trouw (VOLVO) aan (VOLVO) één (VOLVO) merk (VOLVO)! :d

Je moet inderdaad altijd openminded blijven…….VOLVO! Nou zeg! Ja sorry mensen ik heb VOLVO de hik!……. ;)
LOL! :)
Nou ja zeg! Ben ik nou echt de enige in Nederland? Ach ja ik wou altijd al uniek zijn! :)
3-1, Volvo hoort eig bovenin de lijst te staan van merkentrouwheid: http://www.aumacon.nl/Files/artikel%20brandswitch-website.pdf
Ik zit al mijn hele leven opgezadeld met een engeltje op mijn rechterschouder dat steeds TVR influisterd. Mijn duiveltje op mijn linkerschouder daarentegen schreeuwt TVR en prikt me met zijn horens wanneer ik aan iets anders denk. :P
@Dekster : toyota??
ja kan geen enkele bedenken die ik zou willen ;)
Ik hoop dat dit een kwestie van smaak is want toyota naast ssanyong, lada, renault… plaatsen snap ik niet echt
Ben ik helemaal met je eens Kalro!
Ik heb zo’n vermoeden dat die dekster z’n verstand al lang en breed in de wc pot heeft uitgescheten!!!
Toyota is ’s werelds meest betrouwbare merk en dat blijkt wel uit de vele testen.
Kwestie van tijd dat ze GM van de troon gaan stoten.
Zelfs de duitse rijders kiezen tegenwoordig liever voor ’n jap.
zo! daar zijn ineens mensen aangesproken zeg! ik dacht dat meningen hier geaccepteerd werden… maarja we kunnen natuurlijk ook vragen of alles voortaan gecontroleerd word op merknamen en of zoiets verschrikkelijks gecensureerd kan worden?!

pfew ik vind het echt niet kunnen hoor! zon MENING over zon gewEldig merk!
citroen
Ik vind het altijd zo jammer dat mensen zo afgeven op een warmbloedig automerk als Alfa Romeo. Juist mensen die hun hele leven al een Alfa willen hebben, maar het nooit hebben aangedurfd deze (goede!) stap te zetten, hebben geen goed woord over voor deze Italiaanse bella’s. Één afvies kan ik niet-Alfarijders meegeven: probeer het eens en je zult merken dat de betrouwbaarheid anno 2007 aardig op orde is (vergelijkbaar met andere Europese autobouwers!) en dat het design en de rijdynamiek verslavend werken!! Zie bijvoorbeeld ook de score van de Autoweek Tevredenheidtroffee van 2007 :-) Hieruit blijkt een goede notering voor Alfa Romeo!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).