Column nu: de handsfree-leugen

Auteur: , 60 Reacties

Nederlanders houden van regeltjes. En zodra er regeltjes verzonnen zijn, is het voor onze overheid niet makkelijk om daar afstand van te doen. Een mooi voorbeeld van deze koppigheid is het verplichte handsfree bellen in de auto.


Dankzij vele onderzoeken is inmiddels duidelijk dat er voor de automobilist geen verschil is tussen handsfree of handheld bellen. Het gaat namelijk niet om de fysieke handelingen met onze mobiele unit, het gaat om de mentale afleiding. En deze mentale afleiding is uiteraard hetzelfde, of je nou belt met een mobieltje in je hand, of je belt met zo’n achterlijk oordopje.

Eerst een stukje geschiedenis. Vanaf 30 maart 2002 is het verplicht om in de auto handsfree te bellen. De minimale boete die je kunt krijgen voor niet-handsfree bellen is zo’n 130 Euro. Da’s best pittig en voor vele volgzame burgers een reden om hier gehoor aan te geven.

Toch waren er ten tijde van deze nieuwe wetgeving al genoeg onderzoeken voorhanden waarin duidelijk werd dat handsfree bellen niet veiliger is. Australische wetenschappers concludeerden dat degene die achter het stuur telefoneert, slechter rijdt, ook als hij of zij handsfree belt.

Vervolgens was er onder andere een onderzoek van het Zweedse Nationaal Instituut voor Wegen- en Transportonderzoek welke uitwees dat handsfree bellen in de auto niet veiliger is dan telefoneren met het mobieltje in de hand. En ook het SWOV concludeerde hetzelfde, dit instituut claimde notabene dat het rijgedrag onder invloed beter is dan het rijgedrag tijdens bellen. Zelfs ons nationale clubje voor verkeersveiligheid, 3VO, is het niet geheel eens met de huidige wetgeving. Het verbod op bellen zonder carkit in de auto geeft bestuurders een vals gevoel van veiligheid, aldus de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie.

En toen was er vorige week Koos Spee, presentator annex struikrover en parttime paragnost, die liet weten een offensief te starten tegen automobilisten die met hun GSM in de hand bellen. De pakkans voor het niet-handsfree bellen gaat volgens de verkeersofficier van justitie fors omhoog.

Dit is natuurlijk de grootste onzin. Wat is de volgende stap? Controles op het verwisselen van CD’s, het eten van een broodje, het praten met je passagiers, het instellen van je navi? Niet geheel een onrealitisch scenario in ons mierenneukerige landje. En laten we niet vergeten, mocht het zover komen, dan moet handsfree bellen natuurlijk ook worden verboden. Maar hoe moet je dat in hemelsnaam controleren? Nee, al zou men het willen dan nog is het niet te handhaven.

Dus wat blijft er over, welke mogelijkheden zijn er nog? De wet terugdraaien? Lijkt mij een goed plan, maar waarschijnlijk zal Koos dan een andere manier vinden om automobilistje pesten tot een kunst te verheffen.

[ gepubliceerd op nu.nl, 14 maart 2007 ]60 reacties

Koos Spee? Doet me denken aan een ZEER huiselijk vadertje, alles goed en perfect! Ba, WEG ER MEE.
Sigaretten roken in de auto mag van mij part ook verboden worden.
Politiek en wetenschap gaan zelden hand in hand. Zie ook bijv. het CO2 debat. Een overheid wil zoveel mogelijk macht. Dat doe je door mensen bang te maken en dat door valse verhalen wereld in te sturen. Daarop kan de overheid zomaar anticiperen met een nieuwe regel. Kijk eens voor de grap in het wetboek en kijk hoeveel flauwekul daarin staat. Geen enkele burger kent alles uit zijn hoofd en zal ooit wel een keer daarmee genaaid worden.
leuk stuk, verkeerde conclusie. De enig juiste oplossing, waar je zelf ook al op zat af te sturen, is het bellen in autos helemaal te verbieden. Beetje vreemd dan om voor te stellen om niet-handsfree bellen weer legaal te maken als je juist een aantal alinea’s daarvoor aangeeft hoe gevaarlijk bellen wel niet is.
VanNispentotSevenaer
Niet bellen in de auto. Punt. Hoe wil je dat bewerkstelligen? Gewoon autofabrikanten verbieden een telefoon erin te zetten! Als je voor een ander land het stuur aan de andere kant zet dan kun je ook in dit land de telefoon eruit trekken (of makkelijker, er niet in doen)
@ Hanse en VanNispentotSevenaer, wat doe je dan met auto’s waar er nu een telefoon in zit ingebouwd, ongeveer bijna elke luxe auto vanaf 1995.
Lol @ advertentie: Rabo Mobiel
Nice column
Falderalderie….falderadera….en ik woon in Roemenie…dus geen last van…ghehgeghe en hier belt iedereen vrolijk met het debieltje in de hand achter het stuur…..niet omdat ze geen carkit kunnen betalen (boete is overigens 70 euri), maar omdat het wel stoer is in hun dikke BMW’s en Audi’s….tsja.
gaat nergens over, nog even en je mag niet eens gepijpt worden tijdens het rijden
Ik heb zelf de ervaring dat het handsfree bellen even ‘onveilig’ is als het praten met je passagier(s). Dit is iets wat prima kan en misschien wel een beetje afleid, maar het stelt mij in staat om nog altijd veilig en zonder doden / gewonden door te rijden.
Het niet handsfree bellen daarentegen is in mijn ogen toch écht gevaarlijker, je rijdt namelijk met één hand minder. Maarja, het zal wel weer aan mijn briljantie op de weg liggen ;), aangezien er heel veel mensen zijn die ook niet kunnen fietsen & bellen tegelijk en dat kan ik ook al zo goed :P
Waar is Rick dos eigenlijk? Vroeger stond ik elk topic wel minimaal één bericht van hem. Nieuwe naam misschien?
gewoon autorijden verbieden, dat is ook onveilig…
Even voor de duidelijkheid want ook hier wordt het zoals bijna altijd weer verkeerd gezegd: handsfree bellen is NIET verplicht, hands-on bellen is niet toegestaan dat is iets heel anders.
@ Onehp

Precies! Gewoon alle auto’s verbieden! Wat heerlijk lijkt me dat, elke snelweg wordt de natte droom van iedere wielrenner en al het overgewicht in ons landje is hup in een jaar verdwenen! Schonere lucht, meer ruimte, al die parkeergarages waar starterswoningen in kunnen worden gebouwd, DE oplossing gewoon!
ik vind het owk hoor, gewoon toestaan dat bellen in de auto… het is gewoon een regel om geld mee te verdienen.

die koos spee… soms vraag ik me af of hij zelf wel eens op de weg zit…. zou hij zijn rijbewijs wel hebben.
@Hanse: als bellen in autos helemaal verboden wordt, hoe wil je dat dan controleren? mag niemand meer praten/meezingen, etc?

@Ejay: die rabo mobiel banner past inderdaad goed;)

@onehp: niet geheel onrealitisch dat dit in Nederland ooit gaat gebeuren…

@HenkieH: dank voor de bijdrage!
Handsfree bellen is: Twee handen aan het stuur en gemakkelijker het zicht rondom in de gaten houden (bijv: dode hoek) Kijk maar eens naar de rechter of linker dode hoek met je hand aan je oor.
Het is dus echt wel wat veiliger naar mijn mening. Daar verandert de verdraaide conclusie van een onderzoek niets aan.
Jullie kunnen ook wel over alles zeiken he!!
Column sus column zo… man, man, man… zeiken over files, over benzine, over de politiek, over km heffing, over Chinezen, over de verkoop van merken, over tuners… nu weer over een dopje in je oor.

Ik wordt er niet goed van om telkens dat gemekker te lezen.
@Robin: dit is waarschijnlijk wel iets voor jou:
http://www.autoblog.nl/archive/2007/02/17/column-nu-jij-en-je-auto
@Robin: het is toch vreselijk dat jij gedwongen wordt om columns te lezen!! Weet je wat? Het is prima weer, ipv lezen kan je vandaag ook naar de kinderboerderij gaan. Daar hoor je pas echt gemekker! Dat zet alles vast weer een beetje in perspectief ;-)

@autoblogger: ik maak graag van de gelegenheid gebruik om mijn artikeltje weer even te pluggen: http://www.autoblog.nl/archive/2006/10/26/smokers-delight#post-7153
@autoblogger
hahaha, kijk daar kun je tenminste iets mee!
Quote autoblogger: “Dankzij vele onderzoeken is inmiddels duidelijk dat er voor de automobilist geen verschil is tussen handsfree of handheld bellen. Het gaat namelijk niet om de fysieke handelingen met onze mobiele unit, het gaat om de mentale afleiding. En deze mentale afleiding is uiteraard hetzelfde, of je nou belt met een mobieltje in je hand, of je belt met zo’n achterlijk oordopje.”

Even to-the-point. Heb je ooit een nummer handmatig opgezocht in je telefoon terwijl je aan het rijden bent? Wat de overheid wil is dat iedereen uiteindelijk gewoon allemaal met de stem zijn mobiel bedient. De hybride tussenvormen met dopjes en snoertjes etc etc zijn gewoon een tussentijds iets. Wat men gewoon wil voorkomen is dat de sms jeugd als die straks achter het stuur zit niet continu aan het sms-en is.
oh ja kunnen jullie in de huisregels of op een andere plaats even uitleggen hoe je die zogenaamd eenvoudige tags moet gebruiken, ik blijf het fout doen.
Over Koos Spee gesproken: kunnen ze het programma “Wegmisbruikers” niet verbieden? Dat programma is dé spreekbuis voor Koos Spee en is pure propaganda voor zijn ondoordachte moraal-met-de-opgeheven-vinger-beleid. En dat ventje dat dit Veronica-programma presenteert is niets meer of minder dan een collaborateur van Koos Spee en daarmee zeer gevaarlijk voor de volksgezondheid (tenminste mijn gezondheid, ik word altijd kotsmisselijk van beide “heren”).
Laten we even bij de feiten blijven. Handsfree bellen is onveiliger dan helemaal niet bellen. Maar met de handen aan de telefoon bellen is nog veel onveiliger.
Dat is ook wat die onderzoeken zeggen: uit het Zweedse onderzoek via nu.nl “Vooral een nummer intoetsen of een sms lezen is gevaarlijk” en hoe doe je dat? Inderdaad met de handen aan de telefoon! Dat is dus niet handsfree!
Henk van der Weide
Het is natuurlijk wel zo , dat ik elke dag van die malloten met de mobiel in de hand zie auto rijden , en dan moeten ze wegrijden of een bocht maken of schakelen en dan staan ze bijna stil.Want dan komen ze een hand tekort,die ASO`S .
Bel nooit handsfree. Ja, handfree from the steeringwheel when i’m calling.. ;)
Dit was al bekend vlak na de invoering het verbod op bellen met het mobieltje in de hand. Dat is inmiddels, nou wat zal het zijn 7 jaar geleden geweest zijn? Waarom komen jullie hier nog mee, dit is zo’n verschrikkelijk oud nieuws, ja sorry dat ik het zo cru moet zeggen.
@Rick: we claimen niet dat het nieuws is, het is een column. Waarbij ik overigens refereer aan herr Spee, die het weer enigszins actueel maakte…
Het is soms wel zot ook wat je allemaal ziet, mensen die in de ene hand een sigaret hebben en in de andere hand hun gsm en dan kunnen ze niet mee met de stroom waardoor er risicovolle situaties gebeuren.

Ik vind dat ze roken zouden moeten verbieden tijdens het rijden.
@ Marshall, dat ventje heet André van der Toorn en houdt zich ook niet aan de verkeersregeltjes: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/047248.html
Is handsfree bellen verplicht? Ik ben toch niet verplicht om te bellen in de auto?
wat is er nou erg aan handsfree bellen, doe dat gewoon is toch veel fijner.
Het is niet alleen in Nederland zo, dit zijn voor zo ver ik weer Europese regels en die kan je niet zo 123 veranderen.
GezondVerstand
Niet meer met je ogen knipperen onder het rijden a.u.b.

Als je 120 rijdt dan is dat meer dan 30 meter zonder zicht rijden!!!!!

Kom op Spee doe er eens iets aan. Scheelt toch al gauw een dode per jaar…..
Wat een onzin, bellen in de auto (wel-handsfree) leidt net zoveel af als een gesprek met degene op de passagiersstoel? Sterker nog, met iemand naast je kijk je hem tijdens het gesprek af en toe nog een keer aan, iets wat je met handsfree bellen niet doet en dus je ogen op de weg houdt?

Niet-handsfree bellen daarintegen leidt misschien wel net zo min af als handsfree en een gesprek in de auto, maar ik kan je wel vertellen dat je je in bochten gaat wringen om te schakelen. Ik snap niet hoe ze tot de conclusie kunnen komen dat dat niets uit maakt. Probeer jij maar eens met je mobiel in de hand terug te schakelen voor een scherpe bocht op een 80 weg, met allemaal leuke bomen aan de ene, en tegenliggers aan de andere kant.

Niet-handsfree bellen verbieden, prima, maar wel op grond van de fysieke beperkingen dat dat met zich meebrengt. Dat geneuzel over afleiding is dikke bullshit, ik denk dat ze dat meten bij onervaren rijders die sowieso al hun hersens voor 100% nodig hebben om het ding recht op de weg te houden zonder andere blikken te raken.
Handelingen verrichten in de auto, die ervoor zorgen dat je niet meer in staat bent veilig aan het verkeer deel te nemen, zijn al sinds jaar en dag verboden. Je kunt ervoor bekeurd worden en wanneer het tot een ongeval leidt, zelfs voor in de cel belanden (9 jaar wanneer er doden vallen). Wie handsfree bellend zijn zaken vanuit de auto regelt en zich veilig waant, kan nog wel eens van een koude kermis thuiskomen, wanneer het mis gaat. Bij de telefoonmaatschappij kan immers achterhaald worden dat je aan het bellen was ten tijden van het ongeval. En daar zijn al mensen voor veroordeeld. Een aantal jaren geleden in mijn woonplaats een vrouw die, druk in gesprek, een fietser over het hoofd zag en doodreed.
Voor handheld bellen vond men het nodig nog een apart verbod in te stellen, om het bekeuren zo eenvoudiger te maken.
Wat een onzin om te stellen dat handsfree bellen net zo gevaarlijk is als handheld bellen.

Bij handheld mis je een hand, bewegingsvrijheid en een deel gezichtvermogen.

Ik snap werkelijk niet dat er mensen zijn die vinden dat je gewoon deel zou mogen nemen aan het verkeer als bestuurder met een GSM tegen het oor. Wordt eens wakker, het IS gevaarlijk.

Of is het de schuld van al die doden die gevallen zijn door handheld bellende chauffeurs ?
Sigaretten roken in de auto mag van mij part ook verboden worden???
Hoe peuter je dan in je neus? je vrouw, of stop je er een snotkever in!!
3VO heet tegenwoordig weer VVN…
Nou, dan heb je het dus echt niet begrepen. Al die regeltjes hebben namelijk NIETS te maken met verkeersveiligheid maar alles met de schatkist. Het doet er dan ook niet toe dat die regels niet te handhaven zijn. Daar gaat het immers niet om. Sterker nog, niet handhaafbare regels vergroten de kans op niet-naleving en daarmee kansen voor het uitdelen van boetes. Dit is ook de standaard modus operandus van de moderne struikrovers: Ze maken een woud aan regels, de een nog absurder dan de ander, om dan vervolgens te pas en te onpas uit het woud tevoorschijn te springen en geld te eisen omdat er weer een of andere regel overtreden zou zijn. De vergelijking met struikroverij is dan ook geheel op zn plaats.
hmm ouwe koeien…
maar uh… bellen met eentje in de hand en schakelen is toch lastiger dan handsfree
Wat willen jullie hier nu mee bereiekn? Dat bellen in de auto helemaal verboden wordt? ‘k moet er niet aan denken.
Yep, de schrijver van dit artikel lijkt ermee te willen bereiken dat omdat handsfree bellen niet verboden is….en handsfree net zo gevaarlijk ‘schijnt’ te zijn als handheld bellen, handheld bellen ook maar gelegaliseerd moet worden.

Beetje omgekeerde wereld lijkt me. Handheld bellen is gevaarlijk vanwege de fysieke beperking. En dus terecht dat het bestraft wordt. Het onderzoek is in het leven geroepen om aan te tonen dat handsfree bellen net zo gevaarlijk zou zijn vanwege de mentale afleiding, en dus -ook- verboden zou moeten worden.

Net zo gevaarlijk wordt het echter nooit, aangezien beide een gelijke mentale afleiding geeft, waar bij handheld bellen de fysieke beperking nog bijgeteld moet worden.

Het lijkt me dan ook dat dat hele vergelijk door de plee kan worden gespoeld en men maar eens moet aantonen dat louter de mentale afleiding een probleem veroorzaakt. En als dat zo blijkt te zijn, laten we dan ook maar meteen een geluidsdicht compartiment maken voor de bestuurder, want hetzelfde gesprek voeren met degene naast je brengt evenveel mentale afleiding met zich mee.
-edit: nou nou, beetje minder fanatiek graag….
En wat concludeerd Autoblog zelf? :P
uuhm mag je dan eigenlijk wel met een banaan net doen als je belt en dan de politie in de zeik nemen??:P
wil ik eens proberen
-quote-
En ook het SWOV concludeerde hetzelfde, dit instituut claimde notabene dat het rijgedrag onder invloed beter is dan het rijgedrag tijdens bellen.
——–
Kan ik me best voorstellen eigenlijk. Mits het bij 2 glazen ofzo blijft dan…

Verder vraag ik me af hoe ze het hebben uitgevoerd: solide wetenschappelijk onderzoek hiernaar is bijna onmogelijk omdat mensen wéten hoe/waarop ze worden onderzocht…
Dan kunnen ze deze handelingen ook gaan verbieden:

– cd’s omwisselen
– spiegels goed zetten
– je opmaken
– ramen open maken
– airco aanzetten

Met andere woorden je mag niks anders dan alleen autorijden. Want dit soort dingen zijn ook mentale afleiding.
gewoon alles verbieden en alles controleren! goed voor de werkgelenheid, whahahaa
Ik heb heel sterk de indruk dat er (de wetgever/de industrie) grote commerciële belangen meespelen.
1. Waarom kan je met de handsfree functie die op je gsm zit nog steeds niet behoorlijk bellen (technisch zou dit moeten kunnen – om een (erg dure) extra carkit te kunnen verkopen?)
2. Waarom kan je met de meeste gsm’s standaard géén twee simkaarten gebruiken? (ook dit is technisch mogelijk!!)

Ik geef toe : elke extra handeling achter het stuur neemt een stuk van je aandacht weg en is potentieel gevaarlijk.

Waarom verbied men een gps in de auto niet ? (dat is pas erg gevaarlijk – er zijn al heel wat dodelijke ongelukken mee gebeurd – maar die komen niet of nauwelijks in de pers)
Controleren? Makkelijk toch?

Iedereen die een ritje met de auto wil doen moet dit veertien dagen op voorhand aanvragen middels een nauwgezet te volgen procedure in viervoud.

vervolgens dient men te wachten tot een Bevoegd Begeleidend Controleur (BBK) wordt aangeduid. Deze neemt ZELF contact met U op om te melden wanneer de rit kan doorgaan.

Indien U het eens bent met het moment zoals dat voorgesteld wordt door de BBK dient U hem op te wachten bij de Wettelijke Standplaats Van Uw Auto (WSVUA).

U voert de rit uit samen met de BBK en volgt diens bevelen tijdens de rit nauwgezet op. Hij zal vervolgens een rapport opstellen dat bij Uw dossier wordt gevoegd ter evaluatie van Uw rij-evolutie.

De kosten van dit alles worden rechtstreeks ingehouden van Uw loon. Makkelijk toch?
Eerst een stukje geschiedenis. Vanaf 30 maart 2002 is het verplicht om in de auto handsfree te bellen. De minimale boete die je kunt krijgen voor niet-handsfree bellen is zo’n 130 Euro. Da’s best pittig en voor vele volgzame burgers een reden om hier gehoor aan te geven.

Toch waren er ten tijde van deze nieuwe wetgeving al genoeg onderzoeken voorhanden waarin duidelijk werd dat handsfree bellen niet veiliger is.


Tja, vertel eens wat nieuws. Dat was toen allang bij iedereen bekend, maar een melkkoe is nu eenmaal een melkkoe. We weten inmiddels dat het hele autobeleid in NL alleen maar gericht is op geld trekken naar de overheid, maar we doen er met z’n allen NIETS aan, dus machtswellustelingen als Spee hebben in feite gewoon een vrijbrief om ons te naaien waar we bijstaan.

Er zijn in het verleden al meerdere initiatieven genomen om de automobilisten te organiseren zodat we sterker zouden staan, maar die zijn allemaal gestopt door gebrek aan belangstelling of onder druk van een dictatoriaal justitieel systeem. Ook toen waren er te weinig mensen die de tuftufclub ondersteunden.

Laten we ophouden met zeuren en gewoon accepteren dat we genaaid worden tot we er suf van zien, of ons nu eens goed organiseren en een vuist maken tegen de overheid, tegen Spee en tegen het onrecht was ons dagelijks aangedaan wordt.
mobiel bellen is het zelfde als roken in de auto vind ik …
Mobiel bellen valt nog wel mee, wat vel erger is, is krant lezen.
Dat moeten ze verbieden.
Dagelijks zie ik bestuurders van voertuigen zowel handsfree als met het mobieltje in de hand bellen. Het is echt onvoorstelbaar welke acties dergelijke besuurders uithalen. Ze zien te laat dat het verkeerslicht op rood staat, komen er op het laatste moment achter dat ze af moesten slaan, en hebben te laat door dat het verkeer voor hen aan het remmen is. Ik plijt ervoor dat mobiel bellen en SMS’sen verboden wordt. Er zijn al grote ondernemingen die hun vertegenwoordigers en managers verbieden in een rijdend voertuig te bellen die ze zelf besturen. Let wel, in ben geen Spee aanhanger, maar ik zie dagelijks de gevolgen van telefoneren achter het stuur. Wat ik overigens heel erg schokkend vindt is, dat ik regelmatig politiefunctionarissen met het mobieltje aan het oor zie rijden.
@ Rossi
Sigareten roken is gevaarlijker dan bellen! Dus heb je gelijk! :D
Wat dacht je van 2 zeurende kooters op de achterbank das niet gevaarlijk…..
paaaaaaap zijn we er al,,,,,,paaaaaaaap mogen we een snoepjeee,,,,,,,paaaaaap is het nog ver,,,,,,,paaaap ik moet plassen…..
Ik vraag me 1 ding af.

Als je met 1 hand aan het stuur en de ander je hoofd ondersteunend, terwijl je met je arm op de deur leunt mag rijden.

Dan zou je dus in principe ook je telefoon in een soort van houder kunnen plaatsen, zodat deze altijd gewoon tegen je oor aan zit.
En als je dan met je arm zou leunen op de deur, en je hoofd zou ondersteunen met je hand terwijl de mobiel er nog tussen hangt, dan ben in feitelijk dus niet strafbaar bezig, je houd je mobiel immers niet vast.


Maar ik kan je nu al met 100% zekerheid vertellen dat je hier toch voor gepakt gaat worden, wanneer de politie je in deze uiterst verdachte houding in de auto ziet zitten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).