Gerucht: Seat León Cupra R – 265 pk

Auteur: , 48 Reacties

De Seat León Cupra is nog maar koud geïntroduceerd of er zijn geruchten verschenen over een nóg sterkere versie. Dit klinkt enigszins aannemelijk, aangezien de vorige generatie León ook zowel een Cupra als een Cupra R kende. In de net gereleasede Cupra levert het 2.0 TFSI-blok 240 pk, wat door Seat is aangegrepen om de auto flink te promoten als "de snelste straatauto uit de geschiedenis van SEAT".

De speculaties zijn dat Seat voor een eventuele Cupra R dezelfde motor gaat gebruiken als zijn duurdere broer, de Audi S3, wat goed zou zijn voor 265 pk. Om alle 265 pk’s tot hun nut te laten komen zou Seat voor de Cupra R haar reeds beproefde vierwielaandrijving (León 4) van stal halen. Uiteraard is dit allemaal onofficiële informatie, dus we houden nog een slag om de arm (via Spanish Autoblog).48 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Ik vind de Leon een hele mooie auto, maar om een R versie van de Cupra uit te brengen vind ik nuteloos, 240 pk is genoeg voor zon autootje;-)
Ik ben benieuwd, het lijkt me geen slecht idee… :)
En hoe wilt Audi zich nou ooit onderscheiden? Ze gebruiken zelfs al de type aanduiding R. Krijgt wellicht dezelfde motor als de Audi, zelfde kwaliteit etc.

I really don´t get it!
De vorige Leon 4 Cupra met het 2.8 V6 blok was al erg leuk speelgoed, deze zal ook zeker niet verkeerd worden als hij gaat komen!
@ Rick Dos

Je overdrijft weer eens, de type aanduiding R is al sinds de vorige generatie Cupra’s dus het slaat werkelijk nergens op wat je zegt…
dat zou zeker niet verkeerd zijn
hoop dat hij nog lekkerder word dan zijn voorganger :D
en dan is het natuurlijk S3 of Cupra-R :P
doe mij dan toch maar de S3 ;)
maar dat gaat slechts op gevoel af :)
@Rick Dos

Audi wil baas boven baas zijn, dus misschien wordt er een RS3 geboren in de wereld :-).. deze zou dan lijkt me de 3.2 of 3.6 V6 motor krijgen, met een turbo, want anders is er geen verschil met de GofR32/PassatR36
Dan nog wat, zou jij niet blij zijn met vw onderdelen in die Seat dan? Dat is betere kwaliteit dan Seat voorheen zelf kon leveren dus prima toch? Zelfs een Audi motor erin, wat wil je nog meer..?!

De onderdelen die in een S3 zitten zijn echt nog wel even een stukje beter hoor, en daar betaal je dan ook voor. Maar als je een iets goedkoper alternatief wilt dan is de Cupra R hiervoor prima en ik zou wel eens de 135i tegenover deze willen zien op het circuit ;).
@Rick inderdaad, je doet het dan echt alleen nog maar voor dat Audi logo… Die vorige Cupra deelde z’n V6 motor ook al met een aantal Audi modellen en Volkswagen. Ik vind de Audi’s zeker mooier, maar gezien het prijsverschil en de goede techniek in de Seats, zou ik waarschijnlijk zelf ook voor een Cupra gaan.
Al hebben de Seat en Audi hetzelfde aantal PK’s. Dat zegt lang niet alles.

De afstelling van de motor en chassis is veel belangrijker. Een interessantere vraag zou zijn: hoe ziet de koppelkromme eruit ?(Nm opbouw) Audi maakt van oudsher veel werk van de afstelling van motoren en onderstel. Dus zelfs met dezelfde motor zal de S3 zeer waarschijnlijk een ander rijgedrag vertonen. Sneller naar 100 sprinten e.d.
@Rick

Wat wil ik nog meer? Nou, een Audi waar ik meer dan 50.000 euro voor betaald heb die niet door een veel goedkopere Seat geevenaard wordt! En zal binnenkort ook door een Skoda geevenaard worden…….

@Greg

Het is toch te belachelijk voor woorden dat een turbo het verschil moet brengen?

@Ron

Precies!
@Greg

De Golf R36 wordt in sommige tests al beter bevonden dan de S3.
wow.. Dus de S3 is niet eens meer de baas van de compacte hatches binnen VAG!
Er is wel degelijk verschil tussen Seat en Audi los van de prijs. Audi mikt eigenlijk op het premium/luxe segment en Seat eigenlijk het sportieve/scherp geprijsde segment. De laatste tijd zitten ze meer in elkaars vaarwater omdat Audi meer sportiever modellen uitbrengt maar je moet het een beetje zien als Toyota en Lexus…. het ene merk is toch meer van de luxe en de ander meer voor de massa. Overigens is er maar één model waarbij er een redelijk grote overlap is….. de A3, verder zijn alle Audi’s groter, sneller, luxer dan welke Seat dan ook. Het verschil Audi en VW is veel lastiger…… wat is het bestaansrecht van VW nog? Zelden veel goedkoper dan Audi, maar wat is nou echt “the unique selling proposition” van een VW?
Misschien is het wachten op de RS3, volgens geruchten zou die 350 pk hebben toch? VAG is zo raar bezig!
@Greg

Zijn andermans woorden hoor! Niet de mijne! ;) :)

@w0o0dy

Precies mijn punt. Ik leg het alleen bij Audi neer, omdat het moederbedrijf nog altijd door VW is ontstaan.
woody

Je kan beter opzoek gaan naar de “the unique selling proposition” van VAG tegenover andere automerken.
Nou…VAG staat nog steeds op de 1e plek binnen de EU als t gaat om verkochte auto’s. Blijkbaar hebben ze toch een naam gevestigd bij het koperspubliek. Je kan veel over ze zeggen, maar dat ze goede zaken doen ondanks interne dingetjes staat wel vast. Skoda biedt VW kwaliteit voor Skoda-€’s. VW is nog iets te duur voor het volk, maar ook daaraan is men aan het werken. Zo heeft men de GolfVI vervroegd met het doel om de dure GolfV sneller te vervangen en de auto goedkoper neer te zetten.

Audi zal nog zelfstandiger te werk gaan en meer de eigen identiteit gaan tentoonspreiden. Over Lambo en Bentley hoeven we niet lang te praten.. gewoon coole en goede auto’s. Bugatti is wat vreemd, maar dat is t altijd al geweest, ook toen ze nog niet door VAG waren overgenomen.
@Greg: ik ben het wel met je eens dat de meerwaarde van VAG absoluut nog wel vaststaat. Ze bouwen immers mooie en goede auto’s, maar ik vind wel dat ze erop moeten letten dat elk merk zijn eigen identiteit behoudt. Ze plaatsen Lamborghini motoren in Audi’s en wisselen allerlei onderdelen onderling uit, zoals ik hierboven al eens aangaf, ze moeten daar net niet te ver mee gaan.
In arrivo una Seat Leon Cupra R con 265 cv ? » autoblog
[…] Via | Autoblog.nl PUBBLICITÀ PUBBLICITÀ postato da Luca il martedì 02 gennaio 2007 in: […]
Maar alleen wij als autofielen weten dat VAG onderdelen uitwisseld tussen verschillende modellen.
Een normale leek merkt het niet eens, alleen dat de kwaliteit beter is geworden en dat de prijzen goedkoper zijn..
Wel veel ophef voor een Seat
Hard recht door is toch helemaal niet interessant, mensen ??!!
Safrane BiTurbo
@ In arrivo una Seat Leon Cupra R con 265 cv ? » autoblog

Pardon..?
@Eros Ramazotti
do you speak dutch?….
Tja, het enige wat er nu staat te gebeuren is dat er een RS3 komt. Kan niet anders. Audi is aan zijn stand verplicht over de R36 heen te gaan.

@ K, nee hoor. Veel mensen die ik spreek en het over auto’s gaan weten dat ook en daar zitten zelf de mensen tussen die op de vraag ‘wat voor auto rij je?’ met ‘Een blauwe’ antwoorden.

@ Rick Dos, ja is ook een goedkope manier om hard te gaan. Maargoed, van motorische pracht moet Audi het niet hebben. Quattro is hun ding. Maargoed, rij jij ook niet binnenkort een 330i met een twin-turbo erop geschroeft?

@ wOoOddy,”the unique selling proposition” ,tja, toen bleef het angsvallig stil in de reacties…
@Ejay

Ik denk dat je mijn punt ff mist. Mijn punt was meer -ff gechargeerd gesteld- je hebt 2 identieke spullen maar het onderscheid zit hem bijv. dat het een ringetje heeft. alleen betaal je voor de 1 meer dan voor de ander.

Ik krijg de 335i en als dat ding turbolag zou hebben dan had ik hem niet gekocht! ;)
ah joh over een paar jaar heeft VAG 5 platforms met 20 verschillende buitenkantjes. Iedereen blij, lekker simpel, gunstig ook voor de ontwikkelingskosten..
@Safrane BiTurbo, Greg

Dat zijn onze Spaanse homies, die het artikel hebben doorverwezen.
sorry het zijn onze italiaanse vrienden
Een 4wd zal er vast wel aan komen met de tijd,verder zou ik zo niks kunnen bedenken over de pk’s..
Misschien komt er wel een cupra 4 met een 3.2 v6 uit de R32,zoals het vorige model de 2.8 v6 had [kwam toch uit de v6 4-motion van VW toch?].
We zien het vanzelf allemaal wel…
laatste geruchten die ik heb gehoord, uit duitsland, zijn dat er weldegenlijk een RS3 aan zit te komen. met de zelfde motor als de TT-RS: 2.5L 5-cil. maar met minder pk’s -300>320 hij word verwacht, rond de zelfde tijd als de RS6.
Safrane BiTurbo
@ RenJie

Sorry, bedankt, mn spaans is niet zo goed, sorry m’n italiaans
Leuk artikeltje over SEAT.
Raar toch dat de namen Audi en VW veeeeele malen meer genoemd wordt…

SEAT goed bezig, SEAT fout bezig… Volgens mij kan/mag SEAT niet meer doen dat dat hen van hogerhand wordt toegelaten, en daar moet moedertje VW nou maar eens mee ophouden.
CUPRA van 265pk is TOP. Hopelijk gaat het door.
Ik zie het nut niet zo van 20 pk extra. Ok vierwielaandrijving heeft wel nut, maar waarom maakt Seat er dan niet meteen een achterwielaandrijver van? Daar wordt de handling nog stukken beter van… Misschien lastig omdat dit (nog) niet in het concern zit. Als er een 4WD komt, leidt dan iig meer koppel naar de achterwielen…
@Lebastille: zomaar ff overstappen naar achterwielaandrijving is niet mogelijk. De handling zou waarschijnlijk dramatisch slecht worden omdat de auto ontworpen is als een voorwielaandrijver. De gewichtsverdeling is anders en de balans van de auto is dan gelijk naar de *****. Naast 25 (niet 20)pk meer zal ook de koppelkromme hoger ligger en een ander verloop hebben… reken maar dat de auto een stuk sneller is ondanks een ogenschijnlijk klein verschil in vermogen.
Seat zit nu wel dicht op elkaar met hun FR Cupra en Cupra R modellen. Naar mijn idee is een sportieve R met 200, en een Cupra met 240 of 265 voldoende. Anders wordt het (meet)verschillen zoeken.
Ik kan je verklappen dat die 4wd geen overbodige luxe is… Ik heb nu een Leon FR gechipt naar 240 pk op alleen de voorwielen en het spinnen is niet van de lucht…. 265 pk , dan heb je gewoon 4wd nodig. Overigens zou het zonde zijn als er een 6 cilinder in werd geprakt, dat gaat ten koste van de snelheidssensatie….
@ Wooody, ik kan me voorstellen dat je niet zomaar een auto om kunt bouwen van voorwiel naar achterwielaandrijving. Echter denk k niet dat de balans bij een achterwielaandrijver zo verstoord zal zijn. De motor kan gewoon voorin blijven liggen, en de aandrijfas moet natuurlijk wel gekoppeld worden aan de achterwielen. Tevens is het mogelijk andere veren en dempers te monteren om de licht veranderde balans terug te brengen.
@ Rick Dos. Dat is toch altijd zo? Je betaald meer omdat je wat extra’s krijgt. En de 335i is een twin-turbo 330i en ja het is een topwagen.
@Ejay

Maar we hadden het hier over een (R)S3 en een Golf. Waarin het verschil moet zitten in een Turbo.
Een auto die ontworpen is voor achterwielaandrijving verschilt wezenlijk van een auto die ontworpen is voor voorwielaandrijving. Een simpel voorbeeld: Toen BMW en Rover samenwerkten (toen Rover van BMW was) bleek dat eigenlijk geen enkel component voor de wielophanging van BMW bruikbaar was in de Rovers. Door zaken als aandrijfassen en de versnellingsbak moet je een hele andere indeling maken van de motorruimte bij een voorwielaandrijver. Je kunt dat goed zien als je een 3 serie naar een concurrerende voorwielaandrijver zet. De verhoudingen van de auto zijn anders, andere wielbasis, andere overhang, voor andere positie van de wielbasis t.o.v de totale lengte van de auto.

Ter ilustratie de 3 serie en de 159 (let met name op de overhang voor en de wielbasis)

http://img405.imageshack.us/img405/3633/3seriedimmz1.jpg

http://img186.imageshack.us/img186/2484/159dimdg1.jpg
Cupra R als tie komt is het zonder 4Motion en al zeker geen QUATTRO. VAG geeft geen toestemming aan Seat voor het gebruik van 4×4 op de Leon.

Lijkt me leuk als de 265PS komt, chip naar 300PS voor een paar euro en gaan! Ook al sta je bij een verkeerslicht alleen maar asfalt te graven, blijft het leuk op de snelweg. Zeker als je vaak op de autobahn porsches/BMW’s kunt pesten.

Overigens is rechtdoor hardrijden hetgeen wat in NL alleen maar kan. Op de paar afgelegen dijkweggetjes na, waar die invalidenkarretjes je voor je neus rijden.
bring it on bitch 265 peerdjes op 4 wielen.. jajajaja dat is wat we willen zien en ook nog eens meer dan betaalbaar hoogstwaarschijnlijk :-)
Dave de Bruin
Als Monteur bij een seatdealer heb ik al even kunnen rijden in nieuwe leon cupra, en die 240 pk voelen al echt heerlijk, dus 265 pk zal helemaal niet verkeerd zijn, ow ja en ze zijn bij seat tuning nu zover dat ze de 2.0TFSI ongeveer 300 tot 310 pk kunnen geven. voor nog meer vermogen zijn nog ander aanpassingen nodig aan de motor.
ik zie hier iemand schrijven dat alle audi’s sneller zijn dan de vw’s en seats met dezelfde motor…wat een onzin…kijk de specs even na op autoweek en je zal zien..dat alles seats sneller zijn dan de audi’s met dezelfde motor.
oja en geen toestemming voor 4wd is ook niet waar.
de cupra 4 had ook 4wd.

waarom word er zoveel onzin gepraat.
Cupra R 280 pk SKN
er blijft voor mij toch niks beter dan het oude model leon dat nog gebouwd is door Seat sport.

een fatsoenlijk onderstel
dikke brembo remmen
dik interieur met een zwarte hemel en goede stoelen
anders dan een FR of gewone cupra.

dit laten chippen en met een ander uitlaatje zit je zo op 280 pk…….. uit je 1.8 20VT


voor mij is de nieuwe cupra niet meer dan een FR met een sneller blokje

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).