Psst, Airbag kopen?

Auteur: , 29 Reacties

Airbag-diefstal is niet nieuw. Professionele bendes roven steeds vaker airbags uit auto's die op parkeerterreinen of bij garagebedrijven staan. Volgens het Eindhovens Dagblad leveren de airbags, afhankelijk van het type auto, tussen de 600 en 800 euro op in het illegale circuit. Dat zijn best interessante opbrengsten...


Afgelopen nacht was het weer raak, bij enkele autobedrijven in Heerenveen zijn dertig airbags gestolen. Vooral nieuwe auto’s zijn opengebroken, zo meldde de politie vandaag.

De diefstallen zijn het werk van professionele Nederlandse en Oost-Europese bendes, die over speciaal gereedschap beschikken dat nodig is om de airbags snel en zonder beschadigingen uit auto’s te halen. ,,De dieven hebben een voorkeur voor bedrijventerreinen, omdat het geen makkelijk klus is. In woonwijken gebeurt het niet zo snel“, zegt directeur Guus Wesselink van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Geheel op z’n Hollands is er een werkgroep opgericht die de problematiek met airbags onderzoekt. Deze werkgroep komt eind dit jaar met voorstellen om diefstal tegen te gaan, een optie is om beveiligingschips aan de airbags toe te voegen.29 reacties

Hmm illegale airbaghandel :)

Stelletje amateurs.. neem dan de hele wagen mee :P
Cuore sportivo
beter met siliconen implantaten, zoals die vrouw dat een crash overleefde door haar valse “gevel” … dat zijn originele airbags ;-) en een lust voor het oog.
Psst, Airbag kopen?” ja , de mijne is net gestolen
Serieus? Waar en hoe dan? Of was je gister in Heerenveen;)
nee (was flauwe lol) ,maar meestal worden ze gestolen uit bestel busjes of oudere modellen van wagens. (2min met een schroevendraaier prutsen en ze zijn eruit)
*bij nieuwe wagens lukt dat moeilijker omdat de airbags met veel meer electronica verbonden zijn. (zo is het perfect mogelijk/gebeurd dat een airbag afgaat als ze hem proberen te stelen )
@Dekster: in het artikel staat juist dat vooral nieuwere auto’s werden opengebroken.
wetek, maar MEESTAL gebeurd het juist niet bij nieuwe wagens (dit was een jaar geleden al op het vtm-nieuws eens aan bod gebracht)
Heeft iemand een logische verklaring waarom je dit zou willen stelen? Voor een aanslag misschien?! :)
Nou als ze zelfs de kopere bliksemafleiders van de kerken afslopen voor geld.
Waarom dit dan niet, dit brengt volgens mij meer op dan een paar kilo koper. :)
…voor 600 euro koop je nieuwe airbags bij de dealer…om eens een voorbeeld te noemen: mercedes W211 E-klasse: 310 euro (standaard) of 425 euro wanneer die met leer bekleed is (ex BTW, duitse dealerprijs)…waarom zou een gejatte airbag dan nog 600 – 800 euro op moeten brengen?!?!?!?

greetingz,
Ik vraag me toch even af wat je met een gejatte airbag moet doen…..
Stoppen in schade auto’s……
Tevens werken gejatte airbags niet altijd in de nieuwe auto omdat de schadebedrijven vaak niet de sensors van de airbags voor in de bumper/grill vervangen….
idd stoppen ze de gejatte airbags in schade auto’s. Vaak omdat de auto officieel total loss is verklaard (soms zelfs technisch niet meer de weg op zou mogen) VOor zo’n auto kun je niet zomaar onderdelen gaan halen…. Door de gejatte airbags kunnen ze de auto optisch weer als 100% maken en wordt een ongelukkige onkundige autokoper met een wrak opgescheept. Het gaat dan ook over het algemeen over dure gebruikte auto’s…. (een jonge gebruikte S-klasse of een dure BMW of zo)

En ja je leest het goed, er rijden dus technisch afgekeurde schade auto’s rond die er van buiten prima uitzien. Nu maar hopen dat je nooit zo’n ding tegenkomt (als klant of als verkeersslachtoffer…..)!
Ik hoop voor diegene die ze jat dat ze gelijk afgaan in der gezicht als ze het proberen te jatten. Oost-Europese, mooi verwoord.
Men heeft mij altijd gezegd dat men die airbags ook wel steelt voor het ontploffingspoeder (buskruit?) dat er in zit.
@Rossi: airbag sensoren zitten niet in een bumper of grill…bij een gemiddelde mercedes – bijvoorbeeld – zitten dat soort sensoren onder voorstoelen (sidebags) en asbak (frontbags)

greetingz,
@steve hoe voelen die dan dat er een botsing aankomt/is…
Een airbag sensor is toch een soort gyroscoop? Voor zover ik weet, meet de sensor de versnelling/vertraging van de auto en bepaalt aan de hand van de gemeten waarde of de airbag af moet gaan. De sensor hoeft dus niet zelf de gevolgen van de botsing mee te maken om de airbag aan te kunnen sturen.
Zoals Peter correct stelt is die moet de airbag sensor dus vooral niet de gevolgen van de crash meemaken (sensor stuk dan onploft de airbag niet). In mijn Fordje zit die dus precies midden in de auto, net achter de handrem.
Wie koopt er eigenlijk zo’n gestolen aribag. Gaan die naar de Nederlandse schadeherstellers (waarvan ik meende dat die tegenwoordig een best nette bedrijfstak vormen) of gaan die naar Oost Europa?
“De dieven hebben een voorkeur voor bedrijventerreinen, omdat het geen makkelijk klus is. In woonwijken gebeurt het niet zo snel“, zegt directeur Guus Wesselink ”

Nee, alleen bij mij in de woonwijk dan. GVD vanochtend stap ik in mijn auto. Is aan de bijrijderskant het front vd airbag eraf. dashboardkassie ook open alles door mijn auto heen. Het is ze gelukkig niet gelukt om de airbag eruit te halen. Kan ik er nu eigenlijk wel veilig mee rijden? Weet iemand dit?
Danny Branderhorst
Hallo hierbij mijn verhaal. Ben woonachtend te Tiel en inderdaad ook bij ons in de straat zo’n 4 Ford Focussen open gebroken met een zgn Lepel. Beide airbags verwijderd, handgreep knipperlicht afgebroken, Radio eruit gehaald en alle wat erin lag. Als ik ze te pakken krijg de … nou denk dat ze dan niet klaar zijn. Zelf bij een buurman geheel totalloss verklaard 9000,- schade dit ivm airbags radio en GPS-car system unit. En bij deze alarm overbodig??? Waarom vraagt de verzekeringsmaatschappij hierna als er toch nog gewoon zonder enig geluid dan ook alles word leeggehaald in je auto. Trouwens datum van diefstal was de nacht van 20 op 21 November. Vele hebben al aangifte gedaan en ben ook van plan Radio/Tv Gelderland hiervan in kennis te brengen. Laat ze de grensen maar weer sluiten en elk auto aanhouden.

Maar hopelijk gaat het ieder goed en kan alles verhaald worden via verzekering.

Mvg Danny…
Om deze blog up to date te houden, vannacht bij mijn audi a3 2007 de portiedeur bij het slot letterlijk opengeknipt als een blikopener en de airbag uit het stuur verwijderd, daarnaast is ook meteen maar mijn dvd/navi unit meegenomen. en dit alles voor de deur op mijn eigen oprit en niets gehoord. Stelletje %#$@#**
Ook geen alarm ofzo?
Niet afgegaan, vreemd genoeg. Moet oorzaak laten nakijken.
Ben je al zeker dat alles terugbetaalt gaat worden?

(Post hier anders het verloop van de affaire, ik ben wel benieuwd naar de afloop)
is goed, ben nergens nog zeker van.
Een stuurwielslot geeft al gauw een preventieve werking

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).