Invasie van compacte premium SUV’s

Auteur: , 38 Reacties

Er zit staat ons een ware tsunami aan compacte premium SUV's te wachten. BMW had met de X3 lange tijd het rijk redelijk voor zichzelf, qua premium gehalte en afmetingen kwamen hoogstens de Lexus RX en Land Rover Freelander in de buurt, maar dat gaat niet lang meer duren. Het is geen geheim dat Audi binnen afzienbare tijd met de Q5 gaat komen. En ook de GLK van Mercedes is bijna klaar voor zijn marktintroductie.

Omdat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet even een klein overzicht van kleine premium SUV’s die we op korte termijn kunnen verwachten.

Alfa Romeo Kamal
Alfa is momenteel druk aan het testen met een prototype voor de toekomstige SUV die hoogstwaarschijnlijk Kamal zal heten (net als de concept uit 2003). De Kamal zal hoogstwaarschijnlijk in 2008 op de markt verschjinen.

Alfa Romeo Kamal

Audi Q5
Over de Q5 is inmiddels al vaak geschreven hier op autoblog. De productie zal in 2008 van start gaan.

Audi Q5

Infiniti EX
De conceptversie van de EX is pas gister onthuld maar er is al wel bekend dat dit model eind van dit jaar bij de Amerikaanse dealers staat en dat de kans groot is dat we hem in 2008 ook in Europa bij de Infiniti dealer kunnen bestellen.

Infiniti EX Concept

Land Rover Freelander 2
Ten opzichte van de oude Freelander is deze versie een grote stap voorwaarts, niet alleen zijn de motoren een stuk krachtiger ook de afwerking is verbeterd en de Freelander is een stuk gegroeid. Helemaal om de strijd aan te gaan dus! En hij is sinds eind 2006 al verkrijgbaar op de Nederlandse markt.

Land Rover Freelander

Mercedes GLK
Naast de ML en immense GL komt Mercedes halverwege volgend jaar met nog een SUV en wel de GLK, deze benjamin zal qua techniek sterk leunen op de nieuwe C-klasse. Topmodel zal de GLK 63 AMG zijn.

Mercedes GLK

Porsche compacte SUV
Het succes van de Cayenne doet Porsche verlangen naar meer en dus worden de geruchten steeds sterker dat er een kleinere SUV gaat komen onder de Cayenne. Deze kleine SUV zal dan gebaseerd zijn op de Audi Q5/VW Tiguan net zoals de Cayenne onderdelen deelt met de Q7/Touareg. Aangezien de invloed van Porsche bij VW steeds groter wordt is dat natuurlijk geen verrassing.

Volvo XC60
Tenslotte nog een Zweeds SUV, dit kleine broertje van de XC90 zal volgens de verwachtingen pas in 2009 op de markt verschijnen en deelt zijn techniek met de Freelander en Volvo S80.

Volvo XC60 Concept

En als niet premium SUV kunnen we op korte termijn natuurlijk nog de VW Tiguan verwachten. Ook gaan de geruchten dat de opvolger van de Jaguar X-Type een crossover/SUV gaat worden die zijn techniek zal delen met de Freelander en XC60, maar die auto zal op zijn vroegst pas in 2010 op de markt verschijnen.

Kortom keuze zat! Het lijkt er dus sterk op dat er nog geen einde lijkt te komen aan de SUV gekte, helaas…38 reacties

-edit:nutteloze bijdrage-
De Land Rover Freelander 2 is al te koop sinds eind vorig jaar
Ligt het aan mij of mag de alfa romeo nog wel wat worden bijgeschaafd? Het is ten slotte nog maar een schets, vind het alleen niet de lijn hebben van een alfa!

De GLK, Audi, en de Volvo mogen van mij zo in productie, wat een prachtwagens. Kan BMW nog wat van leren met die afschuwelijke X3!!
@LaRo, oeps foutje! Heb het gelijk aangepast ;)
Stuk voor stuk leuke modellen. Al is t aan de Kamal te zien dat Alfa een nieuwe speler op de SUV markt wordt. De auto lijkt te veel op een vernieuwde 147 op poten en minder op een apart ontworpen SUV.

Ik hoop alleen niet dat er nu weer een discussie komt over het nut van de SUV…. want dan wordt t weer een gebed zonder einde..
Kwamen al deze modellen maar op de AutoRai, ik ga er morgen heen!! :D Mijn dag is dan weer goed als de XC60 er alleen al staat en de nieuwe XC70.
-edit: nutteloze bijdrage-
Fiat Coupe 20v Turbo
zowel de Alfa als de Infiniti zien er een beetje platgeslagen uit, net alsof een olifant met z’n achterste half op de motorkap half op het dak is gaan zitten.
Het zal de cw-waarde van de auto’s wel ten goede komen, maar of het mooi is….
hmmmm Porsche compacte SUV??? Daar heb ik nog niks van gehoord. Moet ik eens wat navraag over doen. Kan het me wel voorstellen vanuit commercieel oogpunt van Porsche maar ze moeten toch erg oppassen met hun imago.
jpoers:toevallig was BMW met de X3 wel de eerste premium mini SUV op de markt. De nieuwe X3 zal uiteraard qua design met zijn tijd mee moeten in de toekomst.
De infiniti is het mooiste van all die modellen.
Waarom zijn SUV’s zo verschrikkelijk lelijk vergeleken bij andere modellen?
Zo verwrongen en platgedrukt?
lincoln mark8
tja … het zijn toch echt gewoon station bakken…. maar dan voor sneue mensen
Hmm, die GLK ziet er wel aardig uit, die Q5 is gewoon afschuwelijk net als zn grote broer de Q7 en ja, Volvo, dat is niks en het zal nooit wat worden..
De Volkswagen Tiguan mag er ook nog bij!
Oops sorry van vorige reactie, had hem niet opgemerkt omdat er geen fotootje bijstond (Shame on me)
@Cedric, en de Tiguan is natuurlijk niet echt premium he….
Ik heb een hekel aan kleine SUV’s. koop of een normale X5 of een grote GL.
Maar zo’n mini SUV vind ik gewoon voor mensen die geen ML kunnen betalen.
Maar dat natuurlijk weer mijn mening
‘een ware tsunami aan compacte premium SUV’s’

Is dat dezelfde tsunami als die van Wilders?
Ik vind der wel een paar mooie bij maar die alfa lijkt hard op zo ne saab … en das lelijk !
en de crv van honda en de rv van toyota wat zijn dat ?

verder lijkt het me met die dinges dat het enkel nuttig is als je akkers met /ofonverharde opritten hebt.
anders ben je beter praktish gezien met een monovolume of een break, punt.
@sus ;saab :is dat een lelijk merk ??
t’was te denke dat ze bmw niet gerust gingen laten, maar ja…
Die volvo en alfa vind ik maar niks. En die Mercedes-Benz is weer een kopie’tje van hun andere modellen juist op een hoge wielbasis gezet.
Audi, Infinity en Land Rover zijn eerder mijn smaak… En natuurlijk nog altijd de BMW X3;p
‘en de crv van honda en de rv van toyota wat zijn dat ?’

Geen premium SUV’s in ieder geval.
Kortom keuze zat! Het lijkt er dus sterk op dat er nog geen einde lijkt te komen aan de SUV gekte, helaas…

helaas? haha waarom dan. Zijn perfecte wagen en vaak nog mooier dan een sedan of station. Waarom Gunnen mensen in nederland elkaar niks, triest.
Hè?! Komt Alfa toch met een SUV? Ik dacht dat dat toch niet gedaan werd… Nou, we zullen zien. Er valt vast wel wat moois van te maken, daar is Alfa goed in, maar een SUV is toch wel moeilijk, en om dan ook de Alfastijl te behouden? Ik weet het niet. En voor de rest zijn ze allemaal overbodig en lelijk! ;) (wat ben ik toch weer heerlijk subjectief)
X3 met facelift oogt nog steeds erg goedkoop. gewoon bmw onwaardig
SiLVeR(C)HaiR
Raar dat men nu spreekt over een Jaguar SUV x-type, terwijl enkele maanden geleden nog werd gesuggereerd dat de x-type zou afgevoerd worden.

GLK, waarom niet MLK, echte GL rijders gaan niet graag zijn dat hun luxe SUV gelinkt wordt aan die baby-SUV.
The R6 Tornado
Wat een zever dat een VW Tiguan niet premium is en dus eigenlijk niet in het rijtje thuishoort… Hij hoort meer in het rijtje dan de Alfa en de Volvo. dat zijn namelijk de non-premium merken uit dit lijstje. DE grote drie zijn BMW, Audi en Mercedes, Porsche als buitenbeentje uiteraard ook. De rest staat qua afwerking, ontwikkeling en motorisaties een trapje lager dan deze merken. Maar VW is meer premium dan een Volvo of Alfa…
Heeft iemand van jullie wel al eens in een X3 gereden? Dan doe dat eerst een voor dat jullie zulke onzin uitkramen. Het is een topper, en waarom zeiken jullie altijd zo over dat plastic, dat geeft het net een stoere uitstraling. De Volvo XC70 en de Audi A6 Allroad hebben dat toch ook, en daar wordt niks van gezegd!
De voorkant van de Kamal lijkt op die van de BMW Z8 (moest ik toch meteen aan denken).
Nou, alleen de twee grills naast de gril in het midden, daar heb je het dan ook mee gehad.
t word steeds erger met die suv’s er zijn er wat mij betreft maar een paar die echt mooi zijn :P
en dan heb ik t niet over de bmw x5 (niks tegen bmw hoowr maar niet echt hun mooiste creatie)
maar eerder over VW touareg landrovers saab (ja die hebben er ook al een ) en natuurlijk Toyota ( wat niet mijn fafo merk is …
t is aleen zo zonde dat suv’s de laatste tijd over t algemeen een zoort sportautos zijn geworden
want echt stoer zien ze er niet uit ( wat wel zo zou moeten zijn als ik reclame/internet moet geloven)
heb ik dit jullie al gezegd van dat mercedes een concept heeft over de mercedes sls mclaren
Hier een oudere impressie die ik van de Mercedes voor Autovisie gemaakt heb:

http://i5.photobucket.com/albums/y154/MichielMobiel/MercedesMLKinternetsmall.jpg
Ik moet zeggen dat ik de Alfa lelijk vind. Eigenlijk heeft een SUV al geen nut (zie column van Michiel), maar deze dingen zijn helemaal niks.

Bij Tsunami’s moeten we oppassen. Meneer Wilders begrijpt het woord namelijk niet. Een tsunami wordt veroorzaakt door een onderzeese aardbeving, waardoor water hoog wordt opgestuwd en weggedrukt. Als gevolg daarvan krijg je een vloedgolf. Nu wordt meestal vloedgolf bedoeld, wat niet per se als oorzaak een aardbeving heeft (laten we wel zijn, de ontwikkeing waar we hier over spreken is een vrij langzame, de LaRo is al jaren op de markt, de X3 ook al een flink aantal jaar en nu pas reageert de rest).
go to HELL MERCEDES
THIS ARE THE RULES OF LEXUS
ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik van die alfa moet zeggen, hij is niet mooi maar ook weer niet lelijk. die audi en infiniti zien er wel goed uit !! voor de rest tsjah volvo is appart en die mercedes ziet er wel vet uit en deland rover k vind hem een beetje saai

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).