OFFICIEEL: Aston Martin is verkocht [updated]

Auteur: , 27 Reacties

Vanmiddag zal er in Londen een officiële persbijeenkomst worden gehouden waarin meer wordt verteld over de verkoop van Aston Martin. Het is inmiddels duidelijk dat het gaat om Koeweitse investeringsmaatschappijen, Dar en Adeem Investment Co, plus de Prodrive-oprichter Dave Richards.

Reuters schrijft dat Investment Dar bestaat uit een groep van andere bedrijven die gezamenlijk 15-20 procent van Aston Martin zullen kopen. De overige aandelen gaan naar Adeem Investment en Dave Richards (Prodrive) en er blijft ongeveer 15% in handen van Ford. Volgens Bloomberg zou het in totaal gaan om een opbrengst van 850 miljoen dollar (650 miljoen euro).

De deal zou ook afspraken bevatten over Design DNA wat men kan delen tussen Aston Martin en Jaguar sportwagens, evenals motoren van de Ford fabriek in Duitsland.

Update 1: Het is officieel, dit is het persbericht van Prodrive:

Prodrive chairman and chief executive, David Richards, is heading a consortium which was today, Monday 12 March, announced as the new owners of Aston Martin.

Richards is involved in the consortium on purely a personal basis. Prodrive has no financial involvement in the deal.

David Richards, 54, founded Prodrive in 1984, and has turned the British business into one of the world’s leading motorsport and automotive technology groups.

Update 2: Het persbericht van Ford:

DEARBORN, Mich., March, 12, 2007 – Ford Motor Company [NYSE: F] announced today it has entered into a definitive agreement to sell Aston Martin, its prestigious sports car business, to a consortium comprised of David Richards, John Sinders, Investment Dar and Adeem Investment Co. This transaction is the result of Ford’s decision, as announced in August 2006, to explore strategic options for the Aston Martin business as the company restructures its core automotive operations and builds liquidity.

The sale is expected to close during the second quarter and is subject to customary closing conditions, including applicable regulatory approvals. The transaction values Aston Martin at £479 million ($925 million). As part of the transaction, Ford will retain a £40 million ($77 million) investment in Aston Martin. Other terms and conditions specific to the sale are not being disclosed at this time.

“The sale of Aston Martin supports the key objectives of the company, to restructure to operate profitably at lower volumes and changed model mix and to speed the development of new products,” said Alan Mulally, Ford’s President and chief executive officer. “From Aston Martin’s point of view, the sale will provide access to additional capital, which will allow Aston Martin to continue the growth it has experienced under Ford’s stewardship. Today’s announcement is good for Ford Motor Company, good for Aston Martin and good for the UK. We wish Aston Martin every possible success for the future.”

The new owner of Aston Martin is a consortium comprised of: David Richards, founder and chairman of Prodrive, a world-leading motorsport and automotive technology company; John Sinders, an avid Aston Martin collector and a backer of Aston Martin Racing; and Investment Dar and Adeem Investment Co, international investment companies headquartered in Kuwait.

Ford Motor Company, a global automotive industry leader based in Dearborn, Mich., manufactures or distributes automobiles in 200 markets across six continents. With more than 280,000 employees and more than 100 plants worldwide, the company’s core and affiliated automotive brands include Ford, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mercury, Volvo and Mazda. The company provides financial services through Ford Motor Credit Company.

Update 3: Het persbericht van Aston Martin:

Gaydon March 12, 2007: Aston Martin is pleased to announce the start of a new chapter in its illustrious history following the announcement today that the prestigious sports car manufacturer has been sold to a consortium led by David Richards, John Sinders, Investment Dar and Adeem Investment, ending almost twenty years as part of Ford Motor Company.

The consortium is a group of sophisticated investors who are committed to the brand, its success and existing business plan which envisages growth, profitability and new products, including the much acclaimed four door concept Rapide, shown for the first time at the Detroit Auto Show in 2006.

With the full support of the investors, Dr Ulrich Bez, remains committed to the future success of Aston Martin and will lead the management team into a new era as its Chief Executive. Since his appointment in 2000 he has overseen a period of growth and investment, steering Aston Martin to its unparalleled status in the world luxury sports car market. During the past six years the company has seen a tremendous change with new headquarters, exciting new products, a successful motorsport programme and a strong corporate identity throughout the expanding dealership network.

Leading the investors is David Richards, founder and chairman of Prodrive, a world leading motorsport and automotive engineering company. He will be joining the board of Aston Martin as non executive chairman in a personal capacity.

“This is an incredible opportunity – Aston Martin is one of the world’s most iconic brands” said David Richards. “We are confident we now have all the right ingredients to take Aston Martin to even greater heights.”

John Sinders, a banker in finance and shipping from Houston, Texas and Dubai UAE, is an Aston Martin owner with a great affection for the brand on both road and track.

Investment Dar, a Kuwaiti company, is the largest listed investment company in the Gulf. It owns and manages a group of companies including banking, finance, investment and asset management, real estate, insurance, banking, and logistics. Investment Dar has total assets of US$ 3.66 billion, with net income of US$ 317.3 million in 2006.

Adeem Investment is a Kuwaiti company and owns companies in the banking and finance, real estate and hotels, transport and logistics, food and telecoms industries. It has become the fastest growing investment, corporate finance and asset management company in Kuwait with assets under management in excess of US$ 1.5 billion.

Jefferies & Company acted as financial adviser to the Consortium.

“This new partnership is a tremendously exciting opportunity for Aston Martin,” said Ulrich Bez. “Under the ownership of Ford we have become a successful, profitable company and I will be working with the new owners to build on this great foundation. It is a new beginning which will give the company the opportunity to attain an even higher level of excellence.

“This next stage in the company’s history promises to be the most exciting yet. David Richards and I have a great deal of mutual respect for each other and we are equally passionate about realising the brand’s full potential.”

Aston Martin will remain at its high tech production facility at Gaydon in Warwickshire, a purpose-built facility where a skilled workforce of 1800 employees have helped gather numerous awards from the automotive and design industries in the past five years. Aston Martin has also enjoyed considerable success on the track and the company’s sporting heritage continues to infuse every model.27 reacties

zeker een goede investering. ik blijf het de mooie auto’s vinden die aston’s
Dat word dus Prodrive Aston Martin F1 volgend jaar ;-P
Ik sta er sceptisch tegenover.
Waar zullen ze dan verder gemaakt worden?
slager korrel
En wie gaat dan nu de scepter zwaaien over dit merk?
Als ze dat allemaal samen gaan doen, komt er geheid homeles.
Afwachten maar weer. Mijn meest favoriete automerk, dus ik hoop dat er alleen maar goeds van kan komen. Hoe minder Ford hoe beter :)
Wanneer Prodrive de belangrijkste speler wordt van de 4 denk ik dat het helemaal goed gaat komen met Aston Martin. Dan is Aston Martin serieus in staat schitterende auto’s te maken die ook nog eens wegligging van formaat hebben.
@Lagonda: ik denk dat je Ford nu tekort doet. Ze hebben een hoop in Aston Martin geinvesteerd en het merk weer stevig op de kaart gezet. Dat was Aston Martin zelfstandig nooit gelukt.
@ PieterA
Want…?
Ik bedoel: ik neem aan dat je iets zinnigs hebt te melden en ik zou zeggen: deel dit met ons! ;)
We kunnen nu alleen maar hopen op het beste.
Volgens De Telegraaf is ‘r om 14.00 uur (lokale tijd, neem ik aan) een persconferentie op het Aston Martin-hoofdkwartier. Tegelijkertijd houdt ook ene D. Richards een persbijeenkomst. Ben benieuwd. :D

http://autotelegraaf.nl/vanonzeredactie/?id=43244
Ik kan er geen zinnig woord over zeggen, maar hoop dat ze de geschiedenis van het merk weten te respecteren en er geen massaproduct van maken.
Met massaproduct bedoel ik aantallen waarin Porsche de 911 bouwt.
De naam van degene die de motor gebouwd heeft op een plaatje op het blok is bijvoorbeeld zo’n special touch die behouden moet blijven, of weer ingevoerd zou moeten worden als ze het afgeschaft hebben.
Maar da’s mijn mening natuurlijk…
Tja, niet handig dat ze de kolos met diepe (weliswaar lege, maar toch) zakken kwijt zijn. Tuurlijk, prodrive is bekwaam, Aston heeft de naam, maar is er voldoende geld om door te ontwikkelen? Blijft Bez aan? Belangrijke vragen, en geen recept voor onverdeeld vertrouwen in deze contstructie.
@Lagonda,

Als dit je favoriet merk is, mag je Ford best wel dankbaar zijn, zij hebben het merk terug leven in geblazen en dankzij hen bestaat het nog tot op heden.
UPDATE! Het is officieel, zie ook het aangepaste artikel hierboven.

Een consortium onder leiding van David Richards is de nieuwe eigenaar. Richards heeft dit op persoonlijke titel gedaan, Prodrive is er financieel niet bij betrokken…
En nog een update: The sale is expected to close during the second quarter and is subject to customary closing conditions, including applicable regulatory approvals. The transaction values Aston Martin at £479 million ($925 million). As part of the transaction, Ford will retain a £40 million ($77 million) investment in Aston Martin. Other terms and conditions specific to the sale are not being disclosed at this time.

Het gaat dus om 479 miljoen pond, dat is 700 miljoen EUR!

Ford behoudt zoals ik het nu begrijp zo’n 7,5% aandeel in AM…
hmmm word de rapide nu nog duurder :P
And ze dzjerman stays.
Al met al denk ik dat AM het slechter had kunnen treffen met de investeerders.
Stel je voor dat een of andere Rus (ik noem geen namen *kuch*Smolensky*kuch*) het had overgenomen! ;)
@Klassiekerrally
Precies. Je kunt Dave Richards van een hoop beschuldigen, maar auto(sport)liefhebber is ‘ie sowieso.
De sleutel is Bez: hij is waars. mede-eigenaar geworden van de tent. Dat biedt vertrouwen. Het enige is de inversteringscapaciteit die de nieuwe combi heeft. Zeker als ze ook nog wat schuld aangaan om de zaak te kopen…
(@Rossi)

Gaaf dat Prodrive ook aandelen heeft. Ferrari, Spyker en Aston Martin aan de start van een F1 race.
lincoln mark8
gefeliciteerd en wens u goede zaken… ..kijk zo kan het ook.
Telegraaf zegt dat Aston motoren blijft krijgen van Ford? Dat was nou juist the weakest link toch? Een V6 mondeoblok aan een ander v6 blok lassen, en dan verkopen voor een ton aan de klanten..wat een afzetterij.
De aandelen zouden het beste naar Ford kunnen gaan. Die heeft gevoel voor design. Zoals de New Edge modellen van de jaren negentig…
@ Cars
Eh… Ford heeft nu net de tent verkocht. Ze waren zo’n twintig jaar eigenaar, hebben Aston Martin min-of-meer van de afgrond gered en er (sinds zo’n drie jaar) een winstgevend bedrijf van gemaakt.

Maar nu verkeert de Noord-Amerikaanse tak van Ford in financieel noodweer en besloot de directie de enige winstgevende dochter te verkopen.
@Tarzan,

de V12 motoren zijn Cosworth blokken.
zou het kunnen dat met die overname de auto’s wat goedkoper worden of heb ik het mis? Ik vind ze eigelijk wel schandalig duur en ik hoop dat ik me er later mss een kan aanschaffen en mn droom verwezelijken.. ;) prachtwagens die astons!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).