2x dronken achter het stuur: weg rijbewijs!

Auteur: , 35 Reacties

Als het een beetje meezit dan zal er aan het eind van dit jaar een nieuwe wet van kracht worden die er voor zorgt dat na twee keer bezopen achter het stuur stappen je gelijk je rijbewijs kwijt bent. De Raad van State heeft namelijk een positief advies gegeven aan Tweede Kamerleden Aleid Wolfsen (PvdA) en Frans Weekers (VVD). Het voorstel houdt in dat iedereen die voor de tweede keer gepakt wordt met 1 promille alcohol (of meer) direct zijn rijbewijs kwijt is.

Dan niet voor een paar maanden zoals bij een snelheidsovertreding, nee echt kwijt! Je kan je rijbewijs alleen terug krijgen als je opnieuw een rijexamen aflegt. Dit wetsvoorstel is overigens een vervolg op het in een grijs verleden voorgestelde puntenrijbewijs maar daar bleken zoveel haken en ogen aan te zitten dat het in de praktijk moeilijk uitvoerbaar bleek te zijn. Nog even voor de duidelijkheid de toegestane alcoholpromillage zijn als volgt:

Het wettelijk toegestane bloed-alcoholpromillage voor bestuurders van alle voertuigen die meer dan vijf jaar hun rijbewijs hebben bedraagt 0,5.

Met ingang van 1 januari 2006 geldt een nieuwe alcohollimiet van 0,2 promille voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar. En voor iedereen die zijn/haar rijbewijs heeft vanaf 30 maart 2002 of nog gaat halen. De limiet van 0,2 promille geldt de eerste vijf jaar nadat het rijbewijs is ontvangen.

Het is overigens nog maar de vraag of de agent die jou laat blazen tijdens een alcoholcontrole wel bevoegd is om de blaastest af te nemen. Tenminste als we de Friese advocaat Wim Anker moeten geloven. Volgens hem zijn sommige agenten namelijk niet bevoegd om blaastesten af te nemen en als een gevolg daarvan zijn de resultaten niet geldig. Ik kan niet anders dan afsluiten met de opmerking: Je bent top BOB! (via: AD)35 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ik hoorde ook zoiets dat het puntenrijbewijs weg zou gaan als deze regel ingevoerd werd…kan iemand daar meer over vertellen?
In mijn ogen een terechte maatregel er zijn al teveel mensen doodgereden door alcoholgebruik.
helemaal terecht! ik ben ook voor :)

oja… en iedereen aan de dope!!! ;)
Raging Whabbit
Hadden ze allang ingevoerd moeten hebben!

Helemaal TOP!
Heel goed!! En nu maar hopen dat het SNEL word ingevoerd en niet zoals normaal in Nederland een tien-jaren-plan en duizenden uren bureaucratisch geneuzel.

Per 1 maart invoeren maar en ook direct van kracht!

Niet een jaar mee wachten aub, voor de zomer lijkt me beter.
Heel goed!

Kan een hoop ellende voor jezelf en een ander besparen. Rijd maar eens iemand tijdens je ‘dronkenschap’ verlamd, je hele leven is kapot tenzij je B. Gates heet.
… En wat dachten we van een algehele limiet van 0,2 promille, dus ook voor bestuurders die al 30 jaar hun rijbewijs hebben? Daar zou ik pas vrolijk van worden.

NB. Nee, ik ben géén beginnend-bestuurder die zich achtergesteld voelt: Mijn rijbewijs stamt uit 1995. Ik ben wèl een gekant tegenstander van alcohol in het verkeer, zelfs al is het een beetje.
Ik vind het een prima regel omdat hierdoor het puntenrijbewijs voor ervaren bestuurders van de baan is. Zelf heb ikpas 1,5 jaar m’n rijbewijs (en nog geen punten!!). Ik heb een tijdje gechauffeerd en had toen nogal wat Engelsen in m’n auto die klaagden allemaal over het puntensysteem in GB. Eentje had 30km/u te hard gereden (binnen bebouwde kom) en had van de officier van justitie 4 punten gekregen. Ik geloof dat je bij 15 punten opnieuw examen moest doen. Dat is echt een klote maatregelen dat rebewijs kwijt is nog tot daaraan toe maar opnieuw examen doen is pas echt klote.
Ik hoop dat die maatregel er snel doorgedrukt wordt.
Maar lieden die meerdere keren met te veel drank op achter het stuur kruipen deinzen er volgens mij ook niet voor terug om zonder rijbewijs achter het stuur te kruipen… Goed in de gaten houden dus.
Ik vind het zeer goed! Je moet gewoonweg niet met alcohol rijden! Dan ben je echt heel stom bezig! Je hebt namelijk het gevoel dat je alles nog ziet en kunt, maar in werkelijkheid ben je zo traag als dikke stront in het reageren en zie je dingen over het hoofd! Er zijn al genoeg mensen overleden door zulke stommerds!
DOEN!!!!!! En snel!
Erg goed dat ze dit willen gaan doen. Jammer dat er altijd weer iemand is zoals die advocaat Wim Anker die dan op allerlei wijze probeert gaten te vinden in de wet om iemand vrijgesproken te krijgen die uiteindelijk wel degelijk met ‘teveel op’ achter het stuur heefd gezeten. Er zijn dus al mensen vrijgesproken hierdoor. Lekker als z’n kerel dan denkt dat hij zo maar weer achter het stuur kan kruipen met drank op. Het zal je dochter of zoon maar zijn die voor zijn bumper terechtkomt. Overigens kan die ‘kerel’ natuurlijk ook een vrouw zijn. Er zijn verbazend veel vrouwen die ook met drank op rijden. Ik hoop dat het doorgaat, komt ook nog eens ten goede van het fileleed :)
Ik zeg: Direct Invoeren!!
Goede zaak. Alcohol is niet alleen gevaarlijk voor je eigen welzijn op de weg, maar ook dat van anderen. Paar keer een zatlap voor me gehad. Dan hard, dan zacht, dan links, dan rechts. Levensgevaarlijk.
Tevens mag er ook wel eens een verbod op drugs in het verkeer komen.
erg goede zaak! En dan moeten ze idd ook een keer, zoals ejay al zei, opdrugs gaan testen bij verkeerscontroles.

@kawauter: helemaal mee eens!
Ik kan niet anders zeggen dan dat het van mij ook wel na de eerste keer mag. Niet dat ik geheelonthouder ben maar……………….ach ik ga het niet uitleggen ook. Mensen die het niet (willen) snappen dat alcohol en cilinders niet samen gaan moeten ze dan ook maar het roze pasje afpakken.
probleem kan in 1 keer op gelost worden

gewoon als je het gedronken niet meer achter het stuur kruipen
Héél goed dit!

Van mij mag het zelfs al na 1 keer!
Doen ze soms toch wat goed, de beleidsmakers. Ik ben ook helemaal voor.
Iedereen die dronken rijdt mag van mij vervolgd worden voor onvrijwillige doodslag zonder te bedoeling te doden of zoiets.
Yep na 1 keer mag ook al.
@Ejay
“Tevens mag er ook wel eens een verbod op drugs in het verkeer komen.”

Is dat dan nog niet?? (buiten alcohol, nicotine en caffeïne)
En dan ook gelijk rijbewijs kwijt als je:
aan het lezen bent in de krant onder het rijden
niet handsfree belt
spiegel gebruikt voor de makeup routine
mistlampen achter voert bij nacht zonder noodzaak
onnodig linksrijden
bumperkleven
zonder richting aangeven van rijbaan wisselen
als je als trucker inhaalt tijdens een inhaalverbod tijdens de spits
Helemaal goed. Lekker stevig aanpakken die gevaarlijke mensen.

@ barry; Oei, gelukkig ben jij niet degene die dat bepaalt, dan zou niemand behalve een paar opaatjes in een Alto nog een rijbewijs hebben… ;) En waarom die mistlampen alleen achter zo streng aanpakken en niet voor?
@ Nico: Zoals je hier kan lezen niet dus: http://www.elsevier.nl/nieuws/politiek/artikel/asp/artnr/37761/index.html


17% van de jongeren rijd dus wel eens met drugs op.
Heeeee he ze kunnen dus ook goede wetten maken daar in dat gekken Den Haag. Nu nog de maximum snelheid eruit op sommige wegen ;)
Citrofiel: Je hebt gelijk, mistlampen aan is infantiel gedrag en hoort niet. De rest was overigens niet echt serieus bedoeld hoor.
goede zaak. Het gebeurd veelste vaak dat iemand anders met de problemen komt te zitten. Bijvoorbeeld gehandicapd nadat ie is aangereden door zo’n dronkelap. Wat mij betreft al na 1 keer bij een promille van 1,2 ofzow. Met te veel drank op gevaar voor jezelf en een ander
Goed bezig…mogen ze per direct al invoeren van mij!
Mwahahaha moeten ze je wel pakken ;) gewoon een politie auto kopen heb ik ook gedaan :P
@Barry303dc

jongen, jammer dat jij geen wout bent die de regels maakt, want dan zou er eens een keer wat gebeuren op de nederlandse autoweg wat wel voor belang is.
1x boven de 0,5 en het zou al inleveren moeten zijn.
beetje bullshit de ene is al zat na een paar glazen en de ander kan nog makkelijk rjden
@406 coupe
Geen alcohol als je autorijdt zelfs niet 1 drankje.

@quepee
19 en net z’n rijbewijs!!, heeft een politiewagen gekocht, jammer hè dat je niet door de toelating kwam maar gelukkig dat je in ieder geval een eigen ‘politiewagen’ hebt kunnen kopen, neem er nog een zou ik zeggen.
debiele regel…
Direct invoeren en weg met die alcoholgebruikers in het verkeer.

Stel dat de Belgische regering ook een dergelijke maatregel zou invoeren, Geldend voor HEEL Belgie, wordt het erg rustig op de Belgische wegen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).