Wanneer gaat Ford failliet?

Auteur: , 30 Reacties

Ford maakte gisteren (maandag) bekend dat er het derde kwartaal een verlies van 5,8 miljard dollar is geleden! Dit is het grootste verlies in 14 jaar! En zoals CEO Alan Mulally liet weten: "These business results are clearly unacceptable". Dus wat nu?

Ford is natuurlijk al aan het reorganiseren, wat aardige kosten met zich mee kan brengen (afvloeiingsregelingen voor 45 duizend werknemers). Maar ook de totale omzet daalde, het ging daarbij om een zeer noemenswaardige 4,1 miljard dollar.

Het totale verlies van dit jaar staat nu op zo’n 7,2 miljard, en het is niet onrealitisch dat Ford eind van het jaar een totaal verlies van ruim 10 miljard kan opschrijven. Dat is vergelijkbaar met GM, die vorig jaar 10,6 miljard verlies leed.

Wat kan Ford op korte termijn nog doen? Er is al een grootscheepse reorganisatie in gang gezet, en ook staan er een aantal merken in de etalage (al dan niet in een package deal). Misschien is een fusie met Ghosn (Renault/Nissan) nog een optie?

Maar goed, GM en Ford hebben gewoon hetzelfde probleem. Jarenlang ging het lekker en hebben ze zitten dromen, geen vernieuwing en totaal geen efficiëntie. Maar binnen een paar jaar zijn ze links en rechts ingehaald door Europeanen en Aziaten. En nu moet opeens alles anders: ‘Our focused priorities are to restructure aggressively to operate profitably at lower volumes and to accelerate the development of new, more-efficient vehicles that customers really want.’

Ford zelf spreekt verder van ‘uitdagende operationele omstandigheden‘, maar dat is een understatement.30 reacties

Tja ik weet het niet hoor maar hoe veel jaar lijden ze nu al zulke zware verliezen? Het houdt toch een keer op zou je zeggen????

Het leuke ervan is dat als de een gaat dat de andere (schijnt) niet lang daarna zal volgen. GM bedoel ik dan… Ze maken namelijk in Amerika gebruik van dezelfde leveranciers en als 1 van hun daarin wegvalt dan heeft dat desastreuze gevolgen voor de ander……..
Ze zijn er bijna, ze zijn er bijna, maar nog niet helemaal…..
eindelijk mijn droom komt uit
Ze gaan niet failliet. Behalve dat je door leuk boekhouden makkelijk monsterverliezen kan creëren en je dat als nieuwe CEO bij een slechtlopen bedrijf dat altijd doet. Dan kan je later laten zien wat voor enorme verbeteringen je hebt geboekt.

Niet dat het niet echt heel slecht gaat bij Ford. Maar dan nog gaan ze niet failliet. Chrysler ging in de jaren 80 ook niet failliet. De grote luchtvaartmaatschappijen van de VS zijn op papier ook kapot maar vliegen gewoon door.

De VS mag wel claimen een markteconomie te hebben. Maar ze gaan die dominostenen gewoon niet laten vallen. De regering is al impopulair genoeg. Nu zijn er congresverkiezingen, over twee jaar presidentsverkiezingen. Spectaculaire faillissementen passen daar niet in.
Zou een Ramp zijn, ik woon in limburg belgië, en de helft van de populatie werkt op de Fordfabriek in Genk, dus als die zou sluiten zou het toch wel een ramp zijn.
zoalng ik mijn iPOD niet kan aansluiten in een nieuwe For,d, is er geen sprake van vernieuwing.
Stel ze gaan kapot, wat gebeurd er dan bijv. met volvo of saab??
@Robin: Saab moet wachten tot GM failliet gaat. ;)

Al die merken blijven gewoon, Ford ook. Als ze failliet zouden gaan (wat ik dus niet verwacht) maken ze toch wel een doorstart. Sommige merken worden misschien verkocht aan andere fabrikanten of aan investeerders.

Hooguit dat echt slechte merken als Aston Martin of Jaguar het loodje leggen. Maar Volvo levert goed geld op.
Het meest voordehand liggende is dat het wordt doorverkocht. Mocht dit zo zijn, dan vraag ik me af wie dan een serieuze gegadigde zou kunnen zijn. VW niet, lijkt me niet logisch, het zou niks toevoegen aan VW. Fiat zou kunnen, maar lijkt me ook niet om dezelfde reden als VW. Mercedes, BMW, Toyota?! Het zou allemaal kunnen. Ik vind het alleen niet zo voordehand liggend.
Klaas thanx voor de uitleg!

Stel dat een andere groot concern die ook veel dochter merken heeft ze overneemt… dan hebben die toch haast een monopolie positie…
@Robin
Nee, daarvoor zijn de volume aantallen die Volvo afzet te klein. Vergeet niet dat dit onder Ford viel en die hebben ook geen monopolie positie hierdoor gekregen. Terwijl Ford 1 van de grootste (? na GM en Toyota of staat VW op de 3e plaats?) automerken in de wereld is. Daarnaast zijn er genoeg andere spelers (groter dan Volvo) in de markt die de concurrentie gemakkelijk aan kunnen in het segment waar Volvo in opereert.
@Rick Dos, ja maar dan heb je het alleen over volvo,.. maar stel dat VW groep, Ford overneemt,… dan zijn ze toch automatisch het grootste auto concern ter wereld, met de meeste merken onder hun naam… Kan je dan nog spreken over eerlijke concurrentie bijvoorbeeld,… ze hebben bijvoorbeeld veel grotere schaalvoordelen dan de andere concerns,.. of zou dat wel loslopen omdat het eigenlijk toch allemaal losse bedrijven/merken blijven onder een andere naam…

Ik brainstorm zo maar wat
Henry zou zich omdraaien in zijn graf.

Nee Ford zal zijn schuld van ruim 150 miljard dollar, op korte termijn niet kwijtraken. Ik denk dat het opgekocht wordt voor een veel te lage prijs door een welvarend Aziatisch of Europees merk. En dat komt alleen omdat de Amerikanen slechts autos voor Amerika maken en niet voor Azie of Europa. Dat doen wij wel.
Maar toch zonde, Ford had zo een mooie geschiedenis.
@Klaas

Hoe kun je nou zeggen dat Aston Martin een slect merk is, ze draaien voor het eerst sinds vele jaren weer winst, de omzet is enorm gegroeid, ze hebben een prima modellen range en sinds men aangegeven heeft het te willem afstoten hebben meerdere partijen aangegeven het te willen kopen.
ik hoop morgen
@Klaas

Aston Martin slecht merk? Naast ongeveer elk desingaward binnen te hebben gehaald hebben alle auto’s een wachttijd van minstens 2,5 jaar. Tel daarbij nog eens op dat wanneer er een nieuw model verschijnt deze binnen twee maanden uitverkocht is… Aston Martin is sinds de DB9 niet meer een slecht merk van Ford, maar zelfs het beste wat ze hebben!
Klopt.. maar laat Ford maar sterven.. Aston wordt toch al overgenomen
Als ze hun overstok nu eens aan de helft van de prijs verkochten , dan moeten de andere merken volgen en dan kopen we weer met ze’n allen nieuwe auto’s.

Natuurlijk jammer voor de 2’handsmarkt. Maar ook zij kunnen hun prijzen verlagen en zo is iedereen weer blij!!!
Die inefficiente (lees dortstige) auto’s die Ford schijnbaar alleen in Amerika verkoopt, waarom kunnen ze hiervoor de produktie lijnen niet even omzetten naar de Europese modellen zoals de Focus en Mondeo als hier de laatste tijd zoveel vraag naar is in Amerika. Deze modellen doen niet veel onder voor Golf en Passat qua effiecientie. Dus het verhaal dat men enorm achter op is met het ontwikkelen van effieiente auto’s is volgens mij lariekoek.
@ Eric
Dat hebben ze al gedaan in de US, en dat is precies de reden (samen met een enorm duur pensioenplan afgedwongen door de vakbonden -ja in de US) waarom ze nu in de slechte papieren zitten

@Rick Dos
@Robin
De meerwaarde die Ford zou bieden voor een eventuele overnemer (een andere autobouwer, maar ook eventueel een consortium banken, grote investeerders of een industriegroep à la Hyundai of Samsung) is hun wereldwijde marktpenetratie. Zo proberen zowel Fiat als VW al jaren een invasie op de US markt voor te bereiden, maar ze moeten hun plannen steeds maar uitstellen want van vandaag op morgen een dealernetwerk uitzetten in een heel continent van 300 miljoen mensen is geen kattepis, om nog maar te zwijgen van de gebruikseisen.. (staat van wegen, snelheidslimieten, uitstoot, crashtests..)
Klassiekerrally
Ik zou meer moeite hebben met een failliet TVR dan met een failliet Ford…
Zijn de fabrikanten niet gewoon een beetje te groot en te log geworden?
Volgens mij hebben ze enorm veel last van overproductie/-capaciteit, of vergis ik me?
Ondanks dat ford nu op de afgrond hangt ben ik er van overtuigd dat ze zeker niet faillliet gaan, het heeft alleen een paar jaren nodig om er weer boven op te komen, maar failliet gaan ze zeker niet.
@Robin
Aha! Ik dacht dat je het alleen over Volvo had…. VAG, Fiat of Toyota, FORD als geheel overnemen zal er niet inzitten. Een fusie zou dan een veel betere optie zijn, maar dat zal ik niet de meest wijze beslissing vinden. We praten dan namelijk niet meer over miljoenen maar over tientallen miljarden. De bedrijven zullen MISSCHIEN wel kapitaal daadkrachtig genoeg zijn, maar ik voorzie dat ze geen steun zullen krijgen van hun resp. aandeelhouders. VAG en FIAT zitten er nu ook niet florisant bij. Als ze dit erbij zouden nemen zullen hun schuldenlast alleen maar toenemen. En zal dit uiteindelijk ook hun eigen neergang zijn.

Wat ze volgens mij wel aan het doen zijn in autoland, is het met argusogen allemaal volgen. Het zal me niks verbazen als ze als aasgieren nu al aan het rondcirkelen zijn.
Ford kan uiteindelijk maar 3 kanten op;
1) fuseren, zoals gezegd lijkt me dat niet het meest logische.
2) Chapter 11 ofwel Surceance aanvragen, dit is nogal een trend in Amerika tegenwoordig. Kijk daarvoor alleen maar naar de vliegmaatschappijen. Dit is volgens mij de meest waarschijnlijke aangezien de regering in Amerika ook wel door heeft dat dit 10-duizenden werklozen erbij zou betekenen. Het kan interessant zijn voor andere autofabrikanten c.q. investeerders
3) Faillisement, en dan wordt het interessant voor autobedrijven in Europa en Azie en investeerders. Ik heb namelijk het gevoel dat men nu nog niet wilt ingaan op overname´s van onderdelen van Ford, omdat ze dan de hoofdprijs zullen betalen. En bij een faillisement zal het bedrag lager zijn.

En elke currator weet, dat als je een bedrijf in delen verkoopt, dat dat meer oplevert. En dan zullen de bedrijven AM, Volvo, Ford Europa, Land Rover, Jaguar etc. voor veel bedrijven heeell aantrekkelijk worden.

Wat ik denk dat de toekomst van Ford wordt? We zullen in ieder geval Ford niet meer in de toekomst kennen zoals we die nu kennen. Het zal, of in andere handen komen of in een heel afgeslankte vorm verder gaan……

Zei de amateur analyticus!….. ;) :)
JEEE! Ik ben blij. Laat ze aub verdwijnen. Ik vind de merken die onder beide concerns vallen helemaal niets (muv Aston Martin en Jaguar). Het lijkt me alleen sterk dat ze helemaal verdwijnen. Veel merken zullen doorgaan onder andere concerns of een doorstart krijgen. Helaas…
GM en Ford liggen al jaren aan de kunstmatige beademing van de regering. Als een van de twee failliet gaat, is bijna de gehele Amerikaanse economie ten dode opgeschreven. Een te groot deel van de economie draait rond auto’s en olie daar (dit zijn de woorden van een Amerikaan zelf) Ook interessant: http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/24877874/
gaat over de Amerikaanse economie (duurt wel dik 50 minuten)
@heidekonijn: die pensioenregelingen zijn dus juist NIET afgedwongen door de vakbonden. In de jaren 40/50 van de vorige eeuw moest er een beslissing genomen worden over de pensioenen. Omdat Ford (en volgens mij ook GM) bang waren dat de vakbonden een te grote vinger in de pap kregen als dat van overheidswege centraal geregeld werd, besloten ze het zelf te doen. Met een prognose van continue groei leek het allemaal wel haalbaar om de kosten zelf op te hoesten. Inmiddels is ongeveer 1 op de 3 Ford werknemers op de loonlijst gepensioneerd, en dat kost -zacht uitgedrukt- nogal een bom duiten. Dat zet dus ook de speculaties over overnames in een ander daglicht. Die zullen namelijk niet komen vóór een failisement waarmee deze gigantische molensteen om de nek van het bedrijf kan worden losgesneden. Bij een faillisement zou de Amerikaanse overheid gedeeltelijk opdraaien voor de pensioenkosten, maar zowel voor de Amerikaanse staat -die al jarenlang gruwelijk op de pof draait- als voor de ex-Ford werknemers zou dat niet minder dan een ramp zijn. Het hele verhaal heeft dus ook minder te maken met energieverslindende mastodonten dan je zou verwachten. Tenzij je daar bejaarden onder verstaat, natuurlijk…
@ Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat Fiat het bedrijf Ford gaat overnemen. Fiat zat zelf op het randje van faillisement en is bovendien veel te klein om Ford over te nemen. Bedenk wel dat Ford één van de grootste autofabrikanten ter wereld is. Om diezelfde reden zal BMW, VW of Mercedes het bedrijf Ford ook nooit over kunnen nemen, simpelweg omdat het te kleine spelers zijn.

Als Ford failliet gaat (of dreigt te gaan) kunnen ze:
1. Worden overgenomen. Maar dit zal nooit door buitenlandse bedrijven (en zeker niet Toyota – de VS is al bang voor Azie, laat staan dat ze hun grootste autoproducent erdoor laten overnemen) gedaan worden. Deze optie valt daarom af.
2. Een doorstart. Dit lijkt me dan de meest logische optie. Zeker gezien de geschiedenis van het bedrijf; het bestaat meer dan 100 jaar en het heeft een sterk imago.

Maar vooralsnog ga ik ervan uit dat beide opties niet aan de orde komen en dat Ford (gezien de grootte en kapitaal van het bedrijf) in staat is zijn strategie de komende jaren succesvol aan te passen.
als ford eens logisch nadenkt, waarom zou toyota en alle andere aziatiszche merke zo opkomen in amerika, omdat ze zuinige auto’s levere! als ford nu i.P.v. jeeps maakt in amerika en andere onzuinige wagens, zich eens inspireert in ZUINIGE WAGENS. het blijkt dat ford amerika verlies maakt, en ford europa WINST maakt
dus moete ze daar toch eens goed gaan nadenke! greetzz
Ik hoop dat Ford Mazda verkoopt, die hebben daar meer kwaad dan goed gebracht!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).