Kleur bekennen

Auteur: , 58 Reacties

Je kan je bijna niet voorstellen dat we drie jaar geleden vrouwen in leggings automatisch het labeltje Tokkie gaven. In 2005 zocht de haute couture naar het meest onmogelijke kledingstuk voor een nieuwe sensatie. Men had de keuze tussen de heuptas, housebroek of de legging.

Wat vanmorgen een hit is, kan vanavond weer vreselijk uit zijn. Mocht je vandaag genoeg centjes hebben gespaard en morgen een mat oranje auto afhalen dan ben je ingehaald door de productlevenscyclus en vrees ik voor een modeflater. De early-adopters verdienen nog het meeste respect. Want je zal bijvoorbeeld maar de eerste zijn die met een gele Cupra over de Scheveningse boulevard rijdt. Zo vlak voor pasen lijkt het me helemaal erg.

Ik kan mij verbazen over dit soort ontwikkelingen en natuurlijk kan ik nu los gaan over de onzin, maar feit is gewoon dat ook ik gevoelig ben voor modeverschijnselen. Begin vorig jaar keek ik vol afgrijzen naar de witte Volvo van een familielid. Nu moet ik dweilen als ik de Aston Martin in een witte uitvoering op het beeldscherm zie verschijnen. En ja, ook ik heb op een zwak moment een legging aangeschaft.

Je kan tegenwoordig zelfs van fabrieksmodellen een gepersonificeerde wagen maken. Waarom dan altijd die beperkte keus uit standaard kleurenstalen? De oorzaak ligt zoals gewoonlijk bij het oeroude principe van vraag en aanbod. Vooral in Nederland wordt het meest gekozen voor zedig zwart, grijs of blauw autovelletje. Staan we ons tijdens autoshows te vergapen aan conceptcars met de meest bizarre kleuren, zodra we de bestelling staan op te dreunen in de showroom krijgen we het woord rood of mintgroen onze strot niet meer uit. Nee, doe toch maar dat fijne camouflagekleurtje. Dit terwijl de meeste mensen geen moeite hebben om kleuren te misbruiken om hun omgeving te decoreren. Denk aan Hawaii-shirts, paarse 70′ s zitkuilen en de Franse leliebehangetjes. Waarom takelen we onszelf wel toe, maar als het om de auto gaat zijn we ineens zo ontzettend bang om op te vallen?

Onlangs publiceerde Autoblog een artikeltje over Japanse tuning. Ook ik pieste mijn panty nat van de creaties, maar in principe is het zo gek nog niet. Ik bedoel, ook topontwerpers als Chanel en Prada gaan tijdens de presentatie van de collectie vaak over-the top. Zij fungeren hiermee als inspiratiebron voor confectie. De trend is mini-rok en dus gunnen Dolce en Gabbana ons onbeschaamd een blik op de modellendoos. Misschien wordt de verlengde uitlaatpijp met grasmaaier-effect wel helemaal 2008!

Dat de auto een verlengstuk van je persoonlijkheid is, heeft Daihatsu begrepen met het uitbrengen van de Materia. ‘Oh ironie!’ voor al uw materialistische uitspattingen is er een accessoire-autootje in de markt gezet dat bij temperatuurwisselingen van kleur verandert. Om je iets minder schuldbewust in slaap te laten vallen, is het vehicle zelfs milieuvriendelijk gemaakt. Milieuvriendelijk… ook zo vreselijk hip natuurlijk. Ze hadden ‘m beter de AlGoria kunnen noemen. Maar goed, dit gaat wel de juiste kant op. Daihatsu moet het verder exploreren en misschien iets knutselen met temperatuurregelaars onder de carrosserie. Iedere dag een ander autootje. Jammer dat ik de Materia een strijkijzer op wielen vind (“gut meid, dat zou jou als vrouw aan moeten spreken!”).

Ik heb besloten dat ik ook early-adopter word en dus heb ik mijn moeder gevraagd om een housebroek te maken. Ik twijfel nog tussen een goud- of zilverkleurige heuptas. Nu afwachten of de auto-industrie op de proppen komt met een leuk persoonlijk verlengstukje en dan ben ik klaar voor mijn nieuwjaarscolumn. Tegen die tijd zijn jullie allemaal zoooo 2007!58 reacties

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.
Wat een flutcolumn, gaat nergens over. Wat wil je nou eigenlijk kwijt? Dat strakke leggings je niet goed staan?
Dat voorbeeld van die jappen vind ik nét wat te ver gezocht, het zou toch niet mogen dat zoiets plotseling gerespecteerd wordt?
Vrouwen ook hé? ;)

Vraag ik mijn vriendin of ze die ferarri 360 mooi vind, krijg je als eerste het antwoord: Nee, ik vind rood geen mooie kleur.
Ik heb 3 letters voor jou: PMS!
Ik vind het totaal niet waar dat een auto het verlengstuk van je persoonlijkheid is.
Stel dat mijn buur een Porsche zou rijden. Straalt hij daarom klasse uit? Nee, iemand straalt klasse uit wanneer hij met hemd in de broek loopt, haar in Robert-De-Niro-Style en een Rolex aan de pols.
Het omgekeerde kan ook. Als een persoon met uitstraling een stadswagen koopt, bijvoorbeeld een Daihatsu (–> Chevrolet) is hij daarom niet sowieso pover. Als hij dat koopt omdat hij veel in de stad moet zijn, is dat absoluut een goede koop.

Jullie gaan te vaak af op mensen omdat ze MAAR met een Hyundai, een Chevroletje, een Peugeotje, … rijden. En jullie denken, ik geef evenveel geld uit aan mijn wagen dan aan mijn huis. OK, jullie doen maar, maar niet iedereen heeft zoveel over voor zijn wagen.
Ze willen gewoon aandacht…
@cedric klasse dat je dat durft te zegge jonge. Maar wat je zegt is gwoon helemaal waar niemand kan zeggen dat je alles uit je duim zuigt. goedkope autos kunnen ook mooi zijn. en misschien zijn die wel veel handiger. Niemand koopt een ferrari om boodschappen te doen. Cedric KLASSE!!!!!!
@TomRS6
Ik vroeg mijn vriendin wat ze van de AM DB9 vond, die we tegen kwamen op de snelweg. Antwoord; Nee, niet echt mijn ding ik heb echt liever een Mini.
@ sabberjoch:

Thanx :P
Ik denk dat we net die auto nemen in een misschien iets ‘saaiere’ kleur zodat we het ook niet snel beu geraken. Net zoals je aangeeft dat wat in de morgen een hit is ’s avonds al weer vreselijk uit is, zullen mensen niet snel geneigd zijn om dit met hun auto te riskeren. Tenslotte koop je deze voor minstens 4 jaar of ook nog veel langer. En daarbij is een wagen nog altijd de 2de duurste gezinsaankoop na het huis. Een modeprul van 5€ lig je uiteraard niet echt wakker van als je dit volgende week niet meer kan dragen. Maar als je nog 5 jaar moet rond rijden in een auto met een 5 kleur zou je voor minder voorzichtig worden.
@cedric, hemd in de broek, de Niro coupe, en zo’n goude jonge aan de pols laten bungelen getuigt idd van hoge klasse. De rest van je stelling ben ik het minder mee eens.
Ik denk dat je wel degelijk mensen kunt be/veroordelen aan de hand van de auto waarin ze rijden. Dus het is volgens mij zeker wel een verlengstuk van je persoonlijkheid. Je bent (in de meeste gevallen) toch zelf die bepaald welke auto je koopt, zelfde als met kleiding. En dat heeft (bijna) niets te maken met geld. Mijn auto was 300 euro en ik vind dat een coolere auto als 99% van de grijze massa die voorbij hobbelt. Als jij een 500SEC koopt met megafoute velgen, dan heb ik wel een redelijk idee van de persoon, beetje zoals in de 1e zin omschreven. Iemand met een Opel agila of een wagonR+ durf ik wel te beschuldigen als een zeer saai en degelijk persoon. In ieder geval, hoe meer iemand op auto’s gesteld is, hoe beter hij/zij te beoordelen is aan de hand van gekozen auto.
Correctie vorige post;)

‘…met een FOUTE kleur…’
@ R-E-King: Als ik een opel Agila koop (zo een felle groene) ben ik zeker niet saai. En je mag mijn smaak niet beoordelen omdat ik met zo een goedkope auto rijdt. Misschien heb ik het geld wel niet om een dikke BMW te kopen.
Hier een link van de nieuwe Opel Agila.

http://www.autogazeta.com/z/1/1157382237.jpg
“Hanse schrijft,

5 April 2007 om 10:20
Wat een flutcolumn, gaat nergens over. Wat wil je nou eigenlijk kwijt? Dat strakke leggings je niet goed staan?”

Mee eens
Ik heb hier nog nooit iets van gezegd want het is niet echt on-topic, maar deze keer gaat het er echt over:
“ik vindT”
“ik wordT”

Het valt me bij veel Nederlanders op (ik werk in Nederland dus ik kom veel in contact met Nederlanders, ben zelf een Belg) dat dt fouten aan de lopende band gemaakt worden, maar bij jou loopt het echt de spuigaten uit hoor Lotte!

-edit: we zijn allemaal dom, en ook Lotte maakt fouten, dank u voor melding!-
Graag gedaan ;)
Of het nu tt of dubbel d is, maakt niet uit als ik het maar begrijp. Misschien neemy die Belg het groeneboekje iets te serieus.Trouwens Robert di znero heeft grijs haar!
@Nico

schrijf je nou dat je “ik vind” met een “t” er achter schrijft? naar mijn weten is de “ik-vorm” juist de einige vorm waarbij je geen “dt” gebruikt. het kan aan mij liggen, ik ben niet iemand die elk jaar het nieuwe groene boekje uit zijn hoofd gaat leren ;)
@Xowen ;

Klinkt logisch!

Toch nog proberen iets (on)zinnigs toe te voegen ;

Volgens mij is hier iemand geïrriteerd. Daarbij had ze wellicht beter moeten opletten tijdens de lessen Nederlands, want het spellingsniveau is bedroevend.

Einde mededeling.
Ik vind en ik word is correct Nederlands…
@Cedric, die nieuwe types zijn inderdaad niet zo heel erg, ik bedoelde vooral de oudere. Maar toch respecteer iemand’s keuze wel maar daar mag ik dan nog wel een mening over hebben. Ik zou persoonlijk niet snel een nieuwe auto kopen (zeker als geld een belangrijke rol speelt). Voor het geld dat je voor een nieuwe grijzemuizenauto neertelt kun je zoveel lekkers kopen (Alpina’s, E30/E36 M3, S4, IS200/300, W8, oldtimers enz) is geld is niet de belemmerende factor als je een leuke auto wilt hebben.

Trouwens ik vindt de colomn wel leuk, ik denk dat de meesten hier het niet beter kunnen. En dat gezeur altijd over bijvoorbeeld spelvouten. Autoblog is vaak al zo angstig politiek correct. Komt ook door de reacties als er ergens een spelfout staat of er wordt een schokkende uitspraak gedaan schieten al die Agila (1e type!) rijders in de stress want ze voelen zich aangesproken (waarom weet ik niet). Dus gewoon lekker lullen over auto’s en niet zo mierenneuken, daarvoor ga ik wel naar school.
@ cedric

stijl –> hemd in de broek? sorry jongen, maar vraag een willekeurige vrouwelijke voorbij ganger naar haar mening, en ze zal geheid zeggen dat je dat hemd uit de broek moet halen. “hemden die in de broek zitten is even erg als sandalen met geitenwollensokken” aldus mijn vrouw –> iemand met een zeer goede (en dure :( ) smaak. en van alle laatste trends op de hoogte is. over dat robert de niro kapsel is het overigens wel eens. maar een Rolex vindt ze dan weer minder (een beetje afgezaagd).
bedankt Lotte, dat dacht ik dus al. wat mij altijd helpt is het ezelsbruggetje om de bijpassende vorm van het werkwoord “lopen” in te vullen.

“ik loop”
“hij loopt”
enz..

zo zie je waar een “t” achter moet komen te staan.
Tnx slk55 AMG en R-E-King!

En jongens, hoe vaak moet ik nog zeggen dat je mijn columns met een korreltje zout moet nemen? Ik beoog zuiver een (zonnige) glimlach en neem mijzelf in deze niet serieus!
ik vindttt wit eg wel een leuk kleur
@ lotte
maar goed, ik dacht al dat je het meende over die Japanners.
@Jela: nope! Was en is grappig bedoeld!
@ lotte
hopelijk dachten en denken die jappen er ook zo over, even een halve riolering aan je auto hangen voor de fun, moet kunnen
@Hanse: ’t Gaat over mode.
Misschien heb je er ooit wel eens iets over gehoord. Jouw oranje meubelen waren in de jaren ’70 mode. Net zoals je AKAI HiFi-installatie met platenspeler.

Goed, cynisme mode af: Lotte, leuke column, maar je moet stevig in je schoenen staan om vooraan te lopen met de mode! De man die de paraplu uitvond werd voor gek verklaard. Pas honderd jaar later, toen zijn uitvinding alweer bijna vergeten was, kreeg het de doorbraak.
japanse riolering, de niro kapseltjes, vinden met dt of dubbel c, auto verlengstuk van je penis, rolex om de pols(wat totaal geen klasse is, vind ik dan)…..leuk.
@ Petervanhtev: Het is niet omdat je grijs bent, dat je geen stijl meer kan hebben he. Grijs haar past perfect bij een sigaar en dat vind ik nu eenmaal klasse.

@ R-E-King: Ik weet niet voor hoeveel jij je tweedehands BMW M3, Audi S4, … kan kopen. In ieder geval kost een tweedehandse full option opel agila zo’n 6000 euro’s, een nieuwe full option 12500 euro.

@ SLK 55AMG: Het is natuurlijk te zien welk lijntje je hebt. Het staat niet bij een volslank persoon. Maar iemand die wat magerder is, zijn broek ietsje lager draagt en het onderste van zijn hemd (dus niet helemaal) in zijn broek steekt, heeft klasse.
(nee, ik ben geen homo :D)
@Jan: denk je dat mijn heuptas aanslaat? ;-)
Je hebt nog geen keuze gemaakt. Is afhankelijk van de kleur ;)
@Jan: …ik denk zilver… ;-)
Zilver is net als chroom zo 2006! ;)
@SLK55 amg

Neen die fouten stonden in het origineel artikel, als je mijn comment wat grondiger zou lezen dan zie je dat de redacteurs het artikel ondertussen verbeterd hebben ;)

En neen de ik-vorm is niet de enige vorm waarbij je geen dt schrijft, ook als ‘je’ achter het werkwoord staat, laat je de t weg. Dus ‘je vindt’, maar ‘vind je’.

Bedankt om mijn punt over Nederlanders te bewijzen :p
@ Nico
vergeet de gebiedende wijs niet he ;)
Hehe,

dat vond ik zo vanzelfsprekend dat ik die heb weggelaten

(Thanks ;))
@cedric (offtopic): dit is toch de nieuwe agila?
http://www.autojunk.nl/pix/view/991
@autoblogger: sorry, had er geen idee van, gewoon Opel Agila ingetypt bij google. Ziet er eigenlijk nog cooler uit :P
Wat lotte wel vergeet, is dat hoe duurder je auto is, hoe minder snel hij verouderdt.

@autoblogger
wit is mooi, maar een witte F430 kan je zo verwarren met een nissan 350Z dus dat gaat niet echt de goede weg op eh.
@Dekster: niet altijd, een BMW bijvoorbeeld gaat langer mee dan bijvoorbeeld een Enzo :P

http://www.youtube.com/watch?v=GPlzDsZftfU

Maar serieus, ik denk dat een BMW 3 vlugger veroudert dan bijvoorbeeld een Ford Focus.
Mooi foto van die Nissan verdeer leuk verhaal.
@cedric

ik snap wat je bedoeld. ik draag zelf altijd het merk Anna Matuozzo, aan jou het woord, heb ik dan stijl of heb ik dan stijl ;) laten we het er maar niet meer overhebben, je punt is duidelijk. laten we het maar bij echte mannen dingen houden; auto’s!

@nico

het is toch ook “je loopt” en “loop je” ik onthoud het altijd aan dit eerder aangegeven ezelsbruggetje.
bij de 1 kan je wel zeggen wat voor een type het is, en bij een andere auto niet.
Voorbeeld: Golf IV met spoiler, uitlaat, bodykitt etc etc. dan denk ik al meteen> whaha is vast zo’n suffe gozer tussen de 18-22 jaar die denkt dat ie nu een toffe auto heeft en nog niet eens goed kan rijden maar wel asociaal rijdt.
maar als ik gewoon een normale opel/ford/renault of iets zie dan kan het zo verschillend zijn
lincoln mark8
@lotte…. leuke rubriek en nog leuker dat je japanse tuning hier in betrekt… conclusie is…. nederlanders zijn volgers…wat zeg nou zelf zo,n legging zat toch gewoon lekker.
Ik moet toegeven dat ik er ook schuldig aan ben. Doordat je auto’s vaak in saaie kleuren ziet, raak je daar aan gewend, en als je ze dan in een opvallende kleur ziet, lijkt het gelijk heel anders, en anders wordt door veel mensen als lelijk gezien. Ik houd vaak wel van een aparte auto, maar dan hoeft het niet opvallend te zijn, het mág wel, als het goed staat. Maar dat is dan weer gebaseerd op wat je gewend bent, en zo kom je niet snel bij iets opvallends uit…
Goede Column!!

Uuhhhh ik zou zelf een Lambo niet in fel groen nemen, maar dat komt gewoon omdat ik niet houd van felle kleuren. Zwart, blauw en zilver… vind ik ook wel saai moet ik zeggen… ik houdt wel van het parelmoer effect of de matte lak. Maar niet te fel.

En uhhhh dat strijkijzer… ik vind hem wel gaaf, alleen van buiten dan,… van binnen is het een saaie zwarte badkuip.

En ik ben ook wel voor milieuvriendelijk,… en een heuptas oke,… maar een goude housebroek of legging… damn
@ Rodney: Bedoel je met PMS PreMenstrueel Syndroom? :-)
@slk55 amg

ja daar heb je gelijk in
Leuke column. Ik ben het voor een groot deel ook wel met het “verlengstuk van de persoonlijkheid” eens, als ik eerlijk moet zijn. Ik kan bestuurders vaak wel enigszins goed inschatten. Citroënrijders zijn vaak bijvoorbeeld wat oudere, rustige personen, of puristen die van Franse auto’s houden.
In de gemiddelde Mercedes zit een marktkoopman die de belasting niet als grote vriend ziet, een allochtoon van welke generatie dan ook of een smakeloze kakker.
BMW-rijders zijn vaak de hogerop gekomen mensen die toch het stoere over zich willen houden, afgezien van de vorige generaties 3-serie, dat zijn vaak de wat jongere patsertjes.
In een Toyota Prius zit in 90% van de gevallen een persoon met wansmaak van de eerstse rangorde, getooid in een spijkerbroek met spijkervest, vaak gecombineerd met wandelschoenen of sandalen. Het prototype bomenknuffelaar om het maar zo te noemen.
En de Volkswagen Golf, daar ga ik het niet eens over hebben.
@ Lotte
Leuk geschreven column. Vooral deze quote deed me grijnzen ‘dus gunnen Dolce en Gabbana ons onbeschaamd een blik op de modellendoos’ :)

Inhoudelijk: mensen hebben (bijna) allemaal de behoefte zich te onderscheiden van de massa. Daarom is er zoveel aanbod in kleuren, uitvoeringen en types. Maar vervolgens gebeurt er iets raars. Ik denk dat men (ook buiten auto’s om) helemaal geen afwijkende keuzes durft te maken.

De massa kiest tóch voor vertrouwd: de franse leliebehangetjes (kijk in de Flair bij de rubriek ‘mijn huis’ en élk interieur is hetzelfde), de te grote pols (wand-) klokken (elk merk aapt ze na), dito zonnebrillen en zelfs witte auto’s… het is allemaal eenheidsworst!

Conclusie: we hebben een grote mond over hoe uniek onze smaak is, maar we hobbelen mee op de modetrends. En het grootste nadeel van modetrends (trends in het algemeen) is dat ze niet tijdloos zijn.

En dus loop je telkens tegen het probleem aan dat je kleren, je behangetje, je teenslippers, je autokleur, je legging, je housebroek binnen no-time uit de mode is. Beken eens kleur, mensen! :)
@ Lotte
Eh, ik zie nu pas dat mijn laatste zin jouw titel van de column is :)
@SugarFree: great minds think alike ;-)

Goede aanvulling op mijn mijn gedachtengang SF.

Wat ik in mijn columns altijd een beetje duidelijk probeer te maken is dat ik heel vaak een grote mond heb over bepaalde zaken/mensen, maar als ik er twee keer over nadenk en er een stukje over schrijf, tot de ontdekking kom dat ik precies hetzelfde gedrag vertoon als de door mij bekritiseerde medemens. ‘Hand in eigen boezem steken’, wordt dat ook wel genoemd. Of zoals een directeur ooit tegen mij zei, terwijl hij naar een flinke bos hout staarde: ‘boezem in eigen hand steken’ (Freudiaanse verspreking).
@ Lotte
Juist die zelfreflectie is mooi. Kritisch naar jezelf durven kijken. Maar blijf scherp denken en schrijven!

En hahaha, die Freudiaanse verspreking :)
I see! So you agree with me! ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).