GM: De wereld nog niet toe aan een über Cadillac

Auteur: , 39 Reacties

De Cadillac Sixteen is een conceptcar welke General Motors in 2003 presenteerde in Detroit. Deze über Cadillac is uitgerust met een 13,6 liter 16-cilinder motor, gekoppeld aan een automatische versnellingsbak met vier versnellingen. Deze motor moet goed zijn voor 1.000 pk en 1.350 Nm koppel.

Om het verbruik een beetje in de klauwen te houden, loopt de motor standaard op 4 of 8 cilinders, maar zodra er meer vermogen nodig is, schakelen de resterende cilinders automatisch bij: “Displacement on Demand Technology” noemt GM dat.

Maar goed, genoeg over deze auto, want hij komt er niet. Om zijn looks ben ik er niet rouwig om, maar om z’n specs had ik graag gezien wat ervan geworden was. General Motors heeft goed naar de markt gekeken en besloten dat de wereld nog niet toe is aan een über Cadillac. Een productie model zou een paar ton gaan kosten en een auto als bijvoorbeeld de Maybach van concurrent DaimlerChrysler, verkoopt momenteel ook onder de maat (via: autoinsidernews.com).

De Cadillac Sixteen bij Top Gear39 reacties

Had hij maar vier versnellingen? Een beetje weinig, lijkt me, voor zo’n model. Maar het zal wel voordelen hebben. Erg dat hij niet komt vind ik het niet, want hij zou toch niet goed verkopen, dus vaak zien zou ik hem niet, en zo goed ziet hij er ook niet uit. Ik vind hem er wel beter uit zien dan een Maybach of een Rolls… Wat dat betreft zou hij eigenlijk wel moeten komen, om die hele hoge klasse wat beter er uit te laten zien.
ziet er dikk beter uit als de Veyron
so das wel een erg grote moter zeg. die auto ziet er vaag uit maar ze kunnen beter voor een kleinere moter met turbo’s kiezen. maybe turbogat maar in ieder geval stuk minder gewicht. Op zo’n manier gaat ie 3000 kilo wegen.
“Om zijn looks ben ik er niet rouwig om”
IK WEL !
Begrijp ineens waarom het zo slecht gaat met GM. Ze kijken naar de markt in de vorm van de Maybach en vergeten even voor het gemak de andere merken die redelijk tot goed verkopen…………..Hebben ze eindelijk iets moois in handen gooien ze dat ook weg. Way to go GM!
@ kobey: veyron-> nix mee te make…
Zat er dik in dat die er niet zou komen, maar toch heel erg jammer. Zoals James May in het filmpje zegt, ‘this is what a Cadillac should be.’

@Citrofiel: Met 1350 Nm koppel heb je eigenlijk niet eens een versnellingsbak nodig…
ziet er eigelijk best leuk uit
wat jammer!! zonde
lijkt op een doodskist op wielen.
@ Ruben: ik wou net hetzelfde zeggen:)
maar wel 1 waar een stoet maybachs als rouwwagens achteraan rijdt ;)
vind hem echt een stuk imposanter dan een maybach en machtiger dan een phantom
Weetje, behalve de specs vind ik ‘m togh wat hebben!
Ziet er heel strak uit!
het is echt een prachtige wagen…. en ik hou eigenlijk niet eens van amerikaanse auto’s…

kende het model al een tijd maar in zo’n filmpje ziet ie er wel erg gelikt uit!!
@ citrofiel

als je meer als 13 liter motorinhoud hebt, heb je eigenlijk genoeg aan 1 versnelling.
In europa is er behoefte aan 6 of 7 versnellingen, omdat hier kleine motoren opgevoerd worden tot een niveau waarbij je veel versnellingen nodig hebt omdat het nuttig toerenbereik maar heel smal is.

Verder is het natuurlijk een gedrocht van een auto.
dúúr speelgoed, maar ziet er echt wel goed uit.
@ bvking: hij weegt 2500 kilo…;)
ik kan er mee leven, verander de daklijn wat vanachter, de wielen wat kleiner…en… voila de mooiste luxewagen ter wereld… ;)
Deze auto heeft wat mij betreft zeer zeker niet de klasse en allure die zijn concurrenten, met name RR WEL hebben, ondanks het BVLGARY klokje.. Tja wat de motor betreft overtreffen ze de concurrenten juist WEL, maar goed al met al zouden ze het niet redden, en dat heeft GM goed gezien..
Ik vind het niet eens een auto van deze tijd, doet me denken aan die grote bentley’s uit het begin van de vorige eeuw. 16 cilinders….? Yeah right, lekker 2006 is het bepaald niet. Deze auto is ontsproten uit breinen die wonen in een land waar iedereen nog vrolijk het milieuprobleem wegwuift. Ik ben absoluut niet iemand die vind dat iedereen maar in zo’n baggerprius moet gaan zitten maar deze auto is wel heel erg kortzichtig ontworpen. Alleen het feit dat ze hebben overwogen om het gevaarte in produktie te nemen zegt al genoeg lijkt me.
Een automatische versnellingsbak waar gaat dit over??
Ik ben benieuwd wanneer deze caddy in een rap video komt, van ice-cube misschien ;)??
Cadillac had begin vorige eeuw V16 motoren… Is dus ook een beetje ode aan hun verleden dat ze deze motor hebben ontwikkeld, secu prototype van hebben gemaakt.

Zijn behoorlijk wat races gereden in de jaren 20-30 met cadillac V16 motoren, was een redelijk succesvolle motor.
Ik vind hem prachtig!
De macht die zo’n v16 produceert moet dus echt fenomenaal zijn. Waarom maar 4 versnellingen? Zo’n ding heeft gewoon niet meer nodig om vooruit te gaan ;)
Veel muscle cars van de jaren 60 hadden ook maar 3 versnellingen. De motor was groot en krachtig genoeg om het ding echt vooruit te doen gaan…
Nu nog een 6L V12 en ik zou tevreden zijn. 13,6 L is een béétje overdreven, maar god wat is die auto mooi…
De nieuwe Rolls?
De techniek wordt trouwens wel nog gebruikt in de GM reeks. Saab heeft in zijn 9.7x een motor die half kan worden uitgeschakeld.
Dit is en blijft mijn favoriete concept car :D
koenigsegg CCR
Doet me aan de citroën C-métisse denken of is het nu omgekeerd ?
Doet meer aan de Maybach Exelero denken dacht ik…
@ Fons; dankjewel, ik blijf nieuwe dingen leren hier…
Die concept was nog begrensd ook op snelheden voor binnen de bebouwde kom…

Maja logisch dattie niet komt. Het hele merk slaat hier niet aan.
Waarom zie ik niemand vragen: “Hey die wagen is bijna 4 jaar oud, hey zijn alle huidige Caddy’s niet qua design gebaseerd op de Sixteen?”

Ja dat klopt, en Caddilac is op dit moment een van dé parels in de GM-stal die wel geld weten te verdienen.

Toen de Sixteen werd gemaakt, had GM -zoals James zegt- alleen de oude STS-gedrocht te koop in Europa.
Zo, zo jammer ik vind et, een prachtige kar alleen hij komt er niet.
Waarom!? waarom!?
O, ja hij is te duur om te produceren.
mooi rospaartje
Ford GT Freak
geweldig
jammr dat hij niet komt
Auto liefhebber
Prachtige auto! Inderdaad jammer dat hij niet komt!!
Ik vind dit de allermooiste auto die ik ooit heb gezien, ik meen het!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).