Autoblog goes Oettinger part II: de Audi’s

Auteur: , 60 Reacties

Op bezoek gaan bij Oettinger en dan alleen in de, overigens zeer leuke, Oettinger Golf GTI rijden? Dat kan natuurlijk niet. Gelukkig stonden er ook nog twee Audi's voor ons klaar, waaronder de Oettinger TT.

We konden rustig beginnen, we zijn namelijk eerst maar eens gaan dieselen in een station Avant met automaat. Dat kan bijna niet Autoblog waardig zijn of missen we hier iets?

Audi A4 Avant 3.0 TDI Oettinger

Voor een A4 Avant 1.9 TDI met wieldopppen hoef je ons ‘s-nachts niet wakker te maken, maar we waren op bezoek bij Oettinger en daar zijn instapversies dun gezaaid. Een tutti lampioni A4 Avant 3.0 TDI stond er voor ons klaar en deze had ook nog eens de volledige Oettinger treatment gekregen. De standaard 3.0 TDI schopt er 233 pk en 450 nm uit. Met een kuurtje van Oettinger wordt dit opgepept naar 265 pk en 550 nm.

Audi A4 Avant 3.0 TDI Oettinger

Audi A4 Avant 3.0 TDI Oettinger

Veel koppel en een erg soepel schakelende automaat maken de Oettinger Avant tot een erg lekkere auto. Zo warm rijdend en speurend naar een leuke videolocatie valt de rust van aandrijflijn op. Als je niet aan het jagen ben, lijkt deze TDI absoluut onoverwinnelijk. De automatische vijfbak houdt de motor tussen de 2000 en 3000 toeren zodat er optimaal gebruik wordt gemaakt van het overdadige koppel. Een toefje gas te veel en te vroeg bij het uitkomen van de bocht maakt niet zo veel uit, de 3.0 TDI is immers standaard uitgerust met Quattro vierwielaandrijving. Bovendien is het onderstel ook niet standaard meer, Oettinger monteerde een verstelbare veer-demper combinatie. Deze laten een verlaging tot maximaal 60 mm voor en 50 mm achter.

Audi A4 Avant 3.0 TDI Oettinger

Audi A4 Avant 3.0 TDI Oettinger

Voor relaxed cruisen is de Oettinger A4 3.0 TDI dus goedgekeurd, maar wie koopt er nu zo’n auto om er dat mee te doen. We waren het dus aan onze stand verplicht om een beetje tempo te maken. De Oettinger Avant gaat erg strak de hoek om. Er is vrijwel geen bodyroll, geen onderstuur, geen tractieverlies, er is alleen een onnavolgbare honger naar meer tempo. Deze labrador-transporteur is serieus goed, een heerlijke auto. Je kunt je alleen afvragen wat er gebeurt als je de grenzen van grip en tractie overschrijdt. Voor dat dat gebeurt, heb je zo’n tempo te pakken dat een schuiver meteen een gigantische schuiver wordt.

Audi A4 Avant 3.0 TDI Oettinger

Audi A4 Avant 3.0 TDI Oettinger

Enige nadeeltje is de V6 diesel. De 3.0 TDI klinkt best mooi, hoewel het effect van een sportuitlaat op iedere diesel vrij beperkt is. Echter iedere diesel heeft ook dezelfde beperking. Ik hou van toerenmonsters, niets heerlijker dan een goede benzine die zes, zeven of zelfs achtduizend toeren draait. De kick van het lang kunnen doortrekken in de versnelling en de daarbij horende acceleratie is er simpelweg niet. Zeker de eerste drie versnellingen vliegen voorbij, maar gelukkig hoef je in een automaat daar dan weer niet zo veel voor te doen. Tijdens het rijden grapte ik naar Ruben dat er elke anderhalve seconde geschakeld moet worden. Natuurlijk is dat overdreven, maar je mist wel toerenbereik. Toch mag deze Oettinger Avant best voor de deur worden gezet: hij ziet er gaaf uit, het rijdt heerlijk en met een normale bestuurder aan het wiel zal de A4 ook best zuinig zijn.

Audi TT 2.0 TFSI Oettinger

We hadden hem al gespot: de Oettinger TT. In eerste instantie was niet duidelijk of wij er ook mee op de weg zouden mogen. Deze TT is namelijk nog volop in ontwikkeling, Oettinger heeft er hele wilde plannen mee. De turbo van het 2.0 TFSI blok zal waarschijnlijk worden vervangen door een groter exemplaar om een heftige vermogensstijging mogelijk te gaan maken. Op de tuningshow van Essen kondigde Oettinger al aan dat er een maximaal vermogen van 350 pk zou worden aangeboden, maar stiekem hopen ze in Friederichsdorf dat ze een TT met wellicht nog meer vermogen kunnen gaan produceren.

Audi TT 2.0 TFSI Oettinger

Audi TT 2.0 TFSI Oettinger

Let wel, deze Audi TT is geen Quattro. Alle pk’s en nm’s moeten dus via de voorwielen op het asfalt worden overgebracht. Nu heeft de standaard Audi TT 2.0 TFSI geen enkel probleem om zijn vermogen kwijt te kunnen, maar wat gebeurt er als het aantal paarden (bijna) verdubbelt? 280 pk in een Golf GTI gaat nog goed en de TT is eigenlijk nog ietsje beter. Toch zal Oettinger een sperdifferentieel monteren om het maximale uit het onderstel te halen.

Audi TT 2.0 TFSI Oettinger

Audi TT 2.0 TFSI Oettinger

Voor dat we gaan rijden zijn Ruben en ik al een beetje verliefd. Van de standaard TT werden we al blij (niet verder vertellen, het blijft een kappersauto), maar Oettinger heeft er echt wel iets bijzonders van gemaakt. Het standaard interieur heeft plaats mogen maken voor een Oettinger sportvariant. Op de deuren, middenstukken van de stoelen en de achterbank is blauw alcantara te vinden. De standaard stoelen zijn vervangen door kuipjes met erg mooie aluminium details. Niet alleen de binnenzijde is verfraaid, ook de buitenkant is aangepakt. Fraaie 19″ lichtmetalen velgen gecombineerd met een verlaagde ophanging zorgen voor een wat gemenere uitstraling. Dubbele uitlaten aan beide zijden vind ik normaal schromelijk overdreven, zeker als de pijpjes ook nog eens ver onder de bumper vandaan steken. Bij de Oettinger TT vind ik het echter prachtig staan, liefde maakt inderdaad blind.

Audi TT 2.0 TFSI Oettinger

Audi TT 2.0 TFSI Oettinger

Het was ook zeker geen tegenvaller om te rijden, hoewel deze Oettinger TT zeker nog niet klaar was om aan een klant afgeleverd te worden. De gemonteerde sportkatalysator rammelde alsof er een bak spijkers onder hing en bij heftig inveren van de achterpartij liepen de achterbanden licht aan in de wielkasten. De bijgeluiden moesten we even voor lief nemen en zodra dat lukte, ontdekten we een heerlijke auto. Wat kun je heerlijk hoeken in deze Oettinger TT. Zo erg zelfs dat het de medeweggebruikers opviel, ik kreeg opvallend veel (ongetwijfeld positief bedoelde :)) lichtsignalen van de lokale dorpelingen. Met het motormanagement programma dat geladen was toen wij reden heeft de Oettinger TT ongeveer 250 pk en eerlijk gezegd was dat te weinig. Er zijn niet heel veel voorwielaandrijvers waar je meer pk’s wenst, maar deze TT kan er veel meer aan. Gelukkig is Oettinger daar mee bezig en met hen zijn we nieuwsgierig waar de grens ligt.

Audi TT 2.0 TFSI Oettinger

Tijd voor wat bewegende beelden die ons aller Ruben maakte. Enjoy the ride!

Rest ons nog om Oettinger hartelijk te danken voor de gastvrijheid. We hebben ons bijzonder goed vermaakt. Meer informatie vind je bij Oettinger of bij de Nederlandse importeurs Target Automotive en KSC Import.60 reacties

Wow, die TT, echt schitterend gewoon! leuk filmpje
De TT vind ik wel meer geslaagd dan de A4! :D
Wtf!,, die TT is zeker wel gek.. nu komt zijn echte sport imago naar voren..
TT is beter as het vorig model…….begint nu ergens op te lijken eindelijk……..en oettinger net als de golfjes………puik werk……….Keep the good work……Amen
ik vind ze beide geslaagd!
Nee nee nee,
dit is het voor mij echt helemaal niet! vind de TT sowieso geen mooie auto (sorry…), de vorige ook niet en overige audi’s vind ik eigenlijk ook saai (muv de A2). Uit ervaring weet ik wel dat ze voortreffelijk rijden!

En dan die wielen onder die TT… *kotst bijna een hap bruin-bolletje-met-tonijnsalade uit*
TT = gay
nice..

alleen die uitlaten van die tt steken een beetje ver naar achteren of ligt dat aan mij..
@ mark

ben ik met je eens!
Bij Audi blijft het willen maar niet kunnen, al die tuning-gevallen maken het pas helemaal hilarisch. Dus hier ook.
Die ene foto met het zijaanzicht van de TT, door die grote velgen lijkt die tt wel erg opgepomt. net zon vw beetle.
Alleen jammer dat die kerel en amateuristisch doorheen praat! :S
@ mark en skip volledig met jullie eens ziet er niet uit die uitlaten zo!!!
oh, wat zijn stations toch goddelijk…
Ik vind ze er allebei er strak uit zien, alleen die velgen van de tt, ik vind ze te groot hoor.
waarom in godsnaam is de TT gay?

Ik heb het niet over het vorig model maar TT 2006. Toch een pracht van een auto!
Dit zegt denk ik wel genoeg jongelui.. Audi is Nr 1
de tt is wel erg lelijk iig maakt niet zo’n indruk
Voor dat we gaan rijden zijn Ruben en ik al een beetje verliefd.

Ik dacht dat we dat voor ons zouden houden, Wouter!

@Willem: Ik ben ook niet altijd even gecharmeerd van mijn gelul…
Haha, nee maar ik bedoel het als positieve feedback. Geluid en film is dik in orde. Maar vind het gepraat erbij beetje wannabe! Overigens erg mooie wagens!
Die Oettinger grilletjes en voorbumpers zijn best lekker
@Xpro: Audi nr 1? met voorwielaandrijving en automaten? Als je 80 bent mss…
@Willem: Thanks! En je hebt gelijk, ik ben geen radio-DJ. Wie weet baart oefening kunst, en zo niet dan verzin ik weer wat anders. ;-)
Haha “Een catalisator die klinkt alsof je een scooter hebt overreden:P”
Mannen, wederom een prachtig filmpje! Mijn complimenten!
jammer dat een diesels meteen weer zwart worden gemaakt. Is dit iets wat “autoreporters” met elkaar hebben afgesproken ofzo?
Je kan mij niet vertellen dat jullie het als een straf ervaren om bijvoorbeeld met een bmw 335D te rijden.

voor de rest een goed filmpje!
@GuZ: “…dat jullie het als een straf ervaren om bijvoorbeeld met een bmw 335D te rijden…

Straf is een groot woord. Maar zolang we de keuze hebben…
@Guz, dit zinnetje gemist:
“Toch mag deze Oettinger Avant best voor de deur worden gezet: hij ziet er gaaf uit, het rijdt heerlijk en met een normale bestuurder aan het wiel zal de A4 ook best zuinig zijn.”
@ Wouter.
Ik kreeg toch echt de indruk dat een normale Audi A4 3.0 tdi slecht rijdt. En dat lijkt me toch niet.
Ik heb het overigens niet alleen over dit filmpje in het bijzonder maar ook de opvattingen van auto journalisten in het algemeen. Maargoed, smaken verschillen.
vet filmpje
ik houd normaal niet van stationwagens maar voor deze maak ik een uitzondering en die tt godgloeiende wat un bak
Je kan mij niet vertellen dat jullie het als een straf ervaren om bijvoorbeeld met een bmw 335D te rijden.

Je vergeet em te laten chippen, dan heb je opeens 340pk, en 700Nm, en dat op de achterwielen! Dan ben je opeens sneller weg dan een Audi S4.
Vind dit best smaakvol gedaan.
wouw waar zijn ze te bestellen
MV Agusta F4CC
qmy……

Als je goed leest weet je waar je meer info kan krijgen!
(en alsof jij ze kunt bestellen)
Echt super leuk filmpje, knap werk!
wat een afschuwelijke bekleding van de TT
Wat is lelijker dan die TT?
Lekker hoor, die Avant. En zelfs de TT vind ik nu best leuk lijken…
Leuke auto’s, leuke filmpje, alleen die foto’s zijn wel heel erg donker. FF in fotosoep berwerken was geen slechte idee geweest
gouden combi als je t mij vraagt…
Mooi filmpje + verslagje :) Leuke auto die TT ben alleen tegen stations dus kan de Avant niet mooi vinden :P
Bayerische Motoren
@M Freak

dat is een vraag die nog niet beantwoord is.
@Sjefke
je moet niet zo zeuren man allebij zijn ze gewoon ongelovelijk dik en aangezien ik helemaal weg ben van de Audi A4 is deze helemaal dit en ja hij ziet er uit als een RS4 alleen de kleur moet anders niet dat saaie grijs maar Sprintblauw pareleffect dat is de echte kleur en verder die TT is ook helemaal te gek gewoon bruut
@ willem.

in de autovisie staat dat een RS4 een 335d zonder te chippen al niet los kan rijden behalve vanaf stilstand. dus volgens mij verpletter je een S4 gewoon met een gechipte 335d. en hij zal iig sneller zijn op de autobahn.
Goede muziek eronder, combi is erg goed! En ‘Een katalysator die klinkt alsof je een scooter hebt overreden!’ erg grappig, haha!
hmm… die TT ziet er dus zwaar gaar uit, die A4 is ook iets waar ik alles behalve warm van word, het is allemaal net iets te fout qua bodykit. maar het filmpje is wel vet gemaakt alleen de auto´s zijn niet naar mijn smaak. Maar je kan niet alles hebben :-P
Deze mensen hebben super werk vericht, zo horen die auto’s er uit te zien. die stoelen man super stak en zit nog goed ook. essen in die auto gezeten!
Ik vindt dat Oettinger een stuk verder is als ABT bijvoorbeeld.
Ook die wielen vindt ik top, als ze verkrijgbaar zijn in Nederland ga ik ze gelijk halen.
echt geestig met je 350 pk ik heb zelf mooi 420 in mijn 4.0 liter AMG.
maar het is kwa verbruik niet te vergelijken want mijne zuipt alsof hij dronken is! dus kwa geld kun je beter de TT kopen hoor.
want zon amg kost al gauw 210.000 euro!!!

maar de TT is zeker een topwagen maar dat david USA schrijft TT=GAY slaat 300% nergens op maar het rijmt mooi wel effe dus mischien is de TT er wel naar vernoemt haha.
Spuuglelijke bak. Ze hebben geprobeerd een porsche na te maken wat overigens ook een spuuglelijke auto is. Ze maken degelijke auto’s maar van design hebben die duitsers geen kaas gegeten.
Kunnen ze daar in Duitsland geen velgen maken ofzo? Allemaal van die afgrijselijke zwarte rotdingen…
@ PieterA:

Jonge als ge geen Audi kunt betalen moete er ook ni constant over zitten zagen he. Liggen zeveren over auto’s waar je nog nooit meegereden hebt is gemakkelijk he.

Als ge liever me nen auto rondrijdt die uiteenvalt is da u zaak maar dan moete ni op elk forum liggen zeveren over Audi. In plaats daarvan zoude beter wa werke kunder mss ook ene betalen.

Die van mij kost 45000 euro, in Nederland wss nog een pakje meer, begin maar te spare he vriend.
Of pak u een vrak tune het en wacht tot de wielen er onder uit vallen.

Den TT rijdt elke auto uit zen klasse der af en komt zelfs in de buurt van porsche me nen motor die 600cc minder inhoud heeft.

Knap werk van Audi en hun designers.

Heb respect voor de persoonlijke meningen van mensen maar je moet ni zo arrogant gaan doen. Ieder zijn smaak.
-edit: leer eerst even schrijven aub-
Ha!
Woon bij Oettinger om de hoek, half uurtje aka 65km autobahn. Toch maar weer een keer langsgaan om de nieuwe modellen te testen. Heren van Autoblog, mochten jullie nog een keer OettingerAudis testen en een dame mee willen (eventueel ook als passagier :) dan beveel ik mezelf warm aan :)
(die stoelen hebben toch wel Sitzheizung?! :))
Groetjes uit het land van de laagvliegers,
Leuk hoor, de motor voor de voorwielen en dan zeggen dat het een sportauto is
hahaha
ha Audi. Even nog een blogje voordat ik ga slapen. Ik gebruik veel in mijn blogjes de laaste tijd vaak het woord Audi. Schijnbaar ben ik een stille aanbidder van het beierse merk. Ik rij Honda, maar vaker denk ik nu steeds Audi. ‘Ik hoor’ in het Latijns.
Glas Wanderer AutoUnion DKW. Oei. De S4 is een droom. Ik heb wel even in een A6 gezeten. De pasvorm is uitstekend met mijn 1.85 beter dan bij Mercedes. Alleen schrok ik wel dat de eigenaar mij melden dat de aircopomp reparatie 1300 euro kostte.
En natuurlijk heb ik eens achter een Q7 de lettertjes ABT zien staan. Wist gelijk, die is echt snel. Ik heb een foto gemaakt van een heel bijzondere Audi uit 1969. Die is van een duits familie lid. Die hangt in een fotolijst bij mij in de garage.
bedoel dan de audi, niet het duitse familie lid.! . oe!
opgehangen. halloween is al voorbij, wist ik veel.
Steeds meer word me duidelijk dat als je de loterij wint, je niet meteen naar Bentley, Ferrari, Porsche, en Lambourghini etc dealers moet stappen.
Natuurlijk wil je een auto die iemand niet makkelijk kan kopen, en waar geen voordelige instappers van zijn, maar deze Audi’s, BMW’s, en bijvoorbeeld VW’s zijn zo snel en perfect dat het niet uitmaakt dat je een merk rijdt die iedereen kan kopen. Met de kids achterin naar Autostad scheuren.
Vind de TT zo wel mooi. Goed nieuws is dat ie nog te koop staat ook. Je hoeft maar 36.000 af te tikken en je neemt hem mee uit DE, op NL kenteken zetten is weer een ander verhaal…
ben zelf helemaal audi minded en heb net mijn audi rs4 (2006) helaas ingerolen voor een A4 station 3.0tdi (schakel) en is opgevoerd naar 330 pk en dat rijd echt wel goed maar 0% kans tegen een RS4 geen 1 diesel trouwens, dus ook de 335d niet (spreek uit ervaring, daar speel je namelijk gewoon mee) en en een TT is inderdaar voor kappers en mooie meisjes
Hoi heb de film gezien en vind de blauwe bekleding heel gaaf, alleen de vorm van de stoelen vind ik niks. ik had zelf een audi 80 1.9 e en nu heb ik en audi A3 1.9 TDI sport uit 2000.En ik droom van een TT dus wie weet komt nog.Maar ik wil deze laten tunen en de opbouw, dus de achter-bumper vervangen.Wil graag weten waar kan ik het laten doen ,in zuid-holland.

Mvgr, Eugene

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).