Smokers delight

Auteur: , 58 Reacties

Lang, lang geleden ging ik op vakantie met een niet nader te noemen ex met bijbehorende ouders. De moeder in kwestie was een fan van de jongen-die-zo-gewoon-gebleven-is en rookte… Belinda’s. Mijn subiele hints of ons Franske wat zachter kon zingen en of er een raampje open mocht voor wat frisse lucht werden beantwoord door het opzetten van Henk Wijngaard en het opsteken van een Belinda… menthol.

Genoeg reden om niet te gaan roken zou je denken, maar tot twee jaar geleden zat ik rond 7:30 uur in de file met een Lucky Strike op een James Dean-achtige wijze in de hoek van mijn mond. Heerlijk… die eerste saf. Problematischer werd het als ik vergeten was om sigaretten te kopen en koortsachtig de auto doorzocht terwijl ik met een flink gangetje over de Coolsingel reed. Heren, er is dus nog iets erger dan een vrouw die haar lippen stift tijdens het rijden. Vul in en kleur de plaatjes.

In de fase dat ik aan het overwegen was om te stoppen met roken heb ik bij het bestellen van een nieuwe wagen toch maar een smokers package aan de optielijst toegevoegd. Heb ‘m nooit gebruikt want bij de verkoop zou die penetrante lucht wel eens voor een waardevermindering kunnen zorgen.

In mei van dit jaar meldde autoblog al dat er stemmen opgaan om iedere handeling die niet met autorijden zelf te maken heeft beboet moet worden. Bellen, eten, drinken, roken what the hell, zelfs converseren! Kan me nog goed herinneren dat toen ik klein was, mijn moeder achter het stuur regelmatig een sigaret opstak, onderwijl aan de radio frummelde, mijn vader van kauwgom voorzag en mij achterstevoren terecht wees omdat ik op de achterbank sprong. Geen haan die daar naar kraaide!

Veroorzaken bovenstaande activiteiten nou echt meer ongelukken dan pakweg 30 jaar geleden? Dinsdagavond zat ik De Wereld Draait Door te kijken en Hans Beerekamp, NRC TV-journalist, bracht onder de aandacht dat media de afgelopen jaren enorm inzoomen op reeds bestaande problematiek. Dat wil zoveel zeggen als: het probleem bestond al, het wordt alleen verergert door grootschalige media-aandacht. Tegenwoordig heeft iedereen een mening over alles en iedereen en om aan die vraag te kunnen voldoen is alles nieuws… Dus big brother begint bij jezelf.

Eerlijk gezegd wordt het autorijden er zo alleen maar saaier op. Als je iedere dag hetzelfde stuk rijdt in een auto die wel zo heet, maar eigenlijk weinig wegheeft van een warme stroom lucht (rara?), dan beleef je plezier aan een bakkie pleur met peuk. En als gepensioneerd roker kan ik bevestigen dat het ook een zekere vorm van stressrelieve bewerkstelligt. Misschien minder middelvingers omhoog?

Ik vind het walgelijk om te zien dat sommige automobilisten de openbare weg gebruiken voor hun vuilstorterij. Schaamteloos worden overvolle asbakken tegen de stoepranden schoongetikt. Jammergenoeg heb ik nooit het lef gehad om op zo iemand af te stappen en te zeggen: “hey pisvlek, dat je rookt prima, maar lang geleden heeft iemand ‘de vuilnisbak’ uitgevonden.” Daarom misschien een column?

Zoals Dennis al eerder onder de aandacht bracht: de regel zou eigenlijk zo in elkaar moeten zitten dat je een bekeuring krijgt wanneer je op een onverantwoordelijke manier bent/wordt afgeleid tijdens het autorijden. Voor mij geldt dan vrouw met peuk achter het stuur, bloed aan de muur. Wees gerust als je mij tegenkomt, ik ben al een tijdje gestopt…58 reacties

Ik heb ooit tijdens het rijden mijn sigaret laten vallen in de auto en ik viond ze niet metteen terug .. veilig was iets anders :-)
Waar ik niet tegen kan is als de bestuurder voor mij zijn sigaret uit het raam gooit, en dat die tegen mijn pas-gewassen auto tikt en een vies asplekje achterlaat.
Snelheidsduivel
Quote: “Ik vind het walgelijk om te zien dat sommige automobilisten de openbare weg gebruiken voor hun vuilstorterij.”

Hier ben ik het helemaal mee eens. Het kost totaal geen moeite om je afval thuis of bij het pompstation in de prullenbak te gooien. Ik word echt niet goed van die laksheid, zo van: ach boeie dat ruimt de gemeente wel weer op. Wat mij betreft mag hier een boete op staan van zo’n 250 euro.
haha leuk collum ,
mijn moeder rookt ook precies die belinda menthol , de hele huiskamer meurt er dan ook naar en dat gaat in de auto precies hetzelfde. ze mag dan ook ( door mij en mijn vader ) alleen roken in de auto als de rit meer dan anderhalf uur duurt…dat probeert ze nog wel is te verbreken maar mooi niet… ( zeg ik nu wel :P )
nogmaals leuk gedaan
Leuke column, Lotte!
Kom je iedere donderdag hier langs of is het slechts af en toe?
Van mij mag je wekelijks dergelijke stukjes schrijven, want ik vind deze al erg vermakelijk.
@Michiel: dat ligt aan de reacties… Als de autoblogbezoeker mij (graag) leest dan kom ik zeker terug!
Perfecte column! :)

Niks aan te voegen, want ik ben het compleet met je eens! Wat Nico al zei, vind ik peuken uit het raam gooien nog het ergst! Dit is namelijk niet alleen vervuilen, maar ook gevaarlijk voor achterliggende motorfietsers!
Excuus…. Niks aan TOE te voegen! ;)
Lotte mooi stukje verhaal en sublieme schrijf wijze. ik kan dit erg aprecieren. als ze allemaal zo iets van deze richting ( schrijfwijze) zouden brengen was het lezen idd heel wat boeiender. goed gedaan en blijf verder doen aub
@ lotte

leuke column (eerste op autoblog ?), van mij mag je er zeker meer schrijven. het is leuk om ook eens een vrouw aan het woord te laten, om te kijken hoe zij (jij) er over denkt, inplaats van al die macho mannen. dus ga vooral zo door.

Ik erger me dood, aan mensen die hun vuilnis op straat dumpen, al is het maar een kauwgumpje. is daar eigenlijk een boete voor?. ik geef toe ik heb zelf ook weleens wat op straat gegooit, maar als ik dan zie dat iemand anders het doet erger ik me er dood aan, ik doe het nu dus ook (bijna) niet meer. Over het roken kan ik niet echt mee praten, omdat ik nooit heb gerookt. maar ik ben het met je eens dat we wel nog gewoon dingen mogen doen achter het stuur zoals koffie drinken, of iets eten.
@Lotte: lijkt me leuk als je vaker schrijft en jou kijk op deze door mannen gedomineerde wereld laat zien!
Zo’n Ome-Henk ervaring heb ik een PAAR KEER gehad en dat was echt beangstigend! Gelukkig ben ik ook met roken gestopt.
Maar ik denk toch dat je gerust kan roken, de radio bedienen, ja zelfs gsm-en in je auto op een verantwoordelijke manier. Je hoofd erbij houden en je ogen op de weg houden is de boodschap. Aandacht! is de kreet. En dan hebben we verder weinig of geen betutteling nodig van de politie(k).
Nou Lotte, lijkt me duidelijk!
Vrouwen aan het roer! Ook op Autoblog!

http://www.autoblog.nl/archive/2006/10/13/vrouwen-aan-het-roer
Goed geschreven stuk. Plezierig om te lezen en leuk. Even iets anders dan mijn werk.
Ik vind trouwens dat roken in de auto in de zomer minder erg is dan in de winter. Dan krijg je namelijk die koude muffe rooklucht in je auto. In de zomer stinkt het nooit zo erg.
In engeland is het al zo ver dat je niets mag achter het stuur dan concantreren op de weg. Ik las ooit ene stukje over een man die een boete had gekregen omdat hij aan het nagelbijten wastijdens het rijden. Hij werd toen bekeurd door een verveelde motormuis die zijn aktie blijkbaar een bijdrage aan de verkeersveiligheid vond. Erg triest
Klassiekerrally
Leuk! Lekker prettig leesbaar. Maar er maar een wekelijks item van :)

ps: rij je een Bora, Scirocco of Passat?
@Klassiekerrally: wat goed dat je ‘m doorhebt! Een noodgedwongen Passat…
Heel leuk stukje Lotte, van mij mag er vaker eentje langskomen.
Ik heb gelukkig nog niet zo veel last van roken in de auto, aangezien ik nog niet op de leeftijd ben dat ik mag rijden, en mijn ouders roken beide niet. Maar toen we de auto kochten die we nu nog steeds hebben (2e hands) zijn we ook eerst een dag beziggeweest om alle rookvlekken eruit te halen. Ik vind het ook gewoon vies in de auto.
@Klassiekerrally: Ik snapte dat stukje eerst niet, maar later dacht ik idd ook aan Scirocco.
Klassiekerrally
Ik twijfel nu wel even of ‘Bora’ wel een wind is… Weet iemand dat?

@Franqie:
Roken in de auto is inderdaad gewoon smerig!
Ik zal niet zeggen dat roken überhaupt smerig is, want ik rook af en toe onder het genot van een biertje graag een goed sigaartje, dus…

On-topic:
Alle handelingen die de rijvaardigheid in gevaar brengen zijn toch al strafbaar?
Daarom is het ook zo belachelijk dat er een aparte wet is voor het bellen in de auto. Maar goed. Binnenkort mag dus niks meer. Je mag al niet harder rijden, je mag de radio niet harder zetten en Red Bull aan je lippen zetten is al helemaal uit den boze!
We gaan in slaap vallen!
En dat lijkt me dan ook weer strafbaar ;)
Bora betekent stinkscheet, dus ik zou zeggen: “ja Klassiekerrally!” ;-)
Klassiekerrally
Kijk, zo leer je telkens wat waardevols! ;)
Klassiekerrally
Foei Lotte! Je hebt gelogen! ;)

Bora
From Wikipedia, the free encyclopedia

Bora refers variously to

* a wind in Adriatic, Greece, Russia and Turkey: Bora (wind)
* a Witotoan language spoken in Peru, Brazil, and Colombia: Bora language
* the ethnic group that speaks the Bora language: Bora people
* Velibor “Bora” Milutinovic is a Serbian-Mexican soccer coach.
* Bora is also a surname among Indian people. Basically these are Assamese, but these are found in Marwaris and other castes too.
* a city in the São Paulo state in Brazil: Borá
* Bora, Ethiopia
* an alternative name for a German automobile: Volkswagen Jetta
* the Italian sports car: Maserati Bora
* the name of a hoverborne cruise missile attack craft in the Russian navy: Bora Class guided missile hovercraft
* an initiation ceremony in Australian aboriginal culture
* Bora Rings, or initiation grounds, occurring in pairs, with a larger ring and a smaller ring joined by an external pathway
* Bora is also a super-powerful robot that fought Pluto in an episode of Astro Boy. Bora’s attack is a powerful cry that releases a katabatic wind, reminiscent of his name.
* Bora is also a group of rebel colonists found in the 2000 game Tachyon: The Fringe.


Je mag kiezen ;)
Verfrissend geschreven column – kom je vaker terug? Verder heb ik niets met roken, noch in de auto (god verhoedde) noch daarbuiten (kuche kuche)
eten en drinken moet toch kunnen,
pas als de politie ziet dat je het op een onverantwoorde manier mogen ze je dan van mij wel bekeuren. Maar met telefoon aan je hoofd bellen vind ik niet wel iets wat niet moet kunnen, aangezien dit is wat je écht niet compleet blind kan doen (een boterham of flesje kun je nog met één hand en op de tast bedienen). Bij het opzoeken of intoetsen van een nummer moet je je aandacht focussen op je telefoon, als je dan rijd en er gebeurt iets, dan mis je dat of zie je het te laat.
Over het inzoomen van de media op reeds bestaande problemen ben ik het helemaal mee eens. Maar dat ligt niet louter aan de media, want iedereen doet er graag aan mee.
Hoe voller het wordt op de weg, hoe minder er zal mogen. Op zich een logisch gevolg, maar niet altijd even prettig..
had ook nog een Gaz kunnen zijn. Niet dat die hier geleverd worden.
Wat een ku………………nstwerk is dit zeg! ;) Oké dat is wel een beetje teveel van het goede maar goed gedaan Femke! ;) :)

Ik rook niet, ik drink niet en ik telefoneer alleen handsfree. Er is vrij weinig wat mij afleid. Oké, ik peuter wel eens in mijn neus en kijk graag naar de vrouwtjes om me heen…… :) …….en dat is afleiding genoeg!

En vrouwen kijken ook heel graag naar mij! Alleen weet ik nooit of ze nou naar mij kijken vanwege mijn looks of, omdat ik net op dat moment in mijn neus zit te peuteren……Wat denk jij Lotte?! :)
Goede column, liep lekker vloeiend. Zeker meer schrijven, enkel die gasten die hier schrijven is te beperkt, meer perspectieven zijn nodig voor een goed beeld ;-)!

roken achter het stuur… verbieden? Ik heb een hekel aan rook,… dus ik ben gauw geneigd om ja te zeggen… Nou ja mochten ze het verbieden dan kan je mij echt niet wijs maken dat de wereld er slechter op word. Naar mijn mening zijn er meer voordelen dan nadelen aan dat verbieden. De rest van de dingen die ze willen verbieden… converseren :S, dat kan je toch niet verbieden, onmogelijke taak,… wordt te vaak gebroken om te handhaven en redelijk zielig,…

Ow ik dacht dat vrouwen zo goed waren in mulit-tasken, waarom dan toch: “Voor mij geldt dan vrouw met peuk achter het stuur, bloed aan de muur.”
@Klassiekerrally: …mwah…kvond de stinkscheet treffender ;-)

@Bram: zekersteweten, we doen er allemaal aan mee. Vandaar: Big brother begint bij jezelf.

@Rick dos: aaarghhh… neuspeuteren! Stof voor een nieuwe column ;-) Misschien is het wel dat je je knipperlicht aan laat staan, of dat je portier niet goed dicht zit, of dat je onnodig links blijft rijden, of dat je knalpijp over de straat schuurt, of…etc.
Klassiekerrally
Lotte, dan is ter gelegenheid van je eerste stukje op autoblog.nl bij deze ‘stinkscheet’ omgedoopt tot ‘bora’. Elke volgende keer dat het over ‘Bora’ gaat op autoblog.nl, weten we waar het écht over gaat ;)

… neuspeuteren… Is dat iets dat alleen mannen doen, of maken vrouwen zich er ook wel schuldig aan? (let er nooit zo op…)
@Lotte
Tjong jonge! En ik maar denken dat ik er zo goed uitzie………bedankt hé! kost me weer een uurtje bij mijn psychiater! ;)
Lotte.
Zoals mijn grote voorbeeld altijd al zei.:”Vooral doorgaan !” ;-)
Leuk geschreven.

On topic.
Als ik iemand iets op de grond zie gooien (Let wel. Ik spreek hier niet over volgeblazen zakdoeken, vieze patatzakken of uitgekauwde kaugom) wil ik het nog wel eens oppakken en dan op iets TE luide toon zeggen.:”Meneer/Mevrouw (doorhalen wat niet van toepassing is) u verliest iets hoor !”
Het leuke is dat als je het dan aan ze terug geeft ze het meestal aanpakken terwijl ze nog “bedankt” stamelen ook.
Noem me weird, maar dat vind ik nou humor !
Dan zou je aan mij ook wel genoeg stof hebben voor een nieuwe column…
Ik peuter in mijn neus, krab aan mijn gat, rook me helemaal suf aan sigaretten en shag achter het stuur…
Sjekkies draai ik rustig tijdens het rijden met de polsen op het stuur of sturend met de knieën.
Verder gebruik ik mijn auto als verlenging van mijn kantoor door erin te eten, te drinken, schrijven, bellen enz.
De passagiersruimte is mijn vuilnisbak en bijna de hele auto ziet er zo nu en dan uit als een asbak. ;)
Hè, hè. Eindelijk iemand op Autoblog die fatsoenlijk kan schrijven.
Klassiekerrally
@ Michiel:
Als ik dat geweten had, had ik op 10 september wel gelopen! ;)
Laat ze eerst maar eens die stinkdiesels afschaffen, ik rook om de armoedige lucht van die pauperbakken te verdrijven.
@Michiel van den Brink
Krabben aan mijn gat doe ik nooit in de auto……wel voordat ik naar bed ga. Je kent het gezegde tog wel?!
Don´t go to bed with an itchy butt, because you´ll wake up wih a smelly finger! ;)
@ Michiel van den Brink.
Als ik zo vrij mag zijn, iemand die een auto als die GTO heeft ontworpen,……..wat rijd jij eigenlijk ?
@Wim: Hij was toen kortgeleden uitgezogen. ;)

@Janus en Karaya: Ik rij dus een stinkdiesel. ;)
Bij gebrek aan een klassieke Peugeot doe ik het nu even met een drie-nul-zesje…
Maar later als ik groot ben…
@Rick dos.
Ik dacht altijd dat het was.:
Don´t go to bed with an itchy bitch, because you´ll wake up wih a smelly finger! :-)
@Michiel van den Brink.
Wat voor klassieke Peugeot zou je graag hebben ?
Klassiekerrally
@Michiel: ik vond ’t ook al een erg schone asbak :)
@JANUS
Waarom met een itchy bitch?!……………….oh wacht ff!……..eeeewwww! ;) LOL! :)
@Rick dos.
Tja sorry. eigenlijk best ongepast als reactie op de column van een vrouw…..
Ksal hut nooit meer doen ;-)

@Michiel van den Brink.
Sorry. Ik kom hier nog niet zo lang. Ben pas een maandje ofzo geleden aangestoken door een collega. Ik zal er vanavond eens lekker voor gaan zitten. Dacht dat het wel eens een 404 zou kunnen zijn. Prachtige auto. Mijn vader (is helaas niet meer) heeft er zeker 5, 6 of 7 van “versleten” De beste man was vertegenwoordiger (voor de jeugdigen onder ons : sales manager) en reed 100.000 KM per jaar. 1x Per jaar belde mijn vader bij de dealer vandaan naar mijn moeder en vroeg welke kleur ze nu wilde. Een paar weken later stond er dan weer zo’n naar skaai ruikend slagschip voor de deur. Zucht…….. ik word oud !
@Janus: Ik denk dat wij elkaar wel zullen begrijpen. ;)
Alsnog welkom hier, trouwens!

Al mijn columns staan ook op mijn site verzameld:
http://www.vandenbrinkdesign.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=27&Itemid=54
@Michiel van den Brink.
Bedankt enne, ik zie het al. Ik heb vanavond wat te doen :-)
Ex- vr6 rijder
ik heb 8 jaar lang geblowd achter het stuur, nooit een boete, en nooit een ongeluk, nooit aangehouden, en nooit ruzie met mensen in het verkeer, ook had ik nooit een file achter me..

Stem op mij!
Ex – vr6 rijder….

Wat rijd je nu? :) Blowen en rijden is eigenlijk ook niet echt de ideale combinatie, maar het is wel afhankelijk van hoe je erop reageert! Vroeger toen vrienden van mij er ook aan deden, merkte je er soms totaal niks van dat ze stoned waren! Maar alleen de gedachte dat je iemand lam rijd…. Zit je de rest van je leven mee!
Voor mij niet besteed, met alcohol of drugs achter het stuur! Bellen doe ik nog weleens, maar sms-en heb ik één keer gedaan en nu nooit meer!, was geen goede ervaring!
Prachtige blog! Werkelijk waar heerlijk om te lezen :)

Dat doet Lotte goed! :D Snel weer zoiets moois schrijven!
Als een wuve aan het sture droat, is de kiste al in de noad!
Circo Clavo….

Pardon??? Ik snap je niet, hoor! :)
Als het wijf aan het draait dan is de auto al in gevaar…

dus…
welkom, leuke column, bij mij in de auto wordt absoluut niet gerookt en als ik iemand zie die zijn/haar asbak op straat leegt…..grrrrrrrrrr!
@Lotte: …en mij achterstevoren terecht wees omdat ik op de achterbank sprong

Zat jij niet in een kinderstoeltje dan?
@Dennis: nee…dat was ’t punt. In die tijd waren kinderstoeltjes niet verplicht…
Gelukkig is er tegenwoordig van alles geregeld voor onze veiligheid. Je zou je bijna afvragen hoe onze generatie zo “oud” heeft kunnen worden.
Goed geschreven maar erg jammer van drogredenen…
heerlijke colimn lotte

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).