ZaMiVideo: crashes op de Ring in de jaren 70

Auteur: , 47 Reacties

De Nurburgring is de favoriete buitenspeelplaats van heel veel autoliefhebbers. Hoewel sommigen de Groene Hel alleen van Playstation of Xbox kennen bestaat deze openbare tolweg dit circuit al langer. In de jaren 70 mochten autoliefhebbers hun speeltjes al uitlaten en er was iemand zo lief e.e.a. op video vast te leggen.

De compilatie toont een mooi aantal crashes. Wat opvalt is het grote aantal auto’s wat op zijn dak belandt, dat gebeurt nu toch minder vaak.

Bekijk de video HIER.47 reacties

Dat die gozer uit z’n beetle vliegt! Whahahah.. toen lag ik in een deuk! :D
Die brommertjes door het gras HAHAHA
Toen overstuurden de auto’s tenminste nog :P. Gaaf filmpje hoor, heb het idee dat er toen nog veel Duitsers op reden, er zijn bijna alleen maar duitse auto’s, vooral BMW’s en kevers te zijn. Grappig hoor, mooi dat die mensen ook helpen langs de kant, ze hebben ook wel een plek uitgekozen :P.
En echt niemand heeft ook maar een gordel…
Hahaha, schitterend, dat fiatje 500 (als ik me niet vergist), eerst komt ie al moeilijk door de bocht, vervolgens de volgende ronde vliegt ie over de kop! haha super
Amaai, op ’t laatste van dat filmpke…
Die Kever Cabrio heeft geluk gehad…Stoere knaap met -vermoed ik- 2 meisjes achterin, met open dak…. pfieuw!
Jaman, met die cabrio, die komt ook echt keihard door de bocht! Die houdt m daarna nog goed recht!
whahahaha sjiek :D
Prachtig! :)

Vooral die Kever cabrio met 4 personen! Heerlijk aan het cruisen op een circuit! :)
Stel je voor dat die op zijn ‘dak’ beland! :)
Ben ik ff blij dat ik niet van die generatie ben.. had ik elke dag ondersteboven gelegen.. ;-)
wat een auto’s hahah
Whahahahahah, grappig hoor! Sommige snijden echt af en die motortjes ook! Meesterlijk dat hij uit zijn beetle vliegt!
Voor zover ik kan zien gingen vooral de Kevers en zijn VW broertjes over de kop.
Ik vermoed dat dat door de pendelas komt. Die klapt als het ware onder de auto en dan heb je een probleem…
Verder gingen er een paar Simca’s onvrijwillig ondersteboven en hadden een aantal NSU-piloten ook een paar angstige momenten.
Geweldig filmpje!

Weet iemand welke bocht dit is?
Moet ook eens op letten dat al die ruiten er compleet uitvliegen als de auto een harde “landing” maakt… en hoe veel brokstukken er van die auto’s vliegen.

It’s safer today ;-)
Safer today? Echt niet! Er vallen jaarlijks nog doden hoor…
Dude, toch wel… Er zitten meer kreukelzones en verstevigingsbalken in wagens tegenwoordig.

Wat het verschil maakt, de mensen rijden misschien gevaarlijker. En als je met klassieke auto’s zou rijden, dan maakt het idd geen verschil uit.
OK, de auto’s zijn veiliger. Dat klopt inderdaad. Maar het circuit is nog steeds gevaarlijk voor iedereen die het onderschat en/of zichzelf overschat.

Wat mij -en vele anderen- vooral stoort is dat touringcars, motoren en auto’s tegelijk op het circuit mogen rijden.

Het is een grote geldmachine, veiligheid komt op de tweede plek.
Wat een jeugdsentiment! En wat er van die auto´s overbleef werd naar Nederland verscheept en voorzien van een DD (Duitse Deuk) kenteken. Zo deelden wij toen ook nog mee in het Duitse Wirtschaftswunder :-)
Peperbus, kan je daar wat meer over vertellen? Wat hield dat kenteken in?
Ik benoem 1:52 tot het mooiste moment van dit filmpje. Stapt u hier maar uit :).
listig bochje??
Nee
Whahahaha.
Die gozer die uit zn Kever vliegt. Prachtig !

@Klassiekerrally
“Weet iemand welke bocht dit is?”
Volgens mij is dit “Die Scheisse curve” ;-)
Die vent die uit zijn auto geslingerd wordt… hoe krijg je het voor elkaar.
deze stond een poos geleden al op geenstijl.nl en is inderdaad erg lache. had ik em maar dus maar wel ingestuurd ;)
dit is volgens mij adenauer forst..
@ rvo: zeker niet audenauer forst, het is pflanzgarten denk ik, ergens tussen km 15 en 17 van de ring zoals die nu ligt.
shitterend filmpje, al die leuke oude autotjes.

het lijkt wel of die kevertjes er voor gemaakt zijn om te rollen
“Peperbus, kan je daar wat meer over vertellen? Wat hield dat kenteken in?”

Beschadigde buitenlandse auto´s werden voor een bijna nul tarief ingevoerd. Ze werden dan opgeknapt en op kenteken gesteld beginnende met DD. Er is toen ergens begin zevetiger jaren een eind aangemaakt omdat er grootscheeps werd gefraudeerd.

Een oom had een garage bedrijf en die ging dan met een trailer naar Duitsland. Kocht dan een aantal onbeschadigde “Jahreswagen” voor een relatief prikkie. Op een stil landweggetje werden ze een beetje optisch verbouwd, ( boompje , hamertje etc.) waarna hij weer naar huis ging. In de garage werd het plaatwerk weer gefixed en hij had een jonge duitse ocasions die hij door het verschil in catalogusprijs en het bijna nul import tarief met een forse winst verkocht. je had als koper alleen een DD-XX-XX nummerbord, niemand maalde daarom. Het was in een tijd dat een auto in Nederland nog een echt luxe artikel was, terwijl bij onze oosterburen iedereen zowat een auto had.
Toen mannen nog echt greute kleute hadden. Je moet het maar durven om zo over dat circuit te rijden zonder de hulpmiddelen die er heden ten dage in auto´s zitten.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat we toen gewoon wat minder hersencellen hadden…….

Als ik terugdenk aan de Ford Taunus van mijn vader en kijk wat ik nu rij…………dan lijkt die Ford Taunus net of het de 1e auto ná de paard en wagen is.
prachtig! die motor rijder: SHIT!!! oh nee, gaat goed… GAS!!!

en die kerel met zn kever, hij begreep er helemaal niks van!
Al die kevers daar, wat rijdt er nu overigens hoofdzakelijk? Het enige dat je te zijn krijgt zijn tests van supercars, maar over het algemeen gezien: rijden er dan veel golfjes nu of zo?
En fantastisch dat die gast uit zijn kever vliegt. LOL! En die gast in zijn kever cabrio (en zijn passagiers nog meer) heeft echt heel veel geluk (of heel goede autobeheersing) gehad zeg, als die over de kop was gegaan…
Leuk ook om te zien dat er toen zo veel mensen aan de kant stonden en dat je zonder (al te veel) gevaar kon helpen als er een crash was, al die autootjes reden toch zo langzaam dat ze wel op tijd konden remmen :) .
Die kevertjes zijn gewoon leuk, die NSU TT’s blijven erg strak driften, maar moest je iemand tegenkomen met stoere verhalen over de wegligging van BMW’s uit die tijd, dan heb je nu een filmpje om ze de mond te snoeren :-)
Ik heb ooit een vrij zwaar ongeval gehad met een Fiat 127. Eerst frontaal de gracht in daarna omhoog gekatapulteerd en dan op zijn dak gekomen. Zo,n auto had nog geen kreukel zones maar al bij al viel het nog mee. Na 45 minuten op zijn dak gelegen te hebben starten die gewoon weer. Waarschijnlijk omdat de olie al was weggelekt.
Die oude auto’s geven toch nog meer fun dan de huidige auto’s. Maar misschien zeggen onze kinderen dat later ook over de huidige auto’s.
Auto’s zijn veiliger vandaag, maar ze rijden ook veel sneller…
3:12 rijdt er zelfs een Daf 44/46 voorbij…
Is Adenauer Forst.
Schitterend toen en nog steeds spectakel daar op de Nordschleife. Maar inderdaad erg gevaarlijk, want er rijden zoveel randdebielen daar, dat je hartslag 200 makkelijk haalt!
Wat me opvalt is dat bijna alle auto’s die echt zware problemen hebben de motor achterin hebben (Kevers, 911, NSU Prinz TT, VW 1500 (of zo)). Is ook wel logisch, de motor zorgt voor een “staart” die lastig onder controle te houden is als de achterkant uitbreekt. Bijna al deze crashes zijn het gevolg van lastwissel en slappe veren&dempers (en niet genoeg voertuidbeheersing natuurlijk).
@Wooody
Die BMW’s hebben de motor anders voorin lijkt me zo, en die zijn anders echt wel all over the place..
@ w0o0dy, klopt, bij die auto’s (VW kever, Porsche 901) was de gewichtsverdeling niet echt optimaal, doordat de motor achter de achteras lag.
Het schijnt zelfs zo te zijn dat als je 2 stoeptegels voor in een kever legt de wegligging verbeterd :P (ja, echt waar!!) Daarom hebben sommige oude 911jes 2 gietijzeren gewichten aan de voorkant, want een betere gewichtsverdeling is beter weggedrag.
“daarom gordel om”… ze vliegen af en toe lekker door de auto heen :O
Yep… Adenauer Forst.
Een kwartiertje lopen (of beter: klimmen) de berg op, maar dat is de moeite!!! Nog altijd een garantie voor een vermakelijke zondag!! Hier staat altijd een groepje duitsers met een luchthoorn… En als het fout gaat “pweeeeeeeeep” :-P
Absoluut zeker Adenauer Forst. Is een heel listig punt. Je komt behoorlijk hard bergop aanrijden, de bocht zelf is iedere keer weer krapper dan je verwacht. Maar wat een wegligging met die motortjes achterin. Geweldig filmpje.
Nurburgring Nordschleife, een aanrader voor iedere autoliefhebber, 16 euro per ronde. Zie http://www.nuerburgring.de voor info en openingstijden.
jawel adenauer forst is de plaats waar ze gefilmd hebben. het listige aan deze combinatie is dat je aan de eerste deel van deze chicane je wagen eigenlijk in een opwaartse massa lift zit terwijl je eigenlijk dit niet kan gebruiken om die bocht te nemen. de kunst aan adenauer forst is blijf kalm en rem af om die opwaartse lift te beperken , ga door de eerste bocht en geef gas in de apex van bocht twee. resultaat 3 seconden winst per ronde. Let op dat je niet te abdrupt je gas lost met een kever of een porsche. (zie filmpje)
Die blauwe Renault 10 is echt dun blik, de portieren klappen open en vouwen vervolgens de auto -in- ! Dat is nog eens wat anders dan SIPS…

En die kerel die uit z’n kever kiepert, wat een mazzelaar…dat zal ie nu als opa trots laten zien aan z’n grandkids :-)
Ik vraag mij af wie telkens die baan terug schoonveegt Dat is een fulltime job!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).