Column nu: Een nieuwe auto kopen moet een feestje zijn

Auteur: , 79 Reacties

Als een serieuze autoliefhebber kan ik niet ontzettend veel dingen bedenken die leuker zijn dan het kopen van een gloednieuwe auto. Er zijn mensen die het zich kunnen veroorloven om hier een dagelijkse hobby van te maken, maar als loonslaaf met een auto van de zaak, is dit feestje mij slechts eens in de drie jaar gegund.

Geneugten van de leaserijder

In mijn vorige column heb ik reeds aangegeven een verwende leaserijder te zijn, maar naast veel voordelen, heeft een auto van de zaak ook nadelen. De bijtelling doet mij nog het meeste zeer, maar je hoeft mij niet zielig te vinden, want de nadelen worden in voldoende mate gecompenseerd door de voordelen. Naast het enorme gemak van zo’n zorgeloze geleende auto, vind ik het vooral erg aangenaam om iedere drie jaar weer een splinternieuwe bak uit te mogen zoeken. Niet iedereen zal het met mij eens zijn, maar niets ruikt zo lekker als een nieuwe auto.

Auto is passie en emotie

Het uitzoeken van een nieuwe auto zorgt helaas ook altijd voor de nodige ergernissen, althans, bij mij wel. Ervaring heeft mij geleerd dat goede autoverkopers een schaars goedje is. Er valt veel aan te merken op het autoverkopersvolk. Juist van autoverkopers mag je toch verwachten dat zij begrijpen dat een auto voor velen passie en emotie is, maar helaas is dit besef vaak ver te zoeken. Als jonge dertiger, mocht ik al drie keer eerder een nieuwe auto uitzoeken en iedere keer was het in negatieve zin weer een feest van herkenning.

Een auto kopen gaat net iets verder dan de aanschaf van een pakje boter. Doordat ik alles behalve merkentrouw ben, gaat er dan ook iedere keer weer een gedegen stuk research aan vooraf. Daar trek ik rustig zes maanden voor uit, om te komen tot een weloverwogen keuze. In die periode wordt de brievenbus overstelpt met brochures en de agenda staat vol met diverse proefritjes.

Ergernissen in de showroom

Op tournee langs de verschillende autodealers zijn er tal van zaken waar ik mij aan stoor. Dat begint al bij binnenkomst in de showroom. De showroom moet netjes en ruim zijn ingericht en een warme uitstraling hebben. Nog veel te vaak stap ik een showroom binnen die enkel verlicht is met saaie TL-balken en daarmee de uitstraling heeft van een oud gymlokaal. De auto’s moeten ruim zijn opgesteld, zodat ik fatsoenlijk om de auto heen kan lopen en ‘m op een normale afstand vanuit iedere hoek kan bewonderen. Geloof me, ik heb meer dan eens meegemaakt dat ik niet normaal het portier kon openen, zo krap stonden de auto’s geparkeerd.

Ergerlijke verkopers

Het gebrek aan een fatsoenlijke showroom kan nog worden gecompenseerd door een goede verkoper, maar uiteindelijk heb ik doorgaans meer klachten over de verkoper zelf dan over zijn showroom.

Ook hier gaat het bij binnenkomst vaak mis. Op het moment dat een verkoper direct vol bovenop mij duikt, ben ik geneigd om direct weer naar buiten te lopen. Een vriendelijk goedemiddag is in eerste aanleg voldoende. Na een paar minuten mag de verkoper best even komen informeren of hij mij van dienst kan zijn. Dan heb je ook nog de verkopers die volledig ongeïnteresseerd achter hun bureau blijven zitten, alsof er niemand in de showroom is. Ik snap best dat het niet altijd even eenvoudig is een bezoeker correct in te schatten, maar dit is nu juist iets dat een goede verkoper van een slechte onderscheidt.

Waar ik jeuk van krijg is een verkoper die zijn eigen product niet kent. Veel tamelijk simpele vragen moeten dan worden opgezocht, of even bij een collega worden geïnformeerd. Hierin ben ik echt niet onredelijk, want ik hoef heus niet tot negen cijfers achter de komma te weten wat de acceleratie is op een onverharde weg bij windkracht 7 rijdend op winterbanden, maar ik verwacht wel een stukje parate kennis als het gaat om hele gangbare vragen.

Dan de proefrit. Als ik een proefrit wil maken in een auto met een bepaalde motor, zorg er dan ook voor dat die uitvoering beschikbaar is. Dus als ik geïnteresseerd ben in een auto met een 2.0 liter motor, kom dan niet aankakken met een 1,8 liter uitvoering, of als ik een automaat wil, kom dan niet met een handgeschakeld model.

Waar ik ook niet goed tegen kan is dat sommige verkopers vergeten dat de klant altijd gelijk heeft. Op het moment dat ik na een proefrit aangeef dat ik de vering een beetje stug vind, zit ik niet te wachten op een pleidooi waarin men mij probeert te overtuigen dat ik eigenlijk ongelijk heb. De verkoper mag de auto best verdedigen, maar begin dan eerst met erkennen dat de vering inderdaad aan de stugge kant is en leg daarna gefundeerd uit dat daar een goede reden voor is. Dan mag je zelfs best zeggen dat dit voor een deel afhankelijk is van wat men gewend is.

Tot slot wil ik dat een verkoper laat merken dat hij zijn best doet om een auto aan mij te verkopen. Super slecht is dus bijvoorbeeld wanneer ik na een proefrit of het opvragen van een offerte nooit meer iets van de verkoper verneem. Bel rustig na een week nog eens beleefd op om te informeren naar de stand van zaken, maar schiet daarin niet door. Ik heb meegemaakt dat een autoverkoper mij iedere week een keer belde om te vragen of ik al een besluit had genomen over wat mijn volgende auto zou worden. Op zulke telefoonstalkers zit ik natuurlijk ook niet te wachten.

Vrouwelijke verkopers

Autoverkoper is een typisch mannenberoep. Toch zijn er genoeg mensen die menen dat vrouwen minsten net zo goede, of misschien zelfs betere autoverkopers zijn. Zelf heb ik nog niet het genoegen gehad een vrouwelijke autoverkoper te mogen treffen, dus ik zal mij op dit punt van ieder commentaar onthouden, maar ben natuurlijk wel benieuwd.

Open deuren

Deze column is gebaseerd op mijn ervaringen met verschillende merkdealers. Doordat ik tot nu toe enkel nog nieuwe auto’s heb gekocht, kan ik alleen maar hopen dat de occasionboeren het een stuk beter doen. Tevens hoop ik dat jij betere ervaringen hebt met het kopen van een nieuwe auto en dat dit werkelijk het feestje is dat het zou moeten zijn. Mocht jij dit lezen en toevallig een autoverkoper zijn en je ook nog eens aangesproken voelen, dan vertrouw ik erop dat je leer trekt uit mijn verhaal, hoewel ik van mening ben enkel open deuren te hebben ingetrapt.

[ gepubliceerd op nu.nl, 13 december 2006 ]79 reacties

Een auto kopen moet een persoonlijk feestje zijn voor je zelf. Die saaie TL-balken zijn juist heel gunstig, op die manier kun je voelen welke auto warm aan doet in zon kille omgeving
lincoln mark8
heb ik ook een aantal keren meegemaakt.
heel raar als een autoverkoper geen intresse heeft in de producten die hij verkoopt.
maarja mensen die elke dag autobloggen hebben er zowiezo meer verstand van.
Ik vind ook dat het een feest moet zijn, absoluut.
Het moet net zo zijn als dat je in je jonge jaren een fiets kocht, je was dolblij, en fietste de hele dag! Of als je voor het eerst een scooter koopt, dat je er niet af kan blijven, en steeds het gevoel hebt dat je nog ”completer” bent, maarja, zo zal het nou eenmaal niet bij iedereen zijn, maar in ieder geval wel bij mij!
Ik heb ook erg vaak het gevoel dat een verkoper niet eens weet wat hij verkoopt, en er geen verstand van heeft, net alsof hij als bijbaantje vis verkoopt op de markt. Misschien moeten we ook in dit stadium van het leven huiswerk invoeren? :P
Ik vind de opmerking dat de klant bijvoorbaat altijd gelijk heeft zeer onjuist. Zulks volk gaat erbij mij direct uit…
Sommige autoverkopers weten niet eens wat ze verkopen! Ik ging een keer vragen waar ESP voor stond en dat moest ie op gaan zoeken toen kwam die 10 minuten (!) later terug en toen wist hij het eindelijk en nog meer van dat soort kleine dingetjes die ze niet kennen.

Ook het laten onderhouden/reparen van je auto is vaak een probleem bijvoorbeeld: mijn moeder had problemen met der cd-wisselaar dat als je over een verkeersdrempel rijd de cd overslaat en het navigatiesysteem raakt zelf de weg kwijt! Wat zegt de dealer hierop: Eerst was het omdat er gebrande/zelfgemaakte cd’s in zaten, daarna: de lens van de cd lezer was vuil, daarna: nu moest er eindelijk een nieuwe cd-wisselaar in en dan duurt het 3 maanden dan ga je bellen waar die blijft, blijkt ie nog niet besteld te zijn, na nog 3maanden zou die er eindelijk zijn, dan breng je hem bij de dealer om hem erin te laten zetten en de winterbanden konden er ook gelijk onder, nou dan kom je hem halen, hebben ze winterbanden met kruiwagenwielen terwijl je had gezecht ‘doe ze maar om de gewone velgen want ik ga er toch niet mee op wintersport dus komen er ook geen sneeuwkettingen om, stap je in je auto zit er geen cd wisselaar in maar gewoon een gat! De verkoper zegt: ja, de cd-wisselaar moeten wij hier hebben liggen voordat we hem kunnen bestellen om misbruik te verkomen (who cares?? ) en dan is die er binnen 2 werkdagen, nou dat is nog maar afwachten. En over het navigatiesysteem zeggen ze: Ja, we hebben hem ge-update en nu moet ie het weer doen en anders ziet het navigatiesysteem maar 2 van de minimaal 3 satelieten om zich goed te orienteren (orie en teren ik weet niet hoe al die puntes staan ;) ) waar de auto is (?). Oftewel ze snappen er niks van !!! :@

Terwijl de showroom trouwens wel vrij ruim is en ze toch meerdere uitvoeringen van elke auto hebben staan, en er is ook wel gewone mooie sfeerverlichting dus daar is niks mis mee.
Ik ben het helemaal met Dennis eens. Een nieuwe (lease) auto uitzoeken is een feest. Ik ben er ook zo een die eigenlijk voordat ik een showroom instap al weet wat ik wil, van type, motor, bekleding tot kleur, kortom alles. Zeker 3 @ 4 maanden van te voren begint het feest al. Op het internet op zoek, waarbij ik zelfs hele spreadsheets met vergelijkingen produceer. Wat is het brandstofverbruik, hoe verhoudt de bijtelling zich tot mijn huidige auto. Kan ik alle opties krijgen die ik altijd al had willen hebben? Wat zeggen de testen in auto magazines, op internet?
Meestal heb ik dan alleen nog maar een paar kleine vragen, zoals; hoe vaak komt er een nieuwe DVD voor de navigatie uit, en wat kost dat? Geen enkele verkoper wist het antwoord.
Ik heb inmiddels een keuze gemaakt, begin januari ga ik rijden. Wat heb ik gekozen? Ik ga van een Pajero naar een Outback 3.0. Andere opties waren V70 AWD en 300C touring. De laatste was helaas boven het lease budget, anders was die het geworden.
binnenkort heb ik weer een feestje:D
@ Lexus

Al iets in gedachte ;)?
Nog ernstiger is het als je een proefrit hebt gemaakt in een bepaald model, met een bepaalde motor; en als je een offerte wilt deelt de autoverkoper je doodleuk mede dat de zojuist gereden combinatie van model en auto niet meer bestelbaar is.

Over kennis van de verkoper gesproken.
Heel herkenbaar, is ook voor mij al een keer of 10 aan de orde geweest. Offertes niet opgestuurd, absurde opmerkingen over de in te ruilen auto enz. BMW (Roosendaal) spant de kroon, wilde 2 Mini’s kopen voor m’n bedrijf. Was maandagmorgen, receptioniste vertelde me doodleuk “komt u een andere dag maar terug, alle verkopers hebben verkoopoverleg” Sukkels, ben direct doorgereden naar de volgende dealer.
Maar ook offerte voor 2 auto’s (X5 voor mij, 320 cabrio voor m’n vrouw) nooit gekregen. Proefrit in een X5 gemaakt, verkoper informeert wat ik er van vond. Super, dit moet ‘m worden vertelde ik ‘m. OK, hier is een foldertje, alstublieft. En hij draait zich om en loopt naar z’n kantoor en doet de deur dicht…..

Jammergenoeg is de volgende BMW boer wat ver weg, dus dan maar merk wisselen :)

Blijft jammer dat die mannen een IQ hebben wat achter de komma gerekend moet worden om er nog iets van te maken :)

Jaap
Klant heeft altijd gelijk ? De klant is koning maar ik ben nog altijd de keizer …
Aan Dennis ( schrijver van dit column )

Je moet ook wel naar een officiële dealer gaan, daar wordt je vast en zeker op een goeie wijze geholpen
Een nieuwe auto in Nederland! kopen is nooit grappig :(….
Die andere JR
@ Mamoe: Niet noodzakelijkerwijs. Ooit was de eerste die mij aansprak bij de merkdealer een stagiair, met als openingszin ‘Zo, dus jij komt een nieuwe auto kopen’. Dodelijk!
Dat moet inderdaad een feestje zijn. Maar sta eens even stil dat jij iemand bent die zo af en toe een nieuwe auto KAN kopen. Wees daar eerst eens blij mee.
Dan kan die scheve tl-bak je toch geen reet schelen – ga je naar een andere dealer. En als je blij was met je BMW dealer dan koop je daar je nieuwe Mercedes als je die wilt, ook dat is mogelijk, al maken ze daar natuurlijk geen reclame mee.
Dennis,

Je beschrijft niet onredelijk te zijn. Naar aanleiding van jou geschreven colum merk ik op dat je dit daadwerkelijk wel bent. Misschien zou je eens een keer met een verkoper buiten werk tijd moeten praten. Als jij zegt dat jij persee een proefrit wilt maken met de auto die jij wilt, dan moet je in veel gevallen naar de importeur. Niet elke dealer heeft elke auto met alle uitvoeringen staan. Een dealer met 20 demo’s is waanzin. Een verwende lease klant( zoals je zelf zegt) denk alleen aan zichzelf en heeft dan ook geen enkel idee van het aantal van zulk soort klanten die een verkoper op een dag krijgt. Onvoorstelbaar dat jij zegt dat de klant altijd gelijk heeft.
Met zulk soort opmerkingen teken jij jezelf en ben niets meer dan een waardeloze vent die geen enkel respect heeft voor iemand die zijn vak uitoefent. En ja ik ben zelf verkoper en het laatste wat ik doe is hier leer uit trekken. Een klant als jou is alleen geintresseerd in zichzelf en wordt gruwelijk in de weg gezeten door zijn te grote ego.

Vraag jezelf eens af hoezo je zo wordt geholpen. Ik denk dat als je eens in de spiegel kijkt dat je een heel eind zal komen met het antwoord op die vraag

Een lease klant is niets meer dan een particuliere klant, dat is iets wat je goed moet begrijpen. Ik ben zelf werkzaam bij een premium merk( Audi) en wij hebben hier als policy dat geen enkele klant meer dan de andere is.


Ik citeer jou woorden: Een auto kopen gaat net iets verder dan de aanschaf van een pakje boter.

Hoe moet jij dit weten als je tot nog toen alleen 3 nieuwe auto’s hebt mogen ‘uitzoeken’die je nog niet eens zelf hoeft te betalen.

Het is alleen de bijtelling die jij mag betalen. Op een gemiddelde Audi is dit ongv. tussen de 300 en 500 euro. Dus als jij op jaar basis een auto voor zeg € 5000,- euro kan rijden waar praten wij over dan?

Beste Dennis, voordat je weer zo een nutteloze colum schrijft, denk dan eerst even na over de inhoud, want dit is een typisch voorbeeld van een verwent iemand die een grote mond heeft maar inhoudelijk niks heeft te brengen.
Waar ik nu eigenlijk wel benieuwd naar ben is jouw reden om een auto te gaan bekijken of zelfs kopen. Emotie, bouwkwaliteit, prestaties of inmiddels de dealer?

Ik denk overigens dat het pas een echt feest is als je een oldtimer vind, betaalbaar en beeldschoon, goed in de lak. prachtig eenvoudig lijnenspel, mechanica, emotie en beleving. Natuurlijk is een nieuwe auto harstikke leuk. Maar het blijft je dagelijkse vervoermiddel. Niet de passie die je terugvindt in een oldtimer, die je speciaal van stal moet halen om zondags langs de Vecht te rijden.


Groeten Tim
als de schrijver ff langs komt bij carplan in utrecht kan ie zien hoe het hoort
@Bart: Ik vind de column heel herkenbaar. Als jij een goede autoverkoper bent, want die zijn er gelukkig ook genoeg, dan weet je dus hoe het vooral niet moet en zou je dat herkennen in dit verhaal. Klanten willen nu eenmaal verwend worden, of zich minimaal verwend voelen. Als ik jouw reactie lees, ben jij duidelijk zo’n verkoper die zich te goed voelt om zich voor zijn klanten uit te sloven. Als je even aangeeft waar je werkt, weet ik dat ik die dealer moet mijden.
Die andere JR
@Bart: Wat de klant er zelf van moet betalen is irrelevant, al krijgt hij de auto kado van z’n vrouw! Hij komt 20, 30, 40 misschien wel 50.000 euro besteden, namens zichzelf, z’n vrouw of de leasemaatschappij! Dan mag je wel een serieuze benadering verwachten. Als ik bij een klant probeer een project binnen te halen voor zo’n bedrag neem ik de klant ook zeer serieus. Ok, de klant en ik hoeven niet altijd dezelfde mening te hebben, maar een goed advies en dito benadering, openheid en eerlijkheid zijn m.i. (terecht) basisingredienten voor het doen van zaken.

Natuurlijk kan een klant niet verwachten dat er 20 demo’s staan. Maar een beetje dealer probeert via een collega-dealer of importeur een exemplaar te regelen dat zo dicht mogelijk bij de wens van de klant komt.

Terzijde: een column is meestal bedoeld om een discussie op gang te brengen. Dat zaken dan extremer worden gebracht dan misschien in werkelijkheid bedoeld, is alleen om een punt te maken. Kwalificaties als ‘waardeloze vent’ in jouw reply geven aan dat je het punt van een/de column misschien niet vat?!
@bart: Ik geef je helemaal gelijk!! Sommigen leaseklanten zijn inderdaad verschrikkelijk. Omdat ze een mooi auto MOGEN uitzoeken, denken ze gelijk meer zijn de verkoper! NIET DUS! Ben zelf ook verkoper bij Audi en wij maken er echt een feest van! Afleveren met een mooi doek en een aankondiging ervoor. En ook wij behandelen een klant die een basis A3 net zo goed als iemand die een R8 koopt ( 2 weken geleden 1 verkocht!!!!) Nogmaals ik praat over “sommigen” leaserijders. Ze zijn niet allemaal zo en ik heb met de meesten echt een super goed contact. Vaak komen ze nog regelmatig langs voor koffie.

Maar ben absoluut van mening dat ook al is de klant nog zo erg, dat ie op dezelfde manier wordt behandeld als ieder ander. Zolang de klant maar niet denegerend gaat doen, want dan ben ik er heel snel klaar mee.

Er zit veel meer omheen dan alleen die auto verkopen, zeker bij Audi.
Ben het ongelofelijk eens met Dennis! Voor mensen die particulier een auto kopen is het vaak, na een huis, één van de meest dure aankopen die iemand doet. Dan moet je er als verkoper toch voor zorgen dat elke twijfel bij de potentiële klant weg te nemen is. Een klant mag heel wat eisen als ie meer dan duizenden euro’s uit gaat geven aan een nieuwe auto.

@Bart: Jij vindt dat de klant meer begrip op moet brengen voor de verkoper. Ik vind dat ronduit nonsens! Wil je nou die auto verkopen of niet?! Er zijn genoeg anderen die wel graag die auto verkopen aan die klant. Je moet vechten voor je klant!
pas nog een auto gekocht bij een ocassion boer ook hier kunnen ze goed de mist in gaan kwam binnen meteen 2 verkopers hijgend in me nek bij elke auto waar ik keek ‘kan ik u helpen’ zo nederlands als ik ben zeg ik nee dank u ik kijk alleen even rond 3 minuten kon ik even rustig rondkijke teminste rustig ik werd nouwlettent in de gaten gehoude of ik eventueel een vraag wou gaan stellen ondertussen loop ik het buiten terrein op gevolgt dor een verkoper mijn oog viel op een ford taurus (overgens stonden deze auto’s wel ruim opgestelt) maargoed een verkoper had het in de gatuh en kwam gelijk naar me toe ik vroeg hem of de auto ook open mocht en dat mocht hij ging meteen de sleutels halen toen hij trug kwam heb ik de auto eens goed beken hij vertelde allemaal verhalen over de auto waarvan ik eigelijk weinig meer van weet maar fijn toen wou ik hem ‘even’ starten maar de accu was leeg hij belde iemand en kwam met een accu de 2e verkoper bleef er gezellig bij staan en vertelde zo ook van alles over de auto zonder dat ik iets vroeg uiteindelijk heb ik de auto gekocht

misschien vinde julli eme wel een eigewijze zeur maar ik wil alleen maar even rond kijken in alle rust en genieten van iets wat je misshien wel ga kopen
@Mr. R: Je moet niet vechten voor je klant, je moet door het vuur gaan voor je klant.! En er zijn inderdaad genoeg slechte verkopers, maar vergeet niet dat er ook echt wel goede en vakbekwame verkopers zijn.

Ook hier de regel: Behandel IEDEREEN met respect!! Ongeacht wat ie doet, wat ie koopt of verkoopt..
@Bart: Is dat niet het principe van verkopen, dat de klant koning is? Als jij niet van plan bent om het mensen naar de zin te maken, maar eerder vindt dat ze ook eens aan jou, de arme verkoper moeten denken, misschien zit je dan in het verkeerde vak.
@Bart: Volgens mij maak je met je opmerkingen geen goede beurt. Met de term “verwende leaserijder” doel ik vooral op het gemak dat ik met een leaseauto heb en het voorrecht dat je iedere keer weer een nieuwe auto mag uitzoeken. Ik voel mij zeker niet meer dan een ander, “apart” dat je dit zo opvat.

Ik kan helaas niet anders dan concluderen dat de column in negatieve zin op jouw lijf geschreven is. Zonder uit de hoogte te willen doen, ben ik echt van mening dat jij iets van dit verhaal zou kunnen opsteken. Het feit dat je dit niet doet, vertelt mij meer dan voldoende over jouw kwaliteiten als verkoper.

Gelukkig zijn er heel veel goede autoverkopers, maar daar ging deze column nu niet over (wellicht een volgende keer).
Wat voor de een schijnbar een feestje is, is voor de ander (eigenaar/verkoper autobedrijf) gewoon werk. Ach je moet het spelletje zo af en toe meespelen omdat ik graag bonussen en reisjes wil hebben en maken. Maar persoonlijk verdien ik liever vet dan dat ik mij door een werkgever de ogen dicht laat smeren met zoiets onbelangrijks als een auto.
@Dennis,

Ik vind dat je een , helaas, herkenbare column geschreven hebt. Echter zoals je in je column aangeeft kan je een goede verkoper herkennen aan de finesse waarmee hij zijn VAK uitvoert. Een goede verkoper zijn is dan ook niet makkelijk als je het tenmimnste serieus neemt.

Ik vind wel dat je met deze column weer eens de zoveelste bent die het op de autoverkopers gemunt heeft. Ik vind deze column generaliserend. Het is jammer dat er inderdaad ook ´lullen met vingers´ in ons vak rodlopen. Maar waarom moeten toch juist de autoverkopers het altijd ontgelden ? (Weleens iets bij een elektronicazaak gekocht´…) Ik denk dat als het om auto´s of auto´s kopen gaat we het altijd zelf beter weten ! (er kleeft eenmaal veel emotie aan dat blik)

Los van de emotie wijst onderzoek de andere kant uit :
http://www.ad.nl/economie/article416080.ece

Probeer de volgende keer ook een column te schrijven over de goede verkopers, ik ben ervan overtuigd dat er hiervan steeds meer rondlopen!
Graag wil ik reageren op het relaas van Dennis waarin hij zijn ervaringen met autoverkopers beschrijft. Dennis geeft aan een verwende en niet merkvaste leaserijder te zijn en inderdaad, die indruk -vooral dat van verwende- laat hij bij mij ook achter.
De ene autoverkoper is de andere niet en zo geldt dat ook voor bezoekers aan de showroom. De ene bezoeker is een gemiddelde consument die geen noemenswaardige kennis van auto’s heeft en de andere is zoals Dennis: de bezoeker die gerust 6 maanden de tijd neemt om alles tot in detail uit te kauwen om zodoende zijn keuze te kunnen maken. Daar is helemaal niets op tegen, in tegendeel zelfs. Maar hierdoor loopt Dennis de kans dat hij een minder ervaren verkoper treft die in de ogen van Dennis geen verstand van zaken lijkt te hebben.
Dennis wil ook als klant altijd gelijk hebben. Hij treft dus het liefst een verkoper die hijgend als een hond achter zijn baasje aan holt en precies doet wat het baasje van hem verlangt. Juist het spel tussen bezoeker en verkoper moet er toe leiden dat beide partijen met respect voor elkaar en voor elkaars mening tot elkaar komen. De klant altijd gelijk geven zou getuigen van weing eigenwaarde van de verkoper en zal zeker niet bijdragen aan het respect dat de bezoeker verdient. Tenslotte hoef je het niet op alle fronten met elkaar eens te zijn om tot een deal te komen.
Als Dennis in een tweeliter automaat wil proefrijden, dan wil hij ook een tweeliter automaat. Begrijpelijk. Ik verzeker Dennis dat iedere verkoper aan die wens wil voldoen. Echter, de meeste volume merken kennen een groot aantal modellen met een verscheidenheid aan motoren en versnelligsbakken. Het is domweg voor de meeste merkdealers (financieel) niet haalbaar om alle mogelijke modellen met bijbehorende motorvarianten als demonstratiewagen aan te kunnen bieden. Men zal dus kiezen om van de meest gangbare typen een demonstratiewagen in te zetten. Dit kan betekenen dat het gewenste model niet voorhanden is maar een beetje verkoper zal er moeite voor doen om elders zo’n wagen te bemachtigen. Dennis moet dan wel wat meer geduld hebben maar ja, Dennis is verwend……..
Een goede verkoper doet zijn uiterste best om de klant voor hem te winnen. Dit betekend in de meeste gevallen dat er nagebeld wordt. Doet de verkoper dit niet, dan loopt hij de kans om de order te verliezen aan een concurrent die wel nabeld. Het feit dat Dennis meent gestalkt te worden als hij een keer per week gebeld wordt door dezelfde verkoper raakt kant nog wal. Wees duidelijk naar de verkoper, de verkoper zal dan ook duidelijk zijn naar u. Maar ja, als je al zes maanden van tevoren begint met ‘research’ mag je verwachten dat je door de verkopers gebeld gaat worden.
Dennis, neem van mij aan dat er bij de merkdealers veel goede verkopers zijn. Ik denk dat je het om een of andere reden gewoon niet getroffen hebt.
@ Bart en Audi,

Ik herken de column en vind het fijn dat ik toch niet de enige ben met het gevoel dat de meerderheid van autodealers niet in staat is om een klant goed te woord te staan. Het lijkt soms wel alsof je beter behandeld wordt bij de groentenboer.

Inderdaad zou je het over sommige aspecten niet eens kunnen zijn. Maar als jullie echt autoverkopers zijn dan begrijp ik nu ineens wat ik al jaren niet snap: dat het wel lijkt alsof de meeste autoverkopers geen auto WILLEN verkopen. Ook ik ben een vroege dertiger en heb het voorrecht om al vele auto’s te mogen leasen en kopen. Je wilt echt niet weten hoeveel omzet er misgelopen wordt!

Uiteindelijk vind ik altijd wel ergens een dealer waar ik fatsoenlijk of zelfs uitstekend behandeld wordt, maar dat is toch echt een enorme minderheid. Jullie zouden je best eens wat minder arrogant kunnen gedragen, en wat maakt het nou uit waar het geld vandaan komt?

Ik kan me voorstellen dat er op een dag allerlei mafketels binnen komen wandelen maar denk eraan dat er echt een heel aantal mensen zijn die zonder concrete plannen binnen komen lopen en met een getekend contract naar huis gaan als ze een goed aanbod krijgen en goed behandeld worden. Deze mensen herkennen en op waarde schatten is volgens mij een deel van het vak.
Mn papa werd helemaal gek van de BMW verkoper. Voor zo’n zaak en merk toch zeer matig.

Telefoon:

Goedemiddag meneer Overgaauw,
U spreekt met Hans Van BMW meneer Overgaauw,
Zeg heeft U al nagedacht over de nieuwe BMW meneer OVergaauw……

enz enz enz
@Seelsmen: Het doel van deze column is niet om te generaliseren. Het is een verhaal geschreven vanuit eigen ervaring; helaas herkenbaar voor velen. Natuurlijk lopen er ook veel goede autoverkopers rond, maar daar gaat deze column ditmaal niet over (wellicht een volgende keer). Een column over ervaringen met aankopen in de elektronicazaak horen helaas niet thuis op een site als Autoblog.

@Bert: Ik heb aan Bart (zie eerdere reactie) al proberen uit te leggen dat ik met de term “verwende leaserijder” vooral doel op het gemak dat ik met een leaseauto heb en het voorrecht dat je iedere keer weer een nieuwe auto mag uitzoeken. Daarbij gedraag ik mij geenszins als een verwend kind, maar als goed geïnformeerde kant, die graag geholpen wil worden door een goed geïnformeerde verkoper.

Ik zit niet te wachten op een verkoper die als een hijgende hond achter zijn baasje aan rent. Ik laat mij juist graag overtuigen, maar dat moet dan wel goed onderbouwd gebeuren. Sommige verkopers zijn alleen maar bezig hun punt te maken en vergeten daarbij te luisteren naar wat de klant werkelijk zegt. Van commentaar van klanten kun je juist heel veel leren en je verkoopstrategie op aanpassen.

Ik heb gelukkig ook positieve ervaringen met autoverkopers, maar nogmaals, daar gaat deze column niet over.
Auto verkopers (en met name dealers) zijn de grootste schurken die er zijn. Vooral als je naar occaisions zoekt.

Zo ben ik mijn auto ooit een week (!) kwijt geweest voor een apk keuring en toen ik hem eidelijk (na veel gezeur) terug kreeg, kwam ik erachter dat er bezine uit de brandstofpomp lekte. Dus weer terug…

Of bij een andere dealer, waar ik een auto kocht, en na een week de dynamo kapot ging. En als antwoord op mijn vraag waarom dit niet onder de garantie viel, kreeg ik te horen:”Had je maar een duurdere auto moeten kopen.”
Ik heb nog nooit iemand zo hard gescholden.

Dus vertrouw nooit geen autoverkopers, en al helemaal geen dealers. Dikke slijmjurken die je achter je rug om je een poot uit proberen te draaien.

Nou zullen er toch wel een paar goede tussen moeten zitten, maar ik ben ze nog niet tegengekomen.
helemaal mee eens… gevoel is nog eens 10x zo lekker als je echt je eigen auto uit kan zoeken (en dus geen lease auto). Ik koop ook elke 3 jaar een nieuwe auto en doe ook altijd mijn best om zo lang mogelijk het nieuwe luchtje vast te houden… Ook het uitzoeken van de velgen is elke keer weer feest. Mijn laatste 3 auto’s werden ook meteen met verlaagd onderstel en dikke wielen afgeleverd. Voor de eerste keer weg rijden geeft een fantastisch gevoel… Inderdaad over het algemeen misschien een slechte ‘investering’, maar ik geniet er wel elke dag weer van…
Ik mag wel es mystery buyer spelen, voor allerlei merken. Dus ik sta regelmatig (betaald!) een nieuwe auto uit te zoeken. Helaas levert ’t nooit een nieuwe auto op, maar verder is ’t een fantastisch leuk (bij)baantje. :)

Jammer alleen dat ik geen vrienden maak onder de (vaak best goede, soms erg slechte) autoverkopers die ik in dat werk tegenkom. Ze vinden het nooit leuk om beoordeeld te worden.
Biel!; even in het kader van generaliseren hou het even voor je.

Ook hier spreekt een verkoper, ook een premiummerk (Saab). Ik zit nog niet al te lang in het vak, ik heb nu een jaar ervaring.

Dat de klant altijd gelijk heeft op het gebied van ervaringen, klopt. Je kunt een klant inderdaad niet vertellen dat de vering helemaal niet slap is.

Wat de klant niet moet vergeten, is dat wij de baas zijn in onze tent! Zodra de klant als een blaaskaak begint te mekkeren hoe fout wij het doen zetten we de deur open en mag je bij de volgende dealer kijken. Ikzelf wil de klant zo goed mogelijk tegemoet komen, en wil dus gerust de juiste auto voor een proefrit regelen.

Maar als je met een 9-3 Sport Estate 2.0t Aut. Linear wilt rijden, en we hebben een 9-3 Sport Sedan 1.8t Aut. Business staan, moet je niet gaan mekkeren. Je kunt niet verwachte dat we alles hebben staan.

Op het gebied van productkennis vind ik wel dat de verkoper de grote lijnen moet weten. Specifieke details dan weer niet, dat is ook onhaalbaar. Zeker bij een merk als Mercedes-Benz of Volkswagen.

Leaserijders zijn inderdaad verwend volk, in mijn opzicht in de zin van ‘het is toch niet mijn geld’.

Al met al moet je gewoon de goede tegenkomen, er zijn helaas een aantal merken waar het gewoon een bepaalde mentaliteit is die de boventoon voert. Gelukkig is dat bij ons bedrijf niet zo.
heb nu al een aantal keren auto’s (nieuw en tweede hands) mogen uitzoeken voor meerdere mensen (men vraagt mij graag mee). Ik onderschrijf de ervaring van Dennis dat er nog vrij veel verkopers rondlopen die zich bijna te goed lijken te voelen om een klant goed te helpen. Waarom loopt een verkoper bij zo’n bedrijf? Juist, klanten binnenhalen en klanten informeren over het product. Ongeacht het type klant zou een verkoper altijd zijn best moeten doen en helaas is dat een illusie.


Bellen voor een goed vergelijkbare demo is helemaal niet zo absurd (en ze zijn er meestal ook wel)…… als ik een Plasma tv ga kopen heeft kijken naar een LCD toch geen enkele zin?

Klanten (Leaserijders of niet) zorgen voor jouw brood op de plank! Wees je daarvan goed bewust en laat merken dat jij je best doet zodat de klant een goede keuze maakt, want dan komen ze (vaak) terug of sturen ze familie/vrienden/kenissen…

Niet achter het bureau vandaan komen (soms zelfs niet als je vragen stelt) kan ECHT niet (zeg dan dat je nog even nodig hebt maar zorg dat je na een minuut of 5 ook echt de tijd neemt voor iemand). Iemand voor dom verslijten en met een lulverhaal de vraag af doen KAN ECHT niet (dat doe je één keer en dan zal ik het melden en afscheid nemen). Weet je het niet? Dan kun je het opzoeken, maar mag je jezelf ook gelijk afvragen waarom je het antwoord niet wist….. Wie is hier nou de specialist? Het is toch je baan/vak/beroep? Wees dan ook een echte professional!
@Bart,

Ik ben het er niet mee eens dat jij stelt dat de klant niet altijd gelijk heeft, als voorbeeld noemt Dennis de vering, daarmee laat hij in zijn stuk naar voren komen dat het gaat om de afstelling/het gedrag van de auto. Dat een klant geen gelijk heeft als hij een rode auto zwart noemt valt buiten dit argument

Jij kunt kunt als verkoper zeggen dat de vering zacht is, omdat je veel auto’s hebt om het mee te vergelijken, maar als ik dan als klant zeg dat ik de vering te hard vind heb ik niks aan een praatje dat de vering zacht is, dan wil ik juist alternatieven horen.

Daarnaast vind ik dat je van jezelf bevestigd geen goede verkoper te zijn (ik zeg niet dat je slecht bent), goede verkopers zouden elke vorm van algemene kritiek zeer interessant vinden, en gaan evalueren of ze zelf ook dit soort ‘fouten’ maken. Door deze column van tafel te vegen bewijs je geen reflecteringsvermogen te bezitten.
@Thomas. Kan ik mij grotendeels in vinden. Klanten die telkenmale een proefrit willen maken heb ik zelf gezien bij BMW, duur doen, bazig en snauwerig en ze vervolgend zien rondrijden in een Mazda. In een enkele “ZIELIG VOLK”. Het is altijd makelijk te koketteren met ander mans geld. Want daar praten we natuurlijk wel over bij lease hier wordt ook gesproken over berijder en niet eigenaar want dat vind ik wel een wereld van verschil.
Soms is het een zielige vertoning. Ik heb 1 geval van dichtbij meegemaakt waarbij het in om de lease van een Bora ging. Dit proces heeft bijna 1 jaar geduurd met bijna wekelijkse showroom bezoeken zonder te komen tot de lease opdracht zo’n iemand neem je toch nooit serieus meer temeer niet omdat ik die persoon onlangs in een Corsa zag rijden. Heel veel auto’s in het duurdere segment S-klasse, 7-serie, Bentley etc wordt particulier (marge)gekocht door mensen die er de tijd voor nemen, zich goed laten informeren en ook daadwerkelijk tot aankoop overgaan, mensen die weten anderen met respect te behandelen en wat je geeft krijg je ook weer terug. EEn groot voordeel van deze clientele is dat je weet dat ze het kunnen betalen en dat je niet hoeft te wachten op het akkoord van degene die boven Jan Modaal de leaserijder is geplaatst “DE BAAS”.
Haha, wat is dit allemaal een gezwets! Ja, je leest het goed: GEZWETS!

Als de dealer je niet ligt koop je bij een andere dealer… toch?

Denk je nu echt dat een dealer falliet gaat als een verkoper een slechte dag heeft en je niet behandelt als de koning die je zelf graag wilt zijn? Doe je ook zo tegen je naaste familie?

Ik heb een aantal jaar auto’s verkocht en ik heb op m’n 19de jaar zelfs blaaskaken in de showroom gehad die ik de deur heb gewezen. Ja, meneer wilde 25% korting! En een toen dat niet kon kreeg ik een stortvloed aan waardeloze argumenten en een grote bek bij de deur! Ja, ik houd netjes de deur open, zelf voor deze sociaal gehandicapten.

Sommige mensen kun je het nooit naar de zin maken, maar naar mijn mening gaat 90 procent van alle klanten contacten gewoon goed en die 10 procent teleurgestelde klanten hoor je natuurlijk het hardst,

Oja, voor die mensen die zeggen dat ze door iedereen worden opgelicht? LEG DAN VERDOMME EENS een markt conform bedrag neer voor een auto en GA NIET NAAR SJONNIE omdat die zo goedkoop is!
Die andere JR
@PigPen: Met jouw opstelling kan ik me niet voorstellen dat die 90 procent van de klant contacten die ‘goed gaan’ ook 90 procent tevreden klanten oplevert…..

Daarbij: met een wat klant-‘vriendelijker’ opstelling zou je waarschijnlijk méér klanten hebben gehad!

Kijk, ik kan me voorstellen dat er altijd vervelende klanten zijn. Het probleem alleen is dat veel verkopers *alle* klanten benaderen als vervelende klanten. Een beetje verkoper schat eerst z’n klant op waarde en kiest daar de juiste benadering bij.
@Dennis.
“Doordat ik tot nu toe enkel nog nieuwe auto’s heb gekocht, kan ik alleen maar hopen dat de occasionboeren het een stuk beter doen.”

Whahahahahaha. Wat denk je zelf ?! NEE dus !
Heb bijna altijd jonge occasions gereden. (1 jaar en 10.000 km oud ofzo)
Altijd occasions gekocht bij de merkdealer overigens.
Ben vaak genoeg weggelopen omdat de verkopers me echt het idee gaven dat ik zat te zeuren, je koopt toch maar ouwe zooi. Als ik een tweedehands Mondeo koop van meer dan Eur 20.000, is het dan zo raar dat ik vraag of ze dat krasje nog wel even weg werken voordat hij voor mij klaar gezet wordt ?! Lijkt mij niet hoor.
Al ik zo de reacties lees dan denk ik aan het gezegde; wie de schoen past trekt hem aan……

Genoeg verkopers hier waar dit stuk precies voor geschreven is. En natuurlijk ook genoeg kopers.

Ik ben het helemaal met je eens Dennis!

Voor mij was het op een gegeven moment een sport geworden om een vriendelijke BMW verkoop verkoper……..verkoop adviseur…….verkoop manager………..drs. in de verkoop………zo´n mannetje die mij iets probeert te slijten!
te vinden. Ik ben vaak genoeg weg gelopen bij zo´n mannetje. Dan komen ze met een aire over zich heen alsof ze 10 verdiepingen boven je staan. En dan spreken ze je ook nog toe alsof je een kind bent!

Gelukkig heb ik nu een verkoopadviseur gevonden die mij voortreffelijk helpt. Dan heb ik er ook héél wat minder problemen mee om hem te kunnen zeggen dat ik die auto´s helemaal niet kan betalen! ;) :P Nee, dan heb ik juist er geen probleem mee om mijn zuur verdiende centen achter te laten bij hem.
@ Die andere JR

Als er 1 verkoper is geweest die al zijn klanten netjes heeft behandeld en als auto-gek (in de goede zin van het woord) alle info tot in detail kon vertellen was ik dat wel.

Kijk dat ik mij hier op dit blog even ongezouten uitlaat wil niet zeggen dat ik onaardig tegen mijn klanten heb gedaan. Maar denk jij werkelijk dat autoverkopers na een dag werken niet alle verhalen uitwisselen en over die ene klant die zulke rare eisen stelde nalachen!? Haha, dan weet jij niets van de autohandel en hoe het er in het echte leven aan toe gaat… werk jij soms in zo’n cubicle achter een pc?

Nee, mijn houding is en was goed… maar je komt zoveel potentiële klanten tegen dat er af en toe iets mis gaat, zo gaat dat. Een geheimpje, autoverkopers zijn ook mensen.

Ik wil het echter niet opnemen voor alle verkopers, want ik heb ze ook gezien op m’n werk… de achteroverhangende verkoper die heel druk met zichzelf bezig is. Maar over het algemeen willen ze wel graag een auto verkopen, want dan krijg je bij de meeste bedrijven “COMMISSIE”!

En ik sta nog steeds achter mijn mening dat klanten met slechte ervaringen een grotere invloed hebben op het beeld van de autoverkoop dan mensen met een goede ervaring!
Wat een goede verkoper dan zou moeten doen naar mijn mening is.
Vriendelijk groeten en de klant even de tijd geven om rond te kijken. Vervolgens vraag je even de klant of je hem/haar ergens mee van dienst kan zijn. Zo ja, ga dan inventariseren, wat wil de klant? Stel veel vragen, je praat immers (veel)minder dan de klant, vergeet niet: luisteren is ook communiceren. Je wilt de klant niets direct verkopen, wat je wel doet is een oplossing vinden voor het ”probleem”. Ga met de klant om alsof hij/zij uniek is. Weet je ongeveer nu wat de klant wilt en wat de budget is? Beperk dan de keuzes door 2 of 3 producten te kwalificeren om in overweging te nemen. Zo ben je een stap verder bij het een-op-maat-aangeboden product. Nu zet je in je hoofd alles op een rijtje en maak je een matrix in je hoofd. De voordelen afzetten tegen de nadelen en je zult zien dat 1 product het beste past bij de klant. Die product zal ongetwijfeld vergeleken worden door het product van de andere aanbieders, logisch. Maak nooit je concurrenten zwart, sterker nog begin je verhaal met een compliment aan de concurrent. Je komt nu vertrouwd over. Vertel de klant over de voordelen die jou product te bieden heeft en wat de concurrent niet of minder heeft. Jij hebt veel kennis over je eigen product, veel meer dan de klant heeft van jou concurrent, dit mag niet een te grote probleem worden (tenzij je Dennis heet). Als het goed is heb je nu veel informatie verteld over je product en je kunt (als goede verkoper) zowel verbaal als non-verbaal hebben kunnen uitmaken of de klant geprikkeld is. Vertel nu over speciale aanbiedingen of over exclusieve extra’s. Geef de klant de tijd om al het info te laten inzinken en geef brochures en je visitekaart mee. Mocht de klant vragen hebben, kan hij altijd jou bellen en jij zult hem/haar graag helpen. Vraag beleefd of jij ook hem mag bellen om te vragen of hij/zij al een keuze heeft kunnen maken. Bel hem/haar dan ook terug over een paar dagen. Mocht de klant twijfelen over de aankoop, vraag waarom hij/zij twijfelt en probeer hier op in te spelen in hoeverre jij daar invloed uit op kunt oefenen.

Voorkom ABC oplossingen: AAAAAAAAAAAaah, ik weet precies wat u bedoelt meneer! Ik zit al 299 jaar in het vak! Als laatst: Ga niet bagataliseren.. voel mee, laat zien dat je de klant begrijpt.

Ik sta open voor kritiek, dit is slechts mijn ”beknopte” invulling voor auto verkopen. Alhoewel ik niet denk dat mensen dit hele verhaal zullen lezen en zo maak ik het alleen maar langer! Ik hou mijn bek..
@Mpower: dat is precies volgens het boekje! En zo hoort ’t natuurlijk ook :)
Die andere JR
@PigPen: Natuurlijk autoverkopers zijn ook mensen. En prima om na werktijd even stoom af te blazen onder elkaar. En het is een bekende marketing-wet dat ontevreden klanten 10 mensen er over vertellen, terwijl tevreden klanten dit maar aan 2 of 3 doen. Toch staat de autobranche relatief wel erg slecht bekend als het gaat om attitude van verkopers. Je begon zelf met “Haha, wat is dit allemaal een gezwets!”

FYI: ik verdien mijn geld weliswaar voor een deel van achter een pc, maar werk voor mezelf en moet projecten dus zelf verkopen. Gaat meestal om bedragen in de orde van grootte van een leuke auto. Scoringspercentage vrijwel 100%, dus weet wel een beetje wat wel en wat niet werkt…..

@Mpower: Dit is zeker een goede benadering.
Jeez Mpower ik dacht dat je nooit je mond zou houden! ;) :P

Maar je omschrijving van hoe het zou moeten zijn lijkt mij wel accuraat……….Heb je toevallig ervaring in verkoop?!?!?!?! ;)
@PigPen (“Ga niet naar Sjonnie omdat die zo goedkoop is”):

Ik heb inmiddels aardig wat auto’s gehad, men heeft mij twee keer gepoogd behoorlijk op te lichten en dat was alletwee de keren bij een merkdealer. Ze zijn daar niet heilig, ze zijn niet beter, in veel (niet alle!) gevallen zijn het grotere geldkloppers dan occasion-handelaren. Nu heb ik gelukkig een (zeer gematigde) technische kennis en zorg ik voor een gedegen voorbereiding voordat ik een bepaald model auto koop of voor onderhoud aanbied, en dat heeft mij beide keren veel ellende bespaard.

Verder begrijp ik best dat autoverkopers heel wat snobistische of koppige klanten voor hun kiezen krijgen. En dat ze daar wel eens gek van worden, en dat ze dan niet vriendelijk of toereikend blijven. Maar is dat een excuus om een oprechte klant die toevallig in een spijkerbroek en T-shirtje komt binnenwandelen dezelfde behandeling te geven? Totaal niet. Weet iedere klant op waarde te schatten.

Ik weet dat het ook anders kan. Een Fiat/Lancia-dealer waar ik met twee van mijn auto’s voor onderhoud kwam (toen ik 18/19 was!), en onlangs nog voor een jonge occasion ben gaan shoppen (die ik uiteindelijk toch niet gekocht heb), behandelde mij altijd op dezelfde keurige manier. Nooit onnodig/duur onderhoud, nooit verkeerde adviezen, altijd de hulp waar ik om vroeg. Dit is een dealer waar ik zeker nog eens terug zal komen! Dezelfde ervaring heeft mijn oom met zijn (Belgische) Alfa-dealer, in schril contrast met de VW-dealer die hij hiervoor had.

Misschien is het omdat Fiat nog aan het opkrabbelen is dat ze zich netter opstellen t.o.v. de arrogantere ‘gevestigde’ merken? Geen idee, maar bij die dealers hebben ze in ieder geval begrepen hoe een klant die duizenden euro’s komt besteden behandelt hoort te worden.

Zo, lekker relaas op dit vroege uur… :-)
Ik lees het woord oplichten nogal eens. Wie van bovenstaande heeft:
1, aangifte bij politie wegens oplichting gedaan;
2, een civiele procedure tegen zijn dealer aangespannen.

En kom nou niet met dat afgezaagde stukje van een tijdje terug in het AD. Kom eens met je eigen casus. Oh ja dit geldt niet voor de huur sorry leaseauto berijders.
Mijn grootvader wou een nieuwe auto kopen.
Ik vergezel hem naar de Opel-garage in de buurt.
Ik tegen mevrouw: Mijn grootvader zou eens willen weten wat zo’n nieuwe Corsa kost, want hij wil een nieuwe kopen.”
Mevrouw: “Kan u morgen niet terugkomen, dan is m’n man er?”

Kun je je dat voorstellen? Mevrouw had geen zin in €12.000?!
Ik ben erg van de oldtimers. Nieuwe auto’s doen me veel minder. Ik let dan ook totaal niet op de omgeving waar de auto in staat. Iets waarbij je een mooie omgeving hebt geeft je een slechter beeld van de auto. Je humeur wordt er namelijk ongemerkt door verbeterd. Het mooiste is als de auto buiten staat en het waait hard en het is koud. verkopers hebben al snel zoiets van: Mij te koud, dus ze laten je rustig je gang gaan. Ik zorg dat ik mij overal altijd me heb, om eerst eens plaatwerk te gaan bekijken en speling op dingen als draagarmen. Des te meer slechte punten de auto heeft des te beter. Het meeste kan ik toch zelf repareren en kost me vaak niks anders dan tijd. het kopen van een gebruikte auto zie ik dan ook als een uitdaging. meestal ga ik met de auto naar huis voor veel minder als dat ze gekost hebben. Maar ik zorg er wel voor dat ik die betreffende auto nooit heel graag wil hebben. Is de prijs me nog niet gunstig genoeg dan loop ik ook gewoon weg. Wel zorg ik dat ik even een kaartje op zijn of haar bureau achterlaat met naam en tel nr erop. Meestal krijg je na een half uurtje wel een telefoontje dat je hem alsnog voor die prijs mee kan nemen. Maar goed, ik weet zelf erg goed hoe dit spelletje werkt. Mijn autotechnische kennis gaat meestal verder als dat van de gemiddelde verkoper, en ik zit zelf ook in het financiele wereldje, dus ik weet donders goed hoe ik iets moet verkopen.

Als je zelf een auto probeert te verkopen is het ook altijd leuk. Tot nog toe gaan de auto’s die ik heb verkocht van mezelf en van vrienden/familie en kennissen voor meer geld weg als dat ze gekost hebben. In het ergste geval krijg ik het geld terug wat ik ervoor betaald heb.

Voor mij is kopen en verkopen dan ook altijd een spel met een uitdaging. Ik ben een slechte klant omdat er niet veel op me te verdienen is, maar tegelijkertijd weer een goede verkoper waar je als klant liever niet komt omdat er niet veel te halen valt….
@ Dennis, wel aardige column moet ik zeggen.

Zelf moet ik zeggen dat ik nog maar 1 auto gekocht heb en dat was niet bij een dealer. Klassiekers bij de dealer kopen is niet echt je van het…

Maargoed, toch zit er een tegenstijdigheid in je verhaal. Je zegt zelf research te doen, maar vervolgens vraag je dingen aan een verkoper die je zelf ook had kunnen weten. Persoonlijk zou het bij mij meer zijn dat ik research doe, weet welke in wil en dat de verkoper er alleen maar is om korting te bedingen bij aanschaf. Bij lease maakt het dan helemaal niet meer uit. Dan graag alleen preofrit om te kijken of je verwachtingen uitkomen.

Maargoed, je mag een nieuwe wagen, is dat wat ik kan afleiden? Je had toch een Merc. C-coupé? Wat word het nu?
ik ben het wel met dennis eens,
als ik versie x van auto y wil rijden en hij heeft hem niet staan dan gaat ie hem maar tijdelijk regelen bij de importeur. zoniet; volgende dealer/merk
mijn buurman wilde een testrit maken in een peugot, en toen werd hem doodleuk verteld dat ie naar breukelen moest rijden (240 km) Oomdat daar het peugot experience center is.

je begrijpt dat het geen peugot is geworden..

ik ben van mening dat met de bedragen die je uitgeeft voor een nieuwe auto, de dealer ongeveer bereid moet zijn mijn schoenen te poetsen en mijn hond uit te laten voor ik mijn portemonnee trek.
@Ejay: Dank voor het compliment, maar er zit geen tegenstrijdigheid in mijn verhaal. Ondanks dat bij mij aan de aanschaf van een nieuwe auto altijd een gedegen stukje research vooraf gaat, kun je altijd nog met vragen blijven zitten die je graag even de verkoper voorlegt. Mijn huidige leaseauto moet nog eventjes mee, maar ik zou het momenteel lastig kiezen vinden.

@auto-maat: Schoenen poetsen en de hond uitlaten, dat hoeft van mij dan ook weer niet, maar ik snap dat je het figuurlijk bedoelt en dus ook graag door een verkoper in de watten wordt gelegd; zoals het hoort.
Mercedes-Benz
Ik ben zelf een verkoper bij Mercedes Benz. Dus mocht het zo zijn dat iemand geintresseerd is in een auto dan hoor ik het graag.

Dankje
@Mercedes-Benz, zodra de kwaliteit bewezen weer toeneemt en de modellen er vlotter uitgaan zien kom ik een keer langs. Maar misschien is het dit soort opmerkingen waar hierboven een hele tirade over is geschreven.
Beste Dennis,

Ik snap (denk ik) heel aardig wat je bedoelt in je column. Het aanschaffen van een nieuwe auto moet een feestje zijn. Zeker voor de autoliefhebbers die op deze site te vinden zijn. Het is inderdaad te taak van de verkoper om dat feestje samen met de klant te vieren. Het maakt dan niet uit of deze klant een particulier is of een leaserijder, het gaat puur om het gevoel.

Ik ben van mening dat het voor een verkoper belangrijker is dat hij / zij kan aanvoelen hoe een klant dat feestje wil vieren, hoe de klant het beleeft. Dit is belangrijker dan dat de verkoper exact van elk model weet hoe snel betreffende auto de sprint naar de honderd aflegt. Ik denk dat je het daar mee eens bent Dennis.

Ook met de steling dat de klant altijd gelijk heeft ben ik het in principe eens. De klant heeft voor zijn gevoel altijd gelijk. Als de klant rood een mooie kleur vindt, wie is de verkoper dan om te zeggen dat dit niet zo is. Ondaks het feit dat de klant “altijd” gelijk heeft, mag de verkoper wel een andere mening hebben. Hij / zij moet alleen voorzichtig zijn met het uiten van zijn / haar mening.

Verder is er nog een “uitdaging” Dennis: een gesprek tussen een klant en een verkoper is een gesprek tussen twee mensen. Dit betekend twee karakters, twee achtergronden, twee prive situaties, twee etc. etc.. De ware kunst van het verkopen is het proberen om met zoveel mogelijk mensen om te kunnen gaan. Helaas zijn de verkopers ook mensen. Zij hebben ook wel eens een ander humeur, net als de klant zelf. Ook kan het zijn dat het gewoon niet klikt. Ook jij kent waarschijnlijk wel mensen waar je het niet zo goed mee kunt vinden…

Ik denk dat de kern van het verhaal het volgende is:

Beste Dennis: als de verkoper een heel aardig persoon is, die goed naar jou luistert en jou serieus neemt (de 2 aller belangrijkste voorwaarden om iemand uberhaupt verkoper te mogen noemen): vind jij het dan nog steeds zo erg dat hij of zij misschien niet exact de demonstratieauto heeft die je eigenlijk graag zou willen? Of dat de verkoper niet precies weet hoeveel druk de mechanische compressor van de 1.4TSI motor opbouwd bij 1800 toeren? Ik denk dat je dat dan allemaal kunt accepteren. ’t Is maar net of de klik tussen klant en verkoper er is.

P.s: ik ben zelf al een jaar of 8 verkoper bij Volkswagen en ik sta open voor kritiek. Uiteraard wel graag opbouwende kritiek. Uiteraard weet ik ook dat er best een aantal verkopers rondlopen, waar ook ik mijn twijfels over heb. Wel weet ik dat er binnen de Volkswagen organisatie (zelfs op fabrieksniveau) veel aan gedaan wordt om de kwaliteit van de verkopers te verbeteren. En dat is dan waarschijnlijk nodig….
Een uit mijn hart gegrepen bijdrage!
Ook ik ben dit jaar meerdere showrooms afgestruind op zoek naar een nieuwe auto.B.v.bij Mitsubishi werd ik afgescheept met een oud model met mindere motorisatie,terwijl de verkoper in het geheel geen kennis had van voor de hand liggende verschillen tussen modellen…..Ik heb toen uit arren moede de importeur benaderd voor een proefrit,waarbij ik aangaf,dat het mij niet uitmaakte waar in nederland dat zou kunnen……Belt ie vervolgens mijn dealer op,die op zijn beurt schromelijk in zijn kruis getast mij weer opbelt,toezegt het door mij gevraagde aktuele model op te zullen sporen voor een proefrit en vervolgens nooit meer iets van zich heeft laten horen…..!
Er is geen enkele liefde voor het vak of respekt voor een partikuliere klant,die zijn gespaarde,in dit geval 20.000,- euro,komt brengen…..
Inderdaad,winkelen voor een auto is om te beginnen een opwindende en prettige goedgeluimde bezigheid,maar zodra je de drempel van de showroom bent overgestoken,zullen ze er alles aan doen om je te laten merken,dat ze hélemaal niet op je zitten te wachten….!
Gelukkig zijn er uitzonderingen….en voor al die verwaande nitwits in die showrooms is het misschien louterend om te vernemen,dat ik mijn dure centen heb gebracht naar een dealer,die mij vriendelijk,deskundig en met respekt heeft behandeld…..
@Jan vd H.: In tegenstelling tot de reactie’s van een aantal van jouw conculega’s, ben ik blij te horen (te lezen) dat jij wel begrepen hebt hoe het hoort en gelukkig wel open staat voor opbouwende kritiek. Klasse!
Ik wandelde eens een Mercedes showroom binnen, geïnteresseerd in de 190 (was in 1989). Ik was 29 en dus nogal jong voor een bak van meer dan een miljoen Frank (toen). Dus zegt die dame (eigenares van de zaak en ook vrouwelijke verkoopster :-) ) Als jij een Mercedes 190 wil moet je wel weten dat de portemonnee moet meewillen hee!
Ik babbelde erover weg en vroeg wat meer uitleg over de 190 zelf.
Zegt ze weer: “de portemonnee moet wel meewillen hé!”.
Ik ben toen buitengestapt en heb bij haar buurman een BMW 525 gekocht.

Wat later komt een vriend van me in dezelfde Mercedes garage op een zomerse dag in T-shirt, korte broek, sleffers en blote voeten wat neuzen voor een nieuwe. Hij heeft 3x gevraagd voor wat uitleg, maar noch de dame, noch haar 2 verkopers hadden tijd voor deze haveloze, die dan maar bij haar andere buurman een A4 Quattro heeft gekocht.

Echt gebeurd!
@ Dennis

Heel herkenbaar verhaal. Nog erger werd het na het lezen van de reacties van beide Audi dealers.

Ik heb inmiddels 5 x een auto gekocht (waarvan 1 leaseauto) en bij de laatste twee aankopen zijn de ervaringen met de dealers die het NIET zijn geworden werkelijk abominabel. Ik doe niet uit de hoogte, zie er netjes uit, maar draag op mijn vrije zaterdag doorgaans een spijkerbroek net als ieder ander. Wellicht is de prijsklasse waarin ik zoek wat lastig te relateren aan mijn leeftijd (32) voor sommige verkopers.

Deel 1:
Aankoop nieuwe of jong gebruikte auto voor mezelf. Geen inruil (leasecontract was eindelijk voorbij en ik moet ‘m nu weer zelf betalen). Gegadigden:
Jaguar XK8, Audi TT, BMW 325 coupe, Porsche Boxter, Alfa GT

Bij Jaguar bekeek men mij hooghartig vanaf de koffietafel en toen er na 10 minuten eindelijk iemand kwam deed zich het volgende voor: ik vroeg of ik een proefrit kon maken (paspoort en rijbewijs meegenomen) of een afspraak daarvoor. Stelde men mij de vraag: ” Zooo dus dat past in het budget? Nou, we maken liever alleen afspraken als u echt geinteresseerd bent. Mijn reactie: ik ben geinteresseerd. Antwoord: Ja dat zeggen er wel meer.” Ik heb me omgedraaid en ben weggelopen. Nooit meer naar Jaguar in die plaats. Bij Audi: “ik ben geinteresseerd in een TT, maar ik zou het liefst een zwarte hebben; kunt u wellicht zoeken op beschikbare jonge gebruikte TT’s om de juiste kleur te vinden? Het antwoord: “nee, er staat nu toch een zilveren?! Dat ziet u toch?!” Ik had het begrepen als het “nee” was, omdat het afhankelijk is van de markt, maar dit antwoord kwam met zo’n belachelijke houding dat ik me echt afvroeg of ik er als een landloper uitzag (wat niet het geval was volgens mijn vriendin). Ik ben uiteraard vertrokken. Bij BMW werd ik prima geholpen en bij Porsche ook. Het is uiteindelijk de 911 geworden.

Deel 2:
Aankoop van een compacte gezinsauto voor mijn vriendin:
Ik ben in de showrooms geweest van Audi (A3), Alfa (156), Ford (vragen of de Escape in NL wordt uitgebracht) en Toyota (RAV4 of Landcruiser). Bij Audi (twee verschillende dealers opvallend genoeg) werd ik met de nek aangekeken, of gewoonweg niet geholpen. (zelfs na 20 minuten rondjes draaien bij een auto om te wachten tot iemand beschikbaar was). Ik ben met het budget van 20,000 gaan zoeken en heb uit pure onvrede uiteindelijk bij Mercedes een gloednieuwe auto van EUR 40,000 besteld (om maar aan te geven dat verkopers soms de plank aardig mis kunnen slaan). De verkopers van Mercedes begrijpen het wel – fantastische service!

Deel 3:
Inruil 911 – aankoop gezinsauto, maar dan voor mij.
Weer naar Audi (je zou denken: wanneer leert hij het? Maar ik vind die auto’s gewoon mooi en had goede hoop dat het incidenten waren). Gegadigde: Q7.
Drama, weer geen verkoper, ondanks dat ik al tien minuten bij de Q7 stond te kijken, was ingestapt, de achterbak had bekeken etc. Na 15 minuten kwam er eindelijk iemand. Ik heb aangegeven geinteresseerd te zijn en dat ik mijn 911 wilde inruilen (ook geen lullig karretje – een 996 voor de kenners), komt er iemand tussenbeide om een vraag te stellen, loopt de verkoper doodleuk (zonder zich te verontschuldigen) met de vragensteller mee naar een A3 waar ze naar kijken en komt niet meer terug. Exit Audi.

Landrover: kijken naar de RR of de RR Sport.
Ik noem deze dealer bij naam (Kimman Haarlem), omdat het werkelijk het slechtste was wat ik ooit heb meegemaakt. Let wel: we hebben het over een prive-auto van circa 80,000 euro (mijn eigen spaargeld dus, geen eigen zaak en ook geen lease auto). Ik word in eerste instantie netjes geholpen, en maak een afspraak voor een week later. Moet dan wel mijn eigen auto meenemen (begrijpelijk, want inruil, maar lastig, want de kleine kan dan niet mee, dus mijn vriendin en de kleine moeten apart met haar auto komen). KOmen we op het afgesproken tijdstip daar:
a) de verkoper was er niet
b) ik liep 10 minuten rond voordat iemand zich als verkoper kenbaar maakte, terwijl die verkoper al tien minuten op 5 meter afstand koffie zat te drinken met wat naar later bleek een andere collega was.
c) de auto (jong gebruikt) was al verkocht en ze hadden me ‘niet kunnen bereiken’ (ik ben ALTIJD bereikbaar, dat is mijn vak, en anders laat je een voicemail achter). Dat de auto verkocht was deert me niet, daar staat ie voor, het ging me om een proefrit, een andere was ook prima geweest
d) er was geen andere auto beschikbaar voor een proefrit, daar hebben ze niet voor gezorgd (al stonden er talloze nieuwe en gebruikte auto’s)
e) er werd me geen excuus, noch een kopje koffie aangeboden om naar een oplossing te kijken of wellicht toch nog een nieuwe afspraak te maken
f) ik werd nijdig omdat ik zoveel moeite had moeten doen en gewoon te kijk werd gezet. Ik heb mijn kaartje gegeven (om duidelijk te maken waar ze me konden bereiken) met de opmerking dat ik een telefoontje verwachtte van de verkoper waar ik de afspraak mee had gemaakt en dat ik hoopte dat het de volgende keer beter zou gaan.
g) Nooit meer iets van gehoord.

Het is de Cayenne S geworden. Jong gebruikt voor een ton.

Dus: lieve verkopers van Audi: dit is hoe het er aan toe gaat. Ik ben zelf verkoper en begrijp heel goed hoe het wel en niet moet. Natuurlijk zijn er klanten die je het bloed onder de nagels vandaan kunnen halen, maar zo iemand ben ik niet, dus de bovenstaande bedrijven hebben ECHT een misser begaan. Ze zullen er niet failliet van gaan natuurlijk, maar het lijkt me dat je die ton graag binnenhaalt… Ik prijs me gelukkig dat ik in deze prijsklasse mag rondkijken, maar ik verwacht dan ook een beetje service die bij dergelijke bedragen toch ECHT mag worden verwacht (overigens ook bij 20,000 wat al een fors bedrag is). Dat dit dus blijkens mijn ervaringen niet het geval is, is triest en jullie reactie is eerlijk gezegd nog triester. De volgende keer dat ik een Audi zoek, ga ik naar Toine vd Akker, want die snapt wel wat klantenservice is en levert dezelfde auto, desgewenst ook nieuw.

Ga ook eens een kijkje nemen in de VS om te begrijpen wat klantenservice is. In vergelijking staat het daar op een eenzaam hoog niveau.

Overigens is dit verhaal ter illustratie van de negatieve ervaringen, maar ik wil benadrukken dat BMW, Mercedes en Porsche het zeer goed hebben gedaan.
Wat mij betreft is Audi consequent slecht geweest, en heb ik gewoon pech gehad bij Landrover en Jaguar. Maar toch: ook zij hebben pech, want al lijkt het een incident: dit is toch de enige kans om aan mij een auto te leveren, namelijk het moment waarop ik er ben. En maak ik mijn keuze elders, dan loop je de omzet mis. Overigens had de RR Sport mijn voorkeur qua design EN prijs (EUR 15,000 minder duur) , dus kun je nagaan hoeveel invloed de koopbeleving heeft op de uiteindelijk beslissing.
Oh Ja , daar hebben we weer zo’n typische Lease-rijder.

Als een auto voor jou zogenaamd emotie is waarom zijn alle lease-auto’s die terugkomen bij de dealer nog te smerig om in te gaan zitten.

Jou kan het toch niets interesseren of je een stoeprandje meer of minder pakt, je krijgt toch weer een nieuwe over 2 jaar!

Het ergste vind ik nog altijd dat jullie heel nonchalant een dealerbedrijf binnenstappen en zeggen dat jullie weer een auto uit mogen zoeken , je zei net zelf dat het geen broodje is dat je koopt.

Trouwens , wij verkopen een auto aan de Lease-maatschappij en niet aan u ( zij zijn tenslotte EIGENAAR)

1 GOUDEN TIP AAN ALLE VERKOPERS:

VOOR JE HET GESPREK INGAAT VRAAG JE NAAR HUN DESBETREFFENDE LEASE-MAATSCHAPPIJ EN OF JULLIE DEALERBEDRIJF DE AUTO OOK MAG LEVEREN?

Is dit niet het geval moet jezelf weten hoe je er mee omgaat maar ik zou er niet al teveel tijd insteken.

Het gebeurt namelijk maar al te vaak dat je veel tijd kwijtbent als het gaat om offertes , proefritten enz. enz.

als meneer uit Eindhoven komt en je weet al dat de auto centraal wordt ingekocht via een dealer in Utrecht dan gaat hij toch lekker daar interessant doen.

HEB JE NIETS BETERS TE DOEN HEBT DAN VOOR DE ZOVEELSTE KEER ONZE BRANCHE NEGATIEF IN HET LICHT TE BRENGEN.
@M120D: Oh heerlijk! Wat smul ik van jouw reactie. Het is namelijk zo’n ontzettende onderstreping van mijn column. Geweldig!

Als je zegt: “Heb je niets beters te doen dan voor de zoveelste keer onze branche negatief in het licht brengen”
Ik was mij er niet van bewust dat dit zo vaak gebeurt. Maar als wat je zegt klopt, dan moet daar toch een reden voor zijn, denk je niet???
Nou Dennis. Ik denk dat je genoeg voorbeelden hebt verzameld om jouw standpunt te bekrachtigen lijkt mij zo………. ;)
haha! Je was me dus al voor! ;)
@Rick dos: I rest my case.
Héhé, weer geweldige reacties op deze post! Leuke ontspanning…

Dennis, ik versta wat je wilt zeggen, meer nog, ik vind dat het grootste deel van je kritiek niet enkel op de autoindustrie slaagt, maar gewoonweg op verkopen in het algemeen. Ik heb de laatste maanden rondgekeken naar een firma om mee te gaan bouwen, en ik kan je vertellen, daar kom je evenveel mensen tegen waar je gewoonweg buitenloopt rechtstreeks de deur van de concurrentie binnen.

Nog even een positieve anecdote, deze morgen reed ik mijn vrouw achterna die haar bmw (lease) op groot onderhoud ging doen, zodat ik haar terug mee naar huis kon nemen. Terwijl zij de papieren afhandelde wou ik even de nieuwe coupé in real life gaan bewonderen. Ik liep nog maar binnen en er was al een verkoper die me heel vriendelijk vroeg of hij mij kon helpen, helemaal niet opdringerig. Ik zei dat ik even op men vrouw wachtte en de coupé eens wou bezichtigen en hem niet zag staan, maar dat ik NIET van plan was om er eentje te kopen (mijn standaard lease Golfje stond recht voor de deur trouwens), ik wou gewoon eens kijken. Wel, die man heeft een 2de verkoper ingeschakeld om gewoon voor mij ergens (op de parking of weet ik veel) nog een exemplaar te vinden (blijkbaar verkopen ze zo goed dat ze er nooit eentje in de etalage hebben staan). Hij heeft rondgebeld en al maar bleek dat er nu juist geen te vinden was, hij bood zelfs aan om me later terug te bellen gewoon zodat ik die auto eens kon bekijken, wetende dat ik em niet ging kopen! Dat ik vind knap!

Bij het aankopen van mijn lease Golf werd ik trouwens ook gewoon behandeld als een klant die zelf een auto ging aankopen, hoewel ik enkel de kleur kon kiezen (niet alle lease rijders hebben het zo getroffen als jou Dennis ;)), was het een positieve ervaring voor mij en ook toen ik mijn auto mocht gaan halen, was de verkoopster zelfs bijna even enthousiast als mezelf!

Ik heb ook al vele negatieve ervaringen gehad met verkopers, maar in de autoindustrie tot nu nog niet.
Zoveel mensen zoveel wensen. In het dagelijkse leven kom je vaak in aanraking met je medemens en de een is aardig, de ander is ronduit een groten kl**tzak. Of je nou op de markt een visje haalt of je doet je boodschappen, overal doet een aardig woord wonderen. Wanneer je met respect omgaat met elkaar en elkaar benaderd op basis van gelijkwaardigheid, ben je al een goed eind op weg. Zorg ervoor dat de “verkoper” in kwestie je
“vriend” wordt, of je nu voor een nieuwe dvd speler gaat of voor een auto. Als de verkoper je een aardige vent of vrouw vind zal hij je des te meer gunnen. Zo is het in het dagelijkse leven toch ook? Uit ervaring kan ik jammer genoeg zeggen dat de meeste “lease” rijders toch vrij uit de hoogte doen. Veel bla bla en over het algemeen een air over zich van de man of vrouw met geld. Grappig: Het is een lease auto, een auto die je rijd van “geleend”geld. Op een verjaardag hoor je vaak praten over een nieuwe auto (lease auto?) diegene die geld geleend heeft voor een auto is maar dom volgens velen. Vergeet niet dat het meerendeel van alle nieuwe auto’s lease auto’s zijn en per maand betaald moet worden door de berijder en NIET de eigenaar. Niets anders dus dan diegene die geld leent voor zijn auto, maar ja dat is not done om dat te zeggen. Een beetje pas op de plaats kan dus geen kwaad. In mijn ogen is iedereen gelijk, diegene die bij mij de showroom binnen komt en mij op basis van gelijkwaardigheid en vriendelijkheid behandeld, zal bij aanschaf het meeste oogsten en in ieder geval altijd met een goed gevoel de showroom weer verlaten. Verkopen is net als het leven, wie goed doet, goed ontmoet. Kl**tzakken vind je overal en niet alleen in de showroom jammer genoeg.
Ik ben het met de eerste reactie van Bart eens. Dit stuk kan alleen maar geschreven zijn door een hele verwende klant. Probeer een autodealer eens te zien als een losstaand bedrijf en probeer te begrijpen dat niet ieder bedrijf 20 demo’s klaar kan hebben staan of een hele grote, luxe, 2 verdiepingen showroom kan bouwen.

Wat de verkopers betreft kan ik je niet helemaal ongelijk geven. Daar zitten er af en toe een paar tussen…. Maar wat is er nou zou erg aan om even een verkoper om hulp te vragen wanneer deze niet automatisch op je afstapt.
En een arrogante klant (die zijn er veel) (Ik zeg niet dat Dennis dit is) wordt UITERAARD NIET vriendelijk geholpen!
kennelijk wordt maar al te makkelijk vergeten waar het salaris vandaan komt…. geen klanten is niets verdienen=geen baan.

Dus als je slim bent als verkoper dan doe je altijd je best, want daar wordt je zelf uiteindelijk beter van! Wat is belangrijker jouw ego of jouw baan? Als het antwoord “ego” is dan zou ik fijn wat anders gaan doen. Herder op de hei lijkt me dan wel wat, heb je zelden last van mensen die je lastigvallen of tegenspreken.
@woody

Aardig doen tegen mensen die niet aardig zijn tegen jou…. knap als je dat kan. Ik kan dat niet. Een beetje respect voor elkaar vind ik toch wat belangrijker dan een paar centen.
tuurlijk baal je als een stekker als iemand je niet met respect behandeld….. Maar daar is een eenvoudige en bevredigende oplossing voor: Hoe slechter iemand mij behandeld hoe duurder het hele verhaal wordt…. you an asshole? Me a RICH asshole ;-)

En als het prijskaartje iemand dan niet zint…… moet jij eens opletten hoe aardig ze dan kunnen worden om die prijs omlaag te krijgen…. Of ze gaan vanzelf weg.
Ik denk dat je op dat gebied toch wat zakelijker bent dan ik ;)
Ook een vervelende klant wil uiteindelijk iets…. anders was hij/zij niet bij je op bezoek… Dus, zij willen wat van jou, jij wil wat van hen….. nu is het vooral even duidelijk krijgen hoe de verhoudingen liggen en ongeveer op hetzelfde niveau uitkomen. Uiteindelijk zijn beide partijen het meest gebaat bij een constructieve onderhandeling… Maar als iemand zo arrogant is dat hij echt op een verkoper neerkijkt dan kan er niet fatsoenlijk onderhandeld worden…..Niemand zal snel concessies doen als de andere partij als “zwakker” of “ondergeschikt” wordt gezien….

Als hij zichzelf heel wat vindt, maar vervolgens moet toegeven dat die velgen, het sportonderstel en de navigatie niet in zijn leasebudget passen dan valt het toch ff tegen…… dan heeft hij minder reden om uit de hoogte te doen.

Neemt niet weg dat het hele bedrijf er is omdat er mensen zijn die geld komen besteden. Dus doe je best en als het onredelijk is wat men verzoekt/vraagt, vraag dan hoe je samen tot een acceptabele oplossing komt…. Altijd beter dan “daar kunnen we niet aan beginnen hoor!”
Binnenkort mag ik weer een nieuwe lease auto uitzoeken. Ik ben ook vrij om zelf een lease maatschappij te kiezen. Mischien kan iemand mij helpen met de volgende twee vragen.

Bij het onderhandelen bij de auto dealer: is het verstandig om te melden dat de auto via een lease maatschappij wordt gekocht of kan ik het beter ”prive” houden en zeggen dat hij cash betaalt wordt ? Ik kreeg laatst een slechte offerte ( helemaal niets van de prijs) met een opmerking van de verkoper ” lease maatschappij gaat toch de prijs knijpen” Wat er dan gebeurd ( denk ik): de lease maatschappij geeft mij een offerte gebaseerd op de catalogus waarde. Ik vermoed dat zij de echte prijs niet doorgeven aan mij.

tweede vraag. wie kent er een echt goede lease maatschappij, ik zit nu bij Lease plan

bedankt voor de info
Kerel, je bent een echte freaky Hollander.
Nee, je word idd niet overal als een koning ontvangen. Sommigen verkopen je ook gewoon een auto.

Als je al alle info van het net en uit de brochures hebt vanbuiten geleerd moet je niet verwachten dat een verkoper nog op extra vragen van jou kan antwoorden.

Kortom, grow up boy!!
Ik heb een paar keer gelezen dat mensen vinden dat de autoverkoper de klant eerst naar waarde inschat. Daar ben ik het absoluut mee eens. Ik ben een keer met mijn broer op zoek geweest naar een nieuwe auto. Hij wilde graag een bmw 3 serie cabrio. Dus wij naar de bmw dealer op een zaterdag in onze spijkerbroek en t-shirt zonder mouwen. (warme zomerdag op een vrije zaterdag). Wij komen daar binnen en worden aangekeken alsof we gestoord zijn. Geen probleem denk ik. Wij komen een auto kopen dus dat komt goed DACHT IK.

Goed de verkoper komt naar ons toe met de vraag wat wij komen doen. ?????? Alsof dat niet duidelijk is dacht ik nog. Een auto kopen natuurlijk.
Mijn broer zag meteen de cabrio van zijn dromen. Pikzwart en blinkend. Dus hij vraagt goh kan ik daar een ritje in maken.
En toen kwam het: Nee meneer die is op dit moment niet aanwezig en die kan ook niet besteld worden. Die krijgen we pas volgende maand weer als testritauto en dan kan het weer maar dat zal voor u vast veels te laat zijn.

Hij zei er nog net geen dank u wel en tot ziens achteraan. Wij zijn beledigd naar buiten gewandeld, waarop mijn broer zei dat hij het idee had de volgende werkdag (maandag. We hadden allebei toevallig vrij die dag) nog maar eens langs te gaan.

Wij allebei strak in pak naar diezelfde dealer toe. We krijgen een andere verkoper en vragen hem naar dezelfde BMW. En wat schetst onze verbazing? We mogen hem direct uittesten. Ze hadden er namelijk toch 2 achter staan.

Om een lang verhaal kort te maken. De manager van de desbetreffende BMW dealer was niet zo heel blij met zijn verkoper. (Oh en mijn broer heeft nog 2 jaar heerlijk in die bmw rond gereden ;) )

Dit is natuurlijk maar 1 van de voorbeelden van een slechte verkoper. Ik heb ook zat goede verkopers gehad. En zelfs 1 goede verkoopster. Zoals met alles zitten er een hoop rotte appels tussen die mensen die in hun ogen niet goed genoeg zijn maar bagger behandelen.
Als je verkopers zat bent dan kan je ook gewoon online een auto kopen tegenwoordig. Ik het het gezien via de bekende site zoals autotrack en autotrader maar ook via nieuwe sites zoals http://www.directauto.nl

Maar ja je mist dan wel de lekkere showroom koffie.

Iemand al eens ervaring met een nieuwe auto via internet kopen gehad??

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).