Hyundai QarmaQ concept + video

Auteur: , 31 Reacties

Hyundai heeft een crossover concept meegebracht naar Genève dat moet dienen als een tentoonstelling van maar liefst 30 technologieën die het Zuid-Koreaanse merk in de nabije toekomst in haar modellen gaat invoeren. Het model is gemaakt door de Europese design-afdeling van Hyundai, in samenwerking met GE Plastics, een fabrikant van geavanceerde kunststoffen. De QarmaQ zit boordevol technologische snufjes, zoals een infrarode coating op de doorzichtige delen, die ervoor zorgt dat de warmte van buitenaf niet binnen komt.

De nadruk ligt bij dit concept op voetgangersveiligheid, die een stuk groter moet zijn dan bij conventionele auto’s door de vorm en componentkeuze van de voorkant. De QarmaQ is een lichte auto, vanwege het lage gewicht van de polycarbonaat-onderdelen, in tegenstelling tot het conventionele glas. Milieuvriendelijk is deze concept ook nog: hij heeft een 2 liter dieselmotor aan boord die voldoet aan de strenge EURO 5-norm.

Het volledige persbericht is hier te lezen.

Hyundai QarmaQ

Hyundai QarmaQ

Hyundai QarmaQ

Hyundai QarmaQ

Hyundai QarmaQ31 reacties

Heel appart.
Prachtig, ook dat interieur, hopen hopen hopen dat ie er echt komt =)
Had ik niet verwacht van Hyundai maar ik vind hem wel stoer!
Reactie van Hyundai op de Volvo XC60. Heeft wel érg veel accenten ervan in interieur en designthema. Wannabe alarm!

greetz
– Apache
ja hoor en weeeer de voorkant van de iroc :S het is heel mooi maar waarom moet iedereen hem namaken dan is hij niet meer orgineel voor vw!!!
Leuke wagen, vooral die deuren, maar wat is een teenstelling? ;-)
Die audi R8 achterdeuren …… ze zijn wel in de goede kleur..
Lekkere lage tildrempel ook van de kofferbak…NOT…
Kortom onzin ding maar… wel met vooruitstrevende technieken aan boord. Dat zal de grootste verdienste zijn van deze concept car. Iets om op vooruit te borduren. Ze zijn goed bezig bij Hyundai.
Apart ding…
Ik vind het niets (understatement of the year). Ik vind het niet mooi als de motorkap hoger is/lijkt dan de flank van de auto en dan vervolgens weer oploopt aan de achterzijde van de auto. Daarom kan een Viper mij ook totaal niet bekoren. De nieuwe XK van Jaguar vind ik een grensgeval maar deze Koreaan mag van mij vooral in Korea blijven.
een beetje hatchbackachtige suv
Aparte auto…
by the way samenwerking met General Electric Plastic is wel positief ;)
vreemde auto, niet echt super lelijk, achterlichte zijn wel mooi
Hyundai Qarmaq, Nissan Qashqai.. WTF? Stop maar een Q in de naam en het is cool? What’s next.. Spyker Q & Q?
Tjek die deuren…maja…tis nog een concept…dus: ff laten zien wat we hebben verzonnen en wat we kunnen…zo komt ie never nooit nie op de weg.
@ Bad Pritt, nee de Spyker Q-thousand, Quickest road car in the world.
ik vind het stiekum ook wel wat!
idd beetjes onhandig hoge laadrempel achterin )-:

maar wel gaaf gedaan met die deuren ect
IK VIND HEM PRACHTIG

mag van mij zo uitkomen

gebeurd niet want dit is wel duidelijk echt een concept met die stoelen en die LED verlichting binnen
@ Bad Pritt

Zo heeft de lelijkste SUV ooit ook ’n Q in z’n naam: de audi Q7
Erg mooi! Hyundai is heel erg goed bezig!!
Hmm. Op deze foto’s ziet hij er ineens stukken beter uit!
Ziet er best mooi uit. Vooral de voorkant met de scherp gesneden koplampen en de mooie grille. Heel aparte deuren, net alsof er een deel van het bodywerk er gewoon afgenomen kan worden (zeg maar het achterportier). Vind het jammer dat de neuzen van een aantal auto’s al hoger zijn, maar op deze auto komt het goed uit, het maakt ‘m robuuster. Het is alleen niet echt aan te bevelen voor de luchtweerstand.
64-JV-DS (nee, géén autokenteken)
Wat een verschikkelijk apparaat! Thums down on this one.
wat een gebakken lucht weer
houdt dat zwaartepunt nou laag!
@ Florijn – daarom zit er ook plastic in de ruiten en geen glas. Dat schijnt de helft van het gewicht te besparen, daar bovenin de body – dus het zwaartepunt van deze offroader wordt wel degelijk naar beneden gebracht. Of vind je dat ze alle offroaders maar af moeten schaffen?
@ Apache – misschien ben je niet zo in het thema thuis, maar hoeveel tijd denk je dat er tussen de ontwikkeling van een ontwerp en de onthulling op een autoshow zit? ;) Kijk eens naar de laatste concepten van Hyundai – die hebben Volvo echt niet nodig om inspiratie op te doen hoor.
@ Joost – Die IROC (zelfs de naam is van een oeroude Chevy Camaro, de IROC-Z gejat) is al helemaal niet origineel. De grille hebben ze van Hyundai gejat, niet andersom. Kijk effe hier dan ben je ook weer bij: http://www.youtube.com/watch?v=OWn9a81RN0k voor de Genus of http://www.autoblog.nl/archive/2007/01/14/vernieuwde-hyundai-coupe-en-hyundai-arnejs-in-brussel voor de Arnejs. De Qarmaq grille is gewoon een logisch vervolg op de auto’s van Geneve en Parijs 2006. Basta.
@ Lebastille – de luchtweerstand heeft helemaal niks te maken met de hoogte van het front, maar is afgeleid van het frontaal oppervlak. Hoe hoog is het front van de ideale stroomlijnvorm – de druppel?
@ transam 73: je hebt enigszins gelijk. Het gaat idd om het frontale oppervlak, maar dan vermenigvuldigd met de weerstandcoëfficiënt Cw. dit product is bepalend voor de totale weerstand van een auto. Daarnaast is het van belang hoe de lucht langs een object stroomt, de vorm van het object bepaald dit. Een grote(re) neus impliceert min of meer dat een auto ook hoog gebouwd wordt en daarmee een groter frontaal oppervlak heeft.
@ Lebastille: de weerstand(skracht) is gelijk aan de helft van het soortelijk gewicht van de materie waarin de auto zich voortbeweegt (lucht dus in de regel), vermenigvuldigd met het kwadraat van de rijsnelheid, het frontaal oppervlak en de weerstandcoëfficiënt Cw of Cd. De hoogte van het dak, de breedte van het voertuig en de banden en in zekere zin de bodemvrijheid zijn daarin de belangrijkste en maatgevende parameters, tezamen met de -al dan niet gunstige- stroomlijnvorm van de carrosserie. Het feit dat de Qarmaq een relatief hoge neus heeft staat compleet los van de hoogte van het dak – die is immers, gerelateerd aan de motorkap, juist erg laag. Het verloop in vorm tussen de neus en het dak (zie de nogal steil achterover gekantelde voorruit) is juist gunstig vanwege de hoge neus. Nou jij weer ;)
@ Lebastille: voor de volledigheid en duidelijkheid: de Cw waarde is de factor die de ‘stroomlijnvorm’ in een getal vertaalt.
@ transam73, de formule die je aanhaalt beschrijft (F = 0.5*rho*v^2*Cw*A) beschrijft idd de weerstandskracht die de auto ondervindt wanneer deze met een bepaalde snelheid rijdt. De Cw-waarde is echter afhankelijk van de vorm van de gehele auto. In dat opzicht is de druppelvorm de beste. Wat dat betreft zou het waarschijnlijk zelfs het beste zijn om achteruit te rijden met deze auto. Van de andere kant: het zou idd kunnen helpen dat deze neus vrij stomp en bol is om deze druppelvorm ook van “voor naar achteren” te benaderen.
@ Lebastille: mooi dat je het toch nog met me eens bent geworden. Gelukkig is dit soort droge aerodynamica trouwens niet de enige richtlijn om auto’s vorm te geven, anders hadden we nooit meesterwerken als de 911 en 928 gehad (welke laatste idd een behoorlijke achteruitrijdende druppel is). Trouwens, het Kamm-Heck is niet zaligmakend hoor. Lang leve Jaray! http://de.wikipedia.org/wiki/Paul_Jaray

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).