Zucht van verlichting

Auteur: , 24 Reacties

Onlangs slaakte ik een zucht van verlichting op een snelweg in het midden van ons land. Ik draaide bij Utrecht de A2 op en reed daarna een uur achter een auto die precies de snelheid aanhield die mij beviel. Op het juiste moment inhalen en gepaste afstand. Wat een bijzonder fenomeen om iemand tegen te komen die precies hetzelfde weggedrag vertoont en waar je zonder enige vorm van ergernis samen een route mee aflegt.

Ongetwijfeld komen er bij de lezers verhalen los over achtervolgingen, met afwisselende koplopers op hoge snelheid om de kans op boetes met 50% te reduceren. Dit is toch wel van een andere kaliber aangezien ik bijna altijd de aangegeven snelheid rij plus 10 of 15 kilometer extra.

Redelijk unieke situatie omdat ik mij echt dagelijks kan ergeren in het verkeer. Vrijwel zeker mijn tekortkoming en ik probeer me daarom altijd in de andere partij te verplaatsen en menigeen kan onderschrijven hoe moeilijk dat af en toe is! Niets menselijks is mij vreemd. Een oerinstinct gevoedt door het poldermodel en vrije meningsuiting heeft mij zo gemaakt.

Maar wat nu als je niets hebt om over te zeuren? Want die dag had ik ook geen last van neerslag, file, bejaarden, bumperklevers of Henk Wijngaard, maar ik werd beloond met een groene golf en extra zegeltjes bij de bezinepomp. Dat gaf mij een unheimisch gevoel… Niks meer te zeuren? Echt helemaal niets meer om me aan te ergeren? Kon ik wederom opgelucht ademhalen? Tuurlijk niet. Bij het uitstappen attendeerde de buurman mij op het ontbreken van de tankdop. Een donkere wolk schoof voor de zon toen het besef zich aan mij opdrong dat ik deze keer niet iemand anders de schuld kon geven. Of toch wel? Vlug beredeneerde ik via tankhandschoenen, afvalbakken, tankstations en benzine-accijnzen, dat het uiteindelijk toch lekker weer de schuld was van de overheid.24 reacties

“ik probeer me daarom altijd in de andere partij te verplaatsen”

Ziedaar het verschil tussen man en vrouw.

Leuk stukje!
Laat een tankdop reminder installeren, die begint te piepen als je wegrijd :P Of ga gewoon weer een ouder type auto rijden waarbij je de autosleutel nodig hebt voor de tankdop, hierdoor vergeet je hem nooit.

Verder mooi stukje !
@Ejay
Inderdaad! In plaats van me in een ander te verplaatsen, probeer ik me altijd vòòr die andere te verplaatsen!
64-JV-DS (nee, géén autokenteken)
@Lotte

Het is inderdaad fijn om eens een goede (normale) weggebruiker te ontmoeten.
Kans is groot dat ik het ben geweest, als ik op de A2 gereden zou hebben.
Jammer dat het zo weinig gebeurt en dat er juist dáárom een column aan moet worden gewijd.

Ik ben geen moraalridder, maar pleit desondanks wel voor veel meer van het soort collega weggebruikers als in de column beschreven.

Het kost zo weinig en levert zoveel op. Die paar minuutjes eerder op de plaats van bestemming, verhoogde kans op boetes en verhoogd brandstofverbruik zijn het echt niet waard.
Lekker doorrijden is er tegenwoordig helaas niet al te vaak meer bij.
Grootste irritatiepunt vind ik nog altijd het volgende;
Iemand inhalen die je vervolgens zelf weer gaat inhalen omdat hij vind dat hij voorop moet rijden. Dodelijk vermoeiend.
Kooswerkeloos
Wees blij dat je een auto kan rijden, ik kan t niet eens betalen. Ik moet elke dag op de fiets naar mijn beunpraktrijken! ach wat is het leven toch fijn om een boer te zijn! Dodelijk vermoeiend om over dit soort onderwerpen te praten, ze voegen niets toe!
Het meest vermoeiend zijn mensen die voor je rijden, maar dan langzaam aan hun snelheid minderen, zodag je ze op een gegeven moment (weer) moet inhalen een raad eens wat er dan gebeurt?? Je zit klem! want links zit het vol. Gebeurt zooo vaak!!
Leuke column!
Ik herken de situatie wel van die medeweggebruiker die hetzelfde rijgedrag bezigt als jij. Maar het probleem is dat het idd zoooo weinig voorkomt (ook al zit in dagelijks redelijk veel op de weg). Maar die momenten zijn leuk!

Alleen begrijp ik je laatste zin niet helemaal… Was je weer zo beduusd/terneergeslagen van de kosten die autorijden met zich meebrengt (door die vermaledijde, op geld beluste overheid) dat je per ongeluk de tankdop met je wegwerp-gehandschoende hand in de benzinepompprullebak hebt gedeponeerd? :)
Ahum…komt ie dan…

Ik heb begin deze week een verkoudheidsvirus opgelopen waarbij mijn holtes zo vol zitten met snot dat ik moeite heb met concentreren. Bij het tanken was ik afwisselend bezig met het snuiten van mijn neus (met een waterkoude wind gaat ie flink lopen), tankhandschoenen aantrekken en de tank ontgrendelen. Van de drie items moesten er uiteindelijk twee weggegooid worden maar ik heb ze dus alledrie in de prullie gedeponeerd. Ik was deze week dus niet zo goed in multi-tasking ;-).

Tja, boeiend dus…

Ik was niet zozeer beduusd, maar er gewoon op gebrand om IEMAND de schuld te geven. Dan doet het er gewoon niet toe of het juist is!! ;-)
Leuk stukje Lotte, herkenbaar aan de ene kant, doordat ikzelf sinds een paar jaar zo rijd zoals jij beschrijft. Dat is gekomen door een slip- en rijvaardigheidstraining, zou iedereen moeten doen, is een echte aanrader, als je namelijk de rust bewaard tijdens het autorijden, dan gaat het allemaal veel sneller. Ik ben ook geen moraalridder, ik rijdt ook wel door, maar bekijk de situatie eerst, heeft het opdat moment zin om + snelheden te halen. Is dat niet zo, dan rijd rustiger, het kan best zijn dat 110km/u beter voor de doorstroming is, dan iedere keer optrekken naar 120km/u en dan weer afremmen naar 100km/u. Plus dat je natuurlijk gelijktijdig afstand moet houden, niet alleen voor de veiligheid, maar juist ook voor je eigen overzicht. Dus misschien moet je het een keer uit proberen en helpt het zo om wat lekkerder op weg te zijn. Wat betreft je tankdop, iets bedenken waar door je ‘m niet meer vergeet, een gaatje door de dop boren en een rode zakdoek er aan vast knopen ofzo.
als je het niet kan hebben dat iemand anders wee voor jou gaat rijden ga je toch lekker achter hem kleven. Moet je eens opletten hoe snel die naar rechts gaat. Btw als je rond de 200 rijdt gebeurd dit niet vaak helaas kan dit in NL maar op een paar wegen stukje a2 Breukelen-Maarssen (trajectcontrole) afslaan bij maarssen!
@Orichinals®: hahaha, en dan iedereen mij uitlachen: “daar heb je die troela van die tankdop!”

Nee, ik vind gewoon dat de overheid een leuke subsidie-slurpende campagne moet starten: ‘vergeet uw tankdop niet’. Met gratis sleutelhangers, stickers en rode zakdoeken! Het was nl. de schuld van de overheid dus zij moeten het ook maar weer rechtbreien ;-)
@ Lotte
Dank voor je reactie; = duidelijk :)
Precies, in een column hoeft niet alles juist en beredeneerbaar te zijn (zie columns Jeremy C.)
*Wacht vrolijk op je volgende stukkie*
@SugerFree: tnx!
Daar kan ik nou ook zo van genieten, als er dan eindelijk eens iemand voor me rijdt met hetzelfde temp, ook zo rond de 10 a 15 km te hard is niets mis mee en toch heb ik het gevoel 10X lekkerder te rijden dan. ze zouden stickers moeten maken of iets dergelijks om zulk gedrag te bevorderen
@Bram: goed idee!
Heerlijk toen we vorig jaar uit Oostenrijk van wintersport naar huis reden.
’s Avonds, met 150 – 180 over de glooiende Autobahn, in een rijtje van 5 auto’s; twee handen aan het stuur, focussen, en doorrijden; super gewoon!!! :)
Met 10 a 15 te hard kan ik NL goed vrede hebben hoor.

Laat die stickers maar komen Bram :)
Het is sowieso prettig dat als je een lang stuk moet rijden (’s nachts) er enkele andere weggebruikers actief zijn want anders houd je je ogen niet open…
Precies, en dat is wel een gevaar… vind het nog altijd moeilijk om de keuze te maken om even te stoppen. Vind dat al gauw ‘zonde van de tijd’, wat natuurlijk onzin is. Maar zoals je wel meer dingen weet, doe je ze lang niet altijd ;)
lincoln mark8
@lotte…. prettig dat je mij amoniem laat in dit stuk… maar toch ben ik niet zo gecharmeerd van dat maniakale stalkings gedrag. (niet echie hoor)
@lincoln mark8: jij in een Ford Mondeo…dacht het niet! ;-)
Maaruhm… voelde het dan zo lekker om weer te kunnen zeiken dan? Figuurlijk dus he, letterlijk zeiken gaat me niets aan.
…hallo daar ben je toch Nederlander voor? ;-)
beetje laat…

maar als ik dit lees geloof ik dat ik verliefd begin te worden… :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).