Veiligheidshamer in de auto moet verplicht worden

Auteur: , 30 Reacties

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat begint morgen in samenwerking met de brandweer, reddingsbrigade, ANWB, BOVAG, Veilig Verkeer Nederland en de RAI een voorlichtingsaktie "Hulp bij Auto te Water". Het doel van de aktie is om het aantal verkeersdoden terug te dringen als gevolg van voertuigen die te water raken. Als het aan de automotive-industrie ligt, wordt de veiligheidshamer zo snel mogelijk bij wet verplicht.

Ieder jaar belanden er in ons land ongeveer 750 tot 800 auto’s in het water, waarbij zo’n 50 tot 60 doden vallen, doordat men niet snel genoeg uit de auto kan komen. Met eenvoudige tips moet dit dit aantal fors omlaag kunnen. Veel mensen denken dat het beter is om te wachten met het verlaten van de auto totdat deze bijna volledig is volgelopen. Een misverstand, want het is van belang om de auto zo snel mogelijk te verlaten door het zijraam. Lukt het niet om de ramen te openen, dan moet het raam met een veiligheidshamer kapot geslagen worden. Het is dus van belang om direct te handelen:
1: Verlichting aan
2: Gordels los
3: Open het zijraam
4: Verlaat de auto
De tips met een korte uitleg staan ook op een speciale kaart met twee stickers die op de zijruiten van de auto kunnen worden geplakt. De kaarten zijn onder andere verkrijgbaar bij alle Bovag-autobedrijven. De kaart wordt ook meegestuurd met het oktobernummer van de ANWB-Kampioen. (bron: Verkeer en Waterstaat)30 reacties

leuk idee, alleen die stickers die heb je niet nodig ;)
Pluk (springt) van de Petteflet
hmm… past niet echt bij mijn interieur…. is hij ook in het zwart vekrijgbaar???

Zo’n mooie sticker op mijn raam zie ik al helemaal niet zitten. :S
maar als ik 2 stickers op mijn zijruiten plak dan belemmert dat toch weer mijn zicht……..en dus kan dat toch weer voor gevaarlijke situaties zorgen?………..
Als ik in het water lig, wacht ik gewoon op de man met de hamer. Die komt dan vanzelf toch? :S
ik denk dat als je met je auto in het water rijd, je in paniek die hele hamer vergeet.
niet altijd, adrealine voorkomt dat ;)
@Pluk.
Is wel verkrijgbaar in een verchroomde uitvoering !
Herinneren jullie je die Lamborghini nog die op z’n kop was geraakt en toen vlam vatte? Daar zou zo’n hamertje ook handig zijn geweest…
Als ze deze hamers verplicht stellen, mag ik toch hopen dat ze een uitzondering maken voor cabrio’s. Wat moet ik met een hamer, wanneer ik ook gewoon mijn softtop kan losmaken? En stickers komen in ieder geval niet op mijn auto.
pieter autofreak
nieuwe manier om zelfmoord te plegen:”er op los hameren “
@Topless

En als je nou een automatisch dak hebt? Dit is toch niet te doen om voor de oude auto’s een uitzondering te maken en dit allemaal bij te houden.

Ik vind het een goed initatief.
Ik denk als het voor je leven is dat je dan gewoon je ruit kapotramt met je hand(en) en er desnoods een trui ofzo rondbind…
liever dood dan die stickers op me auto
En toen lag hij netjes in de koffer opgeborgen…
@CC

Ik denk dat een automatisch dak nog lang genoeg blijft werken om eruit te komen.

Overigens wil een handbediend dak niet automatisch zeggen dat het een oude auto is.
Bij alle door PON geleverde merken worden vanaf 1 september al 2 veiligheidshamers gemonteerd als je je nieuwe auto op komt halen…. denk dat de rest van de merken er ook snel mee zullen starten…
the real stig!
dat ziet toch echt niet uit zoeits in je auto. stel je voor. je stopt bij je vriending haar huis ze stapt in en doet haar gordel en en ziet ineens zo’n dikke oranje hamer die je hele auto’s zijn interieur verpest . niet echt fijn!
ik heb altijd een klauwhamer in de auto ligge is die ook goed ?
@David

Ja zo dacht ik er vroeger ook over. Maar ik denk dat je die nieuwe ruiten niet direct kappot krijgt als je in paniek bent en een beperkte tijd hebt. Heeft hier zo geen filmke gestaan van top gear?

edit: hier is het filmpje van top gear:
http://www.youtube.com/watch?v=yADmpA1XFvw
Ik wens mensen met een gepantserde auto veel succes met zo’n hamertje.
@ RJ turbo S:

Het zal mij niets verbazen wanneer ambtenaren dat soort auto’s voortaan verbied…

@ Topless

Volgens mij houden de raamlijsten van een softtop de waterdruk niet. Bij een CC zou het wel eens anders kunnen liggen.

Misschien klinkt het heel dom, maar wat is nou het nut van zo’n hamer? Is de auto nog niet vol met water, dan is de waterdruk aan de buitenkant van de auto erg groot, waardoor het al moeilijk word het raam in te slaan. Mocht dat toch lukken, dan zul je denk ik ook niet al te blij zijn met de versnelling van de glasscherven door de waterdruk (zelfs al is het crashglas). Wanneer de auto vol met water is kun je de hamer niet snel genoeg bewegen om het glas te breken.

Of zit ik helemaal mis? In de tijd dat je het hamertje zoekt kun je beter je raam, deur of dak open doen…
In Belgie is al jaren een brandblusser verplicht….zo’n mooie rode die dan ergens hangt te rammelen in het interieur. En bij mij al jaren naar de koffer verbannen is. Ik heb nog nooit een brandblusser gebruikt en zie mij ook nog geen hamertje gebruiken…
Volgende stap: iedereen een hydrolische tang meegeven om de A-stijlen door te knippen? Het schaartje voor geblokkeerde gordels niet vergeten. Alles netjes binnen handbereik van de bestuurder opbergen he!

Hier in Belgie zijn er in ieder geval veel meer levens te redden door de mensen te overtuigen hun gordel te dragen.
nou als ie verplicht gaat worden kan je ‘m makkelijk onder je stoel plaatsen. je komt er makkelijk bij en is uit het zicht! geen probleem dus
Pluk (springt) van de Petteflet
@JANUS;

thanx voor de tip! dat past wel weer mooi bij mijn vergroomde versnellingspook ;)


Misschien moeten ze er anders een extra smalle versie van maken, die achter je zonneklep past (net als het “make-up”-spiegeltje.
@Belgje
sinds kort is er iets op de markt dat m’n een vuureter noemt (of gwn een buis met stikstof ;) )
dat past gewoon in het handschoenkastje . en rammelt niet
@ the real stig!: jij verdinkt dus liever met je domme mokkel (als ze over zoiets zeurt vind ik haar dat ja!) dan dat je een hamertje in je auto hebt…

@ maarten: als je auto te water raakt heb je nog wel ff voordat je halverwege je ruit bent… mijn hamer zit netjes binnen hand bereik, en zolang en geen water bij je ruit staat kan dat dus geen kwaad…. daarnaast, liever met glas scherven uit de auto, dan verdrinken….

btw ik heb dus een “showwaardige” 206GT met een mooie oranje hamer binnen hand bereik… BOEIE….. :-D
lijkt me lelijk en dat hamertje dat helpt niet als je geblindeerd glas hebt want dan is het glas ook sterker dus…
Wat een gedoe of iets heel mooi, mooi of minder mooi is. Ik heb zelf een keer ervaren wat het is om het water in te rijden. Dat wil je niet mee maken. Ten eerste schrik je je rot. Door anderen met zo’n Lifehammer ben ik eruit gered! Sindsdien heb ik een mooie chrome echte LifeHammer in mijn auto. En ik voel mij een stuk veiliger nadat ik ook nog de cursus bij http://www.autotewater.nl had gevolgd.
Mijn tip voor vandaag: allemaal zo’n Lifehammer en die autoimporteurs dienen die echte gewoon in te bouwen! Pas op voor neppers want die zijn gewoon slecht. Bij een daarvan brak de handgreep spontaan in tweeen toen ik m in het houdertje deed.
Een vraag over het gebruik van de veiligheidshamer; het plastic dopje wat over de punt van de hamer zit moet die bij gebruik in noodsituatie blijven zitten, ik kan het nu niet verwijderen.
If I had a hamer ! a hamer in the morning of in the evening ? ik wil wel een hamer voor de hele dag het kan nuttig zijn alleen wij wonen in het oosten van het land en daar hebben wij weinig water maar er zijn hier wel veel idioten op de weg ! is daar ook ’n hamer voor dan ?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).