Duitse steden weren vieze auto’s

Auteur: , 27 Reacties

We hadden al geconcludeerd dat auto's wellicht niet de grootste vervuilers zijn, maar toch mogen minder milieuvriendelijke auto's straks Duitse steden niet meer in. Vanaf 1 maart 2007 komen er milieuzones veel Duitse steden, waar benzineauto’s zonder geregelde katalysator en diesels zonder roetfilter niet meer in mogen komen. Dit geldt voor zowel Duitse als buitenlandse auto's, dus een nostalgische tripje met je Trabant naar Berlijn kun je maar beter zsm plannen.

Berlijn is voornemens om het gebied binnen de ringweg tot milieuzone te verklaren. Auto’s die niet aan de Euro 2 eisen voldoen zullen als eerste geweerd worden. Ook München heeft vergevorderde plannen voor de inrichting van de milieuzone, waardoor potentieel veertigduizend inwoners met hun oude auto niet meer de stad in kunnen.

Om het onderscheid duidelijk te maken hoe lief voor het milieu je auto is wordt een stickersysteem ingevoerd. Auto’s die voldoen aan Euro 4, de nieuwste Europese milieunormen voldoen, krijgen een groene sticker achter de voorruit. Gele stickers zijn voor Euro 3-auto’s en rode stickers zijn voor Euro 2-auto’s. Als de Euro 2 normen niet worden gehaald, krijgt je auto helemaal geen sticker.

Klassiekerliefhebbers kunnen een Duits stedentripje dus van hun verlanglijstje gaan afstrepen, maar ook Duitse klassiekerrijders mogen straks de stad niet meer in. Dit heeft overigens al tot protesten geleid, zeker omdat bijvoorbeeld in Berlijn veel klassiekerbedrijven in de stad zitten.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel en in dit geval wordt het wellicht nog interessanter wat oudere auto’s uit Duitsland te importeren (via automobielmanagement).27 reacties

Dit slaat echt nergens op, je dupeert zo honderdduizenden mensen met een oude auto…
Berlijn is toch 1 van de grootste steden van Europa. Daar wonen 3,8 miljoen mensen en de meste met een auto….dan heeft het toch geen nut. Voor Duitsland niet als zowel voor de auto industrie: BMW, Audi, Volkswagen, Porsche, Opel, Mercedes…..DAT IS TE DWAAS
Hiermee zetten ze meteen alle Kevertjes buitenspel. Wat een idiote maatregel. What’s next, snelwegen mèt snelheidslimiet?
Gaat de regel ook gelden voor vrachtverkeer? Dan mogen sommige vrachtwagens van de gemeentedienst straks ook de stad niet meer in! Als je vrachtverkeer uitsluit, dan heeft de maatregel totaal geen zin.
Klinkt misschien raar, maar als er dan toch zulke maatregelen nodig zijn (wie ben ik om dat te beoordelen) dan is dit wel de meest eerlijke manier. Geen GroenLinks -jaloezie gelul dat de SUVs geweerd moeten worden, nee gewoon de vervuilers.

In NL zal GroenLinks nooit, maar dan ook nooit met zo’n houtsnijdend voorstel komen omdat hun eigen achterban dan allemaal de binnenstad niet meer in mogen in die hippe oldtimers die ze hebben, als ze een auto hebben. Voldoet je Hummer H2 aan de Euro II norm? Welkom! Voldoet je stijlvolle klassieke Renault 4 niet aan die norm? Opsouten!

En niet omdat ik een hekel heb aan klassiekers, in tegendeel. Maar als je een norm gaat hanteren om je stad schoner te maken, dan is dat beter gebaseerd op een daadwerkelijke emissienorm dan omdat iemand in een auto rijdt die je ‘m niet gunt.

Voor mij wederom bewijs dat de Groenen in Nederland niet deugen. In Nederland zijn de Groenen vooral Links, en niet zo Groen.

Zou wel handig zijn als het inderdaad voor zowel PKW als LKW gaat gelden.
het is misschien lullig voor de mensen met oldtimers e.d. (ik weet ook niet of me volvotje 740 er aan voldoet… iig de ’72 RangeRover niet) maar ik ben er eigenlijk voor dat behalve de mensen die er iedere dag in hun bed moeten kruipen, iedere auto uit de stad geweerd wordt.

staat dan wel tegenover dat er goed openbaar vervoer de stad in rijd en er genoeg parkeergelegenheid buiten de stad is…
@ sacha: Klopt niet helemaal wat je zegt: De EURO IV normen zijn dan wel strengen, maar er wordt gekeken naar de Co2 uitstaat per liter. Ik heb een mini die ongeveer 25Gram per liter uitstoot. Die SUV zou er noem eens wat 18g per liter uitstoten. de SUV rijdt gemiddeld 1:7 en mijn mini 1:18 Simpel rekensommetje leerd dan dat voor een afstand van 100km De SU ongeveer 14 liter nodig heeft. de mini ongeveer 5,5liter. De SUV stoot dus 14×18=252gram Co2 uit per 100KM. De mini stoot 5,5×25=137,5gram Co2 per 100KM uit. De Mini haald de EURO IV norm niet maar stoot wel minder Co2 uit dan de SUV, die de EURO IV norm wel haald. Oftewel, deze regelgeving is nog krommer als die van GL. Het zou namelijk maar zo eens kunnen dat er aanpassingen gedaan zijn aan de auto waardoor de EURO IV norm wel of niet meer gehaald wordt. Dat moet je per auto vaststellen. Regelgeving heeft dus geen zin. Zeker ook niet als je kijkt wat er in berlijn veel rondrijdt: Trabant….
Overigens zijn dit voor het gemak even verzonnen waardes in bovenstaande post, die puur dienen als voorbeeld….
@Kevinsky: Ik denk dat er meer naar NO2 en roetdeeltjes dan naar CO2 moet worden gekeken. Van CO2 krijg je immers geen aandoeningen. Van roetdeeltjes ga je dood.

En dan tikt het opeens wel aan (zie Particulates kolom):
http://www.haguidetofreight.co.uk/General/id94.htm

FYI: Berlijn praat nu over de Euro II norm als maatstaf. Zo worden echt alleen de allerergste drama gevallen geweerd (w.o. Trabant). Wat toch geen kwaad zou kunnen lijkt me.
@ kevski: als je lekker alles gaat verzinnen, snapt helemaal niemand meer iets van het milieubeleid. Het weren van vuile stof in de grote binnensteden heeft niets met CO2 te maken (klimaatbeleid), maar met NOx en fijnstof. Oudere auto’s zitten vaak een factor 200 keer zo vuil op die emissies en dragen dus heel erg hard bij aan de vervuiling in de stedelijke gebieden. Daar kan je wel weer stoer over gaan doen, maar als je je realiseert dat schoolprestaties afnemen in de buurt van snelwegen (onderzocht en bewezen) en mensen eerder dood gaan (onderzocht en bewezen), dan ligt het voor de hand nu snel beleid in te voeren.
Als je lekker met je klassieker naar Berlijn wil tuffen, doe dat dan, maar parkeer in de buitenrand (dan moeten er wel Transferia staan!!) en pak lekker de tram en zo. Kan je ook genieten van het duitse bier.
Als die stikkers ook maar een beetje gaan werken in Duitsland (en dat doen ze, let maar op, het rekeningrijden in London werkt ook) komen ze ook vlot in Nederland.
Al die zielige klassieker(liefhebber)s… Inclusief mijzelf. Niet dat ik toch al naar Duitsland zou willen gaan, en al helemaal niet in een stad. Ik ben namelijk anti-Duits (SORRY) en anti-stad.
Ik moet wel misschien even zeggen dat als ik zeg anti-Duits, ik bedoel anti-Duitse-auto’s, voordat mensen mij als een Duitserhater zien vanwege WOII of zo.
@Citrofiel: Jij bent een beetje anti-vanalles lijkt het wel als ik je reacties erop na sla. Volgens mij doe je je naam eer aan en ben je nogal zuur. Of niet?
En gaat de stad Berlijn dan ook alle oude, vervuilende cv installatie’s verbieden? Of is het weer alleen maar autotje pesten?
@ sacha: Roetdeeltejs zullen bij een benzineauto wel meevallen. dat stoten ze namelijk niet uit. is specifiek voor diesel. NOx is een ander verhaal, maar dan nog betekent het niet dat de gemiddelde auto deze wel zou halen. Ze halen het af fabriek, maar veel diesels hebben in principe al problemen na een jaar of 5 om het te halen. Zelfde geld natuurlijk ook omgekeerd: Alle euro normen bestonden in vroegere jaren nog niet. Dat betekent niet per definitie dat oude auto’s de Euro normen niet zullen halen. Veel zullen het daadwerkelijk niet doen, maar je kan daarbij niet alles over 1 kam scheren. Dat is dan ook het gedeelte waar ik het niet mee eens ben. de regel opzich is goed, maar het zou gewoon aan APK gekoppeld moeten worden. Afhankelijk van hoe die daar presteerd zou een sticker of iets dergelijks afgegeven moeten worden. Lijkt me een logischer idee als klakkeloos aannemen dat auto’s uit bepaalde jaartallen meer vervuilen dan nieuwe auto’s….
Kun je ergens vinden aan welke normen je auto voldoet?
een regel die auto’s beoordeelt op uitstoot per km bij 30km/u zou geen slechte maatregel zijn denk ik. Zo pak je de ergste vervuilers aan en worden steden minder belast met uitstoot. De oplossing voor “die arme mensen die dan de stad niet in mogen met hun auto? Dikke korting op het openbaar vervoer vanaf de rand van waar de norm geldt tot in de stad. En voldoet jouw auto WEL aan de norm en wil je TOCH met het OV de stad in, dan mag je gratis op vertoon van je parkeerkaartje….. Beetje lastig handhaven misschien maar het idee kan wel werken, denk ik.
Waar kan je überhaupt zien aan welke euro-certificatie je auto voldoet ?
Sinds 26 oktober kan je milieugegevens aanvragen bij de RDW (online):

Iedereen kan via de website van de RDW milieugegevens van voertuigen opvragen door het intoetsen van een kenteken. Het betreft informatie over roetfilters, milieuvriendelijke LPG-installaties (G3), de euroklasse en het zuinigheidslabel. Deze informatie is in samenspraak met het ministerie van VROM tot stand gekomen en vormt een uitbreiding van de voertuiginformatie die de RDW sinds januari 2005 via de website aanbiedt.
Naast milieuaspecten zijn de voertuiggegevens ook uitgebreid met informatie over het vermogen van het voertuig, het feit dat een voertuig pas na (goed)keuring weer de weg op mag en tot slot het bedrag van de BPM. Al deze gegevens zijn vrij opvraagbaar via de internetsite van de RDW (www.rdw.nl, digitale diensten).
Klassiekerrally
Ik begrijp deze maatregelen best, maar vraag me af hoe effectief ze zullen zijn.
Het is natuurlijk niet zo dat bij de stadsgrens de vervuiling rechtsomkeert maakt.

Ik kan me voorstellen dat wanneer je als klassiekerbezitter je garage midden in de stad hebt, een soort ontheffing zou moeten kunnen krijgen?.
maare noemen ze dit niet disscriminatie ik bedoel je moet gwoon een nieuwe auto kopen en anders kom je de stad niet in met je auto en aangezien mensen niet voor niets in een oudere auto rijde wegens finacieele redenen gaat het dus moeilijk worden voor die mense om nog fatsoenlijk de stad in te gaan :S
Waarom voert men door heel Europa hetzelfde syteem in? Gaat nergens om, Belgie wilde toch ook al iets met vignetten gaan doen, en ik geloof dat je voor die stickers in duitsland moet betalen, ook een soort van vignet dus.
Dat ze dan overal hetzelfde beleid stellen (nu betaal je wat in belgie, wat in duitsland, en hier in nederland uiteraard ook nog), of wegenbelasting aan de EU betalen, en dit dan vervolgens verdelen over de landen… Dit gaat iig nergens om (én nee, ik heb geen old-timer ofzo :P)
@Kevin: Fijnstof zal bij benzine-auto’s wel meevallen en is specifiek diesel. Dat laatste klopt niet. Met name auto’s met directe benzine-inspuiting dragen ook bij aan fijnstof. Zie ook http://www.autoblog.nl/archive/2006/03/30/benzine_nauwelijks_milieuvrien
Ik ben er helemaal niet mee eens!

Immers, niet iedereen kan zich een nieuwe auto veroorloven! Dus als men dit systeem zou willen invoeren in NL, dan moeten ze ook wat doen aan die achterlijke BPM-maatregel!

Same, voor Duitsland! De echte liefhebber zal juist niet in de stad willen rijden (daar kan zo’n oudje niet tegen…) op zijn vrije dag. Maar diegene die te weinig verdienen om een nieuwe auto te kopen, maar toch een aut onodig hebben voor het woon-werkverkeer…die worden ONNODIG aangepakt!
Informatie opgezocht op de RDW site .. Bij ‘zuinigheidslabel’ staat ‘niet geregistreerd’. Ik neem aan dat m’n wagen dan onder het kopje ‘extreem vervuilend’ valt ? Met andere woorden, mag niet in de duitse steden komen.
Het idee achter de maatregel lijkt me correct, in plaats van de reeds schone autos nog schoner te maken, is het logischer om de oudste wagens aan te pakken, want die zijn zo vuil dat deze 10% van het totale autopark verantwoordelijk zijn voor ruwweg 90% van de vervuiling (nu spreken we NIET over CO2)

Echter, de uitwerking is veel te repressief en nadelig voor het arme volk die hun auto echt nodig hebben.
Het zou beter zijn om uit het verkeer nemen van oude vuile karren te stimuleren door een fikse korting te geven bij de inschrijving van een vervangde auto die properder is, terwijl de oude dan gerecycleerd moet worden. Diegene die het kan koopt een nieuwe, maar deze maatregel zou ook van toepassing mogen zijn bij het upgraden van een Euro0 naar een Euro3.
Zo een regel stimuleert ipv straft, en is vele malen milieueffectiever dan hoge taxen op alle nieuwe auto die reeds proper zijn. Trouwens, deze laatste taxen mogen trouwens wel CO2 gebaseerd zijn, das alleen maar consequent. Liefst natuurlijk ook hier met stimulans ipv van straf voor allen, bv. geen tax voor autos onder 120g en een eerlijke vaste tax voor elke gram erboven. Ieder jaar kan die ondergrens een beetje naar beneden (5g?), wat duidelijkheid schept voor de toekomst. Dus taxen als een effectief stuurmiddel en niet als excuus om iedereen uit te melken…
Oplossing voor die oude wagens: LPG!

http://www.cseindia.org/aboutus/press_releases/press_20040330.htm

Hong Kong LPG City

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).