Met Porsche aan de Poolcirkel

Auteur: , 42 Reacties

Vast Autoblog bezoeker en gelegenheids-blogger H. T. te A. stuurde ons een verslag van zijn alternatieve wintersport in een pretpark voor verwende jongetjes aan de Poolcirkel. In afwachting van zijn nieuwe 911 Turbo werd hij uitgenodigd door Porsche om de rijvaardigheid op te poetsen en alvast in de stemming te komen (nog 35 nachtjes slapen).

PORSCHE Camp4 2007

Global warming up

Het is 20 graden onder nul, en vrijwel windstil. Er ligt een -voor onze begrippen- aardig laagje sneeuw in Rovaniemi, Fins Lapland. Normaliter is het minus 30 graden en ligt er anderhalve meter sneeuw op de wegen. De Finnen maken zich dus een beetje zorgen. Ze vragen zich af wanneer de winter nu eens echt gaat beginnen.

Porsche Camp4

Op de poolcirkel begint de nacht al vroeg. Er zijn geen sterren aan de hemel te zien. Maar het getwinkel in de ogen van de 60 (aspirant) Porsche rijders schept licht in deze koude duisternis. Morgen begint het rijden in een jongensdroom: Porsche Camp4 is begonnen!

Porsche Camp4

Briefing

In de eerste briefing krijgen we een theoretische verhandeling over onder- en overstuur van de hoofd rij-instructeur. De Duitse humor doet ons spoedig naar ons bed verlangen. We willen morgen namelijk fris aan het driften slaan, zonder teveel theoretisch poespas a.u.b.!

Porsche Camp4

Barre omstandigheden

08:30am. Onder de garage van het hotel staan ze te blinken, in totaal zo’n 70 Porsches Carrera 4 en 4S van het model 997. Goedemorgen dames en heren. Het speelkwartier is begonnen. Porsche Camp4 Het grootste deel van de 10 miljoen euro aan Duitse degelijkheid wordt verdeeld onder 6 teams van verwende jochies. Onder gelukzalige blikken nemen de oudere jongeren met copiloot plaats op de gestikte en verwarmde leren zetel. Onder deze barre omstandigheden is natuurlijk gezorgd voor flesjes water en een mueslireep onder de ruitenwisser. Handgeschakeld, tiptronic, pccb’s. Er is voor elk wat wils. Samen met copiloot R.D. uit O. rijd ik weg. Ik krijg een natte broek.

Heidi!

Ieder team krijgt twee vaste begeleiders, voor ons staat de Porsche drift-instructeur Axel Mas – een soort Spaanse/Duitse Tom Cruise-, én een lieftallige gastvrouw genaamd Heidi (jawel). Axel is vriendelijk en geduldig. Hij praat met zijn handen, en houdt het denkbeeldige sportstuurwiel met 3 vingers vast als of het van balsahout is gemaakt. En mooie Heidi lacht ons altijd vriendelijk toe. In de barre kou zwaait ze ons telkens vrolijk door naar de volgende driftpoging. Een teamgenoot wordt alsmaar enthousiaster. Heidi! Heidi!

Porsche Camp4

Gentlemen: less steering and smooth on the throttle

Er is een duidelijk verschil tussen de elfjes van de nette en de elfjes van de leuke rijders. De nette rijders hebben namelijk sneeuw op de velgen, en de leuke rijders hebben een verse sneeuwlaag over de hele zijkant en het dak. Axel grijpt af en toe in via de walkie talkie: “Easy gentlemen, remember, less steering and smooth on the throttle!” Je gaat namelijk gauw te hard, en je stuurt snel te veel.

Porsche Camp4

Understeer!

Al ondersturend zonder P.S.M. raak je de auto weleens kwijt… in de sneeuwberm. 4-wielaandrijving zonder sperdifferentieel haalt dan niet veel meer uit. “Do you need the Cayenne?” kraakt Axel over de walkie talkie. “I’m afraid I do” antwoord ik bedremmeld. En vervolgens komt een Cayenne S met winterbanden je uit de sneeuw trekken. “Please gentlemen, swing the car nicely around the corners” is het verzoek van Axel. Eenmaal losgetrokken geven we gewoon weer stevig gas.

Porsche Camp4

Naarmate ons groepje het driften langzaam meester wordt, verschijnt een steeds bredere grijns op de gezichten. Dit is namelijk fantastisch. Het lijkt wel of je echt kunt rijden! Als bijrijder gezeten naast Axel laat deze even zien hoe het nog beter kan. Waanzinnig.

Porsche Camp4

Thank you for the 360°, Porsche perfectie

Met de Porsches wordt iedere dag “geramd”. Spins, drifts en zwaar under- en oversteer tot in de sneeuwberm en daarbuiten. Het maakt niet uit, de motor geeft geen krimp en je hoort geen kraakje in het interieur. Wat een superauto’s. Ferrari, Aston of Lamborghini? Allemaal sterke boksers in de ring. Maar een 911? Dat is K-1. Na 5 dagen en 18 rij-trainingen verder zijn ik en mijn teamgenoten volledig verkocht. Hebben!

Afkicken

Eenmaal thuisgekomen moet ik ontwennen. Ik sta in de file, maar wil het liefst driftend de eerste afslag nemen. Hopelijk gaat het snel sneeuwen in Nederland. Doe ik het stiekem heel zachtjes over.

Porsche Camp4

Was getekend,

H.T. te A.

Update: Op speciaal verzoek een foto van Heidi via Jeroen D. die ook op Camp4 was.

Heidi van Camp442 reacties

Mijn uitnodiging is zeker zoekgeraakt :(
Leukleukleukleukleuk!!!! Moet ik zeker een x doen!!!! wil ook nog steeds met BMW mee… grrr !! maar is ff regelen!!! ;-)
mooi verslag, leuke foto’s. misschien ergens een filmpje ?
ohh.. prachtig.
HTteA kreeg dit bij zijn bestelde Porsche Turbo, of is dit iets waar iedereen aan mee kan doen? Prachtige foto’s en klinkt heerlijk :)
Leuk verhaal, mooie auto’s en mooie foto’s. Lekker hoor, danku danku
Vetttt !!! Zeker gaaf om met je Porsche naar de poolcirkel te gaan. Vooral als je de 4s bezit, kan je flink uit de voeten met zo’n Porsche.

Al mis ik een 996 GT3 of een 997 GT3..

Maarja, je kan niet alles willen hè ;)
@Bram,
Zover ik weet kan iedere Porsche eigenaar hier aan mee doen, als je maar betaalt (en dat is niet goedkoop). Ik had ook een uitnodiging hier voor.
Dit lijkt me nou echt gaaf! Als k later groot ben wil ik dit doen ;) Die laatste foto is prachtig trouwens!
4S zou eigenlijk 4 Snow moeten betekenen, want je kunt volgens mij mega veel fun hebben met een Porsche in de sneeuw. :D
Erg leuk geschreven. Chapeau.
Mooie foto’s, hoewel ik die van Heidi mis…
Een neef van mij heeft vorig jaar daar aan deel genomen. Was leuk zei hij, je krijgt er ook een leuke jas bij ;)
Indicatieprijs, compleet verzorgde Camp4 winter-rijtraining inclusief retourvlucht: € 4.750,- p.p.

In feite is het een koopje! :-) Huur eens een 911 voor een dag. Hier ben je 4 dagen onder de pannen inclusief hotel en vlucht.
Audi A6 - 1995 - 253.335 km
WIJ WILLEN EEN FOTO VAN HEIDI !!!
Zeker goed om dat ’s keer te doen.
Klinkt goed zo’n drivingexperience. Verstandig dat ze zowel rijtrainingen aanbieden en ook meteen mensen laten rijden. Waarom wordt er eigenlijk alleen gereden met 911-ven met 4 WD en niet met Cayenne’s? Aangezien de schrijver van het stuk een Cayenne heeft besteld lijkt het me wat vreemd om dan “les” te krijgen in een 911. Maargoed lijkt me een gave ervaring !
Leuk idee. Lijkt me fantastisch om aan mee te doen. Die laatste foto is heel mooi, maar het was mooier geweest als er C6 stond of zo ;) :P .
Erg leuk van Porsche! Het kost ze nauwelijks of geen geld en je biedt je bestaande klanten een leuk uitje, waarbij ze lekker worden gemaakt met nieuwe modellen en krijgen daardoor ook meer een ‘band’ met Porsche!

@Lebastille… Volgens mij stond er 911 Turbo i.p.v. Cayenne??
doet lamborghini ook zoiets(H)
Leuk verslag, lijkt me prachtig om in zo’n land te mogen spelen met zo’n geweldige wagen.

Mijn tijd komt nog wel een keer om ook zoiets dergelijks te mogen meemaken.

Je bent weer een prachtige ervaring rijker geworden.
“waarbij ze lekker worden gemaakt met nieuwe modellen en krijgen daardoor ook meer een ‘band’ met Porsche!”

Porsche is daar wel slim in. In september heeft de “Porsche world road show” 10 dagen zijn tenten opgeslagen in Lelystad en heeft ongeveer 400 porscherijders uitgenodigd om een dagje kennis maken met (bijna) alle modellen. Allemaal gloednieuwe wagens (> 1500KM) en je kon je hart ophalen met de elandproef, uitwijkmanoevres, slalommen, op de kombaan en in het terrein rijden. Het was een zeer adrenaline verhogend dagje met natuurlijk wel DE vraag: overweeg je niet om (nog) een Porsche aan te schaffen ;-)
@Peperbus…

Ze zijn inderdaad marketing technisch enorm sterk! Kijk maar naar de hoeveelheid winst die ze per vekochte auto maken!

even off topic…
Komt je naam van DE Peperbus??? (Bergen op Zoom?) :)
ik wou dat ik een porsche turbo had :(
erg leuk! heb zelf ook eens zoiets gedaan met mercedes amg.
“Komt je naam van DE Peperbus??? (Bergen op Zoom?)”

Cayenne…..peper Porsche …..bussie ;-)
@ Peperbus

moet het niet ‘Peperdurebus’ zijn ;)
Heel gaaf stukje!
dat lijkt mij wel heel cool
Is er nog behoefte aan een foto van Heidi?
Heidi Heidi Heidi! (ja dus :D)

Leuk verhaal trouwens, if only i could join ;) :D
“moet het niet ‘Peperdurebus’ zijn”

Hij is leuk:-) houden we erin…maar met zo´n alias wordt je weer meteen voor patser uitgemaakt. Enne dat gebeurt toch veel te veel, zelfs zonder dat ik er iets voor doe ;-)
hele erg leuk verslag! en de mooiste manier van wintersporten die ik me kan voorstellen! er stond in de review dat de porsche geen sperdif heeft? dat slaat op het achterdif of op het tussen differentieel?

komt er ook nog een gebruikerstest van de turbo? met alle sappige details van wat er mis gaat ;) ik ben wel heel erg benieuwd naar de betrouwbaarheid van deze toch wel echt nieuwe techniek :D in ieder geval alvast gefeliciteerd met het turbo-elfje!
lijkt me erg gaaf om een keer te doen
@ Mvagusta: yep lees voor Cayenne 911 turbo, al lijkt die me wel heel erg bruut om meer door de sneeuw te rijden :P. Toch is het niet verkeerd om een rijvaardigheidstraining voor iedereen verplicht te stellen, komt goed uit bij slecht weer en is beter voor brandstofgebruik en waarschijnlijk uiteindelijk nog veiliger ook.
@Sacha: dat is natuurlijk retorisch…
En hoe halen we haar weer weg?
ja! sinds wanneer dragen vrouwen op de noordpool dikke jassen en mutsen?!
Heel leuk om dit te lezen !!! Was er ook bij…
Toen ik de fotos bekeek dacht ik eerst dat het mijn fotos waren, heb bijna identieke fotos gemaakt (maar iedereen heeft wel ongeveer dezelfde). Alleen die foto van Heidi heb ik niet, ik heb er een van Elena :)

Het is alleen jammer dat je weer een jaar moet wachten tot je weer kan.
Volgend jaar Camp4S!
Vorig jaar ook deze fantastische ervaring meegemaakt!
Ik heb er een film van gemaakt “Porsches on the arctic circle” en is te vinden op: http://www.porscheforum.org/movies
En ik mocht met Annelies mee vorig jaar.

Een kort verslag van onze ervaringen:
http://www.porscheforum.nl/viewtopic.php?p=157392#157392
In Colorado hebben ze ook een Porsche winter driving school…
http://www.automobilemag.com/0702_winter_driving_porsche/

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).