Alfa Romeo GT en 147 Q2 op video

Auteur: , 18 Reacties

Vierwielaandrijving komt er voor de Alfa Romeo 147 en GT niet, maar Alfa heeft een waardig alternatief. Het al eerder aangekondigde Q2 systeem wordt in beide modellen leverbaar.

In eerste instantie wordt het Q2 systeem alleen leverbaar met de 150 pk sterke 1.9 JTDM, maar later zal het systeem ook met andere motoren leverbaar worden. Met dank aan het torsen differentieel wordt de tractie verbeterd. Weliswaar biedt een goed vierwielaandrijvingssysteem nog meer voordelen, maar daar betaal je dan voor in euro’s en ook in gewicht.

De 147 Q2 krijgt behalve het Torsen differentieel ook een uitgebreidere standaarduitrusting mee. Zo zijn de grille, de buitenspiegel kappen en het uiteinde van de uitlaat verchroomd. Speciale 17″ velgen, een achterspoiler en de verlaagde wielophanging maken het plaatje buiten compleet. In het interieur zijn ook enkele wijzigingen te vinden, zoals andere bekleding met rood stiksel, aluminium pedalen en een BOSE Hifi systeem met subwoofer.

De Alfa GT Q2 krijgt een vergelijkbare boost qua accessoires, maar de velgen zijn met 18″ een maat groter. Beide nieuwelingen krijgen uiteraard ook een Q2 logo mee.

Speciaal voor Meike en al onze andere babes hebben we Philippe bereid gevonden om tekst en uitleg te geven over het Q2 systeem.

En nog wat afbeeldingen:

Alfa Romeo GT Q2

Alfa Romeo GT Q2

Alfa Romeo GT Q2

Alfa Romeo 147 Q2

Alfa Romeo 147 Q2

Alfa Romeo 147 Q218 reacties

Ben wel benieuwd hoe dit rijdt: vooral op nat heb ik nogal eens een spinnend binnenwiel.

p.s. er staat nog een oude foto van een GT tussen; zonder de nieuwe chrome/alu strips op de voorkant.
Ik blijf erbij dat ze nooit van de achterwielaandrijving af hadden moeten stappen bij Alfa Romeo.
Ben nog steeds van mening dat ze bij Alfa Romeo nooit met achterwiel aandrijving hadden moeten stoppen.
Als ze die auto’s nou ook nog eens wat minder log zouden maken, zou dat i.c.m. dit systeem veel leuker uit kunnen pakken dan wat ze laten zien in dit suffe filmpje!

Begrijp me niet verkeerd! Het zijn prachtige auto’s die Alfa’s!
ziet er geloofwaardig uit mooi van alfa
Erg mooie wagen. Ontzettend saai filmpje. Zou wel graag eens in de Q2 versies rijden overigens.
Ach, veel bijzonders is het niet. Het is gewoon een LSD. Bovendien vergeet die iets te zeggen wat van toepassing is bij een LSD: Regen is allemaal leuk en aardig, maar het vereist wel dat je anders gaat rijden. Anders neigt de auto heel erg naar onderstuur. Dit kan je wel redelijk uitbalanceren met stabilisatorstangen moet ik er wel bij zeggen. Verder zal het ook niet echt extreem veel verschil geven, want anders zou die in regen echt met een verderlicht voetje gereden moeten worden.

Al met al vind in het nogal overdreven om er een speciale uitvoering voor te maken, voor iets wat al erg lang bestaat….
Interessant filmpje dat genoeg laat zien over de effecten van het Q2 systeem.

Opvallend dat vermeldt wordt dat het Q2 systeem ongewenste effecten als torque steer zou hebben op een McPherson wielophanging.

Heb zelf een Quaife differentieel op mijn Alfa 33.
Effect is verbazingwekkend.
Net zoals in het filmpje getoond heb je veel minder onderstuur en kan je veel eeerder op het gas.
Bij testen op de Nurburgring kon ik bepaalde bochten veel strakker nemen en kwam er met veel meer snelheid uit.

Alleen bij echt haakse bochten waar je te vroeg op het gas gaat heb je last van torque steer. Leer je eenmaal het karakter van de Quaife kennen dan heb je daar geen last meer van omdat je dan net iets later op het gas gaat.

Q2 werkt kennelijk als een gewoon sperrend differentieel. Het Quaife differentieel is net iets anders omdat daar niet de grip naar het buitenste wiel wordt gestuurd maar juist naar het wiel dat de grip dreigt te verliezen en zodoende zo lang mogelijk goede grip houdt.

Mijn advies aan Alfa rijders is dan ook gewoon een Quaife diff in te laten bouwen die een beter effect zal hebben dan het Q2 systeem.
Volgend jaar (mischien 2 jaar) wordt de 159/Brera weer RWD… Dit systeem gaat als 4×2 door het leven, deze was tijdens de presentatie ook te zien. Hier wordt al het vermogen naar de achterwielen gestuurd, en alleen indien nodig de voorwielen.
Het blijven mooie wagens. Alleen jammer dat ze van de achterwielaandrijving af zijn gestapt.
Als ik hem nou ook nog eens kon bestellen :(
Alfa dealers kunnen al tijden geen nieuwe 147 leveren !
vind het radiatorrooster vd 147 veel te klein en de voorkant over het algemeen niet zo geslaagd!
Nog even de persuitleg van Alfa zelf:
De werking van het Alfa Romeo Q2-systeem

De basis van het Q2-systeem is een mechanisch limited slip-differentieel van het type ‘Torsen’ (Torque Sensitive). Het differentieel verdeelt het koppel continu en dynamisch tussen de twee voorwielen, afhankelijk van de rijomstandigheden en het soort wegdek. In combinatie met de voorwielophanging met dubbele draagarmen zorgt het systeem voor verdere verfijning van de onderstelafstemming van de auto.
Uitgangspunt voor Alfa Romeo is de uitstekende reputatie van zijn voorwielaangedreven auto’s, een configuratie die door de meeste autofabrikanten wordt toegepast. Naast de constructietechnische voordelen van voorwielaandrijving (gewicht, ruimtebesparing, et cetera) kunnen bestuurders in extreme omstandigheden intuïtiever reageren op het resulterende onderstuur. Dit geeft het gevoel dat een voorwielaangedreven auto betere respons biedt dan een achterwielaangedreven auto.
Om deze voordelen nog nadrukkelijker te accentueren, heeft Alfa Romeo het Q2-systeem ontwikkeld dat alle pluspunten van voorwielaandrijving koppelt aan een aanmerkelijk verbeterde wegligging, tractie en stabiliteit bij gas loslaten, terwijl tegelijkertijd het onderstuur tijdens accelereren, het ingrijpen van elektronische controlesystemen en trillingen in het stuurwiel worden beperkt.
De voordelen van het Q2-systeem worden uitgelegd aan de hand van twee praktijkvoorbeelden.

Praktijksituatie 1: in bochten

Tijdens het insturen van een bocht kan gripverlies optreden, doordat het wegdek nat is of door een te hoge ingangssnelheid. Meestal verliest het binnenste wiel het eerst zijn grip. Door de zijdelingse belasting vermindert de druk op de wielophanging en wordt de kracht op het binnenste wiel verkleind. Een conventioneel differentieel verdeelt in deze situatie altijd dezelfde hoeveelheid aandrijfkracht naar ieder wiel, wat in deze situatie onvoldoende is om goede tractie te verkrijgen.
Een auto kan in deze situatie op twee manieren reageren, afhankelijk van de aanwezige veiligheidssystemen. Op een auto zonder ASR (Anti Slip Regulation) en VDC (Vehicle Dynamic Control) resulteert de bovenstaande situatie in een doorslippend binnenste wiel, verlies van beheersing over de auto (sterk onderstuur) en verlies van aandrijfkracht tijdens het uitsturen van de bocht. Als de auto is voorzien van ASR en VDC, zullen de assisterende systemen ingrijpen en het motorvermogen beperken door de gasklep te bedienen en ondertussen het remsysteem activeren, zodat het onmogelijk wordt zelf door middel van het gaspedaal invloed op de situatie uit te oefenen. Dit resulteert bovendien in een terugval van het vermogen.
In beide situaties heeft de bestuurder na de bocht het gevoel alsof hij ‘stilstaat’.

Wat gebeurt er als het Q2-systeem ingrijpt?
Wanneer het binnenste wiel grip dreigt te verliezen, wordt het koppel deels naar het buitenste wiel teruggevoerd, waardoor het onderstuur vermindert, de stabiliteit toeneemt en de bochtsnelheid wordt verhoogd.
Dankzij de verbeterde mechanische efficiëntie van de Q2-transmissie ligt de grens waarop de assisterende systemen ingrijpen hoger, wat verbeterde tractie oplevert terwijl de auto de bocht wordt uitgestuurd. Dit resulteert in meer rijplezier en het behoud van totale beheersing over de auto.

Praktijksituatie 2: wegdek met slechte grip

Op wegdekken met slechte grip kunnen de twee aangedreven wielen een verschillende mate van tractie hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor een situatie waarbij een auto zich op sneeuw of ijs bevindt.
Onder deze omstandigheden kan wegrijden of scherp insturen tot wielspin leiden, wat zorgt voor een sterke reactie in het stuurwiel en minder grip tijdens het wegrijden, waardoor het noodzakelijk kan zijn om continu te sturen om de gewenste koers te blijven volgen.

Wat gebeurt er als het Q2-systeem ingrijpt
De negatieve gevolgen worden verminderd door de gelijkmatige overdracht van het koppel naar het wiel dat de meeste grip heeft. Dit vereenvoudigt wegrijden op hellingen en maakt het rijden op glad wegdek veiliger en comfortabeler.
Systeem is wellicht niet nieuw, maar wel in deze vorm. Bovendien werkt het supereffektief en slaat niet meteen het stuur uit je handen. Dus ook voor vrouwen……

Lees de AMS of Autobild er maar op na………………
Blijkbaar zit ik hier niet op de exacte topic maar toch wil ik graag héél voorzichtjes volgende raag stellen: Zaterdag teken in normaal de bestelbon voor een 1.9 JTDm Distinctive STOCKWAGEN. Nu merk ik hier uitspraken van chroméstrips en andere velgen… Wordt er me dan een ‘oud’ model aangelapt ?
Graag reactie aub.
Alfist in wording (?)
Peedeetee, ik weet niet precies waar je op doelt met strips en velgen, maar ik weet wel dat de GT 1.9JTD Distinctive een fantastische auto is.
Met de strips bedoel ik chromé lijntjes vooraan en een nieuwe look velgen.
In België geeft men nu (autosalonvoorwaarden) 5 jaar waarborg en een iPodinstallatie incl iPod 4GB(bij aankoop GT). Wij zijn onze wagen paar dagen gaan afhalen en hebben slechts 2 jaar waarborg en voor de iPod enkel de kit zonder de iPod4GB.
Ik zou me willen bevragen bij ALFA ROMEO BELGIE maar via de officiële site is geen mailadres te inden…

Beetje benarde situatie, en dat met onze nieuwe GT
Ik heb een 159 Q4 gezien…
Lekker puh!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).