Autoblog live vanuit Peking, China!

Auteur: , 51 Reacties

Autoblog zorgt ervoor dat de Nederlanders in het buitenland het contact met hun roots niet verliezen. Dat hebben we eerder gezien vanuit Londen, Parijs, Atlanta en Cali, maar nu ook vanuit China! We hebben dus een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Die nemen we graag en we kunnen je daarom een exclusief verslag brengen vanaf de Peking autoshow.

Het woord is aan Tycho de Feyter, die ons de volgende tekst+afbeeldingen stuurde:

Het was druk! Iedere dag bezoeken tienduizenden mensen de auto show. De auto is in opmars in China. Iedere dag komen er in Beijing alleen meer dan duizend nieuwe auto’s op de weg bij. De gevolgen laten zich raden: enorme vervuiling en eindeloze file’s. Ik rij hier zelf ook en het is bijna niet meer te harden. Kon ik vroeger nog wel eens flink doorblazen op de ringwegen, tegenwoordig is het overal filerijden. Maar de Chinezen deert het niets, ze hebben geld te besteden en dus kopen ze een auto. De overheid probeert het fileprobleem op te lossen met de aanleg van tien nieuwe metrolijnen en ondergrondse snelwegen, maar of het helpt… Terug naar de show nu, ik heb een aantal nieuwe modellen op de plaat gezet, sommigen zijn al langsgekomen op autoblog.nl, sommigen niet. Naast de nieuwe auto’s stonden er ook nog eens een enorme hoeveelheid nieuwe minivans en suv’jes op de show. Omdat die allemaal op elkaar lijken, heb ik ze niet in dit overzicht opgenomen. Maar genoeg interessante auto’s:

Byd F8

De BYD F8. In het echt is deze auto veel kleiner dan hij op de foto’s lijkt. De auto is productie-klaar en de kap werkte prima tijdens een demonstratie. Plannen voor export zijn er voorlopig niet. BYD is oorspronkelijk een fabrikant van electronica, vooral van batterijen voor mobiele telefoons, en wil deze kennis gaan gebruiken voor een offensief in hybride auto’s. De F8 is vooral bedoeld als ‘image-builder’.

Chery Tiggo
Chery Tiggo

Chery Tiggo 5. Dit is een prototype van de opvolger van de huidige Chery Tiggo, die overigens nog maar net een jaar op de markt is. Het ontwerp is duidelijk origineler dan de huidige Tiggo, die veel ‘lijkt’ top een Toyota RAV4. Chery is natuurlijk beroemd door z’n ontwerpen met ‘gelijkenissen’ maar is vastbesloten van dat imago af te komen. Helaas kon niemand van Chery me vertellen wanneer de Tiggo 5 op de markt komt.

Chery Futwin 2
Chery Futwin 2

Chery Futwin 2, de opvolger van vorig prototype, de Futwin 1. In het Chinees heet deze auto trouwens Fengyun; Windwolk. De auto is in werkelijkheid vrij fors en door z’n proporties bijna dreigend. Ik ben benieuwd hoe hij er uitziet in het zwart. De auto komt in China op de markt, en er zijn plannen voor export. Beide proto’s zijn ook bedoeld om buitenlandse fabrikanten te laten zien waartoe Chery in staat is. De samenwerking met Alfa/Fiat smaakt naar meer.

Chery R3
Chery R3

Chery R3. Deze auto kwam van de drie prototypen het meest af over. In tegenstelling tot de andere twee was het interieur hier wel zichtbaar. De R3 komt binnenkort op de markt en moet hier gaan concureren met de lokaal gebouwde VW Golf en Ford Focus. Let op het blonde model naast de auto. Het was dit jaar voor het eerst dat er op de show buitenlandse modellen te zien waren, vroeger waren het alleen Chinese modellen. Weer een teken dat men de internationale markt op wil…

Dongfeng D120
Dongfeng D120

Dongfeng D120. Dongfeng is een zeer grote speler in de Chinese auto-markt. Dongfeng produceert in verschillende joint ventures Citroëns, Peugeots, Honda’s Nissans en Kia’s. Daarnaast maakt het onder eigen naam vrachtwagens, bussen, minibussen, vans en pick-up trucks. Uiteraard is de volgende stap een serie personenauto’s onder eigen naam. De D120 is een eerste poging, ik ben zeer benieuwd naar de volgende. Het mannetje op de tweede foto is ingehuurd door Dongfeng als ‘model’, hij vertelde me 20 rmb te krijgen voor een dagje met z’n plastic knuppel zwaaien, da’s toch twee euro.

Great Wall Coolbear
Great Wall Coolbear

Great Wall Coolbear. Great Wall is een van de grootste spelers in China op het gebied van pick-up trucks en goedkope suv’s. De bij u reeds bekende Hoover gaat binnenkort op de boot naar Europa. Great Wall exporteert al naar Zuid-Oost Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Op de tweede foto een stukje Chinese marketing; een auto die Coolbear heet promoot je met… Niet-coole beren.

Great Wall Gwepri

Great Wall Gwepri. Volgens een vertegenwoordiger van Great Wall gaat de Gwepri zeker in productie en komt er ook een vierwiel aangedreven versie. De Gwepri is ook bedoeld voor export, de vertegenwoordiger verwachtte ‘geen enkel probleem’ met copyrights in Europa. Gelukkig maar!

Haima S1
Haima S1

Haima S1. Haima is een joint venture van Hainan Automotive en Mazda en maakt diverse Mazda modellen voor de Chinese markt. Haima is gevestigd op een het tropische eiland Hainan. Hainan Automotive is ondertussen overgenomen door First Auto Works, dat prompt de meeste Mazda’s in hun eigen fabrieken ging maken. Met de S1 wil Haima laten zien dat ze nog iets moois kunnen maken, exportplannen zijn er voorlopig niet. Opvallend was dat ik op de stand van Haima ongestoord door de massa’s kon fotograferen, kennelijk is het merk niet erg populair meer.

Hongqi C601
Hongqi C601

Hongqi C601. Hongqi is het ‘eigen’ merk van First Auto Works (FAW). FAW is de grootste autoproducent in China en maakt in diverse joint ventures Volkswagens, Audi’s, Toyota’s en Mazda’s. Om het nog mooier te maken komt FAW binnenkort met een nieuw ‘eigen’ merk: FAW. Ondertussen is men druk bezig het merk Hongqi nieuw leven in te blazen. Hongqi was altijd de luxe auto voor de overheid, ook Mao reed er in rond. Daarna ging het wat minder en produceerde Hongqi alleen oude Audi-modellen, die maken ze trouwens nog steeds, nu naast de rebranded Toyota Crown (legale kopie in joint venture met Toyota). Maar dat is niet genoeg, ze willen eigen modellen. De eerste stap was de enorme Phantom-kloon, en dan nu de C601. De Hongqi Phantom was trouwens nergens te bekennen op de stand van FAW.

JAC Eagle
JAC Eagle

JAC Eagle, JAC staat voor Jianghuai Automobile Co., een relatief kleine speler op de Chinese markt, vooral bekend om lichte vrachtwagens, mini-vans en pick-up trucks. En ook JAC wil de automarkt op, eerste poging was de REIN, die stond niet op de stand, daarom hier een link: http://www.jac.com.cn/back/upfile/pro/20068101141220.jpg . De tweede poging is de Eagle, een grote SUV, nog in prototype-stadium maar volgens een vertegenwoordiger binnen een jaar in productie, men heeft nog geen exportplannen.

JAC Vision 2

JAC Vision 2. De ambities van JAC reiken verder dan een SUV. De Vision 2 is een prototype van een full-size sedan. Er was al eens een Vision 1, die had echter een logo op de neus dat zoveel op dat van Mazda leek dat ze een leger advocaten op hun dak kregen. Daarom zijn ze maar opnieuw begonnen, met een nieuw logo. Let ook op de tekst op backdrop in de achtergrond: “Creat Value Together”. Rommelige vertalingen komen regelmatig voor in China, daar ligt nog wat werk…

Roewe 750E
Roewe 750E
Roewe 750E

Roewe 750E. Roewe is het ‘eigen’ merk van Shanghai Automotive Industry Corp. SAIC is de tweede speler op de Chinese markt, na FAW. SAIC heeft joint ventures met Volkswagen en General motors, heeft een aandeel van 20% in Chery en 49% in het Zuid-Koreaanse Ssang-Yong. En zoals bekend heeft SAIC de productierechten gekocht voor de Rover 75, 45 en 25. Met Roewe wil SAIC de wereldmarkt op. Alle Roewe-Rovers zijn zeker bedoeld voor export. Het was ongelofelijk druk op de stand, ik moest me naar voren beuken om de eerste foto te kunnen maken, de andere twee foto’s geven een indruk van de bijna fanatieke nieuwsgierigheid van de Chinezen. Veel Chinezen zijn apetrots op SAIC dat de productierechten heeft ‘weggekaapt’ uit Engeland. Succes in China lijkt verzekerd, nu de rest van de wereld nog.

Ssang Yong Actyon
Ssang Yong Actyon

Ssang Yong Actyon. Uit Zuid-Korea, toch in het overzicht, want SAIC is de grootste aandeelhouder. Dit is het eerste model dat onder de nieuwe eigenaar is ontwikkeld. Gezien de drukte op de stand vonden de Chinezen het een hele mooie auto.

Zhonghua M3
Zhonghua M3

Zhonghua M3. Zhonghua is het ‘eigen’ merk van Brilliance Automotive Corp. Brilliance heeft een joint venture met BMW en maakt de BMW 3 en 5 serie voor de lokale markt. Zhonghua exporteert reeds M1 sedans naar Europa. Brilliance maakt daarnaast minibussen, SUV’s en lichte vrachtwagens, ook voor export naar Zuid-Oost Azië, Afrika en Zuid-Amerika. De M3 is een prototype van een coupe, de auto leek helemaal af en ik verwacht dat hij binnenkort in productie gaat, export zal ongetwijfeld volgen.

En dit was nog lang niet alles… Zoals gezegd heb ik de minivans en dergelijke uit het overzicht gelaten, daarnaast stonden er nog vele gefacelifte modellen, en hadden alle fabrikanten het over export, export en export. De Chinese invasie is nog maar net begonnen, men is druk met originele ontwerpen en de kwaliteit verbetert continu. Bovendien hebben veel bedrijven de machtige overheid achter zich staan, die niets liever wil dan ‘high-end’ producten exporteren, in plaats van speelgoed en schoenen. Er volgt dus snel meer…51 reacties

daar zitten een paar lelijke eenden tussen zeg!
Een paar!?
Oh god! Mijn spieren verkrampen spontaan!

Kunnen jullie ajb obat (= tijgerbalsem) voor me meenemen!

Thx a bunch! ;)
aaauuuu ! me ogen me ogen ! haal het haal het weg !!! Pff wat een hoop oudijzer bij elkaar zeg, ik heb hier geen goed woord voor over.
En hiermee denken ze in Peking serieus genomen te worden???
Klassiekerrally
Mij valt het verschil tussen de auto’s op. Er zitten al redelijk volwassen ontwerpen tussen (ik zeg bewust niet MOOI), maar ook dingen die hier spontaan uitgelachen worden (die met dat jongetje met die opblaasknuppel er voor). Er tussenin zit bijna niks.
touaregv6tdi.driver
haha wat is dat geval met die achterklep die is opgevouwen?
Moet toch zeggen dat er wel een paar mooie chineese auto’s zijn, maarja die Dongfeng D120 is echt de lelijkste auto die ik ooit heb gezien.
die onderste… Achterkant e-klasse, middenstuk audi TT. Voorkant komt mij ook bekend voor, vooral onder de koplampen (ford?).
De Hongqi C601 lijkt van de voorkant op een Maybach Exelero..:s
allemaal OERLELIJK!!!!
Hoe lang zou het (vandaag) duren voordat de “professionele media” deze foto’s en teksten jatten om zelf ook iets over die autoshow in China te kunnen plaatsen?
Ow en die onderste heeft de motorkap van een chrysler crossfire ;)
Die Hongqi C601 is gewoon een ‘verneukte’ audi met vervormde bmw-5 lampen :) Best wel coole auto’s eigenlijk! Je kan nu andere leuke spelletjes op de achterbank doen in plaats van bij elke rode auto een dropje nemen. Namelijk plagiaat raden! /
@touaregv6tdi.driver

Dat is een autoharmonica. Als je de kofferbak omhoog en omlaag doet komt er “muziek” uit de uitlaat.

Toch moet ik zeggen dat er wel een paar leuke sportieve modelletjes tussen zitten.
Ze (lijken) grotendeels gekopieerd maar ik vind ze nou niet direct allemaal lelijk.
Allemaal ontzettent lelijk zeg!
aan de jongen met de base-bal-knuppel: slaan ! hard ! nu !
Die Haima S1 heeft potentieel.
Chery Futwin 2 = Honda Civic ????
Voor zover ik weet zijn dit bijna allemaal plagiaat auto’s al dan niet met toestemming. Zodus diegene die dit lelijk vinden, vinden waarschijnlijk hun eigen wagen ook aartslelijk.
Maar ik stel mij hier toch vragen bij hoor, de westerse merken zouden hiertegen moeten optreden (indien zij niet hebben toegestemd) en hen boetes laten opleggen, kunnen ze dit geld mss gebruiken om de fabrieken hier te houden en onze mensen te laten werken (’t is maar een idee hé).
Verder blijft de grote vraag, voldoen ze wel aan de “veiligheid”???
Océ moet zorgen dat ze meer vestigingen krijgen in China krijgen want daar draait de kopieerindustrie overuren!

(Ik zal maar even copyright aanvragen op deze text, want voor je het weet jat China hem)
De meeste auto’s zijn idd niet mijn smaak. Toch zitten er 2 modellen tussen die zeker wel mooi zijn, de JAC vision 2 en de Zhonghua M3. Ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat Chinese auto’s in grote getale zullen worden verkocht in Europa. Andere Aziatische merken hebben nu de naam veel waar voor hun geld aan te bieden, maar ook zij zullen dan moeten gaan concurreren met Chinese auto’s. Dat wordt nog een interessante ontwikkeling.
niet echt een goede reden om naar china te vliegen!!!
Ik zie het precies het zelfde gaan als met de japanse automerken. Inde jaren 70 waren hun modellen ook oer lelijk maar nu zit ze toch op een acceptabe niveau. Mij inziens nog niet op het Europees niveau of het Amerikaanse macho niveau. Maar de Chinese leren snel en ze trekken massaal designers uit Europa aan alleen zal het nog een paar jaar duren voor hun invloed duidelijk wordt. Daarnaast zullen ze uiteindelijk ook wel voldoen aan de veiligheids en milieu eisen zolang het maar bij hun hoog genoeg op de agenda staat.

Waar ze het echter wel moeilijk mee krijgen is het imago niveau want een brand opbouwen is moeilijker als een kwalitetief model op de markt brengen. De jappanners is het perfect gelukt maar ik ben van mening dat de Koreanen nog steeds een minder imago hebben als hun concurrenten.

Ik zou zeggen, afwachten maar.
Sommige zien er best oke uit, maar de meeste zijn toch te niet-europeaans. Die Dongfeng D120 is echt belachelijk, die achterklep. :( Dat is echt lelijk. Tegen de tijd dat de Chinezen hier komen zullen ze hopelijk wat beter design hebben. (ze moeten Michiel gewoon inschakelen :D )
Dit is dus de rede waarom ik nooit naar ‘pekingexpres’ heb gekeken op tv
manman toch kunne die nu zelf eens geen oto’s ontwerpen.ok als je het onderstel deelt met een ander merke maar kopieer niet gwn modellen over of toch grote delen dta die hun eigen niet schamen !!!!! prutsers blaaaa *********
raaaaah! namaak!
HAHAHA.
Die mensen weten nu ook al niet eens meer WAT ze na moeten maken…
Een Rover namaken….
Dan spreek je toch echt wel over een merk met verdomde weinig fantasie en zelfrespect :P
Onvoorstelbaar wat een cultuurverschil hebben we toch.
Die Chinezen hebben nog heel wat te leren over onze smaak voordat ze hier auto’s gaan verkopen !
Veel copycat werk inderdaad. Maar begonnen de Koreanen ook niet zo? Onder licentie gebouwe auto’s en vaak kopiëen van bestaande merken.

Grappig is het dan ook, dat de Chinesen nu Koreanen kopieren. Kijk maar naar de Dongfeng D120. Dat is een vorig model Hyundai Coupé.

Ik ben benieuwd naar de auto’s uit dat land over 10 jaar. Hebben ze in ieder geval nog wel even de tijd om ‘designologie’ te studeren. Want daar ontbreekt het hier en daar zeker nog aan.
ik krijg steeds een grotere hekel aan de Chinezen.

Behalve de afhaal Chinees…
Mag ik een nummertje 23 met sambal en kroepoek?
kopieer-machines….
Ja, waarschijnlijk gaat het toch een succes worden. Is toch een hoop auto, wat er niet slecht uit ziet (goed gejat) en wat waarschijnlijk goedkoop geprijsd zal zijn.
Tijd voor de europeanen om hun auto’s in china te produceren?!?!
Lelijke auto’s maar ze hebben tenminste een doel en binnenkort een van de grootste economieen ter wereld!

Ik vind dat de meeste mensen hier niet de Chinezen moeten afkraken.

1. Hoeveel eigen auto’s brengen de Nederlanders op de markt naast Spijker?
2. Beter goed gepikt dan slecht bedacht!
Hoe lelijk waren de eerste Japanners? En hoe staan die nu in de markt?
Het is niet normaal hoe zeer die auto’s op verschillende andere auto’s lijken van gevestigde merken!
Maar ja dat hebben Japan en Z-Korea ook destijds gedaan, een mooi boek trouwens over de Chinese automobiel industrie die wil samenwerken met de Amerikaanse industrie is “Beijing Jeep, How Western Business Stalled in China”. Geschreven door Jim Mann, Touchstone 1990, misschien heeft je locale bieb het wel! Ik verklap 1 ding….een Belg kwam erachter dat de Chinezen alleen maar “onze” technologie wilden jatten ;-)
Volgens Al Gore’s filmpje An inconvenient true zijn deze bolides vele malen ‘sofistacated’ (zuiniger) dan de Forts en Cevy die geweerd worden op de Chineese markt vanwege de econormen. Zet je wel aan het denken over deze kitscherige wagenpark….
prachtige auto s die chinezen kunnen er wat van!!!!
Nou zeg! Een hoop negatieve vooroordelen over de Chinese auto’s op deze topic?
Ik zou zeggen; ‘kijk nog eens goed naar de volgende auto’s’

* Chery Tiggo 5

* Chery Futwin 2

* Chery R3

* Haima S1

Wel auto’s die goed verkoopbaar lijken in Europa en USA. Vooral de Chery Tiggo 5 zou ik wel kopen (mits aangeboden tegen ‘chinese prijzen’…:)).
Nette auto’s als ze net zo goedkoop worden als die LandWind.. dan belooft het veel goeds voor de nederlandse snelwegen.
Beetje meer variatie doel ik op ;-)
Het idee is prima! Nieuwe auto’s voor een redelijke prijs, de huidige auto’s zijn gewoon duur! Die eerste (byd??) is te herkennen als een Merc CLK cabrio. In de JAC SUV herken ik de lijnen van een X3 en de neus van de 97X. Het kopieren van auto’s vind ik jammer. Het is een beetje als namaak designer kleding uit Turkije. Het is goedkoop, maar ik zal het niet kopen! Het is het net niet! Voor originele nieuwe modellen sta ik altijd open, dus ff wat origineler en mijn interesse hebben ze!
Die Chery R3 lijkt sprekend op een oud Deawoo modelletje en die DongFeng D120 (ja die met dat harmonica geval) is een kopie van de Hyundai Tiburon.
Ze hebben in China inderdaad dratisch creativiteit en buitenlandse ontwerpers nodig! Chiao bela:)
Nou, de negatieve reacties komen vast diegenen die alles van auto’s weten en allerlei blaadjes erover lezen en alle tv programma’s over onze trouwe vierwieleer. Dromen van hun nooit te betalen favariete auto en iedere zaterdag trouw voordat ze boodschapjes gaan doen met de vrouw, het Ferrari-petje opzetten en de Astra een stevige wasbeurt geven. Even serieus, als deze auto’s (straks?) voldoen aan onze Europese veiligheidsnormen en een “Chinees” prijsniveau hebben, dan wassen uw beide rijtjesburen binnenkort echt een van die echt niet zo lelijke auto’s. E als ze dan lachend rondrijden in hun goedkope leuk rijdende karretje op weg naar de wintersport, bent u zich nog steeds aan het afvragen hoe het toch kan dat je ze voor zo weinig geld, zoveel babi-panggang met nasi (€ 1,50) extra krijgt. Slaap lekker verder!
Ik mis de QQ 1.1liter.
Klein, zeer zuinig, zeeeer goedkoop, ideaal voor de Nederlandse markt
Ik snap die negatieve reacties niet. Sorry hoor, maar het is al lang duidelijk dat de chinezen de USA en Europa VER VER VER VER VER voorbij gaan streven. Alles is daar nieuw (hele steden zomaar uit het niets vol met high tech troep. Alles beter opgezet)… Zij hebben niet het probleem van oudere legacy systemen. Kijk maar naar India.. nooit telefoonlijn gehad daar, maar wel plots overal WiMAX en mobiele telefonie tegen een habbekrats en steeds meer auto’s te koop die op waterstof rijden. Nu pas beginnen ze aan snelwegen. Moet je maar eens kijken hoe je in Nederland langzaam wegrot! En maar klagen op die chinezen! (Ikzelf woonde 4 jaar in mexico en nu al weer 1 jaar in India.. Nederland heeft z’n beste tijd gehad, komt voornamelijk door klagende mensen)….. Chinezen hoog!!! Vivat floriat crescat Chinezen!!!
ah, krijg net van mijn collega het volgende door:
In de eerste 6 maanden dit jaar waren er bij 77% van de locale geproduceerde auto’s in China een gemiddeld van 3.4 mankementen.
Remmen, banden, stuurkolom, airco als meest voorkomend probleem.
VW Jetta had de minste problemen.
Mijn collega is in Shanghai, ik zit in Guangzhou ( Kanton )
Reactie op Richard van 30 november 2006 e.a.:
Auto is emotie en waardoor uiterlijk lijdend is in keuze binnen het betaalbare. Mensen laten hun gevoel spreken niets mis mee wat mij betreft. Goed dat jij de ratio er achter ook aan haalt, neemt niet weg dat het gevoel blijft…
Geen slecht ogende auto`s hoor hier en daar wat jatwerk maar laten we eerlijk zijn welk automerk doet dat tegenwoordig niet. Wie weet gaan de chinezen in de toekomst nog wel eens wat domineren. Vergeet niet 1/4 wereldburger is tenslotte een chinees.
De Chinezen zijn echt goed bezig.
Doormiddel van kopieren en plakken kan je zulke beeldschone creaties maken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).