Mannelijk inzicht

Auteur: , 58 Reacties

Afgelopen maandag ben ik de ladder van autorijdend Nederland opgeklommen. Als vrouw zijnde heb je een reputatie en om je dan als redelijk tot goede bestuurder te kwalificeren is er een Godswonder nodig. Laat ik eerlijk zijn, er was dus geen wonder nodig en zeker niet een die onze lieve Heer op z'n conto kon bijschrijven. Gewoon weer eens een ouderwetsch mannelijke inzicht in een vrouwelijk bestaan.

Dit vergt natuurlijk wat uitleg. Iedere bestuurder die de onderlinge verstandhouding tussen oprechte weggebruikers snapt, weet waarover ik schrijf. Echt inzicht heb je pas als je de de volgende zaken herkenbaar vindt: auto’s voorzien van een bumpersticker nooit voorrang geven, met één hand aan het stuur je wagen fileparkeren (wax-on-wax-off-methode), in de wasstraat je auto altijd met een velgenprogramma verwennen, na het tanken je auto iets naar voren rijden zodat de volgende auto de dorst kan lessen en etcetera. Mocht er nu een groot vraagteken boven je hoofd hangen dan ben je of een vrouw of je hebt net 24 uur je rijbewijs op zak.

Maar goed, case-analysis. Op een ruim aangelegde provinciale weg (toegestane snelheid 80 km/u) staat een wagen met overduidelijk opgestelde flitsapparatuur op het dashboard. Ik rijd in tegenovergestelde richting en kan mij weer eens vreselijk opwinden over de nutteloosheid van deze actie. Op maandagmiddag rijden daar alleen bejaarden en moeders met kroost die zich allemaal aan de voorgeschreven snelheid houden. Sommigen spelen het braafste jongetje van de klas en gaan er zelfs onder zitten, maar dat is stof voor een ander artikeltje. In de verte zie ik een A4 avant aankomen en schat zijn snelheid in op zo’n 90 km/u. Een prima snelheid op deze weg en ik zie geen reden om deze bestuurder nodeloos op te zadelen met een stukje pleepapier van Koos Spee. Ik aarzel dus geen moment en geef een lichtsignaal. De bestuurder kijkt mij goedkeurend aan en steekt zijn duim op. De volgende auto is gevuld met een kinderfeestje en de zwaarvermoeid ogende vrouw achter het stuur blikt of bloost niet van mijn goedbedoelde aanwijzing. “Kansloze actie, ze rijdt toch wel 80” denk ik. De daaropvolgende leasebak is duidelijk in zijn nopjes en ik zie een knipoog mijn richting op vliegen. Gut, dat is even wat anders dan flirten in de file!

Je merkt dat ik me nog steeds een beetje onbeholpen opstel, maar ik ben toch blij dat ik vorderingen maak. Autominnend Nederland sluit me langzaam maar zeker in de armen!58 reacties

Mannen rijden toch beter!!
Komt me bekend voor! Ik geef ook een lichtsignaal naar de tegenliggers als ik een flitser heb zien staan, maar dikwijls zie je de mensen dan kijken van: ‘Was dat iemand die ik ken?’ En terwijl ze nog over hun schouder aan het kijken zijn zien ze opeens de flits. Dan hebben ze natuurlijk door waarom ik een lichtsignaal gaf!
Moet de eerste keer nog mee maken dat een vrouw mij een waarschuwing geeft voor een flitser, maar ik woon dan ook in Belgie. Hier durven ze je kwaad aankijken als je iemand anders waarschuwt voor een flitser!
Als ik een vrouw met haar groot licht zie seinen, denk ik altijd; die zal d’r ruitensproeier wel zoeken… ;-)
@Fej: of men stopt op de eerste beste parkeerplaats om de koplampen te controleren!
@Justin: LOL!
@ Justin: LOL :-d

@ Lotte: ook leuk is wanneer ze gewoon met hun hand zwaaien als ze denken je herkend te hebben (en dan toch nog geflitst worden)
-edit: leer eerst eens schrijven-
wouw!, dat vind ik echt knap dat jij met een verschil van 160 km/u een knipoog kan ontwaaren uit het lichtelijk verduisterde gezicht van een tegenligger. maargoed, dat gaat zeker de goede kant op, flitsen voor flitsers
@Jurrian: Je bedoelt 2×80 km p/u? Dat is zeker knap van mij!
@ Lotte: wel verfrissend dat er eindelijk eens een vrouw is die de lol hiervan kan inzien zonder meteen in ‘full-atack-mode’ te springen……. Keep up the good work! Zo word je vanzelf wel in de armen gesloten…. :-)
@Justin haha, ja dat zal in de meeste gevallen ook gewoon zo zijn… maar laten we de schijn hoog houden ;-)

Nee onzin, zo slecht rijden de meeste vrouwen niet… toch? Die hebben moederlijk instinct en zo
Leuke column Lotte, btw hoe registreer ik een profiel op autoblog?
@Andreas: tnx! Tekniese vragen graag aan de redactie… (ben vrouw, jeweettog ;-))
Wel een vrouw op een AUTO BLOG site ;-)
Toeval? Neuh…… Internationale Vrouwendag!!

Tot volgend jaar, Lotte!
Ik zou eens een stukkie moet schrijven over hoe vrouwen in Roemenie rijden……waanzin!!! Ze denken allemaal de vrouw van M Schumi te zijn. Aan de andere kant……..men weet hier wel wat anticiperen in het verkeer is….dat vergeten hollandertjes steeds meer en meer…puur door de betutteling van de overheid.
Wat is in hemelsnaam een ‘leasebak’? Ik begrijp dat je een auto bedoelt die eigendom van een zekere leasemaatschappij is en die de bestuurder mogelijk via zijn bedrijf mag gebruiken. Maar wie ben jij om zo even met het blote oog (en waarschijnlijk je vooroordelen over typen auto’s danwel personen) te constateren dat de beste man (of vrouw natuurlijk) zijn auto heeft op basis van een bepaald leaseplan?

Bestaat er dan zeker ook de ‘leenbak’ (voor echt zo’n persoon die hem even kon lenen), de ‘huurbak’, de met ‘met-eigen-geld-gekochte-bak’, de ‘lening-bak’ (de auto waarvoor een lening is afgesloten, niet te verwarren met de eerder genoemde ‘leenbak’) en de ‘bak-van-het-bedrijf’…

M.a.w. wat heeft het voor zin om auto’s en personen te koppelen aan de wijze waarop dit duo is ontstaan.
Welkom in man-en-autoland! ;) Leuke column, goede actie. Toch even een reactie ook al is het via mijn mobiel (ja dat is nerdy enzo ik weet het, maar ja wat wil je? Ben een man+automaf+it’er, dus.
@Lucas: uhh…geen?
@W0o0dy: Een reactie van jou mag niet ontbreken, dus tnx!
@ Lucas:
kom op zeg… soms is het gewoon overduidelijk…dat weet je zelf ook..!
ben je soms op je tenen getrapt omdat je zelf een LEASEBAK rijdt? (ik rij er ook een hoor, maar reageer niet zo)

@ lotte: Leuke column dame!
Geeft inderdaad een goed gevoel mensen op die manier te helpen en te zien dat ze je snappen :)

Toch moeten we K. Spee goed genoeg kennen om te weten dat ze juist ergens gaan staan waar het commercieel belang het best tot z’n recht komt. De mannen en vrouwen worden niet op een plek gezet waar het geld kost, zo slim zijn ze.

Maar: elke automobilist die fatsoenlijk (maar net iets te hard) rijdt en die je een boete kunt besparen, is mooi meegenomen. Laten we daar een bijdrage aan leveren.

Dus: als vrouwen seinen: pik het signaal op en knipoog naar de vrouw als dankbetuiging ;)
Goed bezig Lotte ! Knipperen met groot licht voor tegemoetkomers en alarmlichten aan voor achteropkomend verkeer ;)! Als iedereen dat nu in NL doet is ’t ook niet meer leuk voor de flitsbrigade. Er wordt dan welliswaar geflitst maar zonder verdere kosten voor iedereen !
@E 320T CDI: dankjewel
@SugarFree: right on!
@Wouter: goede tip van die alarmlichten. Er gaat een wereld voor mij open! ;)
@JJ en Andreas: draai al een tijdje mee hoor… http://www.autoblog.nl/archive/author/lotte/
Fiat Coupe 20v Turbo
@ Lucas: ga maar dikke boehoe doen.

Soms is het gewoon zo duidelijk dan mag je generaliseren. En wat dan nog als het een keer niet klopt, het is niet zo dat je de persoon in de ‘lease bak’ uitscheld, fysiek geweld aandoet of zelf ook maar lichtelijk kwetst met deze gedachten. De enige die, volgens mij, hier gekwetst wordt ben jij.
Hoe oud ben je dan Lotte?
Super om elkaar te waarschuwen met lichtsignalen.

Maar was er een tijdje geleden niet een discussie hierover?
Ik meen dat K. Spee ooit zei dat hij dit wilde verbieden en bestraffen met boetes onder het mom van ‘nodeloos gebruik maken van lichtsignalen’ en hiermee het ‘brengen van onrust in het verkeer’ of zoiets…
Net als dat je niet mag toeteren naar een bekende…
@Fiat Coupe 20v Turbo: … on top of that, ik was zelfs gecharmeerd van de knipoog! ;-)

@Andreas: 29
Okay, wat voor auto?
@Andreas: lees m’n artikelen maar!
Het is efficienter als je het gewoon zou zeggen :-)
@Andreas: het is beter voor de bezoekcijfers als je zelf even klikt. Haha! ;-)

Ik zal even quoten: Als je iedere dag hetzelfde stuk rijdt in een auto die wel zo heet, maar eigenlijk weinig wegheeft van een warme stroom lucht (rara?), dan beleef je plezier aan een bakkie pleur met peuk.

http://www.autoblog.nl/archive/2006/10/26/smokers-delight#post-7153

Fijn even m’n artikelen pluggen!
@Michiel: als er iemand onrust in het verkeer brengt… ;)
ben jij dat op de foto..
@Andreas: nee dat ben ik niet. Graag weer ontopic!
affirmative =)
Leuk stukje propaganda ;)
Beste Fiat-20v-turbo-injectie-4banden-een-motor-en-wat-deuren-en-oja-ramen-in-de-deuren,

“ga maar dikke boehoe doen”, die uitspraak van je begrijp ik niet, ik houd me aanbevolen voor een vertaling.

Daarnaast snap ik niet wat je voor punt wilt maken. Had ik het over uitschelden dan? Of soms over generaliseren? Ik bedoelde het niet zozeer als iets negatiefs, maar juist meer als: hoe kun je aan een auto zien van wie die auto is. Lotte had het erover dat er een “leasebak” kwam aangereden, nou dan is het niet zo dat er bij mij ineens een lampje gaat branden. Daarmee bedoel ik dat de benaming zo algemeen is, dan kun je net zo goed zeggen “daar komt een auto aan, je weet wel, zo’n stuk blik met 4 wielen”, even abstract.

En nee beste heren (blijkbaar dus ook dames), ik rijd geen lease-auto, nog veel slechter namelijk: een verroeste fiets en een OV-kaart voor de taxi, je weet wel, die hele lange gele met chronische vertraging… Juist, ondergetekende is student.

Groet!

P.s.: En, maar dit is misschien wel mierenneukerij, ik vind het ook knap dat je op een provinciale weg van een tegemoetkomende auto kunt zien dat hij ong. 90 rijdt.
@Lotte,

Wat een leuk geschreven artikel! En ja, er zat inderdaad een groot vraagteken boven mijn hoofd. Maar dat kon weggenomen worden, na een geduldige uitleg van mijn vriend. ;)

Zelf heb ik er weinig ervaring mee! Ooit eens een MX-5 zien seinen? Tegen de tijd dat de koplampen omhooggeklapt zijn, is die tegenligger al geflitst.

Desculpe me!

Alleen die lui die met hun lampen seinen, terwijl ze achter mij rijden, snap ik niet (Of ben ik daar teveel vrouw voor?!). Dus negeer ik ze maar…
@Hester. Ik zal je even helpen met je laatste probleem; als er iemand achter je rijdt en seint met zijn lichten, dan betekent dit dat je ongeveer twee baantjes naar rechts moet opschuiven zodat die persoon erachter er langs kan. Dit moet niet al teveel gevaar voor je opleveren, aangezien je waarschijnlijk dan ongeveer 85 km per uur rijdt waar 100 is toegestaan en er toch niemand rechts naast je rijdt. Succes volgende keer en nu maar hopen dat je dan wel toevallig in de spiegel kijkt (en dan bedoel ik niet alleen om je make-up te controleren, maar daar waar die voor bedoeld is….). ;-)
@Lucas: duidelijk is dat je een negatieve reactie geeft op mijn schrijfwijze en vragen stelt bij de herkomst van mijn ervaring. Dat is helemaal prima, maar ik kan je niet bewijzen dat wat ik meegemaakt heb nu eenmaal zo gebeurd is. Of misschien heeft jouw gele taxi een stationnetje bij een timewarp? Daarnaast, welkom in de wondere wereld van een stukjesschrijfster en haar hersenspinsels.

@Hester: hahaha! Heb ik ook weleens…misschien is 80 km/u op een snelweg toch niet zo’n goed idee? ;-)
@ Lotte: 80 km/u op de snelweg is wel lekker rustgevend!
Heb het zelf een keer uitgeprobeerd, weet je nog?

http://www.vandenbrinkdesign.com/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=54
@Michiel: pluggen maar! ;-) Yep, weet het nog! Autoblog krijgt nog rekeningen van psyciaters van getraumatiseerde bestuurders die die dag achter jou zaten…
Pluggen is leuk. ;)

“stukje pleepapier van Koos Spee” ?
Ik heb speepapier op het toilet. :)
@Michiel: LOL! Veegt vast lekker weg!
Ik herinner me nog toen ik een klein jongetje was, dat je de gendarmerie kon zien van mijlenver omdat ze te trots waren om zich weg te steken…
dat waren pas tijden…
@Justin,

Goh! Ben jij ook zo’n macho met vooroordelen?
Natuurlijk rij ik niet al te hard, zeker niet op een mooie dag als vandaag! Lekker de kap naar beneden en genieten van de zonnestralen! Dan ga je toch geen 120 km/u rijden?!

O ja, jij zit dan natuurlijk te bakken in je zwaar opgevoerde, overbespoilerde, niet verlaagd maar puur door z’n veren gezakte (want volgeplempt met ‘audio’)…Golfje/Civic/Astraatje!!!

Ja, dan rij ik inderdaad rustig 90 km/u of zo, want de kapper is al duur genoeg! ;) En als de MX-5 dicht moet blijven, rij ik niet harder dan ca. 110 km/u.

Stoffen kap, weet je nog.

En dan durven ze mij een ‘dom blondje’ te noemen. Als ik haast heb, pak ik wel de Hyundai Coupe van mij vriend wel (Hij rijdt liever op de motor naar het werk).

Ik zeg maar…van een cabrio moet je leren genieten. MX-5 rules!
Fiat Coupe 20v Turbo
@ Lucas: doe eens dikke boehoe staat voor ga eens ff lekker huilen, zo kwam je reactie namelijk, blijkbaar onterecht, op mij over.

Ik bedoelde niet dat iemand die lease bak rijder uitschold, maar jij deed het overkomen alsof Lotte de persoon in kwestie zwaar onrecht aangedaan had door te veronderstellen dat de auto geleased is. Zeker is dat het jou niet aanstaat dat mensen de term lease bak gebruiken (staat voor mij gelijk aan huilen vandaar).

Dan zeg je dat de term lease bak zo algemeen is… misschien voor jou ja, maar ik geloof dat een heel groot deel van Nederland zich een mooie voorstelling kan maken van een lease bak als de term gebruikt wordt.

Als het hier nou ging over buitenlanders en er was met de term werklozen gesmeten als synoniem dan had ik me goed kunnen vinden in een afwijzing van dit soort termen, maar in geval van een lease bak kom op zeg… Maak je druk om belangrijke dingen maar niet over iemands vooroordeel over bepaalde auto’s omdat die toevallig vaak geleased worden.

@ Lotte ik was nog vergeten te zeggen: leuke column!!

Groeten Fiat Coupe 2 liter 5 cilinder 20 kleppen turbo injectie motor executive met electrische ramen en spiegels wielen stuur stoelen een heleboel blik deuren ramen antenne achterbank matten radio speakers subwoofer en een knuffelbeertje op de hoedenplank.
@ lucas: Komt goed jongen!
Haha, ik houd al op jongens. Het was in ieder geval lang niet zo slecht bedoeld als jullie denken. En denk niet dat ik laffe middenklassers als Laguna’s, Vectra’s, Passats, Mondeo’s, Tourans, Scenics etc. verdedig, wil alleen zeggen dat Polo’s veel geleaset worden, maar de 730d van pa is ook lease.
Tja, sorry Lotte. In mijn ideale wereld krijgen vrouwen geen rijbewijs :)
… maar een liaan? ;-)
@Lotte: hij slaat ze met een bot buiten westen en bezorgt ze dan op de plek waar ze moeten zijn, per liaan.
Lotte, super leuk dat je autoblogt hoor! Was even een beetje aan het pesten…..

Leuk stukje!
Wie zegt dat ik uberhaupt iets terug ga geven? Ik zat te denken vrouwen kunnen mooi mee met de invalidenbusjes. Zelfs fietsen vind ik nog te gevaarlijk voor vrouwen. Er zijn uitzonderingen maar die bevestigen alleen maar de regel dat vrouwen het liefst aan van alles en nog wat denken terwijl ze op het verkeer moeten letten. ;)
@ Hester: het was uiteraard met een knipoog, dus kom maar weer van die kast af hoor…. ;-) (dit is dus ook een knipoog..). Als je op zo’n mooie dag vrij bent en de luxe hebt om met je MX-5 lekker te gaan toeren, dan moet je dat zeker doen, maar niet op de linkerbaan met 90 km/h omdat anders je haar door de war raakt… er zijn gewoon nog mensen die op zo’n mooie dag wel de economie draaiende moeten houden. Voor jouw beeldvorming; ik rijd niet in een overbespoilerde golf o.i.d., maar een zeer decente Volvo V50 waarin ik niet zo snel zal gaan zitten bakken, want dan zet ik mijn ECC gewoon een graadje lager. Overigens, om meteen mijn eigen verhaal onderuit te halen; voor een blondje in een cabrio maak ik graag een uitzondering op de regel……
Ai, zijn het tegenwoordig de mannen in lullige Volvo’s V50 bestel die de economie draaiende moeten houden…
@Justin,

Denk je niet dat ik op de rechterbaan zit met mijn MX-5 in de zon??!
Waar haal je het vandaan, dat ik dan met 90 km/u op de linkerbaan zou zitten? Juist daarom schreef ik dat ik niet snapte waarom men soms zit te seinen, terwijl ze achter mij rijden over de RECHTERrijstrook!

Een kwestie van ‘beeldvorming’, wellicht?

Niet dat ik geen gevoel voor humor heb…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).