Meer info over Donkervoort D8 GT Coupé

Auteur: , 42 Reacties

Voor het eerst in bijna 30 jaar komt Donkervoort met een nieuwe (dichte) sportwagen. We hadden er laatst al een artikel over maar vandaag heeft Donkervoort wat extra informatie vrijgegeven. Op de autosalon van Genève zullen we de D8 GT voor het eerst in real life kunnen bewonderen.

De Donkervoort D8 GT maakt gebruik van de welbekende Audi viercilindert met 180, 210 of 270 peekaa. Het plan is om maximaal 50 exemplaren per jaar te maken, de export-prijs ligt daarbij op 90.000,- euro.

Zoals we gewend zijn van Donkervoort is er waar mogelijk gebruik gemaakt van ultralichte materialen. Het totale gewicht van de D8 GT is slechts 650 kg, dit is in alle onderdelen merkbaar. De deuren en het dak van de coupé zijn gemaakt van koolstofvezel en de ramen zijn van een speciaal plastic.

De D8 GT is gebaseerd op de huidige D8 versie, maar heeft diverse nieuwe features. De D8 GT is daarom sneller, veiliger en beter beheersbaar dan de gewone D8. Denk daarbij aan de winst bij de Hockenheim GP, dat was ook met een hardtop. Die kennis is natuurlijk gebruikt bij het maken van deze D8 GT Coupe, grote kans dat Donkervoort dit jaar dus weer een recordje pakt;)

Donkervoort D8 GT Coupe

Donkervoort D8 GT Coupe

Donkervoort D8 GT Coupe

Better road handling
The D8 GT is built on the same chassis as the standard D8 but this has been altered in a number of areas. As the new carbon fibre roof forms a structural part in the chassis / body, the torsional stiffness of the assembly has been significantly improved by 25% This more rigid body / chassis and the new suspension enable the D8 GT to steer more accurately and precisely. The objective is to create a smoother but also sharper ride. Therefore, the front wheel suspension is new and the rear wheel suspension has been modified for the larger, special developed 17 inch wheels with a weight of only 6.5 kg. The front track and rear track have been increased by eight and four centimetres respectively, in order to create a smoother ride. Special shock absorbers have also been developed. They are provided with not only a hydraulic ride height-adjustment but also the option to adjust the stiffness of the damping in high and low frequencies. Also the brake system has been improved by the new 6 piston alloy callipers and the larger 300mm discs with alloy bells.

Aerodynamics
The higher speed potential of the D8 GT is achieved through decreased air resistance and the improved down force. The improved Cw value is due to both the smooth coupé roof and the horizontal winglets left and right in which the rear lights are housed. These winglets alone reduce the air resistance by 5%. The under tray is sealed over its entire length with a carbon fibre sandwich plate. This enables the diffuser to work more effectively and real down force is generated. This is a significant step in comparison with the open D8 which is subject to minor lift at high speed. The carbon fibre under plate also contributes significantly to the rigidity of the chassis. The D8 GT is 30 centimetres longer than an open D8, but the wheelbase is the same. The overhang is 8 cm longer at the front and 22 cm at the rear. This has been done primarily to improve the aerodynamics.

Safety
The increased level of active safety of the D8 GT is achieved due to the down force, the increased rigidity of the chassis and the new wheel suspension. The sum total of this should mean not only higher cornering speed levels, but also a safer ride by the combination of smoothness and sharpness. Increased levels of passive safety are the result of the integrated roll-cage which offers a higher level of protection and the crash-zones in the nose and tail. The two vertical vents in the rear are exhaust outlets for the warm air generated by the brakes and the differential. They have been built and strengthened so that both vents and the air tunnels behind them form strong crash boxes which provide resistance in the event of a collision from the rear. The under tray also contributes to the crash resistance of the vehicle by making the chassis extremely resistant to distortion.

Styling
The thrilling and aggressive looks from the D8 GT are the result of its technical features: form follows function. All details on the car have a technical meaning. The wider nose of the car is necessary to house the extra oil and water coolers left and right. New Xenon headlamps have been integrated in the wider nose, also to improve the aerodynamics. These details give the car a new appearance. An important styling element on the back of the car is the diffuser. It creates an effective air stream and leads away the hot air from both the differential and the exhaust. The big openings in the tail also function as cooling ducts. Other styling features are the aerodynamic wings that create down force and in the mean time house the rear lamps of the car.

Donkervoort D8 GT coupe

Donkervoort D8 GT coupe

Met dank aan iedereen voor de tip!42 reacties

The Kopfather
Briljant
Voor Donkervoort voel ik meer Nederlandse trots (voor zover ik dat überhaupt heb) dan voor Spyker.

Go Joop.
lincoln mark8
leuk ….. voor hun
Sjors Heiligers
Ziet er mooi uit die Donkervoort D8 GT
waarom moet ik denkenaan één of andere hond? :-?
Ja, ziet er goed uit! Veel stoerder dan de vorige modellen, komt door die andere koplampen… Vetski!
Lekker futuristsch.
Ziet er wederom oogstrelend uit. Maar helaas kun je nu niet meer met je blonde manen in de wind.
Heeft mij teveel een “gepantserd” uiterlijk, maar niettemin 10 meer auto en mooier dan de Spijker
In Vleuten kun je Joop nog weleens zijn Donkervoort voor de AH zien parkeren. Ben bijna geneigd er weer in de buurt te gaan wonen om eens per ongeluk een glimpje van de coupe op te vangen…
Autospotting.nl
Die auto gaat zo geil mooi worden. ik vind die koplampen mooi gemaakt.
echt wel sjiek….als Belg moet ik zeggen de Nederlandse parel
Nee… Mooi vind ik ‘m zeker niet. Effectief zal ‘ie zeker wel zijn.
En dat is bij deze auto belangrijker dan de looks.
Ik vind het een leuk ding. Veel moderner (of futuristischer) dan de andere Donkervoorts. En hij zal het wel goed doen op de weg. Prima zo. Go Holland!
ik vind hem geweldig. Maar de oude is denk ik meer fun om in te rijden. En kan aub dat uitlaatje(je)(je) worden veranderd naar dikke(re)(re)(re) sidepipes plz ik hoop het.
De eerste mooie Donkervoort, maar nog steeds overpriced…

Liever een Exige voor dat geld :)
Als je op de bovenste impressies kijkt: daar heeft ie n dubbele uitlaat, ziet er stukken beter uit.
Schitterend!

Ff een vraagje; zijn dit nog steeds de 1.8 turbo blokken van een paar jaar geleden? Lijkt het wel op als ik de pk’s zie….. Ze zouden de 2.0 TFSI moeten nemen uit de S3!
@Fruitcake: overpriced? ken je goedkopere handgebouwde sportwagens met verstelbare vering/demping? (overigens zou ik zelf ook een Lotus Elise kiezen en een boel geld op zak houden (voor banden enzo))

@Rossi: ja dit zijn de “oude” 1,8 liter turbo motoren van de A3/A4, maar de 2.0 is niet echt een betere keuze…. de 1,8 is lichter en kan toch zonder problemen 270pk (of zelfs meer dan 300pk) halen. De 2.0 TFSI is alleen wat schoner bij dezelfde vermogens… verder is er eigenlijk geen reden de 1,8 niet te nemen. Die is bovendien veel goedkoper.
Ziet er erg vet uit! Alleen een beetje een rare achterkant! Maar snel zal ie wel zijn!
@ Wooody

De 1,8turbo is idd perfect! Hebben hem hier thuis in de sharan met 230pk (meer dan de V6 uitvoering) rijdt perfect en idd snel genoeg ;-D
Alles behalve mooi, geef mij maar een Caterham of Lotus (Super) Seven.
mooooooooooooooooooooooooi mooi
doe-mai-die-maaj
wel ff andere uitlaat eronder schroeven idd
Dit is strak!!!
Nee, te druk en onrustig design. Net als de Spijker is de Donkervoort voor mensen die niet weten wat ze met hun geld moeten doen als om auto’s gaat.
Plak er een ander logo op en iedereen hier op autoblog zou het weer eens uitschreeuwen hoe lelijk en gekopieerd deze auto was… Gewoon een Caterham met ander plaatwerk…
stoere voorkant!
ben heel erg benieuwd! vooral als ze dit wagentje ook eens loslaten op het topgear circuit :D
even offtopic: waar is Rick dos gebleven als ik vragen mag? :)

Deze donkervoort is erg mooi,z eker met die bruuute grill, de brede achterkant van de huidige modellen zijn echt mooi, die moesten ze eigenlijk niet wijzigen naar mijn mening :)
Het gerucht gaat dat hij op naar het buitenland is voor zaken ;)
Ik ben geen chauvinist, maar begin zo langzamerhand toch een beetje trots te worden op onze vaderlandse automobielbouwers: Spyker, Donkervoort, Carver, we zijn goed vertegenwoordigd in Geneve!
Chauvinisme rules.

Alle Nederlandse auto-producenten hebben iets unieks. Spyker, naast de styling, de eerste SSUV. Donkervoort met een record D8. En Carver, eh..met een turbo ligfiets-apparaat. We mogen trots zijn.

Overigens is dit de eerste uitvoering van Donkervoort die ik écht kan waarderen. En ik vraag me iedere keer af hoe ze nog altijd het hoofd boven water kunnen houden met een constante uitbreiding van één model.

Hulde
Misschien onterecht, maar ik vergelijk ‘m met de Wiesmann GT en die is zo verschrikkelijk veel mooier dan dit…
Nederlands product of niet, ik vind ‘m gewoon lelijk. Dan maar niet chauvinistisch…
ja, en ook zo verschikkelijk veel duurder dan donkervoort
Vind het sowieso een prachtig merk en dit een prachtig model.
Houd wel van pure dingen, dus zonder opsmuk.

Daarom: als ik het geld (er voor over) zou hebben, zou het een Donkervoort kunnen worden. Hoewel ik de reeds eerder genoemde Exige een ware concurrent vind.
Ja watte die heeft ok ne hoofdrol in star wars zeker!
Luke skywalker zijn nieuwe vliegmachine.
Sorry maar dit is gewoon TE
Gaaf nieuws om te horen. Ik mag die Donkervoorts altijd wel, ookal zijn het niet de meest gelikte schoonheden.

Als ze dan toch de gehele auto fine-tunen en updaten. Dan mogen ze er ook wel led koplampen instoppen. Deze zijn én licht van gewicht én nemen weinig ruimte in in de toch al krappe donkervoorts én zijn nieuw, dus héél cool.
Goed idee van Vincent dus ;)

Oja, die grill op de vierde foto (op die zoutvlakte, met dat gaas), vind ik het mooist.
dutch power
de achterkant is prachtig!!!!!!!!!!!!!!!!
man je telt er minimaal een ton voor neer en dan pas je er misschien niet eens in
4 ringen erop plakken en klaar!

Dattie Audi motoren gebruikt is een goede keuze (denk ik), maar dat hij zijn ontwerp erop aanpast vind ik wat anders. De stand van de voorlichten en de achterlichten ademt mij gewoon iets te veel Audi uit. Bekijk die laatste foto nou eens en hou die naast een Q7. Heel andere auto, ik weet het, maar je zou bijna denken dat de tekenaar van Audi zijn design-DNA buiten-echtelijk aan het verspreiden is…
@Base: Ik ben het met je eens dat de achterkant op een of andere manier wel wat van een Audi weg heeft, maar voor de rest niet. De voorkant + voorlichten vind ik meer op Mazda lijken (RX8).

Ik wordt hier echt heel blij van. Zo’n mooi Nederlands product!
Constante uitbreiding???
Laat mij niet lachen zeg.
Voor zover ik mij kan herineren is dit de eerste echte nieuwe model van hun na bijna hahahaha………..30 jaar.
Dit hadden zij al veel eerder moeten doen, een model maken met een vast dichte dak.
Het is notabene een Nederlands autobedrijf dat in Nederland gevestigd is waar het veel regent, en snap daarom dus niet dat zij dit nooit eerder hebben bedacht.
Een Donkervoort is geen motor die je alleen Zomers of Lentes kunt gebruiken.
Verder is het wel een mooi model na bijna 30 jaar.
Nu op naar het bedenken voor de opvolger van deze D8 GT MET VAST DAK die automatisch open kan.

Greetzzz Alex

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).