Rijtest: Nissan 350Z Roadster

Auteur: , 34 Reacties

Hoe ze het bij Nissan voor elkaar hebben gekregen weet ik niet; we kregen de 350Z vier hele dagen mee, en we hadden vier hele dagen volop zon. En dat in Maart! Zo is het autojournalistje spelen wel heel erg aangenaam.

Op voorhand vond ik het al leuk om met deze auto te gaan rijden. Ik heb de 350Z altijd al een zeer aantrekkelijke verschijning gevonden, en daarnaast is de dooddoener “het blijft een Nissan” niet aan mij besteed, want ik sta volkomen neutraal tegenover het merk.

Ja, ze hebben weliswaar hun (met alle respect) truttenschudders als de Micra of de Note, maar natuurlijk ook een heel scala aan 4X4 monsters, een onderscheidende SUV en natuurlijk de 350Z.

Nissan 350Z Roadster

De 350Z is, zoals we allemaal weten, een telg uit de Z Cars familie. En dat de 280Z in 1977 al extreem cool was weten we ook allemaal. Die ‘coolness’ van toen zit er wat mij betreft nog steeds in.

Wij rijden deze keer met de roadster, en hoewel die in gesloten toestand hetzelfde esthetische euvel heeft als de meeste cabrio/roadsters met stoffen dakjes (lees: ziet er niet uit), maakt ie dat in open toestand meer dan goed. En gezien het lekkere weer dat we hadden is het dakje geen moment dicht geweest.

Nissan 350Z Roadster

Het uiterlijk is dik in orde. En dat komt volgens mij omdat ie stoer genoeg is om voor een echte auto door te gaan, de korte overhang over de voor- en achter-as, de juiste velgen en velgenmaat en goedgevulde wielkasten met brede sloffen (225 voor, 245 achter), en design details die daadwerkelijk iets toevoegen. Op de weg terug naar Nissan HQ op de vierde dag werd ik toevallig ingehaald door een zwarte 350Z met open dakje en hij ziet er in het wild gewoon gaaf uit. Ik ga er voor het gemak dus maar van uit dat ik er ook gaaf uitzag in mijn geleende 350Z.

Nissan 350Z Roadster

Het interieur is netjes maar lijdt een beetje aan overdesign; de drie metertjes boven op de middenconsole bijvoorbeeld lijken enkel vormgevingstechnisch van belang te zijn omdat hetgeen ze weergeven niet interessant is, ofwel makkelijk in de klokkenwinkel geïntegreerd had kunnen worden. En het mist wat mij betreft de finesse die ik in een auto van deze prijsklasse zou verwachten. Niet rampzalig of zo, maar het voelt allemaal net iets te goedkoop aan. De stoelen zitten strak, maar het zitvlak is net iets te kort naar mijn smaak, en je moet ook niet te lang zijn anders dan pas je er gewoonweg niet in. Het interieur is daarentegen wel voorzien van alle gemakken, inclusief (standaard) stoelverwarming, climate control en retro cassettespeler. Dit laatste ongetwijfeld voor de Amerikaanse markt.

Nissan 350Z Roadster

Bottom line biedt de 350Z alles wat je van een sportauto mag verwachten: Achterwielaandrijving, een 3,5 liter V6 die 300 pk en 350 Nm levert met een redline die bij 7.000 rpm begint, een close-ratio 6-versnellingsbak met short-shift pookje en een agressieve uitlaatsound uit twee uitlaten om je omgeving van al het voorgaande te verwittigen.

Het onderstel is sportief, maar het is zeker geen stuiterbak. Sterker nog, op de snelweg maar ook tijdens doelloos rondtoeren over kleine weggetjes door de polder rijdt ie eigenlijk heel lekker. Maar bij het stevigere bochtenwerk houdt ie zich toch erg goed staande. Het onderstel voelt erg evenwichtig aan, en is uitermate geschikt voor alledaags gebruik.

Nissan 350Z Roadster

Het sportieve karakter van deze auto nodigt uit tot hoogtoerig en een beetje agressief rijden. Het geluid is dan natuurlijk het beste, en het koppel is dan het meest optimaal beschikbaar. En hoewel het ESP lampje bij assertief rijgedrag regelmatig knippert, is het vrijwel niet merkbaar dat de electronica ingrijpt. Je gaat gewoon die kant op waar je heen wilt. Ik vind zulke niet opdringerige electronica een enorm pluspunt, want er is niks zo frustrerend als een sportauto die doodslaat bij de eerste de beste wielspin. Dat het wel degelijk aanwezig is blijkt zodra de ESP uitgeschakeld wordt en je dezelfde cabriolen uithaalt, maar dan overdwars.

Nissan 350Z Roadster

De tractie is goed, en de 300 pk zijn goed op de weg te krijgen, mede door het standaard gelimiteerde slipdifferentieel. Daardoor zijn uitbreek en driftcapriolen voor de onervaren drifter redelijk gecontroleerd te bewerkstelligen. De remmen zien er niet overdreven spectaculair uit maar doen prima hun werk. De roadster heeft toch een kentekengewicht van 1600 Kg maar komt gecontroleerd en met korte remweg tot stilstand. De balans van de auto voelt gewoon erg goed aan en uit alles valt op te maken dat dit een rasechte sportauto is.

Nissan 350Z Roadster

Zo ook de bagageruimte van de roadster is sportauto waardig, die is namelijk erg klein. Volgens de folder past daar maar liefst één hele golftas in. Dat komt met name door de full-size reserveband die onderin de bagageruimte zit verstopt en het stoffen dakje wat ruimte nodig heeft. De kofferbak is daarmee dus niet echt praktisch voor tripjes waar je daadwerkelijk spullen mee wilt nemen.

Nissan 350Z Roadster

Eigenlijk kan ik op mijn kritiekpuntjes van het interieur en de ‘bagageruimte’ na niks aanmerken op deze auto. Als je in de markt bent voor een sportieve achterwielaangedreven tweezitter dan is het zeker de moeite waard om deze in je overweging mee te nemen. Hij zal je wellicht nog verrassen kwa rijeigenschappen, en prijstechnisch zit ie net iets beter dan de usual suspects van bijvoorbeeld onze oosterburen.

Nissan 350Z Roadster

Het blijft desalniettemin veel geld. De roadster staat voor €57.300 in de prijslijst. Dan heb je wel een vrij compleet uitgeruste auto. De enige noemenswaardige opties op de miniatuur optielijst (6 opties + alarm) zijn navigatie (€2.100), metallic lak (€795) en het verzekeringstechnisch verplichte klasse III alarm (€1.129). De coupé is wat voordeliger met een catalogusprijs van €53.545 en vrijwel dezelfde optielijst.

Foto’s

De foto’s uit dit artikel zijn allemaal klikbaar voor een groter formaat. Mocht er behoefte zijn aan een wallpaper van één van deze foto’s dan lezen we dat graag in de comments. Check de gallery van deze rijtest voor veel meer plaatjes.

Video

Dankzij Ruben Baeten hebben we weer bewegende beelden en geluid.
Klik om de video te starten (high-res via autojunk).34 reacties

@Sacha: ja hoor, je zag er best een beetje gaaf uit in je 350Z ;)

Leuke review en een behoorlijk onderschatte sportstourer/wagen, zeker in de cabrio-versie. Weer een goed en duidelijk verhaal over het weggedrag. Nog een beetje dwars gegaan op de parkeerplaats? :)
Dat je blij was dat het 4 dagen mooi weer was en dat je vindt dat de Roadster dicht niet mooi is, wil nog niet zeggen dat je ons een foto moet onthouden van een dichte 350…
Kan ie er nog bij?
Ik ben nl. wel van mening dat ie met de kap dicht gezien mag worden.
Goed, detail.

Leuke review verder!
Ik verheug me nu nog meer op de dag rijden met dezelfde auto, over een paar maanden :)
Dus volgens dit artikel zijn de beweringen van jeremy clarkson onterecht?
zware logge auto die niet direct stuurt enzo?
Ik vind het echt jammer dat we deze auto te weinig op de weg zien(ten minste in het boerengat waar ik vandaan kom)
Lekker in het filmpje langs de Amstel crossen bij Ouderkerk, toch?! En volgens mij zag ik ook dat jullie nog ff langs het Amsterdamse Bos zijn gereden, bij BMW Van Poelgeest in de buurt of niet? Sacha, kom jij toevallig uit Amsterdam of omgeving?

Ontopic: leuke auto, alleen vindt de cabrio toch wat minder, die dikke kont is hier minder op z’n plaats dan bij de coupe. En dat terwijl ik toch wel van Surinaamse billen hou :P
ik vind alleen de verwantschap met renault zo eng bij deze wagen :o de open cabrio is haast toch ietsje mooier dan de coupé :P maar ik kies toch de kant van de RX-8! dan maar raam open ipv dak…
kunnen jullie trouwens de filmpjes van autojunk niet weer lekker onder de plaatjes hier zetten? :) hoef ik niet zo tussen schermpjes te klikken… en dan krijgt autojunk de bekendheid via de gallery (blijft dat wel een linkje) :P
Ik vind hem er redelijk goed uit zien. Niet top. Het kan niet op tegen een Nieuwe audi tt roadster. Maar wel een mooiere auto als een z4 of slk.
@Natan: Ik vond ‘m erg direct sturen. Met 1.600Kg is ie natuurlijk wel net iets te zwaar.

@W0o0dy: Ja, wel een beetje dwars gegaan. Maar nog geen lange drift op de foto vast kunnen leggen :-/
300 PK op de achterwielen en een strak exterieur, heerlijke auto voor die prijs.
Alleen zou ik wel de coupé kiezen, want met het dak dicht is ie echt een stuk minder fraai:
http://img294.imageshack.us/img294/1457/350zcaaz1.jpg
Hoe meer grip (achter) hoe lastiger het driften is…. in een paar uur (of een paar dagen) leer je de auto waarschijnlijk ook niet echt goed kennen en dan is driften op de openbare weg niet echt slim…voor je het weet rij je het ding krom en daar gaat je goede relatie met de importeur. Ik heb de erg goede banden van achterop mijn Mx-5 naar voren gewisseld en de voorbanden die iets minder grip hebben liggen nu achter. Dat maakt een beetje gummen een stuk relaxter vooral omdat de grip achter nu veel geleidelijker afbouwt. Bovendien heb ik meer grip bij het insturen. Altijd goed natuurlijk :)

160kg is wel veel, misschien toch tijd voor een carbon motorkap, dak en achterklep?
@W0o0dy: De vergelijking met de MX-5 klopt wel qua grip, maar de power van de Nissan maakt het (bewust laten) uitbreken zoveel leuker en makkelijker. Je hebt niet eens een vochtig wegdek nodig, dat was ik niet gewend met de Mazda. ;-)
ik vind de coupe toch veel mooier
met dichte kap, is t een groter broertje van de Ford Ka cabrio (niet fraai dus)
Ik vind het een pracht auto. Een originelere keuze ook dan de bekende Duitsers. Maar ik verbaas me er wel over dat hij zo zwaar is. Vergelijk het gewicht maar eens met dat van een Honda S2000. Scheelt toch een kleine 400 kg. Autofabrikanten mogen toch wel wat meer aandacht voor een laag gewicht hebben. Dat maakt een auto er op alle punten fijner op.
Clarkson heeft zijn review die hij in topgear deed over de 350z moeten bijstellen en achteraf zijn excuses geboden. Is niet voor niets verkozen door topgear tot 1 van de beste wagens in dat jaar(coupé dan).
1 woord: lelijk!!
Geef mij maar de BMW Z4 roadster.
best een mooie auto maar kan niet tegen de s2000 op
Mooie auto, maar met de kap dicht kan ie inderdaad echt niet. En zo rij je toch vaak in Nederland. Ik zou dan toch voor de coupe gaan.
Mooi weer is altijd mooi meegenomen voor de fotograaf ;).
Het is een erg leuke auto en een leuke cabrio met 300pk voor die prijs is ook wel aardig. Dat hij niet op kan tegen de S2000 ben ik met MiuRa eens, maar ik denk dat beide auto’s een heel ander publiek trekken. De S2000 word vooral gekocht door de wat meer hardcore autorijders die hem voor de techniek en de prestatie kopen. De 350Z is meer voor de mensen die gewoon lekker willen toeren, die een goede, en best snelle, auto willen om ’s zomers gewoon lekker mee ritten te maken.
Gewoon een dikke bak.
Ik zou sowieso voor de Coupe gaan, omdat die in alle opzichten beter is dan de Cabrio. Ik heb dan ook Liever een Coupe dan een Cabrio.
Ik heb de 3250Z GT4-editie gereden en vond het best pretig rijden. De 350Z heeft wel een beetje last van onderstuur. Dat zou je bijna niet verwachten van een RWD auto. Maar dat komt ook doordat deze auto niet de 50:50 gewichtverdeling heeft. Zoals bijvoorbeeld bij de concurrentie de Honda S2000.
Maar bij normale dagelijkse gebruik zul je er niets van merken. Bij dagelijkse gebruik rijdt de auto zelfs door zijn hoge koppel en vermogen beter dan S2000.
Hij is ook wat stabieler op hogere snelheden.
Met het dak dicht doet hij mij een beetje aan een spyker laviolette denken….
Tja , doe mij nog liever een VW Eos die goedkoper is
of een BMW Z4/Mercedes SLK ( die min of meer in zelfde prijsklasse zitten)
dan een 350Z
leuke auto maar toch liever BMW of Mercedes :)
herwin(nissan)
-edit: CAPS LOCK terrorist-
Zeer mooie wagen met het dak open, en zoals yabbanoname al zei, met de kap dicht is het net een grote Ford StreetKa;)

Staat trouwens een klein foutje in de eerste zin dacht ik, ‘ze’ moet ‘we’ zijn.
leuke test, toffe auto. Toch blijf ik altijd fan van de coupé-versies van dit soort auto’s, deze vind ik toch net wat stoerder en sportiever er uit zien. Ik vind zulke cabrio’s prachtig, maar alleen maar voor de show.

Wat betreft de video: leuk geluid, maar waarom moet ie nou op autojunk staan?! embed ‘m gewoon, dat leest/kijkt veel fijner!
Grappig, ik schijn de enige te zijn die ‘m dicht zeker zo mooi vind.
@ Stylez, maar dan een foto vanuit de goede hoek gemaakt, want dit vind ik ook niet de meest charmante pose.

Een VW Eos… kom zeg!
De vergelijkingen met een S2000 en een RX-8 snap ik nog wel, maar de EOS… heb je ooit wel eens die achterklep (ja, dat niet missen trouwens…) gezien? in gesloten toestand kan je hond er in en uit. En dan hoef je niet eens een Chihuahua te hebben. Man, wat een gapende kieren zitten er in! :(
Geweldg mooie auto met ook een hele mooie sound. Vind het filmpje helemaal te gek. Mooie res. Naar mijn mening gewoon een stoere sportwagen. Natuurlijk weer jammer van de prijs en het relatief hoge gewicht… 1600kg, damn, waar zou dat allemaal inzitten? In die cassette-player waarschijnlijk.. :P
Mooie roadster, en die navi maakt hem compleet..
The R6 Tornado
Heb hem testgereden in Juni vorig jaar in een directe vergelijking met de Z4 roadster, Audi TT, Mazda MX-5, Honda S 2000. Ik vond hem zeker niet slecht, prachtig agressief uitlaatgeluid. Mist inderdaad toch wel scherpte in vergelijking met een Z4 of S2000. Waarschijnlijk het gewicht. Is toch te veel inderdaad. Mijn top vijf qau rijplezier alles in beschouwing genomen was duidelijk:

1. Z4
2. S2000
3. MX-5
4. Z350
5. TT

Voor de volledigheid, het was toen nog de oude TT Roadster ;-)

Iemand mee eens of oneens??
Ik had op dat moment een BMW m3 en ik wilde wat anders maar ook weer een coupe. De Nissan 350Z, dichte uitvoering, was een bejubelde auto dus een proefrit, maar die duurde slechts 10 min, wat een teleurstelling, het leek wel een Amerikaan. Het motorgeluid wat je buiten hoorde veranderde binnen in een gekrijs waar een raaf nog jaloers op is, weg mooie sound en het stuur voelde aan of je in een emmer stroop zat te roeren, kortom; ik vond het helemaal niets en windgeruis van de deurklinken die er een cm of 3 uitsteken, nee ik had weer een keus minder. De verkoper snapte het allemaal niet zo, maar ja, die had ook geen m3. Nee voor dat geld kan je beter een verse Duitser kopen, dan heb je meer lol!
De 350z is echt vet ik vind hem veel mooier dan de Z4 die is veelste hoekig en de verhoudingen kloppen niet. En de TT heeft niet een RWD dus dan valt er all niks meer te vergelijken. Alleen jammer dat de nismo fairlady z niet te koop is in Europa want die heeft een veel betere wegligging en die motor is ook veel agresiever afgesteld..
tompie zijn schat
mijn toekomstige auto (dank u schat ;))
De voorkant vind ik heel blij en wat saai. De achterkant daarentegen… Prachtig! Leuke auto lijkt me. Nogal een braaf filmpje trouwens… :(

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).